stdClass Object ( [id] => 1144849 [title] => Što je beach ledgering? Donosimo sve o tehnici koja je posljednjih desetljeća stekla brojne pristaše [alias] => sto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U turističkoj sezoni zbog gužve, u najhladnijem dijelu godine zbog niskih temperatura, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima, većina priobalnih riba sve se više udaljava od kopna.

Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Između ostalih, tako su nastali surf casting i beach ledgering, tehnike ribolova vrlo dalekim i srednje dalekim bacanjem prirodnih mamaca štapovima.

Manje selektivan

Najprije je osmišljen surfcasting, kojim se lovi na položenim obalama bacanjem mamaca do 100, 200, čak i više metara. Surfom je moguće loviti i na srednjim daljinama, između 30 i 80 metara, posebice uspješno po mirnome moru i kad je ono u smirivanju.

No, pokazalo se da je na manjim daljinama, na ostalim vrstama obale i u drugim uvjetima puno lakše i uspješnije loviti surf tehnikom i opremom, posve prilagođenom tim uvjetima. Kao posljedica takvih prilagodbi nastao je beach ledgering.

Ta je tehnika ribolova u posljednjih dvadesetak godina stekla brojne pristaše, zbog različitih razloga. Jedan od najvažnijih je to što beach ledgering nije toliko selektivan kao surfcasting, odnosno može se koristiti na više-manje svim obalama, od onih s plitkim morem do dubokih, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih.

Prakticirati se može tamo gdje nema uvjeta za surf – uz umjetne strukture poput mulova i zidanih obala, a uspješan je i na ušćima. Loviti se može na plažama, te između kamenitih rtova na krajevima većih uvala.

---

image
---

Najbolji ulovi beach ledgeringom postižu se na mješovitim dnima, gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Podjednako dobro lovi se i na kamenitom dnu, ali u takvom ribolovu treba često mijenjati pribor koji zapinje.

Danju i noću

Beach ledgeringom može se loviti tijekom cijele godine, ali najlakše i najuspješnije od proljeća do kasne jeseni i rane zime, ovisno o vremenskim uvjetima koje tada vladaju.

Što se pak tiče vremenskih uvjeta, najbolji su kad vjetar padne, ali je more i dalje u pokretu po inerciji i podiže talog, te otkriva crviće, račiće i drugu hranu na dnu. Lijepi ulovi mogu se postići i u mirnome moru, osobito u kasnu jesen. Odlični rezultati postižu se po mrtvom moru, na prelasku između plime i oseke, te obrnuto.

Ova tehnika može se prakticirati i danju i noću. Na nekim pozicijama moguće su značajne razlike u pogledu količine i vrste ulova između ta dva razdoblja. Zato treba loviti u različita doba kako bi se utvrdilo kad je najbolje. Kao i obično, bolje je loviti po plimi i mjesečini.

U beach ledgering ribolovu, osobito po mirnome moru, ne treba očekivati osobito prestižan niti krupan plijen. Najčešći su ulovi od 100 do 200 grama pa do kilograma. Zbog toga treba znati minimalne dopuštene lovne dužine riba i nedorasle puštati natrag u more. Vrsta ulova ovisi i o vrsti dna na kojem se lovi. Najbolje je loviti na prijelazu kamenite obale u pjeskovito dno, a najčešći plijen je ovčica, zatim lumbrak i ostale usnače, pauci te ostale bodeljke.

---

image
---

Zabavna tehnika

Od pridnenih riba love se i trlje, arbuni, fratri, cipli, listovi i ostale plosnavke… Dosta često love se i ribe koje se zadržavaju i poviše dna, poput bukava i ušata. U noćnom ribolovu plijen može biti i ugor, a od grabljivih lutalica mogu se uloviti mali gofovi, lica bjelica, lubin, strijelka i škaram. Ponekad se izvuče i komarča, ali rijetko krupnija.

Beach ledgering zabavna je tehnika koju može prakticirati svatko jer ne zahtijeva posebnu snagu i znanje kao surf. Iako u takvom ribolovu nije potrebno bacati mamac do krajnjih granica, ne znači ni da oprema može biti improvizirana.

Štap za ovaj način lova mora biti jak, gotovo kao za surf, ali i vrlo osjetljiv i lagan. Težina bacanja treba mu biti od 30 do 80 grama, a u specifičnim uvjetima mogu se koristiti i oni do čak 120 grama.

Zapravo, umjesto jednog univerzalnog, najbolje je imati dva štapa koji pokrivaju dvije kategorije težine unutar navedenih vrijednosti. Jedan treba biti lagan, težine bacanja 10 do 40 grama, a drugi srednji, težine bacanja 40 do 80 grama. Oni mogu imati različitu akciju, manje ili više brzu, ali oba moraju imati vrlo osjetljiv vršni dio kako bi ribolovac imao jasnu sliku što se događa s mamcem.

Prednost treba dati vršnjacima od fiberglasa jer imaju odličnu kombinaciju snage, savitljivosti i osjetljivosti, pa omogućuju da se osjeti dodir, a ne izgubi plijen.

Dužina štapova može biti od 3,5 do čak 5 metara. Jasno, toliko dugačak mora biti višedijelan radi lakšeg transporta, najbolje teleskopski. Štapovi trebaju imati izmjenjivi vršnjak, što omogućava odabir najprikladnijeg ovisno o uvjetima mora i tehnici lova.

---

image
---

Kvalitetan najlon

Rola mora biti uravnotežena sa štapom, a najbolje je izabrati neki manji model, veličine 4000 do 7000, za surfcasting, ali robustan i pouzdan. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se u slučaju potrebe brzo mogao mijenjati promjer osnovne strune. Jasno, kalemi moraju biti plitki kako bi omogućili lako postizanje željene daljine odbačaja mamca.

Za razliku od surfcastinga, za beach ledgering rijetko se koristi najlon deblji od 0,45 do 0,50 mm, osim kad se lovi na iznimno škrapastom dnu. Najčešće se rabe oni debljine 0,18 do 0,20 mm, pa do 0,30-0,35 mm. Preporučuje se upotreba kvalitetnih najlona, najvećih nosivosti u odnosu na promjer zbog mogućnosti ulova težih riba.

Dobro je ako između osnovne strune i završnjaka postoji shock leader, najlon nešto deblji od osnovne strune, a dužine koliko i štap. Osim podnošenja trzaja pri odbačaju, uloga mu je i podnošenje povećanog opterećenja u završnoj fazi izvlačenja krupne ribe.

Što se tiče završnjaka, kad su ovčica i komarča najčešće plijen, on treba biti izrađen od najlona ili, još bolje, od FC strune debljine 0,14 do 0,22 mm. Privez od višenitke ili čak žice koristi se samo kad se očekuje ulov ugora, lice, škarma ili strijelke, dok onaj od fluorougljične strune jamči bolji ulov svih riba.

---

image
---

Čvrste udice

Olovnice mogu biti kao za surfcasting, ali lakše. Dobro je imati veći izbor težina i oblika. Obično se koriste vitki modeli, jer su vremenski uvjeti u kojima se lovi uglavnom povoljni, pa ne treba koristiti one koje posebno dobro drže dno.

No, treba izbjegavati okrugle i valjkaste olovnice koje se lako kotrljaju, a prednost treba dati piramidalnim i plosnatim jer dobro drže dno bez valjanja. U optimalnim uvjetima najbolje je koristiti aerodinamične, koje omogućavaju lakši i dalji odbačaj, te precizan odbačaj po jakom vjetru.

Kao što je uobičajeno u priobalnom ribolovu, u beach ledgeringu najčešće se koriste udice oblika Crystal i Aberdeen, ali ima i onih oblikom posve prilagođenih tom načinu lova te pojedinim ribama ili skupinama riba. Što se tiče veličine, ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini plijena, koriste se one širine luka 10 do 15 mm, rjeđe milimetar ili dva uže ili šire. Pri izboru udice treba voditi računa o njezinoj kvaliteti, da izdrže snagu pica, osobito komarče.

Od pomoćne opreme svakako je dobro imati držač štapa, najbolje tripod ili dvopod. Ne samo da štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti od oštećenja, nego i zbog toga što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju, kako on ne bi ležao na tlu, nego bio u najpovoljnijem položaju.

Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

---

image
---

Vezivanje mamaca

Dobrodošao je i ostali pribor, poput malog stola, odnosno plohe za pripremu mamaca. Za noćni je ribolov nužna i svjetiljka, a dobro je imati i škare, ljepilo, vrtilice, perlice, kopče, razne strune, elastičnu nit za vezivanje mamaca…

Beach ledgering je ribolov na dnu, pa je posve razumljivo da su najbolji mamci organizmi koji žive na njemu i u njemu. Najpoznatiji su crvi kolutičavci dostupni na licu mjesta ili kupljeni u specijaliziranim trgovinama. Kupovne treba održavati na životu u kanti s vodom i pumpicom zraka. To mogu biti pjeskulj (arenikolo), korejski, veliki morski, goli štrcaljac (bibi)…

Crve je najbolje nadijevati pomoću igle, iako ima posebno tvrdih poput hard koreana, koji se mogu direktno nadijevati na udicu. Kad je u pitanju štrcaljac, može se koristiti cijeli ili rezan na komade od tri do pet centimetara.

Vrlo dobra skupina mamaca su i rakovi, od samca, pjeskulja do kozice… Samca treba izvaditi iglom iz oklopa i nadjenuti kroz sredinu, dok se kozica može nadjenuti i kroz rep. Od školjki se najčešće koristi dagnja, kao i crvi, obvezno vezani elastičnom niti, a odličnim se pokazao prstavac, šljanak. U ovoj vrsti lova upotreba živih riba nema širu primjenu, ali može dati odlične rezultate i velike gušte u lovu lubina i lice.

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolov s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolov s obale 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-10-24 10:11:33 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-22 07:10:54 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-11-22 06:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 113 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147458.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147467.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147464.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147463.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147460.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147459.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147456.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/24\/8147771.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_8147458_1920.jpg":"1920x1080","k_8147458_1280.jpg":"1280x1280","k_8147458_1024.jpg":"1024x1024","k_8147458_640.jpg":"640x640","k_8147458_480.jpg":"480x480","k_8147458_340.jpg":"340x340","k_8147458_220.jpg":"220x220","o_8147458_1280.jpg":"1280x960","o_8147458_1024.jpg":"1024x768","o_8147458_640.jpg":"640x480","o_8147458_480.jpg":"480x360","o_8147458_340.jpg":"340x255","o_8147458_220.jpg":"220x165","h_8147458_1280.jpg":"1280x854","h_8147458_1024.jpg":"1024x683","h_8147458_640.jpg":"640x427","h_8147458_480.jpg":"480x320","h_8147458_340.jpg":"340x227","h_8147458_220.jpg":"220x147","pp_8147458_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147458_1024.jpg":"805x1024","pp_8147458_640.jpg":"503x640","pp_8147458_480.jpg":"377x480","pp_8147458_340.jpg":"267x340","pp_8147458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8147467_1920.jpg":"1920x1080","k_8147467_1280.jpg":"1280x1280","k_8147467_1024.jpg":"1024x1024","k_8147467_640.jpg":"640x640","k_8147467_480.jpg":"480x480","k_8147467_340.jpg":"340x340","k_8147467_220.jpg":"220x220","o_8147467_1280.jpg":"1280x960","o_8147467_1024.jpg":"1024x768","o_8147467_640.jpg":"640x480","o_8147467_480.jpg":"480x360","o_8147467_340.jpg":"340x255","o_8147467_220.jpg":"220x165","h_8147467_1280.jpg":"1280x854","h_8147467_1024.jpg":"1024x683","h_8147467_640.jpg":"640x427","h_8147467_480.jpg":"480x320","h_8147467_340.jpg":"340x227","h_8147467_220.jpg":"220x147","pp_8147467_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147467_1024.jpg":"805x1024","pp_8147467_640.jpg":"503x640","pp_8147467_480.jpg":"377x480","pp_8147467_340.jpg":"267x340","pp_8147467_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8147464_1920.jpg":"1920x1080","k_8147464_1280.jpg":"1280x1280","k_8147464_1024.jpg":"1024x1024","k_8147464_640.jpg":"640x640","k_8147464_480.jpg":"480x480","k_8147464_340.jpg":"340x340","k_8147464_220.jpg":"220x220","o_8147464_1280.jpg":"1280x960","o_8147464_1024.jpg":"1024x768","o_8147464_640.jpg":"640x480","o_8147464_480.jpg":"480x360","o_8147464_340.jpg":"340x255","o_8147464_220.jpg":"220x165","h_8147464_1280.jpg":"1280x854","h_8147464_1024.jpg":"1024x683","h_8147464_640.jpg":"640x427","h_8147464_480.jpg":"480x320","h_8147464_340.jpg":"340x227","h_8147464_220.jpg":"220x147","pp_8147464_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147464_1024.jpg":"805x1024","pp_8147464_640.jpg":"503x640","pp_8147464_480.jpg":"377x480","pp_8147464_340.jpg":"267x340","pp_8147464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8147463_1920.jpg":"1920x1080","k_8147463_1280.jpg":"1280x1280","k_8147463_1024.jpg":"1024x1024","k_8147463_640.jpg":"640x640","k_8147463_480.jpg":"480x480","k_8147463_340.jpg":"340x340","k_8147463_220.jpg":"220x220","o_8147463_1280.jpg":"1280x960","o_8147463_1024.jpg":"1024x768","o_8147463_640.jpg":"640x480","o_8147463_480.jpg":"480x360","o_8147463_340.jpg":"340x255","o_8147463_220.jpg":"220x165","h_8147463_1280.jpg":"1280x854","h_8147463_1024.jpg":"1024x683","h_8147463_640.jpg":"640x427","h_8147463_480.jpg":"480x320","h_8147463_340.jpg":"340x227","h_8147463_220.jpg":"220x147","pp_8147463_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147463_1024.jpg":"805x1024","pp_8147463_640.jpg":"503x640","pp_8147463_480.jpg":"377x480","pp_8147463_340.jpg":"267x340","pp_8147463_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8147460_1920.jpg":"1920x1080","k_8147460_1280.jpg":"1280x1280","k_8147460_1024.jpg":"1024x1024","k_8147460_640.jpg":"640x640","k_8147460_480.jpg":"480x480","k_8147460_340.jpg":"340x340","k_8147460_220.jpg":"220x220","o_8147460_1280.jpg":"1280x960","o_8147460_1024.jpg":"1024x768","o_8147460_640.jpg":"640x480","o_8147460_480.jpg":"480x360","o_8147460_340.jpg":"340x255","o_8147460_220.jpg":"220x165","h_8147460_1280.jpg":"1280x854","h_8147460_1024.jpg":"1024x683","h_8147460_640.jpg":"640x427","h_8147460_480.jpg":"480x320","h_8147460_340.jpg":"340x227","h_8147460_220.jpg":"220x147","pp_8147460_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147460_1024.jpg":"805x1024","pp_8147460_640.jpg":"503x640","pp_8147460_480.jpg":"377x480","pp_8147460_340.jpg":"267x340","pp_8147460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1203","hd_8147459_1920.jpg":"1920x1080","k_8147459_1280.jpg":"1280x1280","k_8147459_1024.jpg":"1024x1024","k_8147459_640.jpg":"640x640","k_8147459_480.jpg":"480x480","k_8147459_340.jpg":"340x340","k_8147459_220.jpg":"220x220","o_8147459_1280.jpg":"1280x962","o_8147459_1024.jpg":"1024x769","o_8147459_640.jpg":"640x481","o_8147459_480.jpg":"480x360","o_8147459_340.jpg":"340x255","o_8147459_220.jpg":"220x165","h_8147459_1280.jpg":"1280x854","h_8147459_1024.jpg":"1024x683","h_8147459_640.jpg":"640x427","h_8147459_480.jpg":"480x320","h_8147459_340.jpg":"340x227","h_8147459_220.jpg":"220x147","pp_8147459_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147459_1024.jpg":"805x1024","pp_8147459_640.jpg":"503x640","pp_8147459_480.jpg":"377x480","pp_8147459_340.jpg":"267x340","pp_8147459_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1586x1124","hd_8147456_1920.jpg":"1920x1080","k_8147456_1280.jpg":"1280x1280","k_8147456_1024.jpg":"1024x1024","k_8147456_640.jpg":"640x640","k_8147456_480.jpg":"480x480","k_8147456_340.jpg":"340x340","k_8147456_220.jpg":"220x220","o_8147456_1280.jpg":"1280x907","o_8147456_1024.jpg":"1024x725","o_8147456_640.jpg":"640x453","o_8147456_480.jpg":"480x340","o_8147456_340.jpg":"340x240","o_8147456_220.jpg":"220x155","h_8147456_1280.jpg":"1280x854","h_8147456_1024.jpg":"1024x683","h_8147456_640.jpg":"640x427","h_8147456_480.jpg":"480x320","h_8147456_340.jpg":"340x227","h_8147456_220.jpg":"220x147","pp_8147456_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147456_1024.jpg":"805x1024","pp_8147456_640.jpg":"503x640","pp_8147456_480.jpg":"377x480","pp_8147456_340.jpg":"267x340","pp_8147456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_8147771_1920.jpg":"1920x1080","k_8147771_1280.jpg":"1280x1280","k_8147771_1024.jpg":"1024x1024","k_8147771_640.jpg":"640x640","k_8147771_480.jpg":"480x480","k_8147771_340.jpg":"340x340","k_8147771_220.jpg":"220x220","o_8147771_1280.jpg":"1280x958","o_8147771_1024.jpg":"1024x766","o_8147771_640.jpg":"640x479","o_8147771_480.jpg":"480x359","o_8147771_340.jpg":"340x254","o_8147771_220.jpg":"220x164","h_8147771_1280.jpg":"1280x854","h_8147771_1024.jpg":"1024x683","h_8147771_640.jpg":"640x427","h_8147771_480.jpg":"480x320","h_8147771_340.jpg":"340x227","h_8147771_220.jpg":"220x147","pp_8147771_1280.jpg":"1006x1280","pp_8147771_1024.jpg":"805x1024","pp_8147771_640.jpg":"503x640","pp_8147771_480.jpg":"377x480","pp_8147771_340.jpg":"267x340","pp_8147771_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6105595 Threads: 90 Questions: 1104064416 Slow queries: 0 Opens: 203826 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9889853 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase-1144849 [printLink] => /om/ribolov/sto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase-1144849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656749 [name] => beach ledgering [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => beach-ledgering [link] => /tag/beach-ledgering ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656750 [name] => ribolov beach ledgering [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-beach-ledgering [link] => /tag/ribolov-beach-ledgering ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656751 [name] => ribolov s obale štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale-stapom [link] => /tag/ribolov-s-obale-stapom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650513 [name] => kako loviti ribu s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-s-obale [link] => /tag/kako-loviti-ribu-s-obale ) [4] => stdClass Object ( [id] => 656752 [name] => što je beach ledgering [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-beach-ledgering [link] => /tag/sto-je-beach-ledgering ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolov s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je beach ledgering? Donosimo sve o tehnici koja je posljednjih desetljeća stekla brojne pristaše [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147458.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147458.jpg [title] => Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147467.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147464.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147463.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147460.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147459.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147456.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/24/8147771.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U turističkoj sezoni zbog gužve, u najhladnijem dijelu godine zbog niskih temperatura, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima, većina priobalnih riba sve se više udaljava od kopna.

Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Između ostalih, tako su nastali surf casting i beach ledgering, tehnike ribolova vrlo dalekim i srednje dalekim bacanjem prirodnih mamaca štapovima.

Manje selektivan

Najprije je osmišljen surfcasting, kojim se lovi na položenim obalama bacanjem mamaca do 100, 200, čak i više metara. Surfom je moguće loviti i na srednjim daljinama, između 30 i 80 metara, posebice uspješno po mirnome moru i kad je ono u smirivanju.

No, pokazalo se da je na manjim daljinama, na ostalim vrstama obale i u drugim uvjetima puno lakše i uspješnije loviti surf tehnikom i opremom, posve prilagođenom tim uvjetima. Kao posljedica takvih prilagodbi nastao je beach ledgering.

Ta je tehnika ribolova u posljednjih dvadesetak godina stekla brojne pristaše, zbog različitih razloga. Jedan od najvažnijih je to što beach ledgering nije toliko selektivan kao surfcasting, odnosno može se koristiti na više-manje svim obalama, od onih s plitkim morem do dubokih, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih.

Prakticirati se može tamo gdje nema uvjeta za surf – uz umjetne strukture poput mulova i zidanih obala, a uspješan je i na ušćima. Loviti se može na plažama, te između kamenitih rtova na krajevima većih uvala.

---

image
---

Najbolji ulovi beach ledgeringom postižu se na mješovitim dnima, gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Podjednako dobro lovi se i na kamenitom dnu, ali u takvom ribolovu treba često mijenjati pribor koji zapinje.

Danju i noću

Beach ledgeringom može se loviti tijekom cijele godine, ali najlakše i najuspješnije od proljeća do kasne jeseni i rane zime, ovisno o vremenskim uvjetima koje tada vladaju.

Što se pak tiče vremenskih uvjeta, najbolji su kad vjetar padne, ali je more i dalje u pokretu po inerciji i podiže talog, te otkriva crviće, račiće i drugu hranu na dnu. Lijepi ulovi mogu se postići i u mirnome moru, osobito u kasnu jesen. Odlični rezultati postižu se po mrtvom moru, na prelasku između plime i oseke, te obrnuto.

Ova tehnika može se prakticirati i danju i noću. Na nekim pozicijama moguće su značajne razlike u pogledu količine i vrste ulova između ta dva razdoblja. Zato treba loviti u različita doba kako bi se utvrdilo kad je najbolje. Kao i obično, bolje je loviti po plimi i mjesečini.

U beach ledgering ribolovu, osobito po mirnome moru, ne treba očekivati osobito prestižan niti krupan plijen. Najčešći su ulovi od 100 do 200 grama pa do kilograma. Zbog toga treba znati minimalne dopuštene lovne dužine riba i nedorasle puštati natrag u more. Vrsta ulova ovisi i o vrsti dna na kojem se lovi. Najbolje je loviti na prijelazu kamenite obale u pjeskovito dno, a najčešći plijen je ovčica, zatim lumbrak i ostale usnače, pauci te ostale bodeljke.

---

image
---

Zabavna tehnika

Od pridnenih riba love se i trlje, arbuni, fratri, cipli, listovi i ostale plosnavke… Dosta često love se i ribe koje se zadržavaju i poviše dna, poput bukava i ušata. U noćnom ribolovu plijen može biti i ugor, a od grabljivih lutalica mogu se uloviti mali gofovi, lica bjelica, lubin, strijelka i škaram. Ponekad se izvuče i komarča, ali rijetko krupnija.

Beach ledgering zabavna je tehnika koju može prakticirati svatko jer ne zahtijeva posebnu snagu i znanje kao surf. Iako u takvom ribolovu nije potrebno bacati mamac do krajnjih granica, ne znači ni da oprema može biti improvizirana.

Štap za ovaj način lova mora biti jak, gotovo kao za surf, ali i vrlo osjetljiv i lagan. Težina bacanja treba mu biti od 30 do 80 grama, a u specifičnim uvjetima mogu se koristiti i oni do čak 120 grama.

Zapravo, umjesto jednog univerzalnog, najbolje je imati dva štapa koji pokrivaju dvije kategorije težine unutar navedenih vrijednosti. Jedan treba biti lagan, težine bacanja 10 do 40 grama, a drugi srednji, težine bacanja 40 do 80 grama. Oni mogu imati različitu akciju, manje ili više brzu, ali oba moraju imati vrlo osjetljiv vršni dio kako bi ribolovac imao jasnu sliku što se događa s mamcem.

Prednost treba dati vršnjacima od fiberglasa jer imaju odličnu kombinaciju snage, savitljivosti i osjetljivosti, pa omogućuju da se osjeti dodir, a ne izgubi plijen.

Dužina štapova može biti od 3,5 do čak 5 metara. Jasno, toliko dugačak mora biti višedijelan radi lakšeg transporta, najbolje teleskopski. Štapovi trebaju imati izmjenjivi vršnjak, što omogućava odabir najprikladnijeg ovisno o uvjetima mora i tehnici lova.

---

image
---

Kvalitetan najlon

Rola mora biti uravnotežena sa štapom, a najbolje je izabrati neki manji model, veličine 4000 do 7000, za surfcasting, ali robustan i pouzdan. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se u slučaju potrebe brzo mogao mijenjati promjer osnovne strune. Jasno, kalemi moraju biti plitki kako bi omogućili lako postizanje željene daljine odbačaja mamca.

Za razliku od surfcastinga, za beach ledgering rijetko se koristi najlon deblji od 0,45 do 0,50 mm, osim kad se lovi na iznimno škrapastom dnu. Najčešće se rabe oni debljine 0,18 do 0,20 mm, pa do 0,30-0,35 mm. Preporučuje se upotreba kvalitetnih najlona, najvećih nosivosti u odnosu na promjer zbog mogućnosti ulova težih riba.

Dobro je ako između osnovne strune i završnjaka postoji shock leader, najlon nešto deblji od osnovne strune, a dužine koliko i štap. Osim podnošenja trzaja pri odbačaju, uloga mu je i podnošenje povećanog opterećenja u završnoj fazi izvlačenja krupne ribe.

Što se tiče završnjaka, kad su ovčica i komarča najčešće plijen, on treba biti izrađen od najlona ili, još bolje, od FC strune debljine 0,14 do 0,22 mm. Privez od višenitke ili čak žice koristi se samo kad se očekuje ulov ugora, lice, škarma ili strijelke, dok onaj od fluorougljične strune jamči bolji ulov svih riba.

---

image
---

Čvrste udice

Olovnice mogu biti kao za surfcasting, ali lakše. Dobro je imati veći izbor težina i oblika. Obično se koriste vitki modeli, jer su vremenski uvjeti u kojima se lovi uglavnom povoljni, pa ne treba koristiti one koje posebno dobro drže dno.

No, treba izbjegavati okrugle i valjkaste olovnice koje se lako kotrljaju, a prednost treba dati piramidalnim i plosnatim jer dobro drže dno bez valjanja. U optimalnim uvjetima najbolje je koristiti aerodinamične, koje omogućavaju lakši i dalji odbačaj, te precizan odbačaj po jakom vjetru.

Kao što je uobičajeno u priobalnom ribolovu, u beach ledgeringu najčešće se koriste udice oblika Crystal i Aberdeen, ali ima i onih oblikom posve prilagođenih tom načinu lova te pojedinim ribama ili skupinama riba. Što se tiče veličine, ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini plijena, koriste se one širine luka 10 do 15 mm, rjeđe milimetar ili dva uže ili šire. Pri izboru udice treba voditi računa o njezinoj kvaliteti, da izdrže snagu pica, osobito komarče.

Od pomoćne opreme svakako je dobro imati držač štapa, najbolje tripod ili dvopod. Ne samo da štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti od oštećenja, nego i zbog toga što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju, kako on ne bi ležao na tlu, nego bio u najpovoljnijem položaju.

Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

---

image
---

Vezivanje mamaca

Dobrodošao je i ostali pribor, poput malog stola, odnosno plohe za pripremu mamaca. Za noćni je ribolov nužna i svjetiljka, a dobro je imati i škare, ljepilo, vrtilice, perlice, kopče, razne strune, elastičnu nit za vezivanje mamaca…

Beach ledgering je ribolov na dnu, pa je posve razumljivo da su najbolji mamci organizmi koji žive na njemu i u njemu. Najpoznatiji su crvi kolutičavci dostupni na licu mjesta ili kupljeni u specijaliziranim trgovinama. Kupovne treba održavati na životu u kanti s vodom i pumpicom zraka. To mogu biti pjeskulj (arenikolo), korejski, veliki morski, goli štrcaljac (bibi)…

Crve je najbolje nadijevati pomoću igle, iako ima posebno tvrdih poput hard koreana, koji se mogu direktno nadijevati na udicu. Kad je u pitanju štrcaljac, može se koristiti cijeli ili rezan na komade od tri do pet centimetara.

Vrlo dobra skupina mamaca su i rakovi, od samca, pjeskulja do kozice… Samca treba izvaditi iglom iz oklopa i nadjenuti kroz sredinu, dok se kozica može nadjenuti i kroz rep. Od školjki se najčešće koristi dagnja, kao i crvi, obvezno vezani elastičnom niti, a odličnim se pokazao prstavac, šljanak. U ovoj vrsti lova upotreba živih riba nema širu primjenu, ali može dati odlične rezultate i velike gušte u lovu lubina i lice.

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase-1144849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0152491ff0aff40af8c2c0996c55c1c45c891472 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+beach+ledgering%3F+Donosimo+sve+o+tehnici+koja+je+posljednjih+desetlje%C4%87a+stekla+brojne+prista%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase-1144849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-je-beach-ledgering-donosimo-sve-o-tehnici-koja-ima-brojne-pristase-1144849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolov s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolov s obaleŠto je beach ledgering? Donosimo sve o tehnici koja je posljednjih desetljeća stekla brojne pristaše

Piše Šime Duvančić
22. studenog 2021. - 07:51

U turističkoj sezoni zbog gužve, u najhladnijem dijelu godine zbog niskih temperatura, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima, većina priobalnih riba sve se više udaljava od kopna.

Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Između ostalih, tako su nastali surf casting i beach ledgering, tehnike ribolova vrlo dalekim i srednje dalekim bacanjem prirodnih mamaca štapovima.

Manje selektivan

Najprije je osmišljen surfcasting, kojim se lovi na položenim obalama bacanjem mamaca do 100, 200, čak i više metara. Surfom je moguće loviti i na srednjim daljinama, između 30 i 80 metara, posebice uspješno po mirnome moru i...

18. svibanj 2024 18:04