stdClass Object ( [id] => 1208628 [title] => U dobru i zlu ili kako je parangal riješio moju bračnu krizu srednjih godina [alias] => u-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ja san van svitu moj jako osjećajna i pažljiva osoba. Nije da ja sad gledan one turske sapunice i kvilin na svaku nesritnu ljubav ili da brišen oči svaki puta kad sunce kaliva, nego san van ja, nako, ka, više brižan, prema drugima. Uvik pazin da ne bi koga povridija ili da se nekome, nedajbog, ne bi dogodilo neko zlo.

Znači, kad van ja izađen iz svoga dvora, prvo pogledan livo i desno da me ne bi koji majmun satra, a onda usput, nako krajen oka snimin i cilu situaciju. Je li ko ide i nosi valiže i što mu je u valižama, pa je li mu teško, je li se ko kara, je li koje dite čini monade po cesti…

Sve to ja vidin i ako triba kome dati ruku, odma ja pozoven prvoga slobodnoga da pomogne, a ako se na neko dite triba izbeštimati da bi ga vratija na pravi put, ja to odma i učinin. I tako van to funkcionira kod mene, sve iz brige za druge.

Zato van i ovo pričan, iz brige da se i vama ne dogodi, ili ako se već događa da znate što je na stvari i kako sa ton nevoljon izaći na kraj.

NAZVAĆU TE POSLIN

Dakle, sve je počelo kad su se počeli otvarati prvi pupi na onoj mojoj menduli iza kuće. Doša san doma iz liganja i nako malo poleđen, samo provirija u tinel, da vidin koja je ura i jesan li zakasnija na Vijesti. A u tinelu ona moja štriga drži telefon i kad je mene vidila, malo se ka ono ukočila, pa ispo' glasa procidila:

- Nazvaću te poslin… - i poklopila.

Slega san ramenima. Dobro, uvik je ukočena ka da je metlu progucala, a da je nešto važno bi mi rekla. Presvuka san se i sija za stol koji je ka po špagu svaku veče postavljen na isti način. U teči maneštrun od ručka.

- A dobro… Malo recesije nikoga nije ubilo - pomislija san i taman kaciolon zagrabija, kad san iza leđa čuja ka da grmi:

- Ja iden leć! Laku noć!

Zaledija san se kako je to izgovorila i umra, jer se opet privukla bez da san je čuja. Uvik mi to napravi. Šulja se tako po kući ka oni žbiri i onda me ciloga ispripada. Jednoga ću dana od toga dobiti onoga perkinsa pa se neću stati tresti.

- Čekaj, stani… Kako to izgledaš? – tek san sad vidija da joj je glava druge boje. A i nekako je ka ona, ona… E, Tačerica! Prije je više bila ka Duče. Samo je rekla, istina, malo tiše:

- Laku noć! – i na peti se okrenula pa pravo u sobu.

Tako je to počelo. A onda se sutra već nastavilo. Ručali smo u podne ka i svakoga dana, i kad san diga noge u kauč da se ručak malo odmori, ušla je u tinel i rekla:

- Ja iden kod Ljubice. Imamo nešto dogovoreno…

Osta san otvorenih usta. Bila je i dalje Tačerica, samo što se i inkartala i obukla. Po faci je imala, a biće pudera ili tako nečeg ženskog, čunjka je bila u crveno, a na njoj neki ženski veštid koji još nisan vidija… Osta san na paf! Nikad se ona nije mazala i šminkala. I to još u ovu uru…

- A dobro… Ljubica je dobra žena. Tomi je dobra pa onda i svima drugima… Što fali, neka ih malo… - ma mi ona njena crvena čunjka nikako nije išla iz glave.

DLAKAVA REVOLUCIJA

Na more san poša, a ona se još nije vratila. Uvečer ja iz liganja, a ona opet na telefonu i čim me vidila ponovo drška od metle, pa ispo' glasa:

- Nazvaću te poslin…

- Ko je to bija na telefonu?

- Nije važno… Prijateljica… - okrenula se na peti, pa pravo u sobu.

Za njon je osta oblak nekog mirisa, ka neko cviće, ali neko od kojega boli glava. Proša san pored stola s tećon i pijaton, pa polako u njenon stilu, ka žbir na prstima, pravo do sobe. Ništa se nije čulo. Polako san odškrinija vrata i vidija je di spava nako, ka napola pokrivena. Noga dopola vanka, i sve ono… Eli, da sad ne iden u detalje...

- Kako je samo vako brzo zaspala? I di su joj nestale dlake sa noga?

Doša san u sobu negdi iza ponoći, kad san se cili ukočen probudija na kauču. E sad je situacija bila normalnija. Bila je cila zamotana tako da joj je virija samo onaj krov od krune od Tačerice, a ispod imbotide se čulo kako lipo pili baren jedan kubik crnike.

- Tako, sad je sve u redu… Sad mogu i ja zaspati…

A to san van ja bidan samo mislija da je sve u redu.

Sutra ista pisma. Samo što se počelo množiti. Pozivi na telefon su bili po cili dan. Telefon bi zazvonija, a ona bi poletila, noge da polomi samo da stigne, a onda bi se javila:

- Halooo… - ispod oka pogledala prema meni, a onda odma ispo' glasa:

- Nazvaću te poslin…

Tako je to išlo nekoliko dana zaredon dok ja nisan izgubija živce i skočija do telefona prije nje.

- Alo! Ko je? – a s druge strane muk, tišina. Ona na vratima kužine, sva ozbiljna i kad san je pogleda samo se standardno okrenula na peti i nastavila mišati šug za paštašutu.

Ta se situacija ponovila nekoliko puta zaredon i svaki pita isto. Kad ja dođen do telefona prvi, muk i tišina. Kad ona dođe, ide ono šugavo:

- Halooo… - i odma iza:

- Nazvaću te poslin…

NATEČENI MOZAK

To bi izludilo i nekog normalnog. Izdrža san šetemanu, možda još pola. Nisan s nikin priča o tome. A s kim ću govorit? I što ću reć od srama? A onda san je tu večer sija isprid sebe. Izgledala je ka kombinacija Dučea i Tačerice. Digla bradu, ruke prekrižila isprid, na cice i pita:

- Šta je? Šta si tija?

Zasapunjalo mi u mozgu. Ja znan da mozak ne more bolit, ali me u ton trenu zabolija.

- Što se događa? Di ideš, što činiš, ko zvoni po cili dan na telefon?

- Pojma ja neman što ti govoriš?

Matero mila… Mozak me bolija sve više…

- Nemoj me tirat da počnen urlat. Nikad te nisan udrija, pa neću ni sad, ali mogu učiniti čuda ako ne počneš pričat…

Da vas sad ne ubijen ka što je ona mene ubila, ovaj ću dil malo skratiti. Dakle, nakon dužeg nagovaranja i pritnji svih mogućih oblika, uspija san se slomiti i reći:

- Odustajem… Uspila si… Ja više ne mogu… Dižen ruke, radi što te volja…

I ka da je samo čekala da ja kleknen, odma je rekla:

- To je zato što ti mene više ne voliš…

Ruke je spustila na stol, a metla u leđima se malo savila.

- Molim? – otvorija san usta tako da je ona sapunica iz mozga sada mogla nesmetano ići vanka.

- E… - i po livon joj se obrazu počela ciditi crna traka od onog što se inkartavala oko očiju.

GEOPARD IZ AFRIKE

Ja ne znan ni sada što je ona u ton trenu očekivala, ali znan da san ja bija ka da me pogodija autobus, onaj od kojega bižin kad izađen iz dvora. Samo san se nevidljivo prosuja po katrigi.

- Da ja tebe ne volin? Ti misliš da te ne volin i zato se cili ovaj cirkus događa?

- E… Ne badaš me više, nigdi ne idemo, i ništa ti ne valja, i…

- Stani! Stani prije nego rečeš još neku glupost… Ko je zva? S kin si bila u dogovoru? Odma reci ili je sve gotovo…

- Niko nije zva… Ja san zvala…

- Ti?

- E... Nazvala bi ovi telefon sa mobitela što mi ga je Marko ostavija prošlo lito da izgleda ka da ne-eko zoveee… Tila san te učiniti ljuu-bomornin… - sad je već kvilila sasvim ozbiljno, a crne crte su joj se cidile na obe bande pa se spojile doli ispod, eli, ispod brade. Izgledala je ka ona beštija, onaj, kako se ono zove… E, geopard!

Sve mi je bilo jasno, i crvena čunjka i Tačerica, i nova kotula i one njene finte s oderanin nogama u krevetu…

- Dobro! Da se ja i ti razumimo… Ja san tebe oženija jerbo san mora…

- Ma kaa-ko si mora? Pa nisan bila nosee-ća… - jope se ispravila.

- Nisan to ni reka. Meni je bilo vrime da se ženin, pa san se mora oženit i tako san odabra tebe. I kako je don Drago reka u dobru i zlu… Sad odi i operi taj inkarat jer izgledaš ka da si ona beštija što po Afriki ganja one druge, one… Ma samo odi.

I to je bilo to. Ona se umila, obukla staru robu za po kužini, ja san se zavalija u kauč i gleda one munjele što se samo kolju pa poša leći.

A onda u četire ure je zazvonila moja stara vekerica. Na drugoj strani postelje su se crnike pilale ka da se norma prebacuje. Munija san je nogon.

- Diži se! Četiri su ure… Požuri, parangal se neće sam utopiti

Prvo se stresla, pa stala, nako na lakat, a onda, kad joj je napokon došlo u glavu što san reka, skočila je i obula se u roku hitno. Dok san ja uzeja sve što triba, ona je već bila na vratima sa dvi valiže.

- Skuvala san čaj i kavu… U termosu…mi se ka da na po uva čujen kako joj dlake na nogama polako, sasvim polako, ali sigurno rastu. I dok smo se tako pognuti, što od tereta vrimena provedenog skupa, a što od toga što smo legli iza ponoći, zajedno vukli prema portu, zna san da je moja bračna kriza srednjih godina upravo potpuno riješena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOVNA PRIČA 0 8064 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-15 12:35:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-16 07:30:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-16 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 59 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/15\/9675369.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Moja bra\u010dna kriza je napokon bila gotova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9675369_1920.jpg":"1920x1080","k_9675369_1280.jpg":"1280x1280","k_9675369_1024.jpg":"1024x1024","k_9675369_640.jpg":"640x640","k_9675369_480.jpg":"480x480","k_9675369_340.jpg":"340x340","k_9675369_220.jpg":"220x220","o_9675369_1280.jpg":"1280x960","o_9675369_1024.jpg":"1024x768","o_9675369_640.jpg":"640x480","o_9675369_480.jpg":"480x360","o_9675369_340.jpg":"340x255","o_9675369_220.jpg":"220x165","h_9675369_1280.jpg":"1280x854","h_9675369_1024.jpg":"1024x683","h_9675369_640.jpg":"640x427","h_9675369_480.jpg":"480x320","h_9675369_340.jpg":"340x227","h_9675369_220.jpg":"220x147","pp_9675369_1280.jpg":"1280x1628","pp_9675369_1024.jpg":"1024x1303","pp_9675369_640.jpg":"640x814","pp_9675369_480.jpg":"480x611","pp_9675369_340.jpg":"340x432","pp_9675369_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5777441 Threads: 72 Questions: 1035915973 Slow queries: 0 Opens: 183581 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.303 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9284486 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/u-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina-1208628 [printLink] => /om/ribolov/u-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina-1208628?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U dobru i zlu ili kako je parangal riješio moju bračnu krizu srednjih godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-55-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/9675369.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Moja bračna kriza je napokon bila gotova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/9675369.jpg [title] =>

Moja bračna kriza je napokon bila gotova

Boris Bulić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ja san van svitu moj jako osjećajna i pažljiva osoba. Nije da ja sad gledan one turske sapunice i kvilin na svaku nesritnu ljubav ili da brišen oči svaki puta kad sunce kaliva, nego san van ja, nako, ka, više brižan, prema drugima. Uvik pazin da ne bi koga povridija ili da se nekome, nedajbog, ne bi dogodilo neko zlo.

Znači, kad van ja izađen iz svoga dvora, prvo pogledan livo i desno da me ne bi koji majmun satra, a onda usput, nako krajen oka snimin i cilu situaciju. Je li ko ide i nosi valiže i što mu je u valižama, pa je li mu teško, je li se ko kara, je li koje dite čini monade po cesti…

Sve to ja vidin i ako triba kome dati ruku, odma ja pozoven prvoga slobodnoga da pomogne, a ako se na neko dite triba izbeštimati da bi ga vratija na pravi put, ja to odma i učinin. I tako van to funkcionira kod mene, sve iz brige za druge.

Zato van i ovo pričan, iz brige da se i vama ne dogodi, ili ako se već događa da znate što je na stvari i kako sa ton nevoljon izaći na kraj.

NAZVAĆU TE POSLIN

Dakle, sve je počelo kad su se počeli otvarati prvi pupi na onoj mojoj menduli iza kuće. Doša san doma iz liganja i nako malo poleđen, samo provirija u tinel, da vidin koja je ura i jesan li zakasnija na Vijesti. A u tinelu ona moja štriga drži telefon i kad je mene vidila, malo se ka ono ukočila, pa ispo' glasa procidila:

- Nazvaću te poslin… - i poklopila.

Slega san ramenima. Dobro, uvik je ukočena ka da je metlu progucala, a da je nešto važno bi mi rekla. Presvuka san se i sija za stol koji je ka po špagu svaku veče postavljen na isti način. U teči maneštrun od ručka.

- A dobro… Malo recesije nikoga nije ubilo - pomislija san i taman kaciolon zagrabija, kad san iza leđa čuja ka da grmi:

- Ja iden leć! Laku noć!

Zaledija san se kako je to izgovorila i umra, jer se opet privukla bez da san je čuja. Uvik mi to napravi. Šulja se tako po kući ka oni žbiri i onda me ciloga ispripada. Jednoga ću dana od toga dobiti onoga perkinsa pa se neću stati tresti.

- Čekaj, stani… Kako to izgledaš? – tek san sad vidija da joj je glava druge boje. A i nekako je ka ona, ona… E, Tačerica! Prije je više bila ka Duče. Samo je rekla, istina, malo tiše:

- Laku noć! – i na peti se okrenula pa pravo u sobu.

Tako je to počelo. A onda se sutra već nastavilo. Ručali smo u podne ka i svakoga dana, i kad san diga noge u kauč da se ručak malo odmori, ušla je u tinel i rekla:

- Ja iden kod Ljubice. Imamo nešto dogovoreno…

Osta san otvorenih usta. Bila je i dalje Tačerica, samo što se i inkartala i obukla. Po faci je imala, a biće pudera ili tako nečeg ženskog, čunjka je bila u crveno, a na njoj neki ženski veštid koji još nisan vidija… Osta san na paf! Nikad se ona nije mazala i šminkala. I to još u ovu uru…

- A dobro… Ljubica je dobra žena. Tomi je dobra pa onda i svima drugima… Što fali, neka ih malo… - ma mi ona njena crvena čunjka nikako nije išla iz glave.

DLAKAVA REVOLUCIJA

Na more san poša, a ona se još nije vratila. Uvečer ja iz liganja, a ona opet na telefonu i čim me vidila ponovo drška od metle, pa ispo' glasa:

- Nazvaću te poslin…

- Ko je to bija na telefonu?

- Nije važno… Prijateljica… - okrenula se na peti, pa pravo u sobu.

Za njon je osta oblak nekog mirisa, ka neko cviće, ali neko od kojega boli glava. Proša san pored stola s tećon i pijaton, pa polako u njenon stilu, ka žbir na prstima, pravo do sobe. Ništa se nije čulo. Polako san odškrinija vrata i vidija je di spava nako, ka napola pokrivena. Noga dopola vanka, i sve ono… Eli, da sad ne iden u detalje...

- Kako je samo vako brzo zaspala? I di su joj nestale dlake sa noga?

Doša san u sobu negdi iza ponoći, kad san se cili ukočen probudija na kauču. E sad je situacija bila normalnija. Bila je cila zamotana tako da joj je virija samo onaj krov od krune od Tačerice, a ispod imbotide se čulo kako lipo pili baren jedan kubik crnike.

- Tako, sad je sve u redu… Sad mogu i ja zaspati…

A to san van ja bidan samo mislija da je sve u redu.

Sutra ista pisma. Samo što se počelo množiti. Pozivi na telefon su bili po cili dan. Telefon bi zazvonija, a ona bi poletila, noge da polomi samo da stigne, a onda bi se javila:

- Halooo… - ispod oka pogledala prema meni, a onda odma ispo' glasa:

- Nazvaću te poslin…

Tako je to išlo nekoliko dana zaredon dok ja nisan izgubija živce i skočija do telefona prije nje.

- Alo! Ko je? – a s druge strane muk, tišina. Ona na vratima kužine, sva ozbiljna i kad san je pogleda samo se standardno okrenula na peti i nastavila mišati šug za paštašutu.

Ta se situacija ponovila nekoliko puta zaredon i svaki pita isto. Kad ja dođen do telefona prvi, muk i tišina. Kad ona dođe, ide ono šugavo:

- Halooo… - i odma iza:

- Nazvaću te poslin…

NATEČENI MOZAK

To bi izludilo i nekog normalnog. Izdrža san šetemanu, možda još pola. Nisan s nikin priča o tome. A s kim ću govorit? I što ću reć od srama? A onda san je tu večer sija isprid sebe. Izgledala je ka kombinacija Dučea i Tačerice. Digla bradu, ruke prekrižila isprid, na cice i pita:

- Šta je? Šta si tija?

Zasapunjalo mi u mozgu. Ja znan da mozak ne more bolit, ali me u ton trenu zabolija.

- Što se događa? Di ideš, što činiš, ko zvoni po cili dan na telefon?

- Pojma ja neman što ti govoriš?

Matero mila… Mozak me bolija sve više…

- Nemoj me tirat da počnen urlat. Nikad te nisan udrija, pa neću ni sad, ali mogu učiniti čuda ako ne počneš pričat…

Da vas sad ne ubijen ka što je ona mene ubila, ovaj ću dil malo skratiti. Dakle, nakon dužeg nagovaranja i pritnji svih mogućih oblika, uspija san se slomiti i reći:

- Odustajem… Uspila si… Ja više ne mogu… Dižen ruke, radi što te volja…

I ka da je samo čekala da ja kleknen, odma je rekla:

- To je zato što ti mene više ne voliš…

Ruke je spustila na stol, a metla u leđima se malo savila.

- Molim? – otvorija san usta tako da je ona sapunica iz mozga sada mogla nesmetano ići vanka.

- E… - i po livon joj se obrazu počela ciditi crna traka od onog što se inkartavala oko očiju.

GEOPARD IZ AFRIKE

Ja ne znan ni sada što je ona u ton trenu očekivala, ali znan da san ja bija ka da me pogodija autobus, onaj od kojega bižin kad izađen iz dvora. Samo san se nevidljivo prosuja po katrigi.

- Da ja tebe ne volin? Ti misliš da te ne volin i zato se cili ovaj cirkus događa?

- E… Ne badaš me više, nigdi ne idemo, i ništa ti ne valja, i…

- Stani! Stani prije nego rečeš još neku glupost… Ko je zva? S kin si bila u dogovoru? Odma reci ili je sve gotovo…

- Niko nije zva… Ja san zvala…

- Ti?

- E... Nazvala bi ovi telefon sa mobitela što mi ga je Marko ostavija prošlo lito da izgleda ka da ne-eko zoveee… Tila san te učiniti ljuu-bomornin… - sad je već kvilila sasvim ozbiljno, a crne crte su joj se cidile na obe bande pa se spojile doli ispod, eli, ispod brade. Izgledala je ka ona beštija, onaj, kako se ono zove… E, geopard!

Sve mi je bilo jasno, i crvena čunjka i Tačerica, i nova kotula i one njene finte s oderanin nogama u krevetu…

- Dobro! Da se ja i ti razumimo… Ja san tebe oženija jerbo san mora…

- Ma kaa-ko si mora? Pa nisan bila nosee-ća… - jope se ispravila.

- Nisan to ni reka. Meni je bilo vrime da se ženin, pa san se mora oženit i tako san odabra tebe. I kako je don Drago reka u dobru i zlu… Sad odi i operi taj inkarat jer izgledaš ka da si ona beštija što po Afriki ganja one druge, one… Ma samo odi.

I to je bilo to. Ona se umila, obukla staru robu za po kužini, ja san se zavalija u kauč i gleda one munjele što se samo kolju pa poša leći.

A onda u četire ure je zazvonila moja stara vekerica. Na drugoj strani postelje su se crnike pilale ka da se norma prebacuje. Munija san je nogon.

- Diži se! Četiri su ure… Požuri, parangal se neće sam utopiti

Prvo se stresla, pa stala, nako na lakat, a onda, kad joj je napokon došlo u glavu što san reka, skočila je i obula se u roku hitno. Dok san ja uzeja sve što triba, ona je već bila na vratima sa dvi valiže.

- Skuvala san čaj i kavu… U termosu…mi se ka da na po uva čujen kako joj dlake na nogama polako, sasvim polako, ali sigurno rastu. I dok smo se tako pognuti, što od tereta vrimena provedenog skupa, a što od toga što smo legli iza ponoći, zajedno vukli prema portu, zna san da je moja bračna kriza srednjih godina upravo potpuno riješena.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Moja bračna kriza je napokon bila gotova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/u-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina-1208628 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2f36e2239bf2da890f2d75ee3179a11e85f28791 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+dobru+i+zlu+ili+kako+je+parangal+rije%C5%A1io+moju+bra%C4%8Dnu+krizu+srednjih+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fu-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina-1208628 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fu-dobru-i-zlu-ili-kako-je-parangal-rijesio-moju-bracnu-krizu-srednjih-godina-1208628 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNA PRIČAU dobru i zlu ili kako je parangal riješio moju bračnu krizu srednjih godina

Piše Boris Bulić
16. srpnja 2022. - 08:10

Ja san van svitu moj jako osjećajna i pažljiva osoba. Nije da ja sad gledan one turske sapunice i kvilin na svaku nesritnu ljubav ili da brišen oči svaki puta kad sunce kaliva, nego san van ja, nako, ka, više brižan, prema drugima. Uvik pazin da ne bi koga povridija ili da se nekome, nedajbog, ne bi dogodilo neko zlo.

Znači, kad van ja izađen iz svoga dvora, prvo pogledan livo i desno da me ne bi koji majmun satra, a onda usput, nako krajen oka snimin i cilu situaciju. Je li ko ide i nosi valiže i što mu je u valižama, pa je li mu teško, je li se ko kara, je li koje dite čini monade po cesti…

Sve to ja vidin i ako triba kome dati ruku, odma ja pozoven prvoga slobodnoga da pomogne, a ako se na neko dite triba izbeštimati da bi ga vratija na pravi put, ja to odma i učinin. I ...

14. svibanj 2024 22:55