stdClass Object ( [id] => 1361844 [title] => Parangalom po sve ribe: učimo vas kako ga pravilno složiti ovisno o osnovnoj namjeni ili lovini [alias] => parangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stara je ribarska izreka:

- Ako nekome želiš zlo, daj mu parangal! – što nikako nije rečeno bez razloga jer rad s parangalima nedvojbeno spada u teže ribarske poslove.

No iako je parangal ribolovni alat koji u većini situacija zahtijeva iznimnu upornost i izdržljivost da ne spominjemo i fizičku spremu, ulovi koji se mogu njime ostvariti lako kompenziraju sav znoj i muku.

Naravno, da bi kompenzacija bila uspješna potrebno je zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta od kojih su tri najvažnija – ispravno složen, naješkan i položen parangal, poznavanje terena te pogođeno vrijeme i vremenski uvjeti.

Da bismo ispravno složili, odnosno konstruirali parangal osim neophodnog pribora potrebno je odrediti osnovnu namjenu, odnosno definirati kakvoj će lovini taj parangal biti namijenjen. Nikako nije svejedno namjeravamo li parangalom loviti bijelu ribu ili gruževinu, ili pak zubace ili landovinu.

Maestra ili osnova parangala može biti od poliamidnog pletenog konopca, tzv. parangalskog konopa, ili pak najlonskog monofila.

Parangalski konop kao najčešće korišten materijal za izradu maestre može biti različitih dimenzija i boja, pri čemu, bez obzira na promjer u pravilu ima izuzetno veliku linearnu nosivost.

Najlonski monofil se koristi za lov vrsta osjetljivih na vidljivost strune, primjerice podlanica, pri čemu se najčešće koriste ili mliječnobijele ili pak ‘crystal‘ prozirne strune promjera 1 milimetar.

Tako konstruirani parangali se u pravilu polažu do 25 metara dubine na pozicijama na kojima kurenti nisu izraženi.

---

image

Parangali se često ješkaju na suhom

---

Kalume, konopi koji u moru zauzimaju okomit položaj i čija je uloga ‘spajanje‘ maestre s površinom mora uvijek su od parangalskog konopa malo debljeg promjera, pogotovo kod parangala namijenjenih lovu na većim dubinama prvenstveno radi lakšeg podizanja tega koji parangal drži pri dnu.

Prame mogu biti izrađene od najlonskog monofila, fluorokarbona, ali i sajle.

Najlonski monofil je najčešće korištena struna dok se fluorokarbon koristi u rijetkim situacijama kada je ciljana lovina izrazito podozriva poput brancina.

Sajle su pak imperativ kod parangala namijenjenih zubatoj lovini poput ugora.

Udice su stvar osobnih sklonosti i navika pri čemu su unatoč bogatoj ponudi brojnih brandova, mustadove klasične udice, tzv. parangalke i dalje najkorišteniji model.

Iako je većina parangala kompletirana ‘na suhom‘, pri čemu su prame sa maestrom spojene u čvrstom spoju, sve je više parangala kod kojih su prame odvojene te se preko kopči kače na maestru tijekom samog polaganja parangala.

Konstrukcijski gledano, parangali najgrublje izvedbe su parangali namijenjeni lovu landovine poput raža, golubova, pasa, mačaka i ostalih veličinom sličnih riba.

---

image

Najlonski parngali imaju osnovu od najlona

---

Osnova se kod ovih parangala radi od konopca debljine dva i preko dva milimetra.

Prame promjera oko jedan milimetar, duge su od 1,5 do 2 metra pri čemu su međusobno udaljene najmanje četiri metra.

Širina luka udica se kreće od 20 do 35 milimetara.

Ovakvi se parangali najčešće polažu na dubinama od 200 pa sve do 500 metara dubine, na pjeskovito-muljevitim dnima.

Iako u moru uglavnom ostaju tek nekoliko sati, mnogi ih ribari ostavljaju i cijelu noć.

Zbog velikih dubina na kojima se sa ovim parangalima radi, često se, pogotovo kod profesionalnih ribara, umjesto konopca kao maestra koristi sajla.

Konstrukcijski vrlo slični parangalima za landovinu su i parangali za ugore i murine.

Budući da je i ovdje riječ o snažnim i agresivnim ribama, parangal se izrađuje od najjačih raspoloživih materijala.

Osnovna i najočitija razlika između ovog i ostalih parangala je u samom završetku prama koje umjesto najlonskim monofilom završavaju sajlama.

Naime, sajla je jedini materijal koji može odoljeti izrazito jakom čeljusnom aparatu ugora.

---

image

Velike udice za velike ribe

---

Ovi se parangali polažu na stjenovito hridinastom dnu, na dubinama do 130 metara.

Prilikom polaganja je poželjno barkom krivudati.

Ovi parangali najčešće leže kratko u moru, najviše sat-dva vremena.

Premda se uglavnom polažu noću, na nekim je terenima moguć i dnevni ribolov.

Plivajući i plutajući parangali su posebna skupina parangala jer ne love na dnu. Zahvaljujući taktički raspoređenim plutenim dodacima plivajući parangali parangal ne leži na dnu već nekoliko metara iznad njega tako da zapravo love ‘na po‘ dna‘.

Kod ovih parangala mjesto spajanja kalume i maestre i nije na dnu već na visini koju ribolovac odredi.

A da cijeli parangal ne bi isplivao brinu se pažljivo raspoređeni olovni utezi koji su s maestrom povezani konopom dugim upravo onoliko kolika je udaljenost od spoja kalume s maestrom do dna.

Ovako konstruiranim parangalima se najviše love brancini, ali se isto tako uspješno mogu loviti i druge ribe koje se zadržavaju u zoni nekoliko metara iznad dna.

Varijacija na temu su svakako i parangali s plutenim kuglicama na pramama koji su praktični za lov na zaraštenom dnu.

Za razliku od plivajućih plutajući su parangali namijenjeni ribolovu površinske i pučinske ribe.

Kod priobalnom su ribolovu prvenstveno namijenjeni ribolovu ušata i iglica, no u pučinskom se ribolovu takvim parangalima love tune, igluni i iglani.

Plutajući su parangali sastavljeni od višesegmentnih konstrukcija koje u konačnom spoju čine jedinstvenu cjelinu, a zavisno od mjesta, odnosno dubine na kojoj love, razlikuje se i lovina.

Kod školskog primjera plutajućeg parangala kaluma ne završava olovnim tegom već slobodno pluta nošena strujom tako da je lovna dubina određena dužinama kalume i prama koje u ovom slučaju budu duge i preko 20 metara, te pregibu maestre.

Takvim se parangalima najviše lovi na dalekoistočnim otvorenim morima dok se na našem moru više koriste poluplutajući parangali što je zapravo samo varijacija na temu.

Kod takvih parangala je samo jedna kaluma opremljena olovnim tegom dostatnim da spriječi odvlačenje parangala, dok je druga slobodna, pružena u smjeru kurenta.

Popularni naziv za ovakav tip parangala je free liner.

Iako se plutajućim parangalima u pravilu love kapitalni primjerci, najrasprostranjeniji i najcjenjeniji parangali su ipak parangali namijenjeni lovu bijele ribe ili oborite riba.

Osnovni model ovakvog parangala podrazumijeva maestru promjera jedan do jedan i pol milimetar s pramama dužine pola do jednog metra promjera od 0,40 - 0,60 milimetara.

---

image

Plutajuće kuglice su od pomoći u lovu na zaraštenom i muljevitom dnu

---

Prame su međusobno udaljene 4 do 5 metara, dok širina luka udice varira od 16 do 22 milimetra.

Parangali za bijelu ribu se polažu na rubovima litoralnog obalnog spusta ili uz brakove, pažljivo vodeći računa o kurentima i smjeru vjetra.

Naime, najbogatiji se ulovi u pravilu ostvaruju na rubovima izraženih strujanja.

Početnicima i manje spretnima koji ne obraćaju pažnju na izmjenu plime i oseke te na smjer i jačinu kurenta, na takvim se pozicijama lako može dogoditi da unatoč pažljivo položenom i raširenom parangalu prilikom podizanje otkriju da su kalume jedna drugoj iznenađujuće blizu.

Razlike među pojedinim parangalima namijenjenih lovu bijele ribe su najčešće samo u sitnim detaljima, a određuju ih samo vrste riba kojima su namijenjeni.

Tako primjerice prame kod parangala namijenjenih zubacima imaju promjer i do jedan milimetar dok one namijenjene ribolovu podlanica rijetko kada prelaze 0,50 milimetara.

Parangali za bijelu ribu su u pravilu dnevni parangali koji se polažu u zoru, a u moru ostaju dva do tri sata.

Idealno vrijeme za polaganje parangala je usko vezano uz ciljanu lovinu.

Tako su parangali za ugore najproduktivniji u noćima bez mjeseca, a parangali za bijelu ribu od prvog kvarta do užbe.

Ješku također određuje lovina pri čemu su na prvom mjestu srdela i lignja.

Iznimno za podlanice i fratre dobar je volak, dok se za svu bijelu ribu vrlo uspješno koriste veliki crv i bibi.

Živa ješka poput cipla ili špara je savršena za predatore poput primjerice zubaca. 

---

image

Srdela je najčešća ješka

---

Klasični se parangali u pravilu nalaze u tzv. kofama ili lavorima, plastičnim posudama koje po svom obodu imaju nalijepljeno ili pluto ili gumu za koji se kače udice.

Izuzetno je važno prilikom podizanja parangala sve komponente pažljivo slagati, pri čemu se posebno vodi računa o redoslijedu kojim se kače udice o rub kofe. Svaka nepravilnost u slaganju se otkriva već u idućem topljenju tog parangala kada je naravno, kasno za bilo kakvo popravljanje i razmršivanje.

Podizanje parangala nije lagan posao pogotovo kada se parangal podiže s veće dubine. Još ako je u pitanju više uzastopnih kaladura tada zbog umora može lako doći do ozljeda.

Prilikom podizanja parangala neprestano treba biti svjestan da je taj alat stalna potencijalna opasnost.

---

image

U podizanju parangala uvijek treba biti pažljiv

---

Naime, velika lovina može zaplivati u dubinu i za sobom povući maestru i slobodne udice koje mogu ozbiljno povrijediti ili čak u more odvući ribolovca.

Srećom su takve situacije rijetke, ali ih ipak ima pa malo opreza nikako ne može škoditi.

Jedna od preventivnih mjera opreza je svakako i nož nadohvat ruke kojim se opasna prama ili konopac lako i utren oka mogu presjeći.

Mnogi se ribari na različite načine snalaze kako bi olakšali podizanje parangala.

---

image

Pomoćnici u podizanju parangala mogu imati različite oblike i izvedbe

---

Najčešće su to razna vitla poput svima znanog puretića, ali i brojni drugi prijenosni mehanizmi od kojih su neki više a neki i manje uspješni.

Bez obzira kakav mehanizam koristili važno je samo da ga se u svakom trenutku po volji ribolovca može zaustaviti kako ne bi postao opasniji od tonućeg parangala.

---

image

Ovo nitko ne želi ali se često događa

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Parangalima se na našem moru lovi oduvijek tako da se ovaj alat tijekom vremena stigao usavršiti i profilirati. Premda temeljno namijenjen lovu pridnene ribe, ovim se alatom uspješno može loviti doslovno u svim slojevima mora. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Parangalima se na našem moru lovi oduvijek tako da se ovaj alat tijekom vremena stigao usavršiti i profilirati. Premda temeljno namijenjen lovu pridnene ribe, ovim se alatom uspješno može loviti doslovno u svim slojevima mora. ŠKOLA RIBOLOVA 2 0 9415 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-07 09:54:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-07 10:23:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-07 10:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Parangalima se na našem moru lovi oduvijek tako da se ovaj alat tijekom vremena stigao usavršiti i profilirati. Premda temeljno namijenjen lovu pridnene ribe, ovim se alatom uspješno može loviti doslovno u svim slojevima mora. [metadata] => robots= author= title=Parangalom po sve ribe: učimo vas kako ga pravilno složiti ovisno o osnovnoj namjeni ili lovini page_title=Parangalom po sve ribe: učimo vas kako ga pravilno složiti ovisno o osnovnoj namjeni ili lovini [metakey] => parangal, kako složiti parangal, ribolov, ribolov parangalom, kako loviti parangalom, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526170.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526171.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526172.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526173.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526174.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526175.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526176.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526177.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526178.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526179.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526180.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526181.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526182.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526183.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26526184.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rad s parangalima spada u te\u017ee ribarske poslove<\/p>","

Plutaju\u0107e kuglice su od pomo\u0107i u lovu na zara\u0161tenom i muljevitom dnu<\/p>","

Parangali se \u010desto je\u0161kaju na suhom<\/p>","

Najlonski parngali imaju osnovu od najlona<\/p>","

Velike udice za velike ribe<\/p>","

Postoje i \u2018jednokratni parangali s kofom od stiropora<\/p>","

Parangalski konopi mogu biti razli\u010dtih boja<\/p>","

Kop\u010de za spoj prama i osnove su jednostavne izvedbe<\/p>","

Parangale treba polagati pa\u017eljivo<\/p>","

U podizanju parangala uvijek treba biti pa\u017eljiv<\/p>","

Pri\u010duvnih prama nikada dosta<\/p>","

Odvojive prame se moraju uredno \u010duvati<\/p>","

Pomo\u0107nici u podizanju parangala mogu imati razli\u010dite oblike i izvedbe<\/p>","

Srdela je naj\u010de\u0161\u0107a je\u0161ka<\/p>","

Ovo nitko ne \u017eeli ali se \u010desto doga\u0111a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26526170_1920.jpg":"1920x1080","k_26526170_1280.jpg":"1280x1280","k_26526170_1024.jpg":"1024x1024","k_26526170_640.jpg":"640x640","k_26526170_480.jpg":"480x480","k_26526170_340.jpg":"340x340","k_26526170_220.jpg":"220x220","o_26526170_1280.jpg":"1280x960","o_26526170_1024.jpg":"1024x768","o_26526170_640.jpg":"640x480","o_26526170_480.jpg":"480x360","o_26526170_340.jpg":"340x255","o_26526170_220.jpg":"220x165","h_26526170_1280.jpg":"1280x854","h_26526170_1024.jpg":"1024x683","h_26526170_640.jpg":"640x427","h_26526170_480.jpg":"480x320","h_26526170_340.jpg":"340x227","h_26526170_220.jpg":"220x147","pp_26526170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526170_640.jpg":"640x814","pp_26526170_480.jpg":"480x611","pp_26526170_340.jpg":"340x432","pp_26526170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526171_1920.jpg":"1920x1080","k_26526171_1280.jpg":"1280x1280","k_26526171_1024.jpg":"1024x1024","k_26526171_640.jpg":"640x640","k_26526171_480.jpg":"480x480","k_26526171_340.jpg":"340x340","k_26526171_220.jpg":"220x220","o_26526171_1280.jpg":"1280x960","o_26526171_1024.jpg":"1024x768","o_26526171_640.jpg":"640x480","o_26526171_480.jpg":"480x360","o_26526171_340.jpg":"340x255","o_26526171_220.jpg":"220x165","h_26526171_1280.jpg":"1280x854","h_26526171_1024.jpg":"1024x683","h_26526171_640.jpg":"640x427","h_26526171_480.jpg":"480x320","h_26526171_340.jpg":"340x227","h_26526171_220.jpg":"220x147","pp_26526171_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526171_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526171_640.jpg":"640x814","pp_26526171_480.jpg":"480x611","pp_26526171_340.jpg":"340x432","pp_26526171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526172_1920.jpg":"1920x1080","k_26526172_1280.jpg":"1280x1280","k_26526172_1024.jpg":"1024x1024","k_26526172_640.jpg":"640x640","k_26526172_480.jpg":"480x480","k_26526172_340.jpg":"340x340","k_26526172_220.jpg":"220x220","o_26526172_1280.jpg":"1280x960","o_26526172_1024.jpg":"1024x768","o_26526172_640.jpg":"640x480","o_26526172_480.jpg":"480x360","o_26526172_340.jpg":"340x255","o_26526172_220.jpg":"220x165","h_26526172_1280.jpg":"1280x854","h_26526172_1024.jpg":"1024x683","h_26526172_640.jpg":"640x427","h_26526172_480.jpg":"480x320","h_26526172_340.jpg":"340x227","h_26526172_220.jpg":"220x147","pp_26526172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526172_640.jpg":"640x814","pp_26526172_480.jpg":"480x611","pp_26526172_340.jpg":"340x432","pp_26526172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526173_1920.jpg":"1920x1080","k_26526173_1280.jpg":"1280x1280","k_26526173_1024.jpg":"1024x1024","k_26526173_640.jpg":"640x640","k_26526173_480.jpg":"480x480","k_26526173_340.jpg":"340x340","k_26526173_220.jpg":"220x220","o_26526173_1280.jpg":"1280x960","o_26526173_1024.jpg":"1024x768","o_26526173_640.jpg":"640x480","o_26526173_480.jpg":"480x360","o_26526173_340.jpg":"340x255","o_26526173_220.jpg":"220x165","h_26526173_1280.jpg":"1280x854","h_26526173_1024.jpg":"1024x683","h_26526173_640.jpg":"640x427","h_26526173_480.jpg":"480x320","h_26526173_340.jpg":"340x227","h_26526173_220.jpg":"220x147","pp_26526173_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526173_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526173_640.jpg":"640x814","pp_26526173_480.jpg":"480x611","pp_26526173_340.jpg":"340x432","pp_26526173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526174_1920.jpg":"1920x1080","k_26526174_1280.jpg":"1280x1280","k_26526174_1024.jpg":"1024x1024","k_26526174_640.jpg":"640x640","k_26526174_480.jpg":"480x480","k_26526174_340.jpg":"340x340","k_26526174_220.jpg":"220x220","o_26526174_1280.jpg":"1280x960","o_26526174_1024.jpg":"1024x768","o_26526174_640.jpg":"640x480","o_26526174_480.jpg":"480x360","o_26526174_340.jpg":"340x255","o_26526174_220.jpg":"220x165","h_26526174_1280.jpg":"1280x854","h_26526174_1024.jpg":"1024x683","h_26526174_640.jpg":"640x427","h_26526174_480.jpg":"480x320","h_26526174_340.jpg":"340x227","h_26526174_220.jpg":"220x147","pp_26526174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526174_640.jpg":"640x814","pp_26526174_480.jpg":"480x611","pp_26526174_340.jpg":"340x432","pp_26526174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526175_1920.jpg":"1920x1080","k_26526175_1280.jpg":"1280x1280","k_26526175_1024.jpg":"1024x1024","k_26526175_640.jpg":"640x640","k_26526175_480.jpg":"480x480","k_26526175_340.jpg":"340x340","k_26526175_220.jpg":"220x220","o_26526175_1280.jpg":"1280x960","o_26526175_1024.jpg":"1024x768","o_26526175_640.jpg":"640x480","o_26526175_480.jpg":"480x360","o_26526175_340.jpg":"340x255","o_26526175_220.jpg":"220x165","h_26526175_1280.jpg":"1280x854","h_26526175_1024.jpg":"1024x683","h_26526175_640.jpg":"640x427","h_26526175_480.jpg":"480x320","h_26526175_340.jpg":"340x227","h_26526175_220.jpg":"220x147","pp_26526175_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526175_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526175_640.jpg":"640x814","pp_26526175_480.jpg":"480x611","pp_26526175_340.jpg":"340x432","pp_26526175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526176_1920.jpg":"1920x1080","k_26526176_1280.jpg":"1280x1280","k_26526176_1024.jpg":"1024x1024","k_26526176_640.jpg":"640x640","k_26526176_480.jpg":"480x480","k_26526176_340.jpg":"340x340","k_26526176_220.jpg":"220x220","o_26526176_1280.jpg":"1280x960","o_26526176_1024.jpg":"1024x768","o_26526176_640.jpg":"640x480","o_26526176_480.jpg":"480x360","o_26526176_340.jpg":"340x255","o_26526176_220.jpg":"220x165","h_26526176_1280.jpg":"1280x854","h_26526176_1024.jpg":"1024x683","h_26526176_640.jpg":"640x427","h_26526176_480.jpg":"480x320","h_26526176_340.jpg":"340x227","h_26526176_220.jpg":"220x147","pp_26526176_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526176_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526176_640.jpg":"640x814","pp_26526176_480.jpg":"480x611","pp_26526176_340.jpg":"340x432","pp_26526176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26526177_1920.jpg":"1920x1080","k_26526177_1280.jpg":"1280x1280","k_26526177_1024.jpg":"1024x1024","k_26526177_640.jpg":"640x640","k_26526177_480.jpg":"480x480","k_26526177_340.jpg":"340x340","k_26526177_220.jpg":"220x220","o_26526177_1280.jpg":"1280x1706","o_26526177_1024.jpg":"1024x1365","o_26526177_640.jpg":"640x853","o_26526177_480.jpg":"480x640","o_26526177_340.jpg":"340x453","o_26526177_220.jpg":"220x293","h_26526177_1280.jpg":"1280x854","h_26526177_1024.jpg":"1024x683","h_26526177_640.jpg":"640x427","h_26526177_480.jpg":"480x320","h_26526177_340.jpg":"340x227","h_26526177_220.jpg":"220x147","pp_26526177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526177_640.jpg":"640x814","pp_26526177_480.jpg":"480x611","pp_26526177_340.jpg":"340x432","pp_26526177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26526178_1920.jpg":"1920x1080","k_26526178_1280.jpg":"1280x1280","k_26526178_1024.jpg":"1024x1024","k_26526178_640.jpg":"640x640","k_26526178_480.jpg":"480x480","k_26526178_340.jpg":"340x340","k_26526178_220.jpg":"220x220","o_26526178_1280.jpg":"1280x1706","o_26526178_1024.jpg":"1024x1365","o_26526178_640.jpg":"640x853","o_26526178_480.jpg":"480x640","o_26526178_340.jpg":"340x453","o_26526178_220.jpg":"220x293","h_26526178_1280.jpg":"1280x854","h_26526178_1024.jpg":"1024x683","h_26526178_640.jpg":"640x427","h_26526178_480.jpg":"480x320","h_26526178_340.jpg":"340x227","h_26526178_220.jpg":"220x147","pp_26526178_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526178_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526178_640.jpg":"640x814","pp_26526178_480.jpg":"480x611","pp_26526178_340.jpg":"340x432","pp_26526178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1883x2775","hd_26526179_1920.jpg":"1920x1080","k_26526179_1280.jpg":"1280x1280","k_26526179_1024.jpg":"1024x1024","k_26526179_640.jpg":"640x640","k_26526179_480.jpg":"480x480","k_26526179_340.jpg":"340x340","k_26526179_220.jpg":"220x220","o_26526179_1280.jpg":"1280x1886","o_26526179_1024.jpg":"1024x1509","o_26526179_640.jpg":"640x943","o_26526179_480.jpg":"480x707","o_26526179_340.jpg":"340x501","o_26526179_220.jpg":"220x324","h_26526179_1280.jpg":"1280x854","h_26526179_1024.jpg":"1024x683","h_26526179_640.jpg":"640x427","h_26526179_480.jpg":"480x320","h_26526179_340.jpg":"340x227","h_26526179_220.jpg":"220x147","pp_26526179_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526179_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526179_640.jpg":"640x814","pp_26526179_480.jpg":"480x611","pp_26526179_340.jpg":"340x432","pp_26526179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26526180_1920.jpg":"1920x1080","k_26526180_1280.jpg":"1280x1280","k_26526180_1024.jpg":"1024x1024","k_26526180_640.jpg":"640x640","k_26526180_480.jpg":"480x480","k_26526180_340.jpg":"340x340","k_26526180_220.jpg":"220x220","o_26526180_1280.jpg":"1280x1920","o_26526180_1024.jpg":"1024x1536","o_26526180_640.jpg":"640x960","o_26526180_480.jpg":"480x720","o_26526180_340.jpg":"340x510","o_26526180_220.jpg":"220x330","h_26526180_1280.jpg":"1280x854","h_26526180_1024.jpg":"1024x683","h_26526180_640.jpg":"640x427","h_26526180_480.jpg":"480x320","h_26526180_340.jpg":"340x227","h_26526180_220.jpg":"220x147","pp_26526180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526180_640.jpg":"640x814","pp_26526180_480.jpg":"480x611","pp_26526180_340.jpg":"340x432","pp_26526180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526181_1920.jpg":"1920x1080","k_26526181_1280.jpg":"1280x1280","k_26526181_1024.jpg":"1024x1024","k_26526181_640.jpg":"640x640","k_26526181_480.jpg":"480x480","k_26526181_340.jpg":"340x340","k_26526181_220.jpg":"220x220","o_26526181_1280.jpg":"1280x960","o_26526181_1024.jpg":"1024x768","o_26526181_640.jpg":"640x480","o_26526181_480.jpg":"480x360","o_26526181_340.jpg":"340x255","o_26526181_220.jpg":"220x165","h_26526181_1280.jpg":"1280x854","h_26526181_1024.jpg":"1024x683","h_26526181_640.jpg":"640x427","h_26526181_480.jpg":"480x320","h_26526181_340.jpg":"340x227","h_26526181_220.jpg":"220x147","pp_26526181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526181_640.jpg":"640x814","pp_26526181_480.jpg":"480x611","pp_26526181_340.jpg":"340x432","pp_26526181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26526182_1920.jpg":"1920x1080","k_26526182_1280.jpg":"1280x1280","k_26526182_1024.jpg":"1024x1024","k_26526182_640.jpg":"640x640","k_26526182_480.jpg":"480x480","k_26526182_340.jpg":"340x340","k_26526182_220.jpg":"220x220","o_26526182_1280.jpg":"1280x853","o_26526182_1024.jpg":"1024x682","o_26526182_640.jpg":"640x426","o_26526182_480.jpg":"480x320","o_26526182_340.jpg":"340x226","o_26526182_220.jpg":"220x146","h_26526182_1280.jpg":"1280x854","h_26526182_1024.jpg":"1024x683","h_26526182_640.jpg":"640x427","h_26526182_480.jpg":"480x320","h_26526182_340.jpg":"340x227","h_26526182_220.jpg":"220x147","pp_26526182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526182_640.jpg":"640x814","pp_26526182_480.jpg":"480x611","pp_26526182_340.jpg":"340x432","pp_26526182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526183_1920.jpg":"1920x1080","k_26526183_1280.jpg":"1280x1280","k_26526183_1024.jpg":"1024x1024","k_26526183_640.jpg":"640x640","k_26526183_480.jpg":"480x480","k_26526183_340.jpg":"340x340","k_26526183_220.jpg":"220x220","o_26526183_1280.jpg":"1280x960","o_26526183_1024.jpg":"1024x768","o_26526183_640.jpg":"640x480","o_26526183_480.jpg":"480x360","o_26526183_340.jpg":"340x255","o_26526183_220.jpg":"220x165","h_26526183_1280.jpg":"1280x854","h_26526183_1024.jpg":"1024x683","h_26526183_640.jpg":"640x427","h_26526183_480.jpg":"480x320","h_26526183_340.jpg":"340x227","h_26526183_220.jpg":"220x147","pp_26526183_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526183_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526183_640.jpg":"640x814","pp_26526183_480.jpg":"480x611","pp_26526183_340.jpg":"340x432","pp_26526183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526184_1920.jpg":"1920x1080","k_26526184_1280.jpg":"1280x1280","k_26526184_1024.jpg":"1024x1024","k_26526184_640.jpg":"640x640","k_26526184_480.jpg":"480x480","k_26526184_340.jpg":"340x340","k_26526184_220.jpg":"220x220","o_26526184_1280.jpg":"1280x960","o_26526184_1024.jpg":"1024x768","o_26526184_640.jpg":"640x480","o_26526184_480.jpg":"480x360","o_26526184_340.jpg":"340x255","o_26526184_220.jpg":"220x165","h_26526184_1280.jpg":"1280x854","h_26526184_1024.jpg":"1024x683","h_26526184_640.jpg":"640x427","h_26526184_480.jpg":"480x320","h_26526184_340.jpg":"340x227","h_26526184_220.jpg":"220x147","pp_26526184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526184_640.jpg":"640x814","pp_26526184_480.jpg":"480x611","pp_26526184_340.jpg":"340x432","pp_26526184_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7417065 Threads: 14 Questions: 1530381623 Slow queries: 4653475 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110651466 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/parangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini-1361844 [printLink] => /om/ribolov/parangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini-1361844?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274336 [name] => parangal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parangal [link] => /tag/parangal ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747058 [name] => kako složiti parangal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-07 11:23:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-sloziti-parangal [link] => /tag/kako-sloziti-parangal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747059 [name] => ribolov parangalom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-07 11:23:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-parangalom [link] => /tag/ribolov-parangalom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 662627 [name] => kako loviti parangalom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-parangalom [link] => /tag/kako-loviti-parangalom ) [5] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Parangalima se na našem moru lovi oduvijek tako da se ovaj alat tijekom vremena stigao usavršiti i profilirati. Premda temeljno namijenjen lovu pridnene ribe, ovim se alatom uspješno može loviti doslovno u svim slojevima mora. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Parangalom po sve ribe: učimo vas kako ga pravilno složiti ovisno o osnovnoj namjeni ili lovini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-33-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526170.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Rad s parangalima spada u teže ribarske poslove

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526170.jpg [title] =>

Rad s parangalima spada u teže ribarske poslove

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526171.jpg [title] =>

Plutajuće kuglice su od pomoći u lovu na zaraštenom i muljevitom dnu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526172.jpg [title] =>

Parangali se često ješkaju na suhom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526173.jpg [title] =>

Najlonski parngali imaju osnovu od najlona

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526174.jpg [title] =>

Velike udice za velike ribe

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526175.jpg [title] =>

Postoje i ‘jednokratni parangali s kofom od stiropora

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526176.jpg [title] =>

Parangalski konopi mogu biti različtih boja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526177.jpg [title] =>

Kopče za spoj prama i osnove su jednostavne izvedbe

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526178.jpg [title] =>

Parangale treba polagati pažljivo

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526179.jpg [title] =>

U podizanju parangala uvijek treba biti pažljiv

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526180.jpg [title] =>

Pričuvnih prama nikada dosta

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526181.jpg [title] =>

Odvojive prame se moraju uredno čuvati

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526182.jpg [title] =>

Pomoćnici u podizanju parangala mogu imati različite oblike i izvedbe

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526183.jpg [title] =>

Srdela je najčešća ješka

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26526184.jpg [title] =>

Ovo nitko ne želi ali se često događa

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stara je ribarska izreka:

- Ako nekome želiš zlo, daj mu parangal! – što nikako nije rečeno bez razloga jer rad s parangalima nedvojbeno spada u teže ribarske poslove.

No iako je parangal ribolovni alat koji u većini situacija zahtijeva iznimnu upornost i izdržljivost da ne spominjemo i fizičku spremu, ulovi koji se mogu njime ostvariti lako kompenziraju sav znoj i muku.

Naravno, da bi kompenzacija bila uspješna potrebno je zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta od kojih su tri najvažnija – ispravno složen, naješkan i položen parangal, poznavanje terena te pogođeno vrijeme i vremenski uvjeti.

Da bismo ispravno složili, odnosno konstruirali parangal osim neophodnog pribora potrebno je odrediti osnovnu namjenu, odnosno definirati kakvoj će lovini taj parangal biti namijenjen. Nikako nije svejedno namjeravamo li parangalom loviti bijelu ribu ili gruževinu, ili pak zubace ili landovinu.

Maestra ili osnova parangala može biti od poliamidnog pletenog konopca, tzv. parangalskog konopa, ili pak najlonskog monofila.

Parangalski konop kao najčešće korišten materijal za izradu maestre može biti različitih dimenzija i boja, pri čemu, bez obzira na promjer u pravilu ima izuzetno veliku linearnu nosivost.

Najlonski monofil se koristi za lov vrsta osjetljivih na vidljivost strune, primjerice podlanica, pri čemu se najčešće koriste ili mliječnobijele ili pak ‘crystal‘ prozirne strune promjera 1 milimetar.

Tako konstruirani parangali se u pravilu polažu do 25 metara dubine na pozicijama na kojima kurenti nisu izraženi.

---

image

Parangali se često ješkaju na suhom

---

Kalume, konopi koji u moru zauzimaju okomit položaj i čija je uloga ‘spajanje‘ maestre s površinom mora uvijek su od parangalskog konopa malo debljeg promjera, pogotovo kod parangala namijenjenih lovu na većim dubinama prvenstveno radi lakšeg podizanja tega koji parangal drži pri dnu.

Prame mogu biti izrađene od najlonskog monofila, fluorokarbona, ali i sajle.

Najlonski monofil je najčešće korištena struna dok se fluorokarbon koristi u rijetkim situacijama kada je ciljana lovina izrazito podozriva poput brancina.

Sajle su pak imperativ kod parangala namijenjenih zubatoj lovini poput ugora.

Udice su stvar osobnih sklonosti i navika pri čemu su unatoč bogatoj ponudi brojnih brandova, mustadove klasične udice, tzv. parangalke i dalje najkorišteniji model.

Iako je većina parangala kompletirana ‘na suhom‘, pri čemu su prame sa maestrom spojene u čvrstom spoju, sve je više parangala kod kojih su prame odvojene te se preko kopči kače na maestru tijekom samog polaganja parangala.

Konstrukcijski gledano, parangali najgrublje izvedbe su parangali namijenjeni lovu landovine poput raža, golubova, pasa, mačaka i ostalih veličinom sličnih riba.

---

image

Najlonski parngali imaju osnovu od najlona

---

Osnova se kod ovih parangala radi od konopca debljine dva i preko dva milimetra.

Prame promjera oko jedan milimetar, duge su od 1,5 do 2 metra pri čemu su međusobno udaljene najmanje četiri metra.

Širina luka udica se kreće od 20 do 35 milimetara.

Ovakvi se parangali najčešće polažu na dubinama od 200 pa sve do 500 metara dubine, na pjeskovito-muljevitim dnima.

Iako u moru uglavnom ostaju tek nekoliko sati, mnogi ih ribari ostavljaju i cijelu noć.

Zbog velikih dubina na kojima se sa ovim parangalima radi, često se, pogotovo kod profesionalnih ribara, umjesto konopca kao maestra koristi sajla.

Konstrukcijski vrlo slični parangalima za landovinu su i parangali za ugore i murine.

Budući da je i ovdje riječ o snažnim i agresivnim ribama, parangal se izrađuje od najjačih raspoloživih materijala.

Osnovna i najočitija razlika između ovog i ostalih parangala je u samom završetku prama koje umjesto najlonskim monofilom završavaju sajlama.

Naime, sajla je jedini materijal koji može odoljeti izrazito jakom čeljusnom aparatu ugora.

---

image

Velike udice za velike ribe

---

Ovi se parangali polažu na stjenovito hridinastom dnu, na dubinama do 130 metara.

Prilikom polaganja je poželjno barkom krivudati.

Ovi parangali najčešće leže kratko u moru, najviše sat-dva vremena.

Premda se uglavnom polažu noću, na nekim je terenima moguć i dnevni ribolov.

Plivajući i plutajući parangali su posebna skupina parangala jer ne love na dnu. Zahvaljujući taktički raspoređenim plutenim dodacima plivajući parangali parangal ne leži na dnu već nekoliko metara iznad njega tako da zapravo love ‘na po‘ dna‘.

Kod ovih parangala mjesto spajanja kalume i maestre i nije na dnu već na visini koju ribolovac odredi.

A da cijeli parangal ne bi isplivao brinu se pažljivo raspoređeni olovni utezi koji su s maestrom povezani konopom dugim upravo onoliko kolika je udaljenost od spoja kalume s maestrom do dna.

Ovako konstruiranim parangalima se najviše love brancini, ali se isto tako uspješno mogu loviti i druge ribe koje se zadržavaju u zoni nekoliko metara iznad dna.

Varijacija na temu su svakako i parangali s plutenim kuglicama na pramama koji su praktični za lov na zaraštenom dnu.

Za razliku od plivajućih plutajući su parangali namijenjeni ribolovu površinske i pučinske ribe.

Kod priobalnom su ribolovu prvenstveno namijenjeni ribolovu ušata i iglica, no u pučinskom se ribolovu takvim parangalima love tune, igluni i iglani.

Plutajući su parangali sastavljeni od višesegmentnih konstrukcija koje u konačnom spoju čine jedinstvenu cjelinu, a zavisno od mjesta, odnosno dubine na kojoj love, razlikuje se i lovina.

Kod školskog primjera plutajućeg parangala kaluma ne završava olovnim tegom već slobodno pluta nošena strujom tako da je lovna dubina određena dužinama kalume i prama koje u ovom slučaju budu duge i preko 20 metara, te pregibu maestre.

Takvim se parangalima najviše lovi na dalekoistočnim otvorenim morima dok se na našem moru više koriste poluplutajući parangali što je zapravo samo varijacija na temu.

Kod takvih parangala je samo jedna kaluma opremljena olovnim tegom dostatnim da spriječi odvlačenje parangala, dok je druga slobodna, pružena u smjeru kurenta.

Popularni naziv za ovakav tip parangala je free liner.

Iako se plutajućim parangalima u pravilu love kapitalni primjerci, najrasprostranjeniji i najcjenjeniji parangali su ipak parangali namijenjeni lovu bijele ribe ili oborite riba.

Osnovni model ovakvog parangala podrazumijeva maestru promjera jedan do jedan i pol milimetar s pramama dužine pola do jednog metra promjera od 0,40 - 0,60 milimetara.

---

image

Plutajuće kuglice su od pomoći u lovu na zaraštenom i muljevitom dnu

---

Prame su međusobno udaljene 4 do 5 metara, dok širina luka udice varira od 16 do 22 milimetra.

Parangali za bijelu ribu se polažu na rubovima litoralnog obalnog spusta ili uz brakove, pažljivo vodeći računa o kurentima i smjeru vjetra.

Naime, najbogatiji se ulovi u pravilu ostvaruju na rubovima izraženih strujanja.

Početnicima i manje spretnima koji ne obraćaju pažnju na izmjenu plime i oseke te na smjer i jačinu kurenta, na takvim se pozicijama lako može dogoditi da unatoč pažljivo položenom i raširenom parangalu prilikom podizanje otkriju da su kalume jedna drugoj iznenađujuće blizu.

Razlike među pojedinim parangalima namijenjenih lovu bijele ribe su najčešće samo u sitnim detaljima, a određuju ih samo vrste riba kojima su namijenjeni.

Tako primjerice prame kod parangala namijenjenih zubacima imaju promjer i do jedan milimetar dok one namijenjene ribolovu podlanica rijetko kada prelaze 0,50 milimetara.

Parangali za bijelu ribu su u pravilu dnevni parangali koji se polažu u zoru, a u moru ostaju dva do tri sata.

Idealno vrijeme za polaganje parangala je usko vezano uz ciljanu lovinu.

Tako su parangali za ugore najproduktivniji u noćima bez mjeseca, a parangali za bijelu ribu od prvog kvarta do užbe.

Ješku također određuje lovina pri čemu su na prvom mjestu srdela i lignja.

Iznimno za podlanice i fratre dobar je volak, dok se za svu bijelu ribu vrlo uspješno koriste veliki crv i bibi.

Živa ješka poput cipla ili špara je savršena za predatore poput primjerice zubaca. 

---

image

Srdela je najčešća ješka

---

Klasični se parangali u pravilu nalaze u tzv. kofama ili lavorima, plastičnim posudama koje po svom obodu imaju nalijepljeno ili pluto ili gumu za koji se kače udice.

Izuzetno je važno prilikom podizanja parangala sve komponente pažljivo slagati, pri čemu se posebno vodi računa o redoslijedu kojim se kače udice o rub kofe. Svaka nepravilnost u slaganju se otkriva već u idućem topljenju tog parangala kada je naravno, kasno za bilo kakvo popravljanje i razmršivanje.

Podizanje parangala nije lagan posao pogotovo kada se parangal podiže s veće dubine. Još ako je u pitanju više uzastopnih kaladura tada zbog umora može lako doći do ozljeda.

Prilikom podizanja parangala neprestano treba biti svjestan da je taj alat stalna potencijalna opasnost.

---

image

U podizanju parangala uvijek treba biti pažljiv

---

Naime, velika lovina može zaplivati u dubinu i za sobom povući maestru i slobodne udice koje mogu ozbiljno povrijediti ili čak u more odvući ribolovca.

Srećom su takve situacije rijetke, ali ih ipak ima pa malo opreza nikako ne može škoditi.

Jedna od preventivnih mjera opreza je svakako i nož nadohvat ruke kojim se opasna prama ili konopac lako i utren oka mogu presjeći.

Mnogi se ribari na različite načine snalaze kako bi olakšali podizanje parangala.

---

image

Pomoćnici u podizanju parangala mogu imati različite oblike i izvedbe

---

Najčešće su to razna vitla poput svima znanog puretića, ali i brojni drugi prijenosni mehanizmi od kojih su neki više a neki i manje uspješni.

Bez obzira kakav mehanizam koristili važno je samo da ga se u svakom trenutku po volji ribolovca može zaustaviti kako ne bi postao opasniji od tonućeg parangala.

---

image

Ovo nitko ne želi ali se često događa

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Rad s parangalima spada u teže ribarske poslove


Plutajuće kuglice su od pomoći u lovu na zaraštenom i muljevitom dnu


Parangali se često ješkaju na suhom


Najlonski parngali imaju osnovu od najlona


Velike udice za velike ribe


Postoje i ‘jednokratni parangali s kofom od stiropora


Parangalski konopi mogu biti različtih boja


Kopče za spoj prama i osnove su jednostavne izvedbe


Parangale treba polagati pažljivo


U podizanju parangala uvijek treba biti pažljiv


Pričuvnih prama nikada dosta


Odvojive prame se moraju uredno čuvati


Pomoćnici u podizanju parangala mogu imati različite oblike i izvedbe


Srdela je najčešća ješka


Ovo nitko ne želi ali se često događa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/parangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini-1361844 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a84758446469148b6c740faae7afc8399420382 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Parangalom+po+sve+ribe%3A+u%C4%8Dimo+vas+kako+ga+pravilno+slo%C5%BEiti+ovisno+o+osnovnoj+namjeni+ili+lovini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fparangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini-1361844 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fparangalom-po-sve-ribe-ucimo-vas-kako-ga-pravilno-sloziti-ovisno-o-osnovnoj-namjeni-ili-lovini-1361844 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Parangalima se na našem moru lovi oduvijek tako da se ovaj alat tijekom vremena stigao usavršiti i profilirati. Premda temeljno namijenjen lovu pridnene ribe, ovim se alatom uspješno može loviti doslovno u svim slojevima mora. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ŠKOLA RIBOLOVAParangalom po sve ribe: učimo vas kako ga pravilno složiti ovisno o osnovnoj namjeni ili lovini

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
7. veljače 2024. - 11:23

Stara je ribarska izreka:

- Ako nekome želiš zlo, daj mu parangal! – što nikako nije rečeno bez razloga jer rad s parangalima nedvojbeno spada u teže ribarske poslove.

No iako je parangal ribolovni alat koji u većini situacija zahtijeva iznimnu upornost i izdržljivost da ne spominjemo i fizičku spremu, ulovi koji se mogu njime ostvariti lako kompenziraju sav znoj i muku.

Naravno, da bi kompenzacija bila uspješna potrebno je zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta od kojih su tri najvažnija – ispravno složen, naješkan i položen parangal, poznavanje terena te pogođeno vrijeme i vremenski uvjeti.

Da bismo ispravno složili, odnosno konstruirali parangal osim neophodnog pribora potrebno je odrediti osnovnu namjenu, odnosno definirati kakvoj će lovini taj parangal biti namijenjen. ...

12. svibanj 2024 05:33