StoryEditor

poseban užitakNoćni ribolov može se prakticirati gotovo kao i dnevni, no ipak postoje ograničenja. Padanjem mraka počinju vladati drukčiji zakoni...

Piše Max Fishing
30. siječnja 2021. - 13:01
Noćni spinning dao je rezultatMarko Petričić i Boris Bulić

Noć na moru ispunjena je posebnim doživljajem. Sve je potpuno drukčije od dnevnog ribolova. U obalnom ribolovu prolaznika ima iznimno malo, baš kao i kolega ribolovaca, a ako se lovi izvan civilizacije, tada nema doslovno nikoga. Noćni ribolov iz barke također je ispunjen sličnim mirom. Poneko udaljeno crveno ili zeleno svjetlo u prolazu ili daleki obalni rub osvijetljene rive, sve je što se može vidjeti preko ruba barke. Naravno, tu je i nebo, obasjano zvijezdama i mjesecom, što sve skupa nije ništa doli čista i nepatvorena romantika koja i najokorjelijeg ribarskoga grubijana pretvara u sanjara.

OSNOVNA OGRANIČENJA

No, ribarsko sanjarenje na moru zapravo je privilegij onih koji ne love, bilo zato što ne žele loviti, ne znaju, ili im ne ide, jer ako je sve posloženo kako treba, vremena da se podigne glavu i uživa u ljepoti vedrog zvjezdanog neba u organiziranom hardcore ribolovu baš i nema. S obzirom na tehnike i pristup, noćni se ribolov može prakticirati gotovo kao i dnevni, s time da ipak postoje neka ograničenja.

Prvo je vezano uz konkretno ograničenje vida. Naime, po mraku se baš i ne može skakati po stijenama ili tražiti nove pozicije hodajući po rubu nekog otoka. A što se tehnika i pristupa tiče, neke se tehnike poput panule zubaca uopće ne primjenjuju noću, jer je zubatac prvenstveno dnevna lovina. S druge pak strane, lignje se izvrsno panulaju noću dok ih, primjerice, u prijepodnevnim satima tom tehnikom baš i nema nekog smisla tražiti.

A ni sitne ribe noću uglavnom nema, tako da i u tom smislu postoji bitan otklon u odnosu na dnevni ribolov. No, zato noću na scenu izlaze noćni lovci koji mogu pružiti popriličan ribolovni užitak.

SVJETLO PRIJE SVEGA

Noćni ribolov počinje padanjem mraka i kao svaki specifični ribolov zahtijeva i specifičnu opremu. Premda mnogi ribolovci misle da prioritet u noćnom ribolovu treba dati pravome štapu, roli ili struni, prva i osnovna stvar koja je padanjem mraka potrebna jest pouzdano svjetlo. Noć provedena u noćnom ribolovu na stijenama bez adekvatne rasvjete ekstremno je pogibeljan pothvat.

No, ni na brodu se bez adekvatnog svjetla ne može. Premda se mnogi uzdaju u integriranu rasvjetu na samom brodu, bez kvalitetne svjetiljke mnoge su stvari teško ili potpuno neizvedive. Premda ručni reflektori i baterijske svjetiljke imaju svoje prednosti, naglavne lampe su u noćnom ribolovu ipak na prvome mjestu.

image
Bez obzira na brodsku rasvjetu, dobro je imati naglavnu svjetiljku

Najpraktičnije su one najlakše, s tri do pet led dioda, tako da uz baterijsko napajanje bilo tri AAA baterije ili jedne integrirane, litij-ionske, te razumno korištenje mogu trajati i više dana. Najsuvremenije inačice tih svjetiljki imaju i senzor pokreta koji ih aktivira tako da ruke sve vrijeme ostaju slobodne.

PLOVAK KAO IZNENAĐENJE

Potrebno je znati da padanjem mraka u podmorju počinju vladati malo drukčije zakonitosti. I dok je do prije nekih sat-dva vremena vid bio temeljno osjetilo kojim su se ribe navodile, sada neka druga osjetila preuzimaju ulogu detekcije i procjenjivanja.

Bočna linija i njuh, a odmah za njima i okus u mraku su temeljni detektori. Sistemi koji su do prije sat vremena možda bili grubi i nelovni, u noći mogu biti vrlo profinjeni i potpuno nevidljivi. Promjer predveza i tip ili veličina čvora postaju manje bitni, a u prvi plan iskače kvaliteta, miris i okus ješke.

Naravno, sitni detalji poput postavljanja starlete iznad ili ispod predveza, uz fosforesciranje velikog crva, svakako mogu pridonijeti pozitivnom ishodu.

Premda mnogi majstori udice zaziru od ribolova plovkom, takav pristup u noćnom obalnom ribolovu može rezultirati bogatim ulovom bukava i ušata, pri čemu su doslovno sva iznenađenja moguća.

A da bismo im izašli ususret i uspješno parirali takvim mogućim iznenađenjima, idealno je složiti pribor od malo deblje strune, promjera do 0,40 milimetara, s waggler plovkom malo veće nosivosti pod kojim će biti predvez bez opterećenja, ali zato naoružan s većom udicom i cijelom živom ribom ili barem ovećim komadom ribe.

Takav je sistem u prvom redu namijenjen krupnijim lokardama, šarunima i skušama, no za jasnog mjeseca i brancinima, lampugama pa i hamama, kao i svim ostalim površinskim lovcima koji baš nikada ne miruju.

image
Skuše napadaju u jatima

NOĆNI PREVARANTI

Ljubitelji noćnog varaličarenja moraju se suočiti s jednim vrlo konkretnim problemom. Premda spinning može dati vrlo dobre rezultate, noću je kretanje uz more spojeno s debelom dozom rizika. Dok je na nekoj uređenoj obali, još ako je primjereno osvijetljena, razlika između dnevnog i noćnog spinninga gotovo pa nikakva, noćni je spinning u nekakvom rock fishingu, a to znači na neuređenoj divljoj obali, izuzetno zahtjevna i dinamična tehnika.

U njoj se potrebno kretati duž negostoljubive obale bez upotrebe svjetla koje može uplašiti lovinu. No, budući da na pozicijama na kojima se lome kurenti stalno krstare ribe koje nikada ne miruju, i to u prvom redu lokarde, skuše, šaruni, ušate i iglice, napad sigurno neće izostati, što je mnogim prekaljenim spinerima unatoč svim rizicima dovoljan poticaj.

Dakle, pribor za noćni spinning se u principu ne razlikuje od onoga za dnevni, osim po izboru varalica koje bi oblikom i bojom trebale biti prilagođene noćnim uvjetima. Slaba vidljivost zahtijeva varalice s izraženijom i finijom vibracijom, uz zvučnu i fluo-svjetlosnu podlogu. Tako su na prvom mjestu wobbleri, no u nekim situacijama silikonske varalice love jednako uspješno, ako ne i bolje.

MRTVA STRAŽA

No, pored svih prednosti koje nudi plovak i dinamike koju nudi spinning, većina se noćnih ribolovaca odlučuje za fermu. Lovina koju možemo očekivati u takvom noćnom pristupu prilično je šarena. Noću svoja skrovišta u potrazi za hranom napuštaju brojne pridnene vrste, poput ugora, mačaka ili murina kojima debljina ili prozirnost predveza nikada nisu predstavljali neku smetnju.

Na terenima koji su bogati fratrima česti su i ugori, pa su noćni ribolovci u vječnoj dilemi između fluorokarbonskih predveza idealnih za fratre ili sajlica koje ugori ne mogu pregristi. Naime, postavljanjem sajlica odbijaju se sve plemenite ribe kojima ovakva vrsta predveza itekako smeta.

image
Ponekad i cijela noć prođe bez pravog griza

Stoga je najčešće rješenje kojem pribjegava većina zaljubljenika u ovakav način ribolova aktivna straža nad štapovima uz korištenje klasičnih fluorokarbonskih predveza. Reagira se na svaki pomak strune ili indikatora, pa se osim pravovremenih kontri plemenitijoj lovini, i ugori mogu loviti školski. Udicom za usta, ne pružajući im priliku da gutajući predvez dovedu osjetljivu strunu pod svoje zube.

Osim lova klasičnim ferma postavama izvrsni se rezultati mogu postići i s montažama žive ješke koja se ulovila tijekom dana. Lovina koja preferira ovakva ješke su u prvom redu psi, škarpine, tabinje, uz sve ostale standardne noćne predatore.

Naravno, ako teren dopušta, uvijek je moguće loviti i á volo sistemima. Premda postoje razne montaže kojima se u ovoj tehnici pokušava doskočiti noćnim lovcima, najčešća je ona u kojoj se riba ili komad ribe na jednoj udici, na dužem fluorokarbonskom predvezu izbacuje u lovnu zonu bez dodatnog opterećenja, te se jednostavno prepušta kurentu.

MJESEC KONTRA SVJETLA

A za razliku od noćnog ribolova s obale, premda temeljno vrlo sličan, noćni ribolov s barke pruža ipak nešto drukčiji doživljaj. Ponajprije, ribolov iz barke omogućuje veću mobilnost, lakše i brže pretraživanje terena, a u skladu s tim i lakši i kvalitetniji pristup ciljanoj lovini. Ne treba posebno spominjati sve prednosti skladištenja pribora u kabini, mjesto za sjedenje, mogućnost sklanjanja od kiše, ležajeve i sve ostale pogodnosti koje su obalnom ribolovcu ipak uskraćene.

Većina će ribolovaca padanjem mraka potražiti lignje, bilo peškafondom bilo panulom, što ponajprije ovisi o samoj poziciji i fazi mjeseca. Naime, za jake mjesečine panula daje puno bolje rezultate od statičnog peškafonda, pri čemu umjetna rasvjeta gotovo pa ne igra nikakvu ulogu, upravo zbog jake mjesečeve svjetlosti.

image
Živo i vrlo atraktivno

A kada padne mrak, bez obzira na svjetlo zvijezda, mjeseca i brodsku rasvjetu, i ovdje se bez naglavne lampe teško može odraditi kvalitetan ribolov. No, to nije jedino svjetlo koji bi noćni ribolovac iz barke trebao imati. Potopivi ferali su u mnogim situacijama važan ribolovni detalj.

Naime, osim liganja, svjetlo će privući i mnoštvo druge ribe od koje će se najčešće sasvim jasno moći vidjeti šarun, lokarde i skuše dok će to svjetlo utjecaj imati i na većim dubinama, gdje može okupiti i mole.

A intenzitet svjetla priča je o kojoj se neprestano vode polemike. Ipak, većina se laže da je za privlačenje ribe potrebno koristiti najjaču moguću rasvjetu, ali kad se riba jednom okupi, treba je smanjiti na najmanju moguću, a opet dovoljnu da okupljenu ribu zadrži uz barku.

Naravno, u tu svjetlosnu priču svakako treba ukomponirati i odabranu poziciju sa svim manama i prednostima.

MUKE PO SIDRU

I dok je po danu lov u driftu bez sidra u mnogim situacijama poželjan, noću može biti opasan. Obala ili hrid se neočekivano brzo mogu pojaviti u neposrednoj blizini barke koju vjetar i kurenti često nose puno brže od onoga što ribolovac u mraku pogledom može procijeniti. Stoga je u 99 posto slučajeva sidro neophodno spustiti u more i na taj način osigurati stabilan položaj barke na lovnoj poziciji.

Naravno, sidriti se treba prema uobičajenom postupku. Pod uvjetom da imamo sidro koje odgovara tipu dna na kojem se želimo usidriti, barku treba ponajprije postaviti u položaj koji će zauzeti nakon što se usidrimo. Nakon što se plovilo zaustavi u tom položaju, sidro se postepeno spušta prema dnu, dok se plovilo nošeno vjetrom ili kurentom, a po potrebi i pomoću motora, istovremeno kreće krmom unatrag.

image
Malo svjetla s barke, a okolo mrkli mrak

Kada sidro dosegne dno, u more se dodatno spušta još nekoliko metara sidrenog konopa čija dužina zavisi ponajprije o dubini mora i dužini plovila. To dodatno otpuštanje konopa potrebno je da bi se sidro kvalitetnije i brže ukopalo, te da bi plovilo bilo stabilnije i kvalitetnije usidreno, ali i zbog neuznemirivanja ribolovne pozicije. Naime, mnoge su vrste osjetljive na sidreni konop zbog čega je idealno barku sidriti tako da sidreni konop bude što dalje od lovne pozicije.

No, dugi sidreni konop znači i šetanje barke koju će vjetrovi i kurenat okretati, a to će jako smetati ako je pozicija mala i ograničena. U tim je situacijama sidrenje s dva sidra jedini logičan postupak koji može osigurati koliko-toliko stabilan položaj nad pozicijom.

KOMBINIRANA TEHNIKA

Ako je sidrenje kvalitetno odrađeno, lovi se najčešće kančanicom koja se dodatno može ukrasiti sa starletom neposredno uz olovnicu ili na spoju osnove i predveza. Ta sitna svjetla često vrlo uspješno privlače noćnu lovinu koja tako privučena svjetlom jako brzo otkrije ješku, nakon čega počinje ona slatka igra nadmudrivanja i izvlačenja lovine.

I u ovom je pristupu, važnija od prozirnosti fluorokarbonskih prama, kvaliteta ješke koja mora biti atraktivna, jestiva i u noćnom okruženju jasno uočljiva svim mogućim ribljim osjetilima.

Osim klasičnom kančenicom, izvrsni se rezultati mogu postići puštanjem jednog á volo sistema koji ne treba puštati predaleko, tek metar-dva iza granice svjetla koje dopire s broda. A ono što se možda okači na tako pušten sistem svakom ribolovcu uvijek izmami posebno širok osmjeh na lice.

Jedna od atraktivnijih tehnika koja može donijeti izuzetno kvalitetan i bogat ulov zapravo je svojevrsna kombinacija ribolova iz barke i ribolova s obale.

image
Malo na dnu, malo u pola mora

Barka se sidri uz obalu tako da se može zabacivati prema obali. Tereni koji se u takvom ribolovu biraju izloženi su vjetru i kurentu, a barka se sidri u dubljem dijelu da bi se nakon što se konop zategne našla dovoljno blizu obali.

Sistemi se u ovakvom ribolovu zabacuju prema obali, te se postepeno ih privlačeći prema barci pretražuje onaj stepenasti, kaskadni pojas koji mnoge ribe od kamena nastanjuju, a koje su u svim obalnim tehnikama zbog zadjeva nedostupne. Naravno, zbog potencijalnih zadjeva predveze valja prilagoditi terenu, a težinu olovnica smanjiti na najmanju moguću.

STARLETE I SELOTEJP

Sam pribor za noćni ribolov iz barke ne razlikuje se puno od dnevnog. Premda se većina trzaja, pogotovo kad se lovi upredenicom, osjeti na cijelom blanku štapa, idealno je vršne segmente ukrasiti starletama. One se mogu postaviti na štapove ili preko prikladnih nosača ili jednostavnim omatanjem selotejpom. Važno je samo da se prilikom postavljanja onemogući bilo kakvo petljanje ili mršenje strune oko starlete, što u ograničenom prostoru barke u noćnim uvjetima može biti prava mala noćna mora.

Uz takvo svjetlosno pomagalo, svaki griz postaje više nego jasan, a svaka kontra, naravno, ako ribolovac nije pospan i trom, pravovremena i vrlo uspješna. Naime, noćne ribe u pravilu ješku primaju puno konkretnije od dnevnih, gutajući je uglavnom bez oklijevanja.

A lovina u noćnom ribolovu iz barke može biti uistinu vrlo raznolika. Ako se lovi na dnu, mogu se očekivati fratri, podlanice, škarpine, tabinje ugori, mačke, moli, bokadori i arbuni, a kada se lovi u pola mora, skuše, lokarde, palamide, šaruni, ušate i sve ostale leteće ribe.

image
Waggler i dobra ješka nisu promašili

Naravno, ovo je samo dio moguće lovine. Da ne bi ništa prepustili slučaju, većina ribolovaca lovi najčešće s dva pribora od kojih jedan koristi kao kančanicu dok drugi spušta na dno kao klasičnu fermu, u pola mora, ili kao što smo spomenuli, á volo, niz kurenat.

ETIČKO PITANJE

I za kraj ostaje samo jedno pitanje - je li cijela noć jednako produktivna, odnosno kad bi se trebalo spakirati i poći kući?

Noć je, baš kao i dan, tek jedan dio vremenskog ciklusa kojem je podmorje ciklički neprestano izloženo. Noćni je period jednako nestalan kao i dnevni, te kao takav podložan izmjenama plime i oseke, tlaku zraka i svim ostalim atmosferskim promjenama koje bitno utječu na kompleksno riblje ponašanje.

Tako u nekim situacijama period do ponoći može biti upravo fantastičan, dok će ostatak noći do svitanja biti katastrofalno loš. U nekim drugim situacijama riba će početi jesti tek iz ponoći ili će tijekom cijele noći biti potpuno neaktivna. Naravno, idealna je situacija u kojoj je riba aktivna cijelu noć.

Ako je pozicija dobra, a ribolovac dovoljno iskusan, kući može ići kad napuni svoju kantu. To ne mora imati nikakve veze s tim radi li riba i dalje ili ne, što je svakako prvenstveno pitanje etike, a ne uvjeta pod noćnom površinom mora.

image
U ribolovu na ovakvim terenima najbolje je šetati što manje
12. travanj 2021 08:55