stdClass Object ( [id] => 1332092 [title] => Panulom na jadransku barakudu: donosimo savjete za lov škarma, od ješke do slaganja opreme [alias] => panulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Podmorje je surova sredina u kojoj je jedno od osnovnih pravila pojesti, a ne biti pojeden. Ipak, neki su organizmi sigurniji od ostalih, ponajprije zbog veličine tijela, predatorske agresivnosti i lovne učinkovitosti. Uz takav se opis osobina u pravilu vezuju morski psi, a odmah za njima murine, ugori i ostali njima slični nemilosrdni morski lovci, pri čemu su neke vrste, premda osjetno surovije i za lov kvalitetnije opremljene, igrom slučaja još uvijek manje poznate. Jedna od takvih riba, koja sasvim ozbiljno može konkurirati za naslov najnesmiljenijeg lovca kojim upravljaju isključivo iskonski predatorski nagoni, jest škaram, mnogima znan i kao jadranska barakuda.

OSOBNA KARTA

Škaram (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) jest riba iz porodice barakuda (Sphiraenidae). Može narasti do dužine od 150 cm i pritom težiti do šest kilograma. Kao i sve ribe iz ove porodice, i škaram je izvrstan plivač, čemu, uz vretenasto hidrodinamično oblikovano tijelo, svjedoče i dobro razvijene peraje, posebno repna.

Glava je izdužena s istaknutim krupnim očima čijem pogledu baš ništa ne promiče. Gubica je predatorski šiljata, s tim da je donja čeljust duža i isturenija od gornje, što se uz brojne i iznimno oštre zube pokazalo savršenom kombinacijom za uspješan lov. Unutrašnjost usta kod škarma je narančasto-zlataste boje, što je u većini slučajeva posljednje što plijen uspije ugledati.

Boje je najčešće metalnomodro-sive, ali katkad i smeđe-zelene, dok mladi primjerci znaju biti tamno izmrljani. S trbušne je strane uvijek srebrnobijele boje. Krljušt je sitna i gusto posložena.

LOVAC DO KRAJA

Škaram je svoje ime dobio još u doba antike, kada su ga zvali skalmos, odnosno scalmus, što se reflektiralo u škaram, odnosno škeram, a što zapravo znači bodež, na što asocira izduljen oblik njegova tijela. Škaram je stalna jadranska vrsta, oduvijek dobro poznata dubrovačkim ribarima i općenito ribarima južnog Jadrana. Na srednjem se Jadranu ova vrsta pojavljivala rijetko, a na sjevernom Jadranu tek odnedavno, za što je nedvojbeno zaslužno globalno zatopljenje.

I premda se svrstava u životnu zajednicu pelagijala, najčešće se zadržava u blizini obale, gdje uvijek gladan krstari u potrazi za plijenom. Čest je i u ušćima rijeka jer mu godi niži salinitet. Udaljen od obale, nikada ne zaranja dublje od 100 metara.

Kao tipični predstavnik svoje obitelji, škaram je zadržao sve glavne obiteljske osobine, kako tjelesne, tako i karakterne. Brz je i okretan plivač, a svoj plijen napada uvijek iznenada i silovito. Plijen proganja dok ga ne ulovi, pri čemu po potrebi iskače za njim i iznad površine. Upravo je stoga za lov ove vrste glavni alat u sportskom ribolovu panula.

---

image

Oblik čeljusti odaje predatora prvog reda

---

OSNOVNI ALAT

Panulu za škarma nije teško složiti. Budući da je lovna zona ove vrste srednji i površinski sloj mora, panula ne mora biti posebno teško opterećena. Klasična panula, namijenjena felunima i palamidama, bit će sasvim dostatna. Osnova je duga od 100 do 120 metara, promjera 0,60 mm, dok je predvez dug od 12 do 15 metara promjera 0,45 mm.

Olovno opterećenje sastoji se od niza 5-gramskih do 10-gramskih kliznih olovnica međusobno udaljenih pola metra, ukupne težine ne preko 400 grama, postavljenih na osnovu po sistemu viške panule. Osim ovog opterećenja, mogu se koristiti i montažne klizne olovnice uz koje se panula može vući pomoću štapa, pri čemu tada struna može biti tanja s osnovom promjera 0,45 i s predvezom promjera 0,35 mm.

Premda mnogi panulaši preferiraju upredenicu kao osnovnu strunu, u lovu škarma boljim se izborom pokazala osnova od najlonskog monofila. Naime, budući da tijekom lova nikada nije potrebna dužina preko 60 metara, dok se u zamaranju rijetko kad izvuče 100 metara strune, stacionarne role mogu s lakoćom primiti potrebnu dužinu najlonske osnove. Osim toga, budući da je u pitanju izrazito temperamentna i borbena vrsta, sve iznenadne udarce, nagla zatezanja i skokove najlonski monofil neusporedivo lakše kompenzira čak i kada je štap kruće akcije.

Na kraju predveza nalaze se udice, posljednja fiksna, a iznad nje jedna do dvije klizne, širine luka od 15 do 20 mm. Premda kod škarma ima jako malo promašaja, poželjno je da udice nikada ne budu na razmaku većem od prosječne širine šake. Ostatak opreme je klasični panulaški štap dužine do 2,7 metara i rola kapaciteta 150 metara najlona od 0,45 mm.

---

image

U jednoj ruci škarmi, u drugoj strijelka, teško da može bolje

---

SPINNING IZ BARKE

Zbog oštrih bi zubi na samom kraju predveza bilo praktično koristiti sajlu, no praksa je pokazala da su rezultati sa sajlom ipak nešto lošiji pa je primjereniji udvojeni predvez, tzv. doppia lenza, naravno, u fluorokarbonskoj izvedbi.

Ješka može biti bilo koja riba, no najboljima su se pokazale manje iglice i manji cipli, ali i glavoči, a za njima ušate, bukve, šaruni, lokarde, u svakom slučaju žive. Od glavonožaca se najčešće koristi lignja, uglavnom armana s manjim rampinom i kliznom kovanicom.

Škarma se može loviti i varalicom. Za to je najbolje koristiti wobblere dužine 11 do 13 cm, kao i žlicaste metalne varalice. Važno je da varalice budu opremljene jasno uočljivim hologramskim elementima koji provjereno provociraju napad škarma. Još ako varalica ima i zvučnu podršku, uspjeh teško može izostati. Naravno, ako je vidljiv na površini, tada se izvrstan uspjeh može ostvariti popperima, bilo u povlačenju poput klasične panule, bilo u spinningu. Naime, kada škarmi love u velikim jatima, tada se mogu jasno vidjeti kako kruže neposredno ispod površine. Uz pažljivo vođenje broda prema jatu i dovoljno jak izbačaj, škarma se može spinati, pri čemu u prvi izbor ulaze metalne varalice, light jigovi, kastmasteri, sticker bitovi, kao i spomenuti popperi. U trenutku kad varalica dotakne vodenu površinu, treba početi namatati što je moguće većom brzinom kako bi se isprovocirao napad. Škaram, naime, kao i većina lovaca, ne može odoljeti ješki u pokretu.

SVITANJE I SUTON

Brzina povlačenja panule namijenjene škarmu kreće se oko 1,5 do 2 čvora ako se povlači živa ješka, odnosno i preko 3 čvora ako se povlači varalica. Panula se povlači u blizini obale, pri čemu ne treba bježati od plitkih terena. Mnogi su škarmi ulovljeni u moru dubokom samo pet metara.

---

image

Dobar rezultat panule u suton

---

Idealno vrijeme za panulu namijenjenu škarmu je svitanje i suton, prvi i posljednji sat dana. Budući da se najčešće zadržava u jatu, kad se ulovi jednog, dobro se istim tragom vratiti po još. Također, ako se povlače dva sistema, nije rijetkost da na oba sistema škarmi udare istodobno.

Škaram je na udici izrazito borbena i agresivna riba. Od trenutka kačenja do izvlačenja pružat će snažan i temperamentan otpor pokušavajući se svim silama i trikovima, uključujući i iskakanje iznad površine, osloboditi udice. Najlon u izvlačenju treba držati stalno napetim ne dopuštajući ribi da se otresanjem glave, a što stalno radi, oslobodi udice.

U trenutku prihvata najpraktičnije je koristiti podmetač, a udice iz usta ribe oslobađati pomoću peanki ili dugih kliješta čuvajući se ugriza, ali i dodira. Naime, zubi škarma doslovno su oštri poput žileta, tako da i pri neznatnom pritisku probijaju kožu gotovo bez otpora.

Škaram je ukusna i posvuda cijenjena riba. Ima bijelo i tečno meso s pravilno raspoređenim kostima. Najukusniji je pečen na gradelama i kuhan, dok su manji primjerci ukusni u brudetu.

---

NEPOTVRĐENI NAPADI

Iako ne postoje službeno zabilježeni napadi na čovjeka, škaram se zbog bliske srodnosti s barakudom smatra potencijalno opasnom vrstom. Na južnom Jadranu u posljednjih je nekoliko godina evidentirano više napada izduženih riba vretenastog tijela na kupače, no zapravo nitko nije uspio jasno determinirati vrstu koja je napala.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zahvaljujući globalnom zatopljenju, sve je više vrsta koje su donedavno bile nepoznate prisutno i na samom sjeveru našeg mora. Jedna od njih je i škaram, predator koji ne poznaje milost i kojeg na udici sanjaju svi strastveni panulaši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zahvaljujući globalnom zatopljenju, sve je više vrsta koje su donedavno bile nepoznate prisutno i na samom sjeveru našeg mora. Jedna od njih je i škaram, predator koji ne poznaje milost i kojeg na udici sanjaju svi strastveni panulaši PREDATORI JADRANA 2 0 7329 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 12:51:24 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-20 13:04:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-20 13:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zahvaljujući globalnom zatopljenju, sve je više vrsta koje su donedavno bile nepoznate prisutno i na samom sjeveru našeg mora. Jedna od njih je i škaram, predator koji ne poznaje milost i kojeg na udici sanjaju svi strastveni panulaši [metadata] => robots= author= title=Panulom na jadransku barakudu: donosimo savjete za lov škarma, od ješke do slaganja opreme [metakey] => lov škarma, škaram, jadranska barakuda, kako loviti škarma, panula, lov škarma panulom, Boris Bulić, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25665365.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501550.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501549.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501547.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501545.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501544.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501543.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/6501541.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160karmi<\/p>","

Dobar rezultat panule u suton<\/p>","

\u0160karam, strijelka i lampuga \u010desto dijele lovi\u0161te<\/p>","

U jednoj ruci \u0161karmi, u drugoj strijelka, te\u0161ko da mo\u017ee bolje<\/p>","

Mladi \u0161karmi zalaze i u sasvim plitke uvale<\/p>","

\u0160karam je i na pu\u010dini pri samoj povr\u0161ini<\/p>","

Premda rijetko, \u0161karam katkad zavr\u0161i i u ribarskim mre\u017eama<\/p>","

Oblik \u010deljusti odaje predatora prvog reda<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1107","hd_25665365_1920.jpg":"1920x1080","k_25665365_1280.jpg":"1280x1280","k_25665365_1024.jpg":"1024x1024","k_25665365_640.jpg":"640x640","k_25665365_480.jpg":"480x480","k_25665365_340.jpg":"340x340","k_25665365_220.jpg":"220x220","o_25665365_1280.jpg":"1280x738","o_25665365_1024.jpg":"1024x590","o_25665365_640.jpg":"640x369","o_25665365_480.jpg":"480x276","o_25665365_340.jpg":"340x196","o_25665365_220.jpg":"220x126","h_25665365_1280.jpg":"1280x854","h_25665365_1024.jpg":"1024x683","h_25665365_640.jpg":"640x427","h_25665365_480.jpg":"480x320","h_25665365_340.jpg":"340x227","h_25665365_220.jpg":"220x147","pp_25665365_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665365_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665365_640.jpg":"640x814","pp_25665365_480.jpg":"480x611","pp_25665365_340.jpg":"340x432","pp_25665365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_6501550_1920.jpg":"1920x1080","k_6501550_1280.jpg":"1280x1280","k_6501550_1024.jpg":"1024x1024","k_6501550_640.jpg":"640x640","k_6501550_480.jpg":"480x480","k_6501550_340.jpg":"340x340","k_6501550_220.jpg":"220x220","o_6501550_1280.jpg":"1280x883","o_6501550_1024.jpg":"1024x706","o_6501550_640.jpg":"640x441","o_6501550_480.jpg":"480x331","o_6501550_340.jpg":"340x234","o_6501550_220.jpg":"220x151","h_6501550_1280.jpg":"1280x854","h_6501550_1024.jpg":"1024x683","h_6501550_640.jpg":"640x427","h_6501550_480.jpg":"480x320","h_6501550_340.jpg":"340x227","h_6501550_220.jpg":"220x147","pp_6501550_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501550_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501550_640.jpg":"640x814","pp_6501550_480.jpg":"480x611","pp_6501550_340.jpg":"340x432","pp_6501550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6501549_1920.jpg":"1920x1080","k_6501549_1280.jpg":"1280x1280","k_6501549_1024.jpg":"1024x1024","k_6501549_640.jpg":"640x640","k_6501549_480.jpg":"480x480","k_6501549_340.jpg":"340x340","k_6501549_220.jpg":"220x220","o_6501549_1280.jpg":"1280x960","o_6501549_1024.jpg":"1024x768","o_6501549_640.jpg":"640x480","o_6501549_480.jpg":"480x360","o_6501549_340.jpg":"340x255","o_6501549_220.jpg":"220x165","h_6501549_1280.jpg":"1280x854","h_6501549_1024.jpg":"1024x683","h_6501549_640.jpg":"640x427","h_6501549_480.jpg":"480x320","h_6501549_340.jpg":"340x227","h_6501549_220.jpg":"220x147","pp_6501549_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501549_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501549_640.jpg":"640x814","pp_6501549_480.jpg":"480x611","pp_6501549_340.jpg":"340x432","pp_6501549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2571","hd_6501547_1920.jpg":"1920x1080","k_6501547_1280.jpg":"1280x1280","k_6501547_1024.jpg":"1024x1024","k_6501547_640.jpg":"640x640","k_6501547_480.jpg":"480x480","k_6501547_340.jpg":"340x340","k_6501547_220.jpg":"220x220","o_6501547_1280.jpg":"1280x1714","o_6501547_1024.jpg":"1024x1371","o_6501547_640.jpg":"640x857","o_6501547_480.jpg":"480x642","o_6501547_340.jpg":"340x455","o_6501547_220.jpg":"220x294","h_6501547_1280.jpg":"1280x854","h_6501547_1024.jpg":"1024x683","h_6501547_640.jpg":"640x427","h_6501547_480.jpg":"480x320","h_6501547_340.jpg":"340x227","h_6501547_220.jpg":"220x147","pp_6501547_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501547_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501547_640.jpg":"640x814","pp_6501547_480.jpg":"480x611","pp_6501547_340.jpg":"340x432","pp_6501547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6501545_1920.jpg":"1920x1080","k_6501545_1280.jpg":"1280x1280","k_6501545_1024.jpg":"1024x1024","k_6501545_640.jpg":"640x640","k_6501545_480.jpg":"480x480","k_6501545_340.jpg":"340x340","k_6501545_220.jpg":"220x220","o_6501545_1280.jpg":"1280x1706","o_6501545_1024.jpg":"1024x1365","o_6501545_640.jpg":"640x853","o_6501545_480.jpg":"480x640","o_6501545_340.jpg":"340x453","o_6501545_220.jpg":"220x293","h_6501545_1280.jpg":"1280x854","h_6501545_1024.jpg":"1024x683","h_6501545_640.jpg":"640x427","h_6501545_480.jpg":"480x320","h_6501545_340.jpg":"340x227","h_6501545_220.jpg":"220x147","pp_6501545_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501545_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501545_640.jpg":"640x814","pp_6501545_480.jpg":"480x611","pp_6501545_340.jpg":"340x432","pp_6501545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6501544_1920.jpg":"1920x1080","k_6501544_1280.jpg":"1280x1280","k_6501544_1024.jpg":"1024x1024","k_6501544_640.jpg":"640x640","k_6501544_480.jpg":"480x480","k_6501544_340.jpg":"340x340","k_6501544_220.jpg":"220x220","o_6501544_1280.jpg":"1280x1706","o_6501544_1024.jpg":"1024x1365","o_6501544_640.jpg":"640x853","o_6501544_480.jpg":"480x640","o_6501544_340.jpg":"340x453","o_6501544_220.jpg":"220x293","h_6501544_1280.jpg":"1280x854","h_6501544_1024.jpg":"1024x683","h_6501544_640.jpg":"640x427","h_6501544_480.jpg":"480x320","h_6501544_340.jpg":"340x227","h_6501544_220.jpg":"220x147","pp_6501544_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501544_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501544_640.jpg":"640x814","pp_6501544_480.jpg":"480x611","pp_6501544_340.jpg":"340x432","pp_6501544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6501543_1920.jpg":"1920x1080","k_6501543_1280.jpg":"1280x1280","k_6501543_1024.jpg":"1024x1024","k_6501543_640.jpg":"640x640","k_6501543_480.jpg":"480x480","k_6501543_340.jpg":"340x340","k_6501543_220.jpg":"220x220","o_6501543_1280.jpg":"1280x960","o_6501543_1024.jpg":"1024x768","o_6501543_640.jpg":"640x480","o_6501543_480.jpg":"480x360","o_6501543_340.jpg":"340x255","o_6501543_220.jpg":"220x165","h_6501543_1280.jpg":"1280x854","h_6501543_1024.jpg":"1024x683","h_6501543_640.jpg":"640x427","h_6501543_480.jpg":"480x320","h_6501543_340.jpg":"340x227","h_6501543_220.jpg":"220x147","pp_6501543_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501543_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501543_640.jpg":"640x814","pp_6501543_480.jpg":"480x611","pp_6501543_340.jpg":"340x432","pp_6501543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6501541_1920.jpg":"1920x1080","k_6501541_1280.jpg":"1280x1280","k_6501541_1024.jpg":"1024x1024","k_6501541_640.jpg":"640x640","k_6501541_480.jpg":"480x480","k_6501541_340.jpg":"340x340","k_6501541_220.jpg":"220x220","o_6501541_1280.jpg":"1280x960","o_6501541_1024.jpg":"1024x768","o_6501541_640.jpg":"640x480","o_6501541_480.jpg":"480x360","o_6501541_340.jpg":"340x255","o_6501541_220.jpg":"220x165","h_6501541_1280.jpg":"1280x854","h_6501541_1024.jpg":"1024x683","h_6501541_640.jpg":"640x427","h_6501541_480.jpg":"480x320","h_6501541_340.jpg":"340x227","h_6501541_220.jpg":"220x147","pp_6501541_1280.jpg":"1280x1628","pp_6501541_1024.jpg":"1024x1303","pp_6501541_640.jpg":"640x814","pp_6501541_480.jpg":"480x611","pp_6501541_340.jpg":"340x432","pp_6501541_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7800432 Threads: 12 Questions: 1571757080 Slow queries: 4795204 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111778680 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/panulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme-1332092 [printLink] => /om/ribolov/panulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme-1332092?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733992 [name] => lov škarma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 15:04:44 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-skarma [link] => /tag/lov-skarma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 629043 [name] => škaram [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-24 08:10:12 [main_article_id] => 0 [alias] => skaram [link] => /tag/skaram ) [2] => stdClass Object ( [id] => 704515 [name] => jadranska barakuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-30 14:49:09 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranska-barakuda [link] => /tag/jadranska-barakuda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656264 [name] => kako loviti škarma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-13 15:03:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-skarma [link] => /tag/kako-loviti-skarma ) [4] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733993 [name] => lov škarma panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 15:04:44 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-skarma-panulom [link] => /tag/lov-skarma-panulom ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zahvaljujući globalnom zatopljenju, sve je više vrsta koje su donedavno bile nepoznate prisutno i na samom sjeveru našeg mora. Jedna od njih je i škaram, predator koji ne poznaje milost i kojeg na udici sanjaju svi strastveni panulaši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panulom na jadransku barakudu: donosimo savjete za lov škarma, od ješke do slaganja opreme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25665365.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Škarmi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25665365.jpg [title] =>

Škarmi

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501550.jpg [title] =>

Dobar rezultat panule u suton

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501549.jpg [title] =>

Škaram, strijelka i lampuga često dijele lovište

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501547.jpg [title] =>

U jednoj ruci škarmi, u drugoj strijelka, teško da može bolje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501545.jpg [title] =>

Mladi škarmi zalaze i u sasvim plitke uvale

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501544.jpg [title] =>

Škaram je i na pučini pri samoj površini

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501543.jpg [title] =>

Premda rijetko, škaram katkad završi i u ribarskim mrežama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/6501541.jpg [title] =>

Oblik čeljusti odaje predatora prvog reda

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Podmorje je surova sredina u kojoj je jedno od osnovnih pravila pojesti, a ne biti pojeden. Ipak, neki su organizmi sigurniji od ostalih, ponajprije zbog veličine tijela, predatorske agresivnosti i lovne učinkovitosti. Uz takav se opis osobina u pravilu vezuju morski psi, a odmah za njima murine, ugori i ostali njima slični nemilosrdni morski lovci, pri čemu su neke vrste, premda osjetno surovije i za lov kvalitetnije opremljene, igrom slučaja još uvijek manje poznate. Jedna od takvih riba, koja sasvim ozbiljno može konkurirati za naslov najnesmiljenijeg lovca kojim upravljaju isključivo iskonski predatorski nagoni, jest škaram, mnogima znan i kao jadranska barakuda.

OSOBNA KARTA

Škaram (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) jest riba iz porodice barakuda (Sphiraenidae). Može narasti do dužine od 150 cm i pritom težiti do šest kilograma. Kao i sve ribe iz ove porodice, i škaram je izvrstan plivač, čemu, uz vretenasto hidrodinamično oblikovano tijelo, svjedoče i dobro razvijene peraje, posebno repna.

Glava je izdužena s istaknutim krupnim očima čijem pogledu baš ništa ne promiče. Gubica je predatorski šiljata, s tim da je donja čeljust duža i isturenija od gornje, što se uz brojne i iznimno oštre zube pokazalo savršenom kombinacijom za uspješan lov. Unutrašnjost usta kod škarma je narančasto-zlataste boje, što je u većini slučajeva posljednje što plijen uspije ugledati.

Boje je najčešće metalnomodro-sive, ali katkad i smeđe-zelene, dok mladi primjerci znaju biti tamno izmrljani. S trbušne je strane uvijek srebrnobijele boje. Krljušt je sitna i gusto posložena.

LOVAC DO KRAJA

Škaram je svoje ime dobio još u doba antike, kada su ga zvali skalmos, odnosno scalmus, što se reflektiralo u škaram, odnosno škeram, a što zapravo znači bodež, na što asocira izduljen oblik njegova tijela. Škaram je stalna jadranska vrsta, oduvijek dobro poznata dubrovačkim ribarima i općenito ribarima južnog Jadrana. Na srednjem se Jadranu ova vrsta pojavljivala rijetko, a na sjevernom Jadranu tek odnedavno, za što je nedvojbeno zaslužno globalno zatopljenje.

I premda se svrstava u životnu zajednicu pelagijala, najčešće se zadržava u blizini obale, gdje uvijek gladan krstari u potrazi za plijenom. Čest je i u ušćima rijeka jer mu godi niži salinitet. Udaljen od obale, nikada ne zaranja dublje od 100 metara.

Kao tipični predstavnik svoje obitelji, škaram je zadržao sve glavne obiteljske osobine, kako tjelesne, tako i karakterne. Brz je i okretan plivač, a svoj plijen napada uvijek iznenada i silovito. Plijen proganja dok ga ne ulovi, pri čemu po potrebi iskače za njim i iznad površine. Upravo je stoga za lov ove vrste glavni alat u sportskom ribolovu panula.

---

image

Oblik čeljusti odaje predatora prvog reda

---

OSNOVNI ALAT

Panulu za škarma nije teško složiti. Budući da je lovna zona ove vrste srednji i površinski sloj mora, panula ne mora biti posebno teško opterećena. Klasična panula, namijenjena felunima i palamidama, bit će sasvim dostatna. Osnova je duga od 100 do 120 metara, promjera 0,60 mm, dok je predvez dug od 12 do 15 metara promjera 0,45 mm.

Olovno opterećenje sastoji se od niza 5-gramskih do 10-gramskih kliznih olovnica međusobno udaljenih pola metra, ukupne težine ne preko 400 grama, postavljenih na osnovu po sistemu viške panule. Osim ovog opterećenja, mogu se koristiti i montažne klizne olovnice uz koje se panula može vući pomoću štapa, pri čemu tada struna može biti tanja s osnovom promjera 0,45 i s predvezom promjera 0,35 mm.

Premda mnogi panulaši preferiraju upredenicu kao osnovnu strunu, u lovu škarma boljim se izborom pokazala osnova od najlonskog monofila. Naime, budući da tijekom lova nikada nije potrebna dužina preko 60 metara, dok se u zamaranju rijetko kad izvuče 100 metara strune, stacionarne role mogu s lakoćom primiti potrebnu dužinu najlonske osnove. Osim toga, budući da je u pitanju izrazito temperamentna i borbena vrsta, sve iznenadne udarce, nagla zatezanja i skokove najlonski monofil neusporedivo lakše kompenzira čak i kada je štap kruće akcije.

Na kraju predveza nalaze se udice, posljednja fiksna, a iznad nje jedna do dvije klizne, širine luka od 15 do 20 mm. Premda kod škarma ima jako malo promašaja, poželjno je da udice nikada ne budu na razmaku većem od prosječne širine šake. Ostatak opreme je klasični panulaški štap dužine do 2,7 metara i rola kapaciteta 150 metara najlona od 0,45 mm.

---

image

U jednoj ruci škarmi, u drugoj strijelka, teško da može bolje

---

SPINNING IZ BARKE

Zbog oštrih bi zubi na samom kraju predveza bilo praktično koristiti sajlu, no praksa je pokazala da su rezultati sa sajlom ipak nešto lošiji pa je primjereniji udvojeni predvez, tzv. doppia lenza, naravno, u fluorokarbonskoj izvedbi.

Ješka može biti bilo koja riba, no najboljima su se pokazale manje iglice i manji cipli, ali i glavoči, a za njima ušate, bukve, šaruni, lokarde, u svakom slučaju žive. Od glavonožaca se najčešće koristi lignja, uglavnom armana s manjim rampinom i kliznom kovanicom.

Škarma se može loviti i varalicom. Za to je najbolje koristiti wobblere dužine 11 do 13 cm, kao i žlicaste metalne varalice. Važno je da varalice budu opremljene jasno uočljivim hologramskim elementima koji provjereno provociraju napad škarma. Još ako varalica ima i zvučnu podršku, uspjeh teško može izostati. Naravno, ako je vidljiv na površini, tada se izvrstan uspjeh može ostvariti popperima, bilo u povlačenju poput klasične panule, bilo u spinningu. Naime, kada škarmi love u velikim jatima, tada se mogu jasno vidjeti kako kruže neposredno ispod površine. Uz pažljivo vođenje broda prema jatu i dovoljno jak izbačaj, škarma se može spinati, pri čemu u prvi izbor ulaze metalne varalice, light jigovi, kastmasteri, sticker bitovi, kao i spomenuti popperi. U trenutku kad varalica dotakne vodenu površinu, treba početi namatati što je moguće većom brzinom kako bi se isprovocirao napad. Škaram, naime, kao i većina lovaca, ne može odoljeti ješki u pokretu.

SVITANJE I SUTON

Brzina povlačenja panule namijenjene škarmu kreće se oko 1,5 do 2 čvora ako se povlači živa ješka, odnosno i preko 3 čvora ako se povlači varalica. Panula se povlači u blizini obale, pri čemu ne treba bježati od plitkih terena. Mnogi su škarmi ulovljeni u moru dubokom samo pet metara.

---

image

Dobar rezultat panule u suton

---

Idealno vrijeme za panulu namijenjenu škarmu je svitanje i suton, prvi i posljednji sat dana. Budući da se najčešće zadržava u jatu, kad se ulovi jednog, dobro se istim tragom vratiti po još. Također, ako se povlače dva sistema, nije rijetkost da na oba sistema škarmi udare istodobno.

Škaram je na udici izrazito borbena i agresivna riba. Od trenutka kačenja do izvlačenja pružat će snažan i temperamentan otpor pokušavajući se svim silama i trikovima, uključujući i iskakanje iznad površine, osloboditi udice. Najlon u izvlačenju treba držati stalno napetim ne dopuštajući ribi da se otresanjem glave, a što stalno radi, oslobodi udice.

U trenutku prihvata najpraktičnije je koristiti podmetač, a udice iz usta ribe oslobađati pomoću peanki ili dugih kliješta čuvajući se ugriza, ali i dodira. Naime, zubi škarma doslovno su oštri poput žileta, tako da i pri neznatnom pritisku probijaju kožu gotovo bez otpora.

Škaram je ukusna i posvuda cijenjena riba. Ima bijelo i tečno meso s pravilno raspoređenim kostima. Najukusniji je pečen na gradelama i kuhan, dok su manji primjerci ukusni u brudetu.

---

NEPOTVRĐENI NAPADI

Iako ne postoje službeno zabilježeni napadi na čovjeka, škaram se zbog bliske srodnosti s barakudom smatra potencijalno opasnom vrstom. Na južnom Jadranu u posljednjih je nekoliko godina evidentirano više napada izduženih riba vretenastog tijela na kupače, no zapravo nitko nije uspio jasno determinirati vrstu koja je napala.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix

Dobar rezultat panule u suton


Škaram, strijelka i lampuga često dijele lovište


U jednoj ruci škarmi, u drugoj strijelka, teško da može bolje


Mladi škarmi zalaze i u sasvim plitke uvale


Škaram je i na pučini pri samoj površini


Premda rijetko, škaram katkad završi i u ribarskim mrežama


Oblik čeljusti odaje predatora prvog reda

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/panulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme-1332092 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea627e459c5427d54605e65317a43a993be13ee7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panulom+na+jadransku+barakudu%3A+donosimo+savjete+za+lov+%C5%A1karma%2C+od+je%C5%A1ke+do+slaganja+opreme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme-1332092 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-na-jadransku-barakudu-donosimo-savjete-za-lov-skarma-od-jeske-do-slaganja-opreme-1332092 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zahvaljujući globalnom zatopljenju, sve je više vrsta koje su donedavno bile nepoznate prisutno i na samom sjeveru našeg mora. Jedna od njih je i škaram, predator koji ne poznaje milost i kojeg na udici sanjaju svi strastveni panulaši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

PREDATORI JADRANAPanulom na jadransku barakudu: donosimo savjete za lov škarma, od ješke do slaganja opreme

Piše Boris BULIĆ/MAX FISHING
20. listopada 2023. - 15:04

Podmorje je surova sredina u kojoj je jedno od osnovnih pravila pojesti, a ne biti pojeden. Ipak, neki su organizmi sigurniji od ostalih, ponajprije zbog veličine tijela, predatorske agresivnosti i lovne učinkovitosti. Uz takav se opis osobina u pravilu vezuju morski psi, a odmah za njima murine, ugori i ostali njima slični nemilosrdni morski lovci, pri čemu su neke vrste, premda osjetno surovije i za lov kvalitetnije opremljene, igrom slučaja još uvijek manje poznate. Jedna od takvih riba, koja sasvim ozbiljno može konkurirati za naslov najnesmiljenijeg lovca kojim upravljaju isključivo iskonski predatorski nagoni, jest škaram, mnogima znan i kao jadranska barakuda.

OSOBNA KARTA

Škaram (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) jest riba iz porodice barakuda (Sphiraenidae). Može na...

16. svibanj 2024 16:02