stdClass Object ( [id] => 1197593 [title] => Šarag je jedna od najcjenjenijih jadranskih riba, a uspješno se lovi i s obale: doznajte sve o potrebnoj opremi, tehnikama, mamcima, vremenskim uvjetima... [alias] => sve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do početka svibnja temperature priobalnog mora na svim dijelovima Jadrana dosegnule su 15-ak stupnjeva, što je omogućilo bujanje tijekom zime zamrlog biljnog i životinjskog života u plićacima, a time i osjetnije migracije morskih organizama iz većih prema manjim dubinama. No, dok se tijekom lipnja plićaci ne zagriju na dvadesetak stupnjeva, većina riba neće se preseliti na obalne padine.

Dok se to ne dogodi, zato je najbolje uz i s obale loviti malo dalje od nje. Istina, dobri ulovi mogu se ostvariti i na malim dubinama, čak i u samo dva pedlja dubokome moru.

Međutim, takvi ulovi, od cjenjenijih riba u pravilu samo šarga i ušate, mogući su na položenim kamenitim obalama, i to samo po mareti, u pjeni o kopno razbijenih valova koje je digao maestral ili zmorac.

​Lociranje pošte

No, kralj marete šarag, jedna od 10 kulinarskih i ribolovnih najcjenjenijih jadranskih riba, može se i po mirnijem vremenu ciljano vrlo uspješno loviti u priobalju, kako s kraja, tako i iz plovila. Štoviše, za razliku od lova po mareti, gdje su plijen u pravilu sitniji šarzi, rijetki teški do jednog kilograma, u lovu po mirnome moru mogući su i kapitalni ulovi.

U idućih mjesec do dva takvi se ulovi najviše mogu ostvarivati na dubinama od 10-12 pa do 25-30 metara na malim kamenim brakovima okruženima poljima pijeska, šljunka i posidonije. Uvjet je da kameniti dijelovi obiluju šargerama, rupama i procjepima u kojima šarag voli obitavati, u pravilu u plovu od 15 do 20 jedinki. Takvih je terena najviše u malim uvalama strmih kamenitih obala.

Navedene dubine najlakše je dosegnuti pomoću surfcasting pribora za daleko bacanje, ali na terenima koji brzo poniru može se loviti i kraćim odbacivanjem štapovima ​beach i ostalim kraćeg dometa, najbolje s progresivnim paraboličnim djelovanjem.

Također, ma koje vrste bio, štap treba biti dovoljno robustan. Kad se lovi na nemirnome moru, preporučuje se štap težine bacanja 150 do 250 grama, za lov u blago uzburkanome moru idealan je onaj težine bacanja 80 do 120 grama, dok je za lov u mirnome moru prikladan i štap težine bacanja od 30 do 80 grama.

Bez obzira koji se štap koristio, na njega je najbolje montirati surf rolu veličine 7000 do 10.000 napunjenu osnovnom najlonskom strunom promjera 0,25 mm. Preporučljivo je osnovnu strunu produžiti shock leaderom, ublaživačem udara, od najlona promjera 0,50 do 0,60 mm.

---

image

Vješti ribolovci na pravoj pošti mogu izvući cijelo jato

---

Dužina mu mora biti barem kolika je dužina štapa, a za vrlo daleko bacanje i lov po izrazito nemirnome moru ona može biti i do 15 metara. Postoji li mogućnost ulova krupnih riba, poput komarči, koje se sad odlično love na terenima gdje su i šarzi, neophodno je koristiti deblju osnovnu strunu, najbolje promjera 0,40 mm, ali u tom slučaju ublaživač udara nije potreban.

Optimalan završnjak

Za razliku od osnovne strune, završnjak je najbolje u cijelosti izraditi od fluorougljične strune. Time se, zbog njezinih mehaničkih osobina, smanjuje rizik od zapetljavanja, a ona je i otpornija na habanje od najlona, što je važno zbog trenja završnjaka o pijesak i kamenje.

Promjeri dijelova završnjaka moraju biti rezultat kompromisa između lakoće i jačine, postignutog nakon nekoliko testova, kako bi jamčio optimalnu sigurnost ulova i isključio mogućnost zapetljavanja.

Još je važnije da konstrukcija završnjaka bude što više prilagođena uvjetima mora i izgledu lovnog terena. Kad se lovi u jakom kurentu, najprimjereniji je završnjak koji se koristi za lov u plićaku po mareti, onaj tipa očenaš. Takav završnjak može imati različit broj, raspored i dužinu priveza, ovisno o mnogo čemu.

Univerzalni, prikazan na crtežu br. 1, ima dva priveza međusobno razmaknuta pola metra, s tim da je donji spojen 5 cm poviše spoja olovnice. Dužina priveza treba biti 20 cm, a debljina 0,25 mm. Na njihove krajeve najbolje je postaviti udice širine luka 10 do 15 mm.

---

image

CRTEŽ 1

---

Čeljusti šarga su snažne, s gusto zbijenim jakim zubima. Takvoj usnoj šupljini najbolje odgovaraju što tanje, ali što jače udice, najbolje kovane sa u stranu zakrivljenim vrhom. Dobro je ako im je vrat dugačak, kako bi se izbjegao susret strune i opasnih zubi šarga.

Što se tiče oblika, osim udica Crystal univerzalnih za lov uz obalu, odlične su i one oblika Limerick, ali i Octopus, Circle te ostale s vrhom povijenim k vezištu. Ako se kao mamac koriste sitni crvi, bolje je koristiti udice s ušicom jer olakšavaju klizanje mamca po struni uz očuvanje njegova integriteta.

Za lov po uzburkanome moru i u jakom kurentu, najprikladniji je završnjak prikazan na crtežu br. 2. Inače, taj završnjak, poznat kao short arm, posebno je prikladan za lov u plićaku u drugoj fazi marete, kad valovi gibaju ujednačeno.

---

image

CRTEŽ 2

---

Kao i za lov u pjeni plićaka, njegov privez koji nosi udicu treba biti dug 80 cm, dok predvez na čijem je kraju olovnica može biti dugačak do dva metra.

Pokretljivost mamca

Long arm, završnjak s izrazito dugačkim privezom udice, prikazan na crtežu br. 3, najbolje je rješenje za lov u uvjetima mirnoga mora te na terenima gdje su ribe opreznije zbog intenzivnog lova. Njegov privez udice može biti dugačak do dva metra i postavljen od nekoliko do 50 cm poviše spoja olovnice.

---

image

CRTEŽ 3

---

Ovako dugačak privez omogućava kretnje mamca, što je iznimno važno u mirnome moru, jer riba nema vremena proučiti mamac koji ne miruje. Zbog toga se privez ovog završnjaka može izraditi i s dvije udice, na način da privez pri kraju ima brk, dopjaduru, dva kratka priveza. To rješenje omogućava istodobni ribolov s dva različita mamca, te njihovu što prirodniju i veću pokretljivost.

---

image

Najbolje su udice s unutra povijenim vrhom

---

Uspješno se može loviti i sa završnjakom namijenjenim ciljanom lovu komarče – s kliznom olovnicom na osnovnoj struni – ali on češće zapinje od opisanih. No, bez obzira koje konstrukcije završnjak bio, svi njegovi spojevi predveza trebaju biti pomoću vrtilica, a spojevi olovnice i završnjaka s osnovnom strunom pomoću kopči.

---

image

Očenaš završnjak je univerzalan

---

Kad se lovi long arm završnjakom, neophodno je brzo kontrirati i izvlačiti kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja priveza za dno i njegova zapletanja za ostatak pribora.

Poput komarče, fratra i pica, s kojima često dijeli stanište, šarag je tipičan školjkaroš, ali, kao i oni, rado jede i crve. Osim toga, odličan mamac za njegov lov s kraja su krakovi i trake lignje i sipe, te fileti srdele. Da ne bi spadali, mekane mamce potrebno je obmotati s nekoliko zavoja elastične niti.

---

image

Crvi su najučinkovitija skupina mamaca

---

Ulov šarga bilo kojom tehnikom potvrda je vještine i znanja ribolovca. Za uspješan ribolov s kraja neophodno je znati izgled dna te uspjeti položiti mamac na čisti, pjeskoviti dio terena između stijena i posidonije, kako bi bio vidljiv i kako bi se izbjeglo zapinjanje pribora.

Dok mamac tone, ponekad će ga napadati bukve ili neke druge ribe s pola dna, a kad padne, odmah će ga napasti špar, glavoč... Zato ne treba odmah reagirati, nego malo pričekati.

Pogotovo što će, kad ugleda mamac, šarag prići, zastati, provjeriti s nekoliko ugriza i tek zatim ga u cijelosti uzeti u usta pa krenuti put kakvog zaklona da na miru objeduje. Tada, kad se osjeti jače zatezanje, treba dati kontru.

Iako će se snažno odupirati, šijavati u jednu pa u drugu stranu, izvlačiti ga treba bez velikog taktiziranja, kako ostali šarzi, ako ih ima u blizini, ne bi bili upozoreni na opasnost i razbježali se.

Osobito borben postaje kad ugleda ribolovca. Taktiziranje i popuštanje je tada neophodno, kao i mrežna prihvatnica za prihvat plijena. Nakon izvlačenja treba ga premjeriti i ako je kraći od 23 centimetra, vratiti ga u more.

Šarag se opisanim načinom najuspješnije lovi od zore do sumraka, osobito u blago mutnome moru na vrhuncu plime, vrlo dobro i nekoliko sati nakon toga. Sivo nebo i uporna kiša upotpunit će popis najboljih uvjeta lova.

---

image

Plijen je najbolje izvlačiti mrežnom prihvatnicom

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ MARETE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KRALJ MARETE 2 0 7851 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-28 09:31:16 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-05 14:35:24 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-02 09:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808584.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808588.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808590.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808592.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808594.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808596.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808598.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808600.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/28\/21808602.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Oprezni sparid tra\u017ei posebnu tehniku<\/p>","

Crvi su naju\u010dinkovitija skupina mamaca<\/p>","

O\u010dena\u0161<\/em> zavr\u0161njak je univerzalan<\/p>\n\n

\u200b<\/p>","

Plijen je najbolje izvla\u010diti mre\u017enom prihvatnicom<\/p>","

CRTE\u017d 1<\/p>","

CRTE\u017d 2<\/p>","

CRTE\u017d 3<\/p>","

Najbolje su udice s unutra povijenim vrhom<\/p>","

Vje\u0161ti ribolovci na pravoj po\u0161ti mogu izvu\u0107i cijelo jato<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1439","hd_21808584_1920.jpg":"1920x1080","k_21808584_1280.jpg":"1280x1280","k_21808584_1024.jpg":"1024x1024","k_21808584_640.jpg":"640x640","k_21808584_480.jpg":"480x480","k_21808584_340.jpg":"340x340","k_21808584_220.jpg":"220x220","o_21808584_1280.jpg":"1280x959","o_21808584_1024.jpg":"1024x767","o_21808584_640.jpg":"640x479","o_21808584_480.jpg":"480x359","o_21808584_340.jpg":"340x254","o_21808584_220.jpg":"220x164","h_21808584_1280.jpg":"1280x854","h_21808584_1024.jpg":"1024x683","h_21808584_640.jpg":"640x427","h_21808584_480.jpg":"480x320","h_21808584_340.jpg":"340x227","h_21808584_220.jpg":"220x147","pp_21808584_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808584_1024.jpg":"805x1024","pp_21808584_640.jpg":"503x640","pp_21808584_480.jpg":"377x480","pp_21808584_340.jpg":"267x340","pp_21808584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1734x2312","hd_21808588_1920.jpg":"1920x1080","k_21808588_1280.jpg":"1280x1280","k_21808588_1024.jpg":"1024x1024","k_21808588_640.jpg":"640x640","k_21808588_480.jpg":"480x480","k_21808588_340.jpg":"340x340","k_21808588_220.jpg":"220x220","o_21808588_1280.jpg":"1280x1706","o_21808588_1024.jpg":"1024x1365","o_21808588_640.jpg":"640x853","o_21808588_480.jpg":"480x640","o_21808588_340.jpg":"340x453","o_21808588_220.jpg":"220x293","h_21808588_1280.jpg":"1280x854","h_21808588_1024.jpg":"1024x683","h_21808588_640.jpg":"640x427","h_21808588_480.jpg":"480x320","h_21808588_340.jpg":"340x227","h_21808588_220.jpg":"220x147","pp_21808588_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808588_1024.jpg":"805x1024","pp_21808588_640.jpg":"503x640","pp_21808588_480.jpg":"377x480","pp_21808588_340.jpg":"267x340","pp_21808588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21808590_1920.jpg":"1920x1080","k_21808590_1280.jpg":"1280x1280","k_21808590_1024.jpg":"1024x1024","k_21808590_640.jpg":"640x640","k_21808590_480.jpg":"480x480","k_21808590_340.jpg":"340x340","k_21808590_220.jpg":"220x220","o_21808590_1280.jpg":"1280x1706","o_21808590_1024.jpg":"1024x1365","o_21808590_640.jpg":"640x853","o_21808590_480.jpg":"480x640","o_21808590_340.jpg":"340x453","o_21808590_220.jpg":"220x293","h_21808590_1280.jpg":"1280x854","h_21808590_1024.jpg":"1024x683","h_21808590_640.jpg":"640x427","h_21808590_480.jpg":"480x320","h_21808590_340.jpg":"340x227","h_21808590_220.jpg":"220x147","pp_21808590_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808590_1024.jpg":"805x1024","pp_21808590_640.jpg":"503x640","pp_21808590_480.jpg":"377x480","pp_21808590_340.jpg":"267x340","pp_21808590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_21808592_1920.jpg":"1920x1080","k_21808592_1280.jpg":"1280x1280","k_21808592_1024.jpg":"1024x1024","k_21808592_640.jpg":"640x640","k_21808592_480.jpg":"480x480","k_21808592_340.jpg":"340x340","k_21808592_220.jpg":"220x220","o_21808592_1280.jpg":"1280x958","o_21808592_1024.jpg":"1024x766","o_21808592_640.jpg":"640x479","o_21808592_480.jpg":"480x359","o_21808592_340.jpg":"340x254","o_21808592_220.jpg":"220x164","h_21808592_1280.jpg":"1280x854","h_21808592_1024.jpg":"1024x683","h_21808592_640.jpg":"640x427","h_21808592_480.jpg":"480x320","h_21808592_340.jpg":"340x227","h_21808592_220.jpg":"220x147","pp_21808592_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808592_1024.jpg":"805x1024","pp_21808592_640.jpg":"503x640","pp_21808592_480.jpg":"377x480","pp_21808592_340.jpg":"267x340","pp_21808592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2485","hd_21808594_1920.jpg":"1920x1080","k_21808594_1280.jpg":"1280x1280","k_21808594_1024.jpg":"1024x1024","k_21808594_640.jpg":"640x640","k_21808594_480.jpg":"480x480","k_21808594_340.jpg":"340x340","k_21808594_220.jpg":"220x220","o_21808594_1280.jpg":"1280x1656","o_21808594_1024.jpg":"1024x1325","o_21808594_640.jpg":"640x828","o_21808594_480.jpg":"480x621","o_21808594_340.jpg":"340x440","o_21808594_220.jpg":"220x284","h_21808594_1280.jpg":"1280x854","h_21808594_1024.jpg":"1024x683","h_21808594_640.jpg":"640x427","h_21808594_480.jpg":"480x320","h_21808594_340.jpg":"340x227","h_21808594_220.jpg":"220x147","pp_21808594_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808594_1024.jpg":"805x1024","pp_21808594_640.jpg":"503x640","pp_21808594_480.jpg":"377x480","pp_21808594_340.jpg":"267x340","pp_21808594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2482","hd_21808596_1920.jpg":"1920x1080","k_21808596_1280.jpg":"1280x1280","k_21808596_1024.jpg":"1024x1024","k_21808596_640.jpg":"640x640","k_21808596_480.jpg":"480x480","k_21808596_340.jpg":"340x340","k_21808596_220.jpg":"220x220","o_21808596_1280.jpg":"1280x1654","o_21808596_1024.jpg":"1024x1323","o_21808596_640.jpg":"640x827","o_21808596_480.jpg":"480x620","o_21808596_340.jpg":"340x439","o_21808596_220.jpg":"220x284","h_21808596_1280.jpg":"1280x854","h_21808596_1024.jpg":"1024x683","h_21808596_640.jpg":"640x427","h_21808596_480.jpg":"480x320","h_21808596_340.jpg":"340x227","h_21808596_220.jpg":"220x147","pp_21808596_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808596_1024.jpg":"805x1024","pp_21808596_640.jpg":"503x640","pp_21808596_480.jpg":"377x480","pp_21808596_340.jpg":"267x340","pp_21808596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2482","hd_21808598_1920.jpg":"1920x1080","k_21808598_1280.jpg":"1280x1280","k_21808598_1024.jpg":"1024x1024","k_21808598_640.jpg":"640x640","k_21808598_480.jpg":"480x480","k_21808598_340.jpg":"340x340","k_21808598_220.jpg":"220x220","o_21808598_1280.jpg":"1280x1654","o_21808598_1024.jpg":"1024x1323","o_21808598_640.jpg":"640x827","o_21808598_480.jpg":"480x620","o_21808598_340.jpg":"340x439","o_21808598_220.jpg":"220x284","h_21808598_1280.jpg":"1280x854","h_21808598_1024.jpg":"1024x683","h_21808598_640.jpg":"640x427","h_21808598_480.jpg":"480x320","h_21808598_340.jpg":"340x227","h_21808598_220.jpg":"220x147","pp_21808598_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808598_1024.jpg":"805x1024","pp_21808598_640.jpg":"503x640","pp_21808598_480.jpg":"377x480","pp_21808598_340.jpg":"267x340","pp_21808598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2559","hd_21808600_1920.jpg":"1920x1080","k_21808600_1280.jpg":"1280x1280","k_21808600_1024.jpg":"1024x1024","k_21808600_640.jpg":"640x640","k_21808600_480.jpg":"480x480","k_21808600_340.jpg":"340x340","k_21808600_220.jpg":"220x220","o_21808600_1280.jpg":"1280x1706","o_21808600_1024.jpg":"1024x1364","o_21808600_640.jpg":"640x853","o_21808600_480.jpg":"480x639","o_21808600_340.jpg":"340x453","o_21808600_220.jpg":"220x293","h_21808600_1280.jpg":"1280x854","h_21808600_1024.jpg":"1024x683","h_21808600_640.jpg":"640x427","h_21808600_480.jpg":"480x320","h_21808600_340.jpg":"340x227","h_21808600_220.jpg":"220x147","pp_21808600_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808600_1024.jpg":"805x1024","pp_21808600_640.jpg":"503x640","pp_21808600_480.jpg":"377x480","pp_21808600_340.jpg":"267x340","pp_21808600_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1160","hd_21808602_1920.jpg":"1920x1080","k_21808602_1280.jpg":"1280x1280","k_21808602_1024.jpg":"1024x1024","k_21808602_640.jpg":"640x640","k_21808602_480.jpg":"480x480","k_21808602_340.jpg":"340x340","k_21808602_220.jpg":"220x220","o_21808602_1280.jpg":"1280x928","o_21808602_1024.jpg":"1024x742","o_21808602_640.jpg":"640x464","o_21808602_480.jpg":"480x348","o_21808602_340.jpg":"340x246","o_21808602_220.jpg":"220x159","h_21808602_1280.jpg":"1280x854","h_21808602_1024.jpg":"1024x683","h_21808602_640.jpg":"640x427","h_21808602_480.jpg":"480x320","h_21808602_340.jpg":"340x227","h_21808602_220.jpg":"220x147","pp_21808602_1280.jpg":"1006x1280","pp_21808602_1024.jpg":"805x1024","pp_21808602_640.jpg":"503x640","pp_21808602_480.jpg":"377x480","pp_21808602_340.jpg":"267x340","pp_21808602_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7826967 Threads: 4 Questions: 1640708989 Slow queries: 4877424 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111517162 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti-1197593 [printLink] => /om/ribolov/sve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti-1197593?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650548 [name] => kako loviti šaraga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-saraga [link] => /tag/kako-loviti-saraga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679741 [name] => riba šarag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-02 11:31:17 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-sarag [link] => /tag/riba-sarag ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679742 [name] => šarag ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-02 11:31:17 [main_article_id] => 0 [alias] => sarag-ribolov [link] => /tag/sarag-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ MARETE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šarag je jedna od najcjenjenijih jadranskih riba, a uspješno se lovi i s obale: doznajte sve o potrebnoj opremi, tehnikama, mamcima, vremenskim uvjetima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808584.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Oprezni sparid traži posebnu tehniku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808584.jpg [title] =>

Oprezni sparid traži posebnu tehniku

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808588.jpg [title] =>

Crvi su najučinkovitija skupina mamaca

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808590.jpg [title] =>

Očenaš završnjak je univerzalan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808592.jpg [title] =>

Plijen je najbolje izvlačiti mrežnom prihvatnicom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808594.jpg [title] =>

CRTEŽ 1

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808596.jpg [title] =>

CRTEŽ 2

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808598.jpg [title] =>

CRTEŽ 3

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808600.jpg [title] =>

Najbolje su udice s unutra povijenim vrhom

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/28/21808602.jpg [title] =>

Vješti ribolovci na pravoj pošti mogu izvući cijelo jato

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do početka svibnja temperature priobalnog mora na svim dijelovima Jadrana dosegnule su 15-ak stupnjeva, što je omogućilo bujanje tijekom zime zamrlog biljnog i životinjskog života u plićacima, a time i osjetnije migracije morskih organizama iz većih prema manjim dubinama. No, dok se tijekom lipnja plićaci ne zagriju na dvadesetak stupnjeva, većina riba neće se preseliti na obalne padine.

Dok se to ne dogodi, zato je najbolje uz i s obale loviti malo dalje od nje. Istina, dobri ulovi mogu se ostvariti i na malim dubinama, čak i u samo dva pedlja dubokome moru.

Međutim, takvi ulovi, od cjenjenijih riba u pravilu samo šarga i ušate, mogući su na položenim kamenitim obalama, i to samo po mareti, u pjeni o kopno razbijenih valova koje je digao maestral ili zmorac.

​Lociranje pošte

No, kralj marete šarag, jedna od 10 kulinarskih i ribolovnih najcjenjenijih jadranskih riba, može se i po mirnijem vremenu ciljano vrlo uspješno loviti u priobalju, kako s kraja, tako i iz plovila. Štoviše, za razliku od lova po mareti, gdje su plijen u pravilu sitniji šarzi, rijetki teški do jednog kilograma, u lovu po mirnome moru mogući su i kapitalni ulovi.

U idućih mjesec do dva takvi se ulovi najviše mogu ostvarivati na dubinama od 10-12 pa do 25-30 metara na malim kamenim brakovima okruženima poljima pijeska, šljunka i posidonije. Uvjet je da kameniti dijelovi obiluju šargerama, rupama i procjepima u kojima šarag voli obitavati, u pravilu u plovu od 15 do 20 jedinki. Takvih je terena najviše u malim uvalama strmih kamenitih obala.

Navedene dubine najlakše je dosegnuti pomoću surfcasting pribora za daleko bacanje, ali na terenima koji brzo poniru može se loviti i kraćim odbacivanjem štapovima ​beach i ostalim kraćeg dometa, najbolje s progresivnim paraboličnim djelovanjem.

Također, ma koje vrste bio, štap treba biti dovoljno robustan. Kad se lovi na nemirnome moru, preporučuje se štap težine bacanja 150 do 250 grama, za lov u blago uzburkanome moru idealan je onaj težine bacanja 80 do 120 grama, dok je za lov u mirnome moru prikladan i štap težine bacanja od 30 do 80 grama.

Bez obzira koji se štap koristio, na njega je najbolje montirati surf rolu veličine 7000 do 10.000 napunjenu osnovnom najlonskom strunom promjera 0,25 mm. Preporučljivo je osnovnu strunu produžiti shock leaderom, ublaživačem udara, od najlona promjera 0,50 do 0,60 mm.

---

image

Vješti ribolovci na pravoj pošti mogu izvući cijelo jato

---

Dužina mu mora biti barem kolika je dužina štapa, a za vrlo daleko bacanje i lov po izrazito nemirnome moru ona može biti i do 15 metara. Postoji li mogućnost ulova krupnih riba, poput komarči, koje se sad odlično love na terenima gdje su i šarzi, neophodno je koristiti deblju osnovnu strunu, najbolje promjera 0,40 mm, ali u tom slučaju ublaživač udara nije potreban.

Optimalan završnjak

Za razliku od osnovne strune, završnjak je najbolje u cijelosti izraditi od fluorougljične strune. Time se, zbog njezinih mehaničkih osobina, smanjuje rizik od zapetljavanja, a ona je i otpornija na habanje od najlona, što je važno zbog trenja završnjaka o pijesak i kamenje.

Promjeri dijelova završnjaka moraju biti rezultat kompromisa između lakoće i jačine, postignutog nakon nekoliko testova, kako bi jamčio optimalnu sigurnost ulova i isključio mogućnost zapetljavanja.

Još je važnije da konstrukcija završnjaka bude što više prilagođena uvjetima mora i izgledu lovnog terena. Kad se lovi u jakom kurentu, najprimjereniji je završnjak koji se koristi za lov u plićaku po mareti, onaj tipa očenaš. Takav završnjak može imati različit broj, raspored i dužinu priveza, ovisno o mnogo čemu.

Univerzalni, prikazan na crtežu br. 1, ima dva priveza međusobno razmaknuta pola metra, s tim da je donji spojen 5 cm poviše spoja olovnice. Dužina priveza treba biti 20 cm, a debljina 0,25 mm. Na njihove krajeve najbolje je postaviti udice širine luka 10 do 15 mm.

---

image

CRTEŽ 1

---

Čeljusti šarga su snažne, s gusto zbijenim jakim zubima. Takvoj usnoj šupljini najbolje odgovaraju što tanje, ali što jače udice, najbolje kovane sa u stranu zakrivljenim vrhom. Dobro je ako im je vrat dugačak, kako bi se izbjegao susret strune i opasnih zubi šarga.

Što se tiče oblika, osim udica Crystal univerzalnih za lov uz obalu, odlične su i one oblika Limerick, ali i Octopus, Circle te ostale s vrhom povijenim k vezištu. Ako se kao mamac koriste sitni crvi, bolje je koristiti udice s ušicom jer olakšavaju klizanje mamca po struni uz očuvanje njegova integriteta.

Za lov po uzburkanome moru i u jakom kurentu, najprikladniji je završnjak prikazan na crtežu br. 2. Inače, taj završnjak, poznat kao short arm, posebno je prikladan za lov u plićaku u drugoj fazi marete, kad valovi gibaju ujednačeno.

---

image

CRTEŽ 2

---

Kao i za lov u pjeni plićaka, njegov privez koji nosi udicu treba biti dug 80 cm, dok predvez na čijem je kraju olovnica može biti dugačak do dva metra.

Pokretljivost mamca

Long arm, završnjak s izrazito dugačkim privezom udice, prikazan na crtežu br. 3, najbolje je rješenje za lov u uvjetima mirnoga mora te na terenima gdje su ribe opreznije zbog intenzivnog lova. Njegov privez udice može biti dugačak do dva metra i postavljen od nekoliko do 50 cm poviše spoja olovnice.

---

image

CRTEŽ 3

---

Ovako dugačak privez omogućava kretnje mamca, što je iznimno važno u mirnome moru, jer riba nema vremena proučiti mamac koji ne miruje. Zbog toga se privez ovog završnjaka može izraditi i s dvije udice, na način da privez pri kraju ima brk, dopjaduru, dva kratka priveza. To rješenje omogućava istodobni ribolov s dva različita mamca, te njihovu što prirodniju i veću pokretljivost.

---

image

Najbolje su udice s unutra povijenim vrhom

---

Uspješno se može loviti i sa završnjakom namijenjenim ciljanom lovu komarče – s kliznom olovnicom na osnovnoj struni – ali on češće zapinje od opisanih. No, bez obzira koje konstrukcije završnjak bio, svi njegovi spojevi predveza trebaju biti pomoću vrtilica, a spojevi olovnice i završnjaka s osnovnom strunom pomoću kopči.

---

image

Očenaš završnjak je univerzalan

---

Kad se lovi long arm završnjakom, neophodno je brzo kontrirati i izvlačiti kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja priveza za dno i njegova zapletanja za ostatak pribora.

Poput komarče, fratra i pica, s kojima često dijeli stanište, šarag je tipičan školjkaroš, ali, kao i oni, rado jede i crve. Osim toga, odličan mamac za njegov lov s kraja su krakovi i trake lignje i sipe, te fileti srdele. Da ne bi spadali, mekane mamce potrebno je obmotati s nekoliko zavoja elastične niti.

---

image

Crvi su najučinkovitija skupina mamaca

---

Ulov šarga bilo kojom tehnikom potvrda je vještine i znanja ribolovca. Za uspješan ribolov s kraja neophodno je znati izgled dna te uspjeti položiti mamac na čisti, pjeskoviti dio terena između stijena i posidonije, kako bi bio vidljiv i kako bi se izbjeglo zapinjanje pribora.

Dok mamac tone, ponekad će ga napadati bukve ili neke druge ribe s pola dna, a kad padne, odmah će ga napasti špar, glavoč... Zato ne treba odmah reagirati, nego malo pričekati.

Pogotovo što će, kad ugleda mamac, šarag prići, zastati, provjeriti s nekoliko ugriza i tek zatim ga u cijelosti uzeti u usta pa krenuti put kakvog zaklona da na miru objeduje. Tada, kad se osjeti jače zatezanje, treba dati kontru.

Iako će se snažno odupirati, šijavati u jednu pa u drugu stranu, izvlačiti ga treba bez velikog taktiziranja, kako ostali šarzi, ako ih ima u blizini, ne bi bili upozoreni na opasnost i razbježali se.

Osobito borben postaje kad ugleda ribolovca. Taktiziranje i popuštanje je tada neophodno, kao i mrežna prihvatnica za prihvat plijena. Nakon izvlačenja treba ga premjeriti i ako je kraći od 23 centimetra, vratiti ga u more.

Šarag se opisanim načinom najuspješnije lovi od zore do sumraka, osobito u blago mutnome moru na vrhuncu plime, vrlo dobro i nekoliko sati nakon toga. Sivo nebo i uporna kiša upotpunit će popis najboljih uvjeta lova.

---

image

Plijen je najbolje izvlačiti mrežnom prihvatnicom

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Oprezni sparid traži posebnu tehniku


Crvi su najučinkovitija skupina mamaca


Očenaš završnjak je univerzalan


Plijen je najbolje izvlačiti mrežnom prihvatnicom


CRTEŽ 1


CRTEŽ 2


CRTEŽ 3


Najbolje su udice s unutra povijenim vrhom


Vješti ribolovci na pravoj pošti mogu izvući cijelo jato

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti-1197593 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f676dc1d1a60fc8c911fc92f972648ecd70862af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0arag+je+jedna+od+najcjenjenijih+jadranskih+riba%2C+a+uspje%C5%A1no+se+lovi+i+s+obale%3A+doznajte+sve+o+potrebnoj+opremi%2C+tehnikama%2C+mamcima%2C+vremenskim+uvjetima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti-1197593 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-lovu-sarga-s-obale-oprema-tehnika-mamci-vremenski-uvjeti-1197593 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ MARETE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KRALJ MARETEŠarag je jedna od najcjenjenijih jadranskih riba, a uspješno se lovi i s obale: doznajte sve o potrebnoj opremi, tehnikama, mamcima, vremenskim uvjetima...

Piše Šime Duvančić
2. lipnja 2022. - 11:18

Do početka svibnja temperature priobalnog mora na svim dijelovima Jadrana dosegnule su 15-ak stupnjeva, što je omogućilo bujanje tijekom zime zamrlog biljnog i životinjskog života u plićacima, a time i osjetnije migracije morskih organizama iz većih prema manjim dubinama. No, dok se tijekom lipnja plićaci ne zagriju na dvadesetak stupnjeva, većina riba neće se preseliti na obalne padine.

Dok se to ne dogodi, zato je najbolje uz i s obale loviti malo dalje od nje. Istina, dobri ulovi mogu se ostvariti i na malim dubinama, čak i u samo dva pedlja dubokome moru.

Međutim, takvi ulovi, od cjenjenijih riba u pravilu samo šarga i ušate, mogući su na položenim kamenitim obalama, i to samo po mareti, u pjeni o kopno razbijenih valova koje je digao maestral ili zmorac.

​Lociranje poš...

16. svibanj 2024 00:00