StoryEditorOCM

zanimljive propozicijePakoška lignjada: bura je bila poprilično nezgodna, pobjedu odnijela ekipa s 19 ulovljenih ‘komada‘

Piše OM
20. prosinca 2021. - 08:52

U Pakoštanima je 18. prosinca, u organizaciji SRD Pakoštane – Pakoštane održano peto otvoreno prvenstvo u lovu na lignje ‘Pakoška lignjada ’21.’.

Sve je počelo okupljanjem u caffe-baru Joko u Pakoštanima gdje su s četrdeset i šestom prijavljenom ekipom u 13:30 sati zaključene prijave ovog natjecanja. Slijedio je blagoslov svećenika i isplovljavanje na more tako da je natjecanje u skladu s propozicijama počelo u 14:00 sati.

I premda je bura bila poprilično nezgodna nitko se nije bunio. Većina se natjecatelja u prvih sat vremena odlučila za lov u driftu dok je padanjem mraka, kako je bura slabila, većina izvukla svoje panulaške sisteme u nadi da će se baš njima zalomili ili najveća, ili barem najmanja lignja, piše portal Na udici.

Naime, nagrada za najveću lignju je bila Yamahina penta od četiri KS dok je i za najmanju lignju bila predviđena nagrada.

A propozicije su bile jednostavne, ali vrlo zanimljive, i u njima su se svi dobro snašli.

image
naudici.com

Ekipe su mogle biti najviše tročlane s tim da je na brodu mogla biti i samo jedna osoba koja u tom slučaju predstavlja ekipu tog broda. Dozvoljen je bio lov s maksimalno tri pribora po ekipi. Bodovanje je bilo malo drukčije nego što je to uobičajeno, a što je ovo natjecanje svakako učinilo zanimljivijim.

Ulov se bodovao po principu 1 gram = 1 bod s tim da je za svaki primjerak lignje natjecateljima dodijeljeno 100 bodova. U slučaju istog broja bodova prednost bi imala ekipa s većim brojem ulovljenih lignji.

Bodovana je samo lignja, dok se ostali glavonošci nisu bodovali.

Tako je prvu nagradu, vanbrodski motor od 5 KS, mogla odnijeti samo najveća ulovljena lignja koja nije ulazila u ukupan ulov. Ulovljena lignja za koju bi ekipa smatrala da može konkurirati za prvu nagradu stavljana je u posebnu vrećicu i posebno vagana.

Druga, treća i četvrta nagrada su se odnosile na ukupan ulov pa su najbolje plasiranima donijele nagrade i priznanje za prvo, drugo i treće mjesto u ukupnom poretku.

image
naudici.com

A peta nagrada je bila rezervirana za ekipu koja na vagu donese najmanju lignju.

Lovilo se neposredno ispred Pakoštana, a što je s obzirom na vremenske uvjete svima i odgovaralo.

I to je bilo zapravo bilo sve od pravila s tim da je organizirana i tombola kao i prikupljanje humanitarne pomoći.

Sav prihod od tombole kao i prikupljena humanitarna pomoć, uz odeblji paket ulovljenih liganja uručen je najpotrebitijoj obitelji u općini Pakoštane čime je ŠRD Pakoštane još jednom, upravo u ovim blagdanskim danima, pokazao svoj senzibilitet prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Naravno, dok su lignjari lovili na obali je logistika odrađivala ranije dogovoren posao. Tako su u rekordnom roku postavljeni stolovi na kojima su se pekle fritule, spremale dagnje na buzaru i slagao vrhunski rižoto od podlanica, škampa, daganja i liganja. A sve je bilo tempirano tako da dočeka promrzle i gladne natjecatelje koji su svoje ulove predali na mulu točno u 18:00 sati.

Ubrzo nakon toga je odrađeno vaganje i utvrđen plasman tako da se odmah moglo početi i s protokolom proglašenja najuspješnijih, te dodjelom nagrada i priznanja.

image
Ova je lignja odnijela Yamahu
naudici.com

Tako je treće mjesto s ulovljenih 11 liganja ukupne težine 1,46 kilograma osvojila ekipa Gabrijel u sastavu Iva Lacman, Irena Andrić, Ana Bakija i Emanuela Vulini, koja je uz medalje dobila vršu, skosavicu i poklon paket tvrtke DTD.

Drugo mjesto s također 11 liganja, ali sa za dva grama težim ukupnim ulovom, osvojila je ekipa MA-RA u sastavu Marko Kurtov, Damir i Lovre Rašin i Toni Sambunjak,  koja je uz priznanja dobila vršu, parangal, i poklon paket tvrtke DTD.

A prvo mjesto s 19 ulovljenih liganja ukupne težine 3,6 kilograma ulovila je ekipa Merica u sastavu  Lovre Krpeta, Ivo Kukin i Tomek Rajković, koja je uz pehar i medalje dobila veliku vršu, i Garminov sonder.

Najmanju lignju tešku tek 60 grama na vagu je donijela ekipa Gabrijel koja je za to dobila dalekozor i najveću lignju, dok je tu, najveću lignju, tešku 870 grama, ulovila ekipa Luigia koju su činili Tvrtko Gunjača, Lucija Čudina i Luka Čudina, a čime su osvojili prestižnu nagradu ovog natjecanja, Yamahin vanbrodski motor od 4KS.

A nakon proglašenja je uslijedila fešta koju je izvrsnom glazbom začinio sastav Mjesni odbor.

Inače je na ovoj lignjadi ulovljeno 118 liganja ukupne težine 20,78 kilograma što je s obzirom na vremenske uvjete i broj ekipa više nego dobar rezultat, piše portal Na udici.

image
naudici.com
02. svibanj 2024 15:46