stdClass Object ( [id] => 1386959 [title] => Pravim štapom do većeg gušta: evo kako izabrati adekvatan ribolovni pribor ovisno o tehnici [alias] => pravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prva je pretpostavka od koje polaze mnogi ribolovci početnici nabavljanje savršenog univerzalnog pribora. Dakle, odlaskom u ribomaterijal traži se štap koji mora biti tako obojen da sigurno privlači pažnju publike, toliko dug da budi zavist kod budućih kolega i što je moguće robusniji da bi s lakoćom izišao na kraj s nekakvim raljama kada za takav ulov dođe vrijeme, jer biti spreman isključivo za najveće izazove nedvojbeno je prioritet.

Rola mora biti isto takva, blještava, velika, po mogućnosti s jasno napisanim brojevima koji moraju imati nekoliko nula, jer one s malim brojevima su za malu ribu, koju zapravo love samo oni koji o ribolovu ništa ne znaju. Naravno, i ostatak opreme bira se u skladu sa štapom i rolom, dok se na upit i sugestije trgovca odgovara nerazumljivim mrmljanjem kojim se provjereno najbolje čuva klimavo dostojanstvo.

Nažalost, izlaskom iz trgovine rijetko se kada može zaobići osjećaj nedorečenosti ili još češće osjećaj da i nije sve odrađeno kako treba i da se možda moglo malo pametnije postupiti samo da se ponos i ego nisu toliko gurali u prvi plan, pa da su dopustili trgovcu ili nekom od iskusnijih kupaca da kažu svoje mišljenje.

ŽLICE, ČAJ I VINO

No, takva situacija nije rezervirana samo za početnike. Mnogi iskusni ribolovci rade slične pogreške, pri čemu kategorički odbijaju bilo kakvu sugestiju ili konkretnu primjedbu čije se uporište, vidi čuda, nalazi u čvrstim činjenicama koje su, da stvar bude gora, jasno ispisane na blanku štapa, ambalaži role, strune, varalice… Da, ego i ponos su vražje stvari kada su ribolovci u pitanju…

---

image

Stavi pravi štap na pravo mjesto

Tom Dubravec/Cropix
---

A sve zbog čega dolazi do te zbrke zapravo je vrlo lako rješivo, naravno, ako se pođe od prve spomenute stavke, odnosno činjenice da univerzalni štap ne postoji. To je kao da u kuhinjskom priboru imate samo jednu žlicu. Njom se može jesti kajgana, može se i miješati gulaš ili grah za vrijeme kuhanja, te miješati kava i čaj u malim šalicama, pa i posluživati juha, no s adekvatnim priborom za jelo i kuhanje to je sve puno lakše i ugodnije. Isto je tako i s ribolovom i ribolovnim priborom.

No, da povučemo još jednu paralelu između uživanja u jelu i ribolovu. Baš kao što je umjesto iz plastičnih jednokratnih čaša puno ljepše i ugodnije piti čaj iz finih porculanskih šalica ili vino iz kristalnih čaša na stalku, tako je i veliku ribu neusporedivo ljepše zamarati, pa na kraju i nasukati finim priborom nego nekim no limit oružjem.

BIJEG OD TUNE

Naravno, ako se odabere prenježan pribor, s pravim se kapitalcima neće moći izići na kraj. Nedavno smo, panulajući luceve, na sonderu ugledali nekoliko uistinu velikih tuna. Premda su šanse da se tuna baci na panulu ponuđenu lucu relativno male, i to ponajprije zbog činjenice da su tune bile na dubini od 40 metara, dok se panula vukla na svega desetak metara dubine, svima na brodu prva je misao bila – samo da ne zagrize neka od ovih banana.

---

image

Natjecatelji u pravilu koriste predveze na donjoj granici nosivosti

---

Razlog takvom razmišljanju nije bio strah od gubitka pribora ili ribe, nego od gubitka vremena. Nitko od prisutnih ribolovca nije bio početnik i u slučaju kačenja tako velike ribe svatko bi, bez obzira na male ili nikakve izglede, dao sve od sebe da pokuša zamoriti takvu ribu bez obzira na vrijeme trajanja. Ovo se pasioniranim bigejmašima može učiniti smiješnim, ali 65-libarska upredenica, koja je tom prilikom korištena, uredno je nasukala cijelu hrpu kapitalnih gofova, tako da u pitanju nikako nije bila izdržljivost pribora. Kačenje velike ribe takvim priborom značilo bi prekid ribolova za sve prisutne osim za onoga na čiji bi se pribor tuna zakačila, pri čemu bi se u zamaranju provelo barem iduća dva sata, ako ne i više, što nikome nije bilo u interesu.

STVAR PERCEPCIJE

Svaka ribolovna tehnika, da bi se u njoj u potpunosti moglo uživati uz optimalne rezultate, zahtijeva svoj pribor. Za varaličarenje se ne mogu koristiti surferski štapovi, kao što se ni za panulu ne mogu koristiti bolognese štapovi, što se pretpostavlja da znaju svi, pa čak i oni koji se ribolovom tek namjeravaju početi baviti.

---

image

Kod suvremenih rola trend je smanjivanje gabarita uz zadržavanje ili povećanje snage i kočne moći

---

No, unutar određene discipline svakako postoje kategorije koje jasno određuju granice izdržljivosti, nosivosti i optimalnog užitka.

I premda većina ribolovaca u izboru opreme bira ako ne najvišu, a ono uglavnom gornju zonu nosivosti i izdržljivosti, sve je više onih koji preferiraju lov priborom na donjoj granici. Takav pristup, osim što je više sportski jer i lovini pruža više šanse, ribolovcu pruža znatno veći užitak nego lov klasičnim priborom.

U surf lovu, štapom gramaže preko 300 grama, izvlačenje špara koji je u pravilu lakši od korištene olovnice nije nikakav doživljaj, dok je isti taj špar na bolognese štapu prava zvijer. Isto tako, izvlačenje dobro zakačene podlanice od kilograma težine strunom promjera 0,50 milimetara može pružiti zadovoljstvo samo profesionalnom ribaru – trgovcu, dok ista takva riba na nekakvom match priboru sa strunom promjera 0,20 milimetara može biti doživljaj života.

DONJE GRANICE

Naravno, nameće se pitanje gdje je donja granica ispod koje ribolov postaje nerazuman. To svakako zavisi od situacije do situacije.

Loveći jednom prilikom na poziciji na kojoj sam očekivao brancine – kojih, naravno, nije bilo ni pod razno – oštećene i za ješku neupotrebljive srdele bacao sam iza leđa u more, zagrađeno malim mulićem L-oblika s čijeg sam kraja lovio. Kad sam nakon ponoći osvijetlio dno u tom malom mandraču, ustanovio sam da, iako sam bacio najmanje kilogram oštećenih i za ribolov neupotrebljivih srdela, na dnu nema ni jedne. Najprije sam pomislio da su ih odvukli rakovi, a onda sam, svijetleći pažljivo po rubu mulića, vidio kako iz jednog procijepa viri crna njuška. Nisam mogao pretpostaviti koliko je ugor velik jer je ispod kamena provirivao samo vrh gubice s karakterističnim nosnim cjevčicama. Budući da sam bio u pohodu na brancine, u priboru nisam imao gotovo ništa primjereno za tu situaciju.

---

image

Ovaj je ugor nasukan feeder štapom i rolom klase 2000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 mm

---

No, kako sila zakon mijenja, odlučio sam složiti nešto priručno. Na dvodijelni feeder štap montirao sam spinersku rolu klase 2000 namotanu upredenicom promjera 0,18 milimetara, na čiji sam kraj vezao zogulin s kopčom, na koji sam postavio kratki komad sajle s malom kovanom udicom koji je sasvim slučajno ostao u ribolovnoj kutiji. No, da nisam imao taj komad sajle, iskoristio bih kombinaciju upredenice i monofila koje bih nekoliko puta poduplao. Priliku za osjećaj neravnopravne borbe svakako nisam namjeravao propustiti.

ELASTIČNI FEEDER

Naješkao sam sistem cijelom manulom ulovljenom to popodne i spustio to pred njušku koja je tu manulu trenutačno usisala. Kontra je, naravno, bila preuranjena, tako da je na udici ostala visiti samo glava i manji dio trbušnog dijela manule. Znao sam da ako ugor povuče predvez u rupu, ostajem i bez ribe i bez završnog dijela pribora.

Ponovno sam spustio onaj ostatak manule pred njušku i trenutačno, čim je manula nestala, zategnuo tako silovito kao da pokušavam otrgnuti temelje mulića. Štap savijen do krajnosti tresao se kao šiba na vjetru, a rola je, unatoč maksimalnoj zategnutosti kočnice, polako, ali sigurno proklizavala, tako da sam drugom rukom morao poklopiti kalem.

Ta je zategnuta situacija trajala svojih sigurnih desetak minuta, nakon čega sam postao svjestan da zapravo imam ribu na udici, da ništa nije puklo i da samo trebam biti dovoljno strpljiv. Ugor je jednim dijelom bio izvan rupe, ali ga nisam mogao vidjeti jer je sve bilo zamućeno njegovim batrganjem. A onda je, nakon dugo vremena, otpor napokon popustio i riba je polako počela kliziti iz podnožja mula. Iznenadio sam se kad sam vidio gabarite ribe s kojom sam se borio.

---

image

Feeder je štap kojim se, zahvaljujući elastičnosti i snazi, mogu nasukati i kapitalne ribe

---

Još je trebalo samo oprarom prihvatiti ulov, što se pokazalo dodatnim izazovom jer bi rola, unatoč tome što je riba bila potpuno mirna, čim bih s kalema maknuo ruku, odmah počela proklizavati. Nakon nekoliko pokušaja napokon sam uspio dohvatiti opraru i akrobatskim streching vještinama, desnom rukom držeći kalem i štap široko desno, a lijevom opraru široko lijevo, prihvatiti ribu. Na vagi se pokazalo da je ugor bio težak nešto preko šest kilograma, što je uz njegovu sirovu snagu daleko premašivalo deklarativne podatke o opremi.

No, elastičnost dobro odabranog štapa i visoka kvaliteta upredenice unatoč malom promjeru dali su, nakon skoro sat vremena nezaboravne borbe, vrlo zadovoljavajući rezultat.

ADEKVATNE DIMENZIJE

Veliki je užitak uloviti krupnu lovinu finim i osjetljivim priborom, no pritom svakako treba voditi računa o tome da se razumna granica ipak ne prelazi. Lov cipla podrazumijeva tanke promjere, no 0,16 milimetara trebala bi biti neka donja granica promjera strune ispod koje ne bi trebalo ići. Cipli se uspješno mogu loviti i tanjim strunama, ali tada izvlačenje puno duže traje, a pritom su jako velike šanse da se prosijeku nježne i mekane usne.

---

image

Veliki gofovi i zubaci mogu se loviti i priborom koji se može držati i samo jednom rukom

---

Spinning brancina varalicama do 11 centimetara nekakvim light spin štapom posebno je zadovoljstvo, ali opet, struna ne bi trebala biti tanja od 0,25 milimetara. Nasuprot tome, lov velikim stickerima zahtijeva štap adekvatne gramaže, pri čemu struna ne bi trebala ići preko promjera od 0,30 milimetara, barem kad su u pitanju brancini do 6-7 kilograma.

Lov arbuna iz barke podrazumijeva rad s nekakvim brodskim priborom, pri čemu prame ne bi trebale biti ispod promjera od 0,18 milimetara, dok je u slučaju lova krupnijih arbuna promjer od 0,27 milimetara donja granica.

U odabiru role za lov bulentinom treba se rukovoditi mogućom težinom. To znači da je potrebno, ako se radi s predvezima s tri prame, uračunati mogući triple strike, zbrojiti očekivanu težinu zakačenih riba i težinu olovnice, te na to dodati oko 30 posto, što je očekivan otpor i težina koju rola mora svladati. Često se dogodi da rola unatoč do kraja pritegnutoj kočnici proklizava, no ne zbog kvalitete role, nego upravo zbog loše odabrane veličine role u odnosu na konkretni otpor. Naravno, ako je tehnika koju koristimo gruba poput offshore panule ili vertical jigginga, tada mjesta za kalkulaciju nema, nego se u startu biraju adekvatne veličine i promjeri.

BALANS ODREĐUJE GRANICU

Dužina štapa nije dimenzija koja treba fascinirati prolaznike i publiku, kao što ni veličina role nije stvar koja bi trebala izazvati uzdahe kod ostalih ribolovaca. Dapače, upravo kad su role u pitanju, trend je da se koriste modeli što je moguće manjih gabarita, nepromijenjene ili čak veće prijenosne i kočne sile.

---

image

Tanki predvez donio je kraljicu i prekrasan osmijeh

---

Pribor treba uvijek izbalansirati tako da pruži maksimalan užitak bez obzira na dimenziju i borbenost lovine. Podlanice je, ako uvjeti dopuštaju, idealno loviti feederima, ciple match štapovima, ušate bolognesima ili light spin modelima, a girovke, špare i ostalu sitnu ribu multipickerima ili beach ledgering modelima male gramaže.

Naravno, balansiranje opreme uvijek je isključivo stvar osobnog izbora, no ako vam prioritet nije što veći ulov u što kraćem vremenu radi hrane ili zarade, nego užitak u nadmetanju s podmorjem kao svijetom kojem zapravo tehnički uopće ne pripadamo, tada se uvijek bira pribor za uživanje. A granice koje se pritom postavljaju nigdje nisu ucrtane i na vama je da ih odredite bilo da se ribolovom tek počinjete baviti, bilo da ste ribolovac koji je možda zaboravio da takve granice uopće i postoje.

---

image

Velika riba ulovljena osjetljivim, laganim, a jakim priborom – ima li većeg gušta?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izbor ribolovne opreme uvijek je stvar osobnih sklonosti. Iako je platežna moć pritom često presudna, bez obzira na taj ograničavajući faktor već se na prvi pogled po opremi mogu procijeniti karakteristike ribolovca koje će ga svrstati među one kojima je prioritet ulov izražen u kilogramima, odnosno u skupinu kojoj je prioritet ribolovno zadovoljstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Izbor ribolovne opreme uvijek je stvar osobnih sklonosti. Iako je platežna moć pritom često presudna, bez obzira na taj ograničavajući faktor već se na prvi pogled po opremi mogu procijeniti karakteristike ribolovca koje će ga svrstati među one kojima je prioritet ulov izražen u kilogramima, odnosno u skupinu kojoj je prioritet ribolovno zadovoljstvo savjeti stručnjaka 2 0 11314 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 08:17:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-08 10:29:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-05-08 10:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Izbor ribolovne opreme uvijek je stvar osobnih sklonosti. Iako je platežna moć pritom često presudna, bez obzira na taj ograničavajući faktor već se na prvi pogled po opremi mogu procijeniti karakteristike ribolovca koje će ga svrstati među one kojim [metadata] => robots= author= title=Pravim štapom do većeg gušta: evo kako izabrati adekvatan ribolovni pribor ovisno o tehnici page_title=Pravim štapom do većeg gušta: evo kako izabrati adekvatan ribolovni pribor ovisno o tehnici [metakey] => ribolovne tehnike, ribolovna oprema, Boris Bulić, izbor ribolovne opreme, ribolov, kako izabrati štap za ribolov, kako izabrati ribolovni pribor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043350.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7363040.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7363038.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7363037.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7363036.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7363035.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366164.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366162.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366161.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366159.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366157.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7366188.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/7380525.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/25831855.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ilustracija<\/p>","

Natjecatelji u pravilu koriste predveze na donjoj granici nosivosti<\/p>","

Mali felun na panuli namijenjenoj iglicama izuzetan je do\u017eivljaj<\/p>","

Tanki predvez donio je kraljicu i prekrasan osmijeh<\/p>","

Suvremena ponuda upredenica i monofila omogu\u0107uje kori\u0161tenje uistinu tankih, a nosivih promjera<\/p>","

S ovakvom lovinom nema mjesta za kalkulacije i igre oko granica<\/p>","

Feeder <\/em>je \u0161tap kojim se, zahvaljuju\u0107i elasti\u010dnosti i snazi, mogu nasukati i kapitalne ribe<\/p>","

Osjetljivi vrhovi i blankovi progresivne akcije ostavljaju puno prostora za u\u017eivanje<\/p>","

U ovakvom ribolovu potrebe za robusnim i grubim priborom uistinu nema<\/p>","

Kod suvremenih rola trend je smanjivanje gabarita uz zadr\u017eavanje ili pove\u0107anje snage i ko\u010dne mo\u0107i<\/p>","

Veliki gofovi i zubaci mogu se loviti i priborom koji se mo\u017ee dr\u017eati i samo jednom rukom<\/p>","

Velika riba ulovljena osjetljivim, laganim, a jakim priborom \u2013 ima li ve\u0107eg gu\u0161ta?<\/p>","

Ovaj je ugor nasukan feeder <\/em>\u0161tapom i rolom klase 2000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 mm<\/p>","

Stavi pravi \u0161tap na pravo mjesto<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1109","hd_27043350_1920.jpg":"1920x1080","k_27043350_1280.jpg":"1280x1280","k_27043350_1024.jpg":"1024x1024","k_27043350_640.jpg":"640x640","k_27043350_480.jpg":"480x480","k_27043350_340.jpg":"340x340","k_27043350_220.jpg":"220x220","o_27043350_1280.jpg":"1280x739","o_27043350_1024.jpg":"1024x591","o_27043350_640.jpg":"640x369","o_27043350_480.jpg":"480x277","o_27043350_340.jpg":"340x196","o_27043350_220.jpg":"220x127","h_27043350_1280.jpg":"1280x854","h_27043350_1024.jpg":"1024x683","h_27043350_640.jpg":"640x427","h_27043350_480.jpg":"480x320","h_27043350_340.jpg":"340x227","h_27043350_220.jpg":"220x147","pp_27043350_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043350_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043350_640.jpg":"640x814","pp_27043350_480.jpg":"480x611","pp_27043350_340.jpg":"340x432","pp_27043350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7363040_1920.jpg":"1920x1080","k_7363040_1280.jpg":"1280x1280","k_7363040_1024.jpg":"1024x1024","k_7363040_640.jpg":"640x640","k_7363040_480.jpg":"480x480","k_7363040_340.jpg":"340x340","k_7363040_220.jpg":"220x220","o_7363040_1280.jpg":"1280x960","o_7363040_1024.jpg":"1024x768","o_7363040_640.jpg":"640x480","o_7363040_480.jpg":"480x360","o_7363040_340.jpg":"340x255","o_7363040_220.jpg":"220x165","h_7363040_1280.jpg":"1280x854","h_7363040_1024.jpg":"1024x683","h_7363040_640.jpg":"640x427","h_7363040_480.jpg":"480x320","h_7363040_340.jpg":"340x227","h_7363040_220.jpg":"220x147","pp_7363040_1280.jpg":"1280x1628","pp_7363040_1024.jpg":"1024x1303","pp_7363040_640.jpg":"640x814","pp_7363040_480.jpg":"480x611","pp_7363040_340.jpg":"340x432","pp_7363040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7363038_1920.jpg":"1920x1080","k_7363038_1280.jpg":"1280x1280","k_7363038_1024.jpg":"1024x1024","k_7363038_640.jpg":"640x640","k_7363038_480.jpg":"480x480","k_7363038_340.jpg":"340x340","k_7363038_220.jpg":"220x220","o_7363038_1280.jpg":"1280x960","o_7363038_1024.jpg":"1024x768","o_7363038_640.jpg":"640x480","o_7363038_480.jpg":"480x360","o_7363038_340.jpg":"340x255","o_7363038_220.jpg":"220x165","h_7363038_1280.jpg":"1280x854","h_7363038_1024.jpg":"1024x683","h_7363038_640.jpg":"640x427","h_7363038_480.jpg":"480x320","h_7363038_340.jpg":"340x227","h_7363038_220.jpg":"220x147","pp_7363038_1280.jpg":"1280x1628","pp_7363038_1024.jpg":"1024x1303","pp_7363038_640.jpg":"640x814","pp_7363038_480.jpg":"480x611","pp_7363038_340.jpg":"340x432","pp_7363038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7363037_1920.jpg":"1920x1080","k_7363037_1280.jpg":"1280x1280","k_7363037_1024.jpg":"1024x1024","k_7363037_640.jpg":"640x640","k_7363037_480.jpg":"480x480","k_7363037_340.jpg":"340x340","k_7363037_220.jpg":"220x220","o_7363037_1280.jpg":"1280x960","o_7363037_1024.jpg":"1024x768","o_7363037_640.jpg":"640x480","o_7363037_480.jpg":"480x360","o_7363037_340.jpg":"340x255","o_7363037_220.jpg":"220x165","h_7363037_1280.jpg":"1280x854","h_7363037_1024.jpg":"1024x683","h_7363037_640.jpg":"640x427","h_7363037_480.jpg":"480x320","h_7363037_340.jpg":"340x227","h_7363037_220.jpg":"220x147","pp_7363037_1280.jpg":"1280x1628","pp_7363037_1024.jpg":"1024x1303","pp_7363037_640.jpg":"640x814","pp_7363037_480.jpg":"480x611","pp_7363037_340.jpg":"340x432","pp_7363037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7363036_1920.jpg":"1920x1080","k_7363036_1280.jpg":"1280x1280","k_7363036_1024.jpg":"1024x1024","k_7363036_640.jpg":"640x640","k_7363036_480.jpg":"480x480","k_7363036_340.jpg":"340x340","k_7363036_220.jpg":"220x220","o_7363036_1280.jpg":"1280x960","o_7363036_1024.jpg":"1024x768","o_7363036_640.jpg":"640x480","o_7363036_480.jpg":"480x360","o_7363036_340.jpg":"340x255","o_7363036_220.jpg":"220x165","h_7363036_1280.jpg":"1280x854","h_7363036_1024.jpg":"1024x683","h_7363036_640.jpg":"640x427","h_7363036_480.jpg":"480x320","h_7363036_340.jpg":"340x227","h_7363036_220.jpg":"220x147","pp_7363036_1280.jpg":"1280x1628","pp_7363036_1024.jpg":"1024x1303","pp_7363036_640.jpg":"640x814","pp_7363036_480.jpg":"480x611","pp_7363036_340.jpg":"340x432","pp_7363036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7363035_1920.jpg":"1920x1080","k_7363035_1280.jpg":"1280x1280","k_7363035_1024.jpg":"1024x1024","k_7363035_640.jpg":"640x640","k_7363035_480.jpg":"480x480","k_7363035_340.jpg":"340x340","k_7363035_220.jpg":"220x220","o_7363035_1280.jpg":"1280x853","o_7363035_1024.jpg":"1024x682","o_7363035_640.jpg":"640x426","o_7363035_480.jpg":"480x320","o_7363035_340.jpg":"340x226","o_7363035_220.jpg":"220x146","h_7363035_1280.jpg":"1280x854","h_7363035_1024.jpg":"1024x683","h_7363035_640.jpg":"640x427","h_7363035_480.jpg":"480x320","h_7363035_340.jpg":"340x227","h_7363035_220.jpg":"220x147","pp_7363035_1280.jpg":"1280x1628","pp_7363035_1024.jpg":"1024x1303","pp_7363035_640.jpg":"640x814","pp_7363035_480.jpg":"480x611","pp_7363035_340.jpg":"340x432","pp_7363035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7366164_1920.jpg":"1920x1080","k_7366164_1280.jpg":"1280x1280","k_7366164_1024.jpg":"1024x1024","k_7366164_640.jpg":"640x640","k_7366164_480.jpg":"480x480","k_7366164_340.jpg":"340x340","k_7366164_220.jpg":"220x220","o_7366164_1280.jpg":"1280x960","o_7366164_1024.jpg":"1024x768","o_7366164_640.jpg":"640x480","o_7366164_480.jpg":"480x360","o_7366164_340.jpg":"340x255","o_7366164_220.jpg":"220x165","h_7366164_1280.jpg":"1280x854","h_7366164_1024.jpg":"1024x683","h_7366164_640.jpg":"640x427","h_7366164_480.jpg":"480x320","h_7366164_340.jpg":"340x227","h_7366164_220.jpg":"220x147","pp_7366164_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366164_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366164_640.jpg":"640x814","pp_7366164_480.jpg":"480x611","pp_7366164_340.jpg":"340x432","pp_7366164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7366162_1920.jpg":"1920x1080","k_7366162_1280.jpg":"1280x1280","k_7366162_1024.jpg":"1024x1024","k_7366162_640.jpg":"640x640","k_7366162_480.jpg":"480x480","k_7366162_340.jpg":"340x340","k_7366162_220.jpg":"220x220","o_7366162_1280.jpg":"1280x1706","o_7366162_1024.jpg":"1024x1365","o_7366162_640.jpg":"640x853","o_7366162_480.jpg":"480x640","o_7366162_340.jpg":"340x453","o_7366162_220.jpg":"220x293","h_7366162_1280.jpg":"1280x854","h_7366162_1024.jpg":"1024x683","h_7366162_640.jpg":"640x427","h_7366162_480.jpg":"480x320","h_7366162_340.jpg":"340x227","h_7366162_220.jpg":"220x147","pp_7366162_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366162_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366162_640.jpg":"640x814","pp_7366162_480.jpg":"480x611","pp_7366162_340.jpg":"340x432","pp_7366162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7366161_1920.jpg":"1920x1080","k_7366161_1280.jpg":"1280x1280","k_7366161_1024.jpg":"1024x1024","k_7366161_640.jpg":"640x640","k_7366161_480.jpg":"480x480","k_7366161_340.jpg":"340x340","k_7366161_220.jpg":"220x220","o_7366161_1280.jpg":"1280x960","o_7366161_1024.jpg":"1024x768","o_7366161_640.jpg":"640x480","o_7366161_480.jpg":"480x360","o_7366161_340.jpg":"340x255","o_7366161_220.jpg":"220x165","h_7366161_1280.jpg":"1280x854","h_7366161_1024.jpg":"1024x683","h_7366161_640.jpg":"640x427","h_7366161_480.jpg":"480x320","h_7366161_340.jpg":"340x227","h_7366161_220.jpg":"220x147","pp_7366161_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366161_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366161_640.jpg":"640x814","pp_7366161_480.jpg":"480x611","pp_7366161_340.jpg":"340x432","pp_7366161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7366159_1920.jpg":"1920x1080","k_7366159_1280.jpg":"1280x1280","k_7366159_1024.jpg":"1024x1024","k_7366159_640.jpg":"640x640","k_7366159_480.jpg":"480x480","k_7366159_340.jpg":"340x340","k_7366159_220.jpg":"220x220","o_7366159_1280.jpg":"1280x960","o_7366159_1024.jpg":"1024x768","o_7366159_640.jpg":"640x480","o_7366159_480.jpg":"480x360","o_7366159_340.jpg":"340x255","o_7366159_220.jpg":"220x165","h_7366159_1280.jpg":"1280x854","h_7366159_1024.jpg":"1024x683","h_7366159_640.jpg":"640x427","h_7366159_480.jpg":"480x320","h_7366159_340.jpg":"340x227","h_7366159_220.jpg":"220x147","pp_7366159_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366159_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366159_640.jpg":"640x814","pp_7366159_480.jpg":"480x611","pp_7366159_340.jpg":"340x432","pp_7366159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_7366157_1920.jpg":"1920x1080","k_7366157_1280.jpg":"1280x1280","k_7366157_1024.jpg":"1024x1024","k_7366157_640.jpg":"640x640","k_7366157_480.jpg":"480x480","k_7366157_340.jpg":"340x340","k_7366157_220.jpg":"220x220","o_7366157_1280.jpg":"1280x2279","o_7366157_1024.jpg":"1024x1823","o_7366157_640.jpg":"640x1139","o_7366157_480.jpg":"480x854","o_7366157_340.jpg":"340x605","o_7366157_220.jpg":"220x391","h_7366157_1280.jpg":"1280x854","h_7366157_1024.jpg":"1024x683","h_7366157_640.jpg":"640x427","h_7366157_480.jpg":"480x320","h_7366157_340.jpg":"340x227","h_7366157_220.jpg":"220x147","pp_7366157_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366157_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366157_640.jpg":"640x814","pp_7366157_480.jpg":"480x611","pp_7366157_340.jpg":"340x432","pp_7366157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7366188_1920.jpg":"1920x1080","k_7366188_1280.jpg":"1280x1280","k_7366188_1024.jpg":"1024x1024","k_7366188_640.jpg":"640x640","k_7366188_480.jpg":"480x480","k_7366188_340.jpg":"340x340","k_7366188_220.jpg":"220x220","o_7366188_1280.jpg":"1280x1706","o_7366188_1024.jpg":"1024x1365","o_7366188_640.jpg":"640x853","o_7366188_480.jpg":"480x640","o_7366188_340.jpg":"340x453","o_7366188_220.jpg":"220x293","h_7366188_1280.jpg":"1280x854","h_7366188_1024.jpg":"1024x683","h_7366188_640.jpg":"640x427","h_7366188_480.jpg":"480x320","h_7366188_340.jpg":"340x227","h_7366188_220.jpg":"220x147","pp_7366188_1280.jpg":"1280x1628","pp_7366188_1024.jpg":"1024x1303","pp_7366188_640.jpg":"640x814","pp_7366188_480.jpg":"480x611","pp_7366188_340.jpg":"340x432","pp_7366188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2494","hd_7380525_1920.jpg":"1920x1080","k_7380525_1280.jpg":"1280x1280","k_7380525_1024.jpg":"1024x1024","k_7380525_640.jpg":"640x640","k_7380525_480.jpg":"480x480","k_7380525_340.jpg":"340x340","k_7380525_220.jpg":"220x220","o_7380525_1280.jpg":"1280x1662","o_7380525_1024.jpg":"1024x1330","o_7380525_640.jpg":"640x831","o_7380525_480.jpg":"480x623","o_7380525_340.jpg":"340x441","o_7380525_220.jpg":"220x285","h_7380525_1280.jpg":"1280x854","h_7380525_1024.jpg":"1024x683","h_7380525_640.jpg":"640x427","h_7380525_480.jpg":"480x320","h_7380525_340.jpg":"340x227","h_7380525_220.jpg":"220x147","pp_7380525_1280.jpg":"1280x1628","pp_7380525_1024.jpg":"1024x1303","pp_7380525_640.jpg":"640x814","pp_7380525_480.jpg":"480x611","pp_7380525_340.jpg":"340x432","pp_7380525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_25831855_1920.jpg":"1920x1080","k_25831855_1280.jpg":"1280x1280","k_25831855_1024.jpg":"1024x1024","k_25831855_640.jpg":"640x640","k_25831855_480.jpg":"480x480","k_25831855_340.jpg":"340x340","k_25831855_220.jpg":"220x220","o_25831855_1280.jpg":"1280x811","o_25831855_1024.jpg":"1024x649","o_25831855_640.jpg":"640x405","o_25831855_480.jpg":"480x304","o_25831855_340.jpg":"340x215","o_25831855_220.jpg":"220x139","h_25831855_1280.jpg":"1280x854","h_25831855_1024.jpg":"1024x683","h_25831855_640.jpg":"640x427","h_25831855_480.jpg":"480x320","h_25831855_340.jpg":"340x227","h_25831855_220.jpg":"220x147","pp_25831855_1280.jpg":"1280x1628","pp_25831855_1024.jpg":"1024x1303","pp_25831855_640.jpg":"640x814","pp_25831855_480.jpg":"480x611","pp_25831855_340.jpg":"340x432","pp_25831855_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7933846 Threads: 3 Questions: 1586882519 Slow queries: 4846646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112199466 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici-1386959 [printLink] => /om/ribolov/pravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici-1386959?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669741 [name] => ribolovna oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 13:29:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-oprema [link] => /tag/ribolovna-oprema ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 711552 [name] => izbor ribolovne opreme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-04 09:23:29 [main_article_id] => 0 [alias] => izbor-ribolovne-opreme [link] => /tag/izbor-ribolovne-opreme ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 715438 [name] => kako izabrati štap za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-09 08:40:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-izabrati-stap-za-ribolov [link] => /tag/kako-izabrati-stap-za-ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 758322 [name] => kako izabrati ribolovni pribor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-08 12:17:13 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-izabrati-ribolovni-pribor [link] => /tag/kako-izabrati-ribolovni-pribor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izbor ribolovne opreme uvijek je stvar osobnih sklonosti. Iako je platežna moć pritom često presudna, bez obzira na taj ograničavajući faktor već se na prvi pogled po opremi mogu procijeniti karakteristike ribolovca koje će ga svrstati među one kojima je prioritet ulov izražen u kilogramima, odnosno u skupinu kojoj je prioritet ribolovno zadovoljstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravim štapom do većeg gušta: evo kako izabrati adekvatan ribolovni pribor ovisno o tehnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-06-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043350.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ilustracija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043350.jpg [title] =>

Ilustracija

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7363040.jpg [title] =>

Natjecatelji u pravilu koriste predveze na donjoj granici nosivosti

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7363038.jpg [title] =>

Mali felun na panuli namijenjenoj iglicama izuzetan je doživljaj

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7363037.jpg [title] =>

Tanki predvez donio je kraljicu i prekrasan osmijeh

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7363036.jpg [title] =>

Suvremena ponuda upredenica i monofila omogućuje korištenje uistinu tankih, a nosivih promjera

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7363035.jpg [title] =>

S ovakvom lovinom nema mjesta za kalkulacije i igre oko granica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366164.jpg [title] =>

Feeder je štap kojim se, zahvaljujući elastičnosti i snazi, mogu nasukati i kapitalne ribe

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366162.jpg [title] =>

Osjetljivi vrhovi i blankovi progresivne akcije ostavljaju puno prostora za uživanje

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366161.jpg [title] =>

U ovakvom ribolovu potrebe za robusnim i grubim priborom uistinu nema

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366159.jpg [title] =>

Kod suvremenih rola trend je smanjivanje gabarita uz zadržavanje ili povećanje snage i kočne moći

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366157.jpg [title] =>

Veliki gofovi i zubaci mogu se loviti i priborom koji se može držati i samo jednom rukom

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7366188.jpg [title] =>

Velika riba ulovljena osjetljivim, laganim, a jakim priborom – ima li većeg gušta?

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/7380525.jpg [title] =>

Ovaj je ugor nasukan feeder štapom i rolom klase 2000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 mm

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/25831855.jpg [title] =>

Stavi pravi štap na pravo mjesto

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prva je pretpostavka od koje polaze mnogi ribolovci početnici nabavljanje savršenog univerzalnog pribora. Dakle, odlaskom u ribomaterijal traži se štap koji mora biti tako obojen da sigurno privlači pažnju publike, toliko dug da budi zavist kod budućih kolega i što je moguće robusniji da bi s lakoćom izišao na kraj s nekakvim raljama kada za takav ulov dođe vrijeme, jer biti spreman isključivo za najveće izazove nedvojbeno je prioritet.

Rola mora biti isto takva, blještava, velika, po mogućnosti s jasno napisanim brojevima koji moraju imati nekoliko nula, jer one s malim brojevima su za malu ribu, koju zapravo love samo oni koji o ribolovu ništa ne znaju. Naravno, i ostatak opreme bira se u skladu sa štapom i rolom, dok se na upit i sugestije trgovca odgovara nerazumljivim mrmljanjem kojim se provjereno najbolje čuva klimavo dostojanstvo.

Nažalost, izlaskom iz trgovine rijetko se kada može zaobići osjećaj nedorečenosti ili još češće osjećaj da i nije sve odrađeno kako treba i da se možda moglo malo pametnije postupiti samo da se ponos i ego nisu toliko gurali u prvi plan, pa da su dopustili trgovcu ili nekom od iskusnijih kupaca da kažu svoje mišljenje.

ŽLICE, ČAJ I VINO

No, takva situacija nije rezervirana samo za početnike. Mnogi iskusni ribolovci rade slične pogreške, pri čemu kategorički odbijaju bilo kakvu sugestiju ili konkretnu primjedbu čije se uporište, vidi čuda, nalazi u čvrstim činjenicama koje su, da stvar bude gora, jasno ispisane na blanku štapa, ambalaži role, strune, varalice… Da, ego i ponos su vražje stvari kada su ribolovci u pitanju…

---

image

Stavi pravi štap na pravo mjesto

Tom Dubravec/Cropix
---

A sve zbog čega dolazi do te zbrke zapravo je vrlo lako rješivo, naravno, ako se pođe od prve spomenute stavke, odnosno činjenice da univerzalni štap ne postoji. To je kao da u kuhinjskom priboru imate samo jednu žlicu. Njom se može jesti kajgana, može se i miješati gulaš ili grah za vrijeme kuhanja, te miješati kava i čaj u malim šalicama, pa i posluživati juha, no s adekvatnim priborom za jelo i kuhanje to je sve puno lakše i ugodnije. Isto je tako i s ribolovom i ribolovnim priborom.

No, da povučemo još jednu paralelu između uživanja u jelu i ribolovu. Baš kao što je umjesto iz plastičnih jednokratnih čaša puno ljepše i ugodnije piti čaj iz finih porculanskih šalica ili vino iz kristalnih čaša na stalku, tako je i veliku ribu neusporedivo ljepše zamarati, pa na kraju i nasukati finim priborom nego nekim no limit oružjem.

BIJEG OD TUNE

Naravno, ako se odabere prenježan pribor, s pravim se kapitalcima neće moći izići na kraj. Nedavno smo, panulajući luceve, na sonderu ugledali nekoliko uistinu velikih tuna. Premda su šanse da se tuna baci na panulu ponuđenu lucu relativno male, i to ponajprije zbog činjenice da su tune bile na dubini od 40 metara, dok se panula vukla na svega desetak metara dubine, svima na brodu prva je misao bila – samo da ne zagrize neka od ovih banana.

---

image

Natjecatelji u pravilu koriste predveze na donjoj granici nosivosti

---

Razlog takvom razmišljanju nije bio strah od gubitka pribora ili ribe, nego od gubitka vremena. Nitko od prisutnih ribolovca nije bio početnik i u slučaju kačenja tako velike ribe svatko bi, bez obzira na male ili nikakve izglede, dao sve od sebe da pokuša zamoriti takvu ribu bez obzira na vrijeme trajanja. Ovo se pasioniranim bigejmašima može učiniti smiješnim, ali 65-libarska upredenica, koja je tom prilikom korištena, uredno je nasukala cijelu hrpu kapitalnih gofova, tako da u pitanju nikako nije bila izdržljivost pribora. Kačenje velike ribe takvim priborom značilo bi prekid ribolova za sve prisutne osim za onoga na čiji bi se pribor tuna zakačila, pri čemu bi se u zamaranju provelo barem iduća dva sata, ako ne i više, što nikome nije bilo u interesu.

STVAR PERCEPCIJE

Svaka ribolovna tehnika, da bi se u njoj u potpunosti moglo uživati uz optimalne rezultate, zahtijeva svoj pribor. Za varaličarenje se ne mogu koristiti surferski štapovi, kao što se ni za panulu ne mogu koristiti bolognese štapovi, što se pretpostavlja da znaju svi, pa čak i oni koji se ribolovom tek namjeravaju početi baviti.

---

image

Kod suvremenih rola trend je smanjivanje gabarita uz zadržavanje ili povećanje snage i kočne moći

---

No, unutar određene discipline svakako postoje kategorije koje jasno određuju granice izdržljivosti, nosivosti i optimalnog užitka.

I premda većina ribolovaca u izboru opreme bira ako ne najvišu, a ono uglavnom gornju zonu nosivosti i izdržljivosti, sve je više onih koji preferiraju lov priborom na donjoj granici. Takav pristup, osim što je više sportski jer i lovini pruža više šanse, ribolovcu pruža znatno veći užitak nego lov klasičnim priborom.

U surf lovu, štapom gramaže preko 300 grama, izvlačenje špara koji je u pravilu lakši od korištene olovnice nije nikakav doživljaj, dok je isti taj špar na bolognese štapu prava zvijer. Isto tako, izvlačenje dobro zakačene podlanice od kilograma težine strunom promjera 0,50 milimetara može pružiti zadovoljstvo samo profesionalnom ribaru – trgovcu, dok ista takva riba na nekakvom match priboru sa strunom promjera 0,20 milimetara može biti doživljaj života.

DONJE GRANICE

Naravno, nameće se pitanje gdje je donja granica ispod koje ribolov postaje nerazuman. To svakako zavisi od situacije do situacije.

Loveći jednom prilikom na poziciji na kojoj sam očekivao brancine – kojih, naravno, nije bilo ni pod razno – oštećene i za ješku neupotrebljive srdele bacao sam iza leđa u more, zagrađeno malim mulićem L-oblika s čijeg sam kraja lovio. Kad sam nakon ponoći osvijetlio dno u tom malom mandraču, ustanovio sam da, iako sam bacio najmanje kilogram oštećenih i za ribolov neupotrebljivih srdela, na dnu nema ni jedne. Najprije sam pomislio da su ih odvukli rakovi, a onda sam, svijetleći pažljivo po rubu mulića, vidio kako iz jednog procijepa viri crna njuška. Nisam mogao pretpostaviti koliko je ugor velik jer je ispod kamena provirivao samo vrh gubice s karakterističnim nosnim cjevčicama. Budući da sam bio u pohodu na brancine, u priboru nisam imao gotovo ništa primjereno za tu situaciju.

---

image

Ovaj je ugor nasukan feeder štapom i rolom klase 2000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 mm

---

No, kako sila zakon mijenja, odlučio sam složiti nešto priručno. Na dvodijelni feeder štap montirao sam spinersku rolu klase 2000 namotanu upredenicom promjera 0,18 milimetara, na čiji sam kraj vezao zogulin s kopčom, na koji sam postavio kratki komad sajle s malom kovanom udicom koji je sasvim slučajno ostao u ribolovnoj kutiji. No, da nisam imao taj komad sajle, iskoristio bih kombinaciju upredenice i monofila koje bih nekoliko puta poduplao. Priliku za osjećaj neravnopravne borbe svakako nisam namjeravao propustiti.

ELASTIČNI FEEDER

Naješkao sam sistem cijelom manulom ulovljenom to popodne i spustio to pred njušku koja je tu manulu trenutačno usisala. Kontra je, naravno, bila preuranjena, tako da je na udici ostala visiti samo glava i manji dio trbušnog dijela manule. Znao sam da ako ugor povuče predvez u rupu, ostajem i bez ribe i bez završnog dijela pribora.

Ponovno sam spustio onaj ostatak manule pred njušku i trenutačno, čim je manula nestala, zategnuo tako silovito kao da pokušavam otrgnuti temelje mulića. Štap savijen do krajnosti tresao se kao šiba na vjetru, a rola je, unatoč maksimalnoj zategnutosti kočnice, polako, ali sigurno proklizavala, tako da sam drugom rukom morao poklopiti kalem.

Ta je zategnuta situacija trajala svojih sigurnih desetak minuta, nakon čega sam postao svjestan da zapravo imam ribu na udici, da ništa nije puklo i da samo trebam biti dovoljno strpljiv. Ugor je jednim dijelom bio izvan rupe, ali ga nisam mogao vidjeti jer je sve bilo zamućeno njegovim batrganjem. A onda je, nakon dugo vremena, otpor napokon popustio i riba je polako počela kliziti iz podnožja mula. Iznenadio sam se kad sam vidio gabarite ribe s kojom sam se borio.

---

image

Feeder je štap kojim se, zahvaljujući elastičnosti i snazi, mogu nasukati i kapitalne ribe

---

Još je trebalo samo oprarom prihvatiti ulov, što se pokazalo dodatnim izazovom jer bi rola, unatoč tome što je riba bila potpuno mirna, čim bih s kalema maknuo ruku, odmah počela proklizavati. Nakon nekoliko pokušaja napokon sam uspio dohvatiti opraru i akrobatskim streching vještinama, desnom rukom držeći kalem i štap široko desno, a lijevom opraru široko lijevo, prihvatiti ribu. Na vagi se pokazalo da je ugor bio težak nešto preko šest kilograma, što je uz njegovu sirovu snagu daleko premašivalo deklarativne podatke o opremi.

No, elastičnost dobro odabranog štapa i visoka kvaliteta upredenice unatoč malom promjeru dali su, nakon skoro sat vremena nezaboravne borbe, vrlo zadovoljavajući rezultat.

ADEKVATNE DIMENZIJE

Veliki je užitak uloviti krupnu lovinu finim i osjetljivim priborom, no pritom svakako treba voditi računa o tome da se razumna granica ipak ne prelazi. Lov cipla podrazumijeva tanke promjere, no 0,16 milimetara trebala bi biti neka donja granica promjera strune ispod koje ne bi trebalo ići. Cipli se uspješno mogu loviti i tanjim strunama, ali tada izvlačenje puno duže traje, a pritom su jako velike šanse da se prosijeku nježne i mekane usne.

---

image

Veliki gofovi i zubaci mogu se loviti i priborom koji se može držati i samo jednom rukom

---

Spinning brancina varalicama do 11 centimetara nekakvim light spin štapom posebno je zadovoljstvo, ali opet, struna ne bi trebala biti tanja od 0,25 milimetara. Nasuprot tome, lov velikim stickerima zahtijeva štap adekvatne gramaže, pri čemu struna ne bi trebala ići preko promjera od 0,30 milimetara, barem kad su u pitanju brancini do 6-7 kilograma.

Lov arbuna iz barke podrazumijeva rad s nekakvim brodskim priborom, pri čemu prame ne bi trebale biti ispod promjera od 0,18 milimetara, dok je u slučaju lova krupnijih arbuna promjer od 0,27 milimetara donja granica.

U odabiru role za lov bulentinom treba se rukovoditi mogućom težinom. To znači da je potrebno, ako se radi s predvezima s tri prame, uračunati mogući triple strike, zbrojiti očekivanu težinu zakačenih riba i težinu olovnice, te na to dodati oko 30 posto, što je očekivan otpor i težina koju rola mora svladati. Često se dogodi da rola unatoč do kraja pritegnutoj kočnici proklizava, no ne zbog kvalitete role, nego upravo zbog loše odabrane veličine role u odnosu na konkretni otpor. Naravno, ako je tehnika koju koristimo gruba poput offshore panule ili vertical jigginga, tada mjesta za kalkulaciju nema, nego se u startu biraju adekvatne veličine i promjeri.

BALANS ODREĐUJE GRANICU

Dužina štapa nije dimenzija koja treba fascinirati prolaznike i publiku, kao što ni veličina role nije stvar koja bi trebala izazvati uzdahe kod ostalih ribolovaca. Dapače, upravo kad su role u pitanju, trend je da se koriste modeli što je moguće manjih gabarita, nepromijenjene ili čak veće prijenosne i kočne sile.

---

image

Tanki predvez donio je kraljicu i prekrasan osmijeh

---

Pribor treba uvijek izbalansirati tako da pruži maksimalan užitak bez obzira na dimenziju i borbenost lovine. Podlanice je, ako uvjeti dopuštaju, idealno loviti feederima, ciple match štapovima, ušate bolognesima ili light spin modelima, a girovke, špare i ostalu sitnu ribu multipickerima ili beach ledgering modelima male gramaže.

Naravno, balansiranje opreme uvijek je isključivo stvar osobnog izbora, no ako vam prioritet nije što veći ulov u što kraćem vremenu radi hrane ili zarade, nego užitak u nadmetanju s podmorjem kao svijetom kojem zapravo tehnički uopće ne pripadamo, tada se uvijek bira pribor za uživanje. A granice koje se pritom postavljaju nigdje nisu ucrtane i na vama je da ih odredite bilo da se ribolovom tek počinjete baviti, bilo da ste ribolovac koji je možda zaboravio da takve granice uopće i postoje.

---

image

Velika riba ulovljena osjetljivim, laganim, a jakim priborom – ima li većeg gušta?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix

Natjecatelji u pravilu koriste predveze na donjoj granici nosivosti


Mali felun na panuli namijenjenoj iglicama izuzetan je doživljaj


Tanki predvez donio je kraljicu i prekrasan osmijeh


Suvremena ponuda upredenica i monofila omogućuje korištenje uistinu tankih, a nosivih promjera


S ovakvom lovinom nema mjesta za kalkulacije i igre oko granica


Feeder je štap kojim se, zahvaljujući elastičnosti i snazi, mogu nasukati i kapitalne ribe


Osjetljivi vrhovi i blankovi progresivne akcije ostavljaju puno prostora za uživanje


U ovakvom ribolovu potrebe za robusnim i grubim priborom uistinu nema


Kod suvremenih rola trend je smanjivanje gabarita uz zadržavanje ili povećanje snage i kočne moći


Veliki gofovi i zubaci mogu se loviti i priborom koji se može držati i samo jednom rukom


Velika riba ulovljena osjetljivim, laganim, a jakim priborom – ima li većeg gušta?


Ovaj je ugor nasukan feeder štapom i rolom klase 2000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 mm

Tom Dubravec/Cropix

Stavi pravi štap na pravo mjesto

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici-1386959 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e589d989a01ce03d572904372c2ebdf68e9670f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravim+%C5%A1tapom+do+ve%C4%87eg+gu%C5%A1ta%3A+evo+kako+izabrati+adekvatan+ribolovni+pribor+ovisno+o+tehnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici-1386959 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpravim-stapom-do-veceg-gusta-evo-kako-izabrati-adekvatan-ribolovni-pribor-ovisno-o-tehnici-1386959 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Izbor ribolovne opreme uvijek je stvar osobnih sklonosti. Iako je platežna moć pritom često presudna, bez obzira na taj ograničavajući faktor već se na prvi pogled po opremi mogu procijeniti karakteristike ribolovca koje će ga svrstati među one kojima je prioritet ulov izražen u kilogramima, odnosno u skupinu kojoj je prioritet ribolovno zadovoljstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

savjeti stručnjakaPravim štapom do većeg gušta: evo kako izabrati adekvatan ribolovni pribor ovisno o tehnici

Piše Boris BULIĆ/MAX FISHING
8. svibnja 2024. - 12:16

Prva je pretpostavka od koje polaze mnogi ribolovci početnici nabavljanje savršenog univerzalnog pribora. Dakle, odlaskom u ribomaterijal traži se štap koji mora biti tako obojen da sigurno privlači pažnju publike, toliko dug da budi zavist kod budućih kolega i što je moguće robusniji da bi s lakoćom izišao na kraj s nekakvim raljama kada za takav ulov dođe vrijeme, jer biti spreman isključivo za najveće izazove nedvojbeno je prioritet.

Rola mora biti isto takva, blještava, velika, po mogućnosti s jasno napisanim brojevima koji moraju imati nekoliko nula, jer one s malim brojevima su za malu ribu, koju zapravo love samo oni koji o ribolovu ništa ne znaju. Naravno, i ostatak opreme bira se u skladu sa štapom i rolom, dok se na upit i sugestije trgovca odgovara nerazumljivim ...

18. svibanj 2024 05:06