stdClass Object ( [id] => 1085568 [title] => Postoji li idealna fluorokarbonska struna? Unatoč brojnim prednostima imaju i mane, evo kako ih zaobići [alias] => unatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Fluorokarbonske strune imaju isti koeficijent loma svjetlosti kao i more, tako da nakon potapanja postaju praktički nevidljive. Savršenije inačice imaju i istu specifičnu težinu čime se postiže i neutralni uzgon. U praksi se koriste gotovo isključivo za izradu predveza.

I premda su u udičarenju prva spona na putu od udice do jacere, fluorokarbonske strune zbog specifične molekularne građe imaju nešto slabiju linearnu nosivost i znatno veću memoriju od klasičnih najlonskih monofila, što se posebno ističe u big game fishingu. Naime, u lovu kapitalnih tuna se nakon svake ulovljene veće ribe stari fluorokarbonski predvez obavezno zamjenjuje novim.

RAZLIČITE NOSIVOSTI

Čvorovi su slaba točka svih fluorokarbonskih struna, upravo zbog njihove krutosti i krtosti, a zbog čega svi čvorovi koji se primjenjuju u radu s fluorokarbonskim strunama moraju imati mekana i široka uporišta kako ne bi došlo do pucanja na mjestu vezivanja.

Ipak, unatoč svoj pažnji i oprezu u vezivanju, nakon korištenja u moru, nezavisno od izloženosti ili neizloženosti naprezanju, fluorokarbonske strune na čvorovima znatno brže stare i pucaju, što se donekle može usporiti ispiranjem u slatkoj vodi nakon završetka ribolova.

Teško je reći koliko je koji čvor dobar za fluorokarbonske strune iz više razloga. Jedan od glavnih je taj što proizvođači prilikom formiranja struna, strune oplemenjuju raznim dodacima koji utječu na sastav i kvalitetu. Tako su neke fluorokarbonske strune, mekše i podatnije, neke otpornije na abraziju, neke s memorijom, neke bez…

Upravo zato standardni čvorovi koji se koriste na fluorokarbonskim strunama mogu kod nekih struna imati veću, a kod nekih struna manju nosivost.

Na žalost, ne postoji nekakav standardni obrazac koji bi mogao reći koji je čvor i kako vezan najprikladniji za određenu fluorokarbonsku strunu. Jedini način za iznalaženje najprikladnije čvora temeljen je na sistemu eliminacije nakon višekratnih pokušaja vezivanja različitih čvorova ili pak različitih oblika čvora.

---

image
Vezivanjem tri čvora s različitim brojem namotaja na istoj struni lako se može odrediti koji je čvor najnosiviji
---

NEZATEGNUTA IZUVANJA

Klasičan primjer je kada se na istoj struni veže više mrtvih suhih čvorova, s tim da se kod prvog čvora živi kraj strune provuče samo jednom, na drugom čvoru dva, a na trećem tri puta, te se postepenim zatezanjem oba kraja struna jednostavno prekine.

Naravno, struna neće puknuti na sva tri čvora, nego samo na jednom, nakon čega je postupak potrebno ponoviti barem još jedanput. Nakon što se ustanovi koji je čvor najmanje nosiv, postupak je potrebno ponoviti s preostalim čvorovima sve dok se po tom sistemu eliminacije ne otkrije čvor koji najviše nosi.

Kod izbora čvorova kojima se koristimo na fluorokarbonskim strunama svakako treba voditi računa o mjestima preklapanja, tako da se treba odabrati čvor kod kojega struna najmanje pati. Osim toga u zatezanju treba obavezno zasliniti strunu kako bi se izbjegla abrazivna oštećenja na mikro razini.

Još jedan od važnih detalja vezanih uz čvorove na fluorokarbonskom strunama je vezan uz njihovu krutost koja se u ovom slučaju reflektira kroz nepotpunu zategnutost čvora. Tako, primjerice, mnogi ribolovci izbjegavaju određene fluorokarbonske strune, jer im se izvlače ili izuvaju iz čvorova, a što je posebno izraženo na graničnim čvorovima na kraju prama.

No, taj je problem zapravo vrlo lako rješiv, jer njegovo ishodište leži u činjenici da čvor u vezivanju zapravo nikada i nije bio do kraja zategnut. U ovom je slučaju dovoljno nakon zatezanja čvora, a prije rezanje viška strune povlačenjem udice uz istovremeno zadržavanje tehnosfere simulirati težinu zakačene ribe. U tom se trenutku često može čuti kako završni čvor kvrcne.

Taj pucketavi zvuk je zapravo je znak da se čvor tek tada u potpunosti zategao i legao na svoje mjesto, nakon čega se višak strune može odrezati bez straha na udaljenosti od oko dva milimetra od čvora. A oni koji i dalje imaju skepsu prema kvaliteti zategnutosti čvora, mogu kapljicom trenutnog ljepila u trenutku riješiti sve dileme i nepouzdanje u nosivost i zategnutost čvora.

---

image
Zatezanjem preko granice nosivosti prva puca najslabija karika
---

NIJE NEVIDLJIV

Prva fluorokarbonska struna na svijetu proizvedena je davne 1971. godine, a proizveo ju je svima znani Seaguar. Budući da se tvrtka na tom otkriću nije zaustavila već je proces usavršavanja nastavljen, Seaguar svakako možemo smatrati autoritetom na području proizvodnje fluorokarbona.

Upravo je zato posebno zanimljivo što ovaj renomirani brend ističe činjenicu da i najkvalitetniji fluorokarbon, bez obzira na deklarativni postotak, nije potpuno nevidljiv. Ipak, unatoč tome mnogi ribolovci deklarativni podatak koji kaže da je struna 100 posto fluorokarbon tumače kao 100 posto nevidljiv.

Tko god se imao prilike okušati u big game fishingu mogao je ustanoviti kako se često dogodi da tune, unatoč tome što se pod brodom nalazi akvarij, odbijaju na udicama ponuđenu ješku. No, u trenutku kada se predvez promjera 1,05 zamijeni s onim 0,97 milimetara, tuna bez oklijevanja proguta ponuđenu udicu.

Slično je i s ostalim ribama, pa i s najobičnijim arbunima. U hladnije doba godine kad je riba podozrivija, a more bistrije i prozirnije, često se standardnom opremom ne mogu postići očekivani rezultati. No, kada se prame promjera 0,25 milimetara zamjene s pramama promjera 0,18 ili 0,16 milimetara, grizevi se utrostruče.

Takav razvoj događaja jednim je dobrim dijelom vezan uz vidljivost, odnosno nevidljivost strune, jer je činjenica da su tanje strune uvijek manje vidljive od debljih, no i uz činjenicu da je vid ribama tek jedno od osjetila kojima registriraju sve promjene u svojoj okolini.

Struna, ma kako nevidljiva bila ima svoj odjek u podmorju koji je većini riba, zahvaljujući ostalim osjetilima, poprilično jasno vidljiv i uočljiv, a zbog čega i priča o tanjim strunama jako dobro drži vodu. Naravno, u tom skidanju promjera ne treba pretjerivati i ići ispod razumnog i realnog kako se ribolov ne bi pretvorio u neprestano formiranje novih predveza, a ribe plivale s gomilom pearcinga.

---

image
Predvezi u natjecateljskom ribolovu uvijek su izrađeni od fluorokarbonskih struna
---

KRUTA PLJUCANJA

Također je važno znati da je fluorokarbonska struna na more došla preko šaranskog ribolova, u kojem je korištena ponajprije za izbjegavanje pljucanja. Naime, šarani nemaju zube na rubu vilice kao većina riba, već su kod njih zubi smješteni u ždrijelu.

Zbog toga svaki zalogaj ide pravo pod te zube, a zbog čega je i osmišljen ribolov na dlaku kod kojega je ješka vezana za luk udice, tako da zapravo uopće nije na udici. Zahvaljujući ovakvoj montaži, u trenutku kada šaran pokuša ješku zdrobiti zubima, udica u trenu nalazi svoje mjesto u usnoj šupljini.

Budući da su šarani u poprilično visokom postotku uspješno pljucali i ovakve sisteme kad bi otkrili prevaru, ribolovci su otišli korak dalje i počeli koristiti fluorokarbonsku strunu za sam kraj predveza, i to ne zbog njene nevidljivosti koliko zbog krutosti. Naime, šaran koji bi usisao tako složen predvez, i kad bi otkrio prevaru, ne bi ga uspijevao ispljunuti, jer bi svaki takav pokušaj završavao samoubadanjem.

Ta važna odlika većine fluorokarbonskih struna velikom se broju morskih ribolovaca može učiniti kao mana, no činjenica je da većina riba puno teže pljuca naješkane udice koje su vezane na fluorokarbonskoj struni od onih koje su vezane na klasičnim monofilnim strunama.

Isto je tako istina da se prame od krućeg fluorokarbona teže petljaju i mrse oko osnove predveza, dok s druge strane neke fine prezentacije zahtijevaju rad s najmekšim mogućim fluorokarbonskim strunama. Stoga je jedino prihvatljivo rješenje kojim se sve ove mane i prednosti, a onda i dileme izašle iz toga, uspješno eliminiraju formiranjem više različitih predveza različitih namjena.

Same konstrukcije tih predveza, kao i izbor fluorokarbonskih struna strogo određene kvalitete, uvijek su uvjetovani tehnikom i ciljanom lovinom. Naravno, ovakav pristup zahtijeva i dobro poznavanje tehnologije korištenih materijala i života pod morem, a što je zapravo poprilično nezaobilazno za svakoga tko se ozbiljnije bavi suvremenim sportskim ribolovom.

---

image
Žilave fluorokarbonske prame se ne mrse i bez tehnosfera
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevidljive niti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nevidljive niti 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-21 11:37:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 20:48:39 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-21 11:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730804.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730792.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730782.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730784.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730786.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730788.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730790.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730794.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730796.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730798.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730800.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730802.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730806.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730810.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/21\/13730814.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Max Fishing","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Rezultat za koji su odgovorne nevidljive strune","Predvezi u natjecateljskom ribolovu uvijek su izra\u0111eni od fluorokarbonskih struna","Suvremen ponuda fluorokarbonskih struna pokriva sve promjere i sve namjene","Vezivanjem tri \u010dvora s razli\u010ditim brojem namotaja na istoj struni lako se mo\u017ee odrediti koji je \u010dvor najnosiviji","Zatezanjem preko granice nosivosti prva puca najslabija karika<\/em>","Hibridi su monofili oblo\u017eeni fluorokarbonom","Big game fishing<\/em> je nezamisliv bez fluorokarbonskih predveza","Stopostotni fluorokarbon dolazi uglavnom s japanskog tr\u017ei\u0161ta","Vi\u0161ak strune s emo\u017ee odrezati tek nakon \u0161to \u010dvori\u0107 u zatezanju kvrcne<\/em>","\u017dilave fluorokarbonske prame se ne mrse i bez tehnosfera","Baca\u010dke fluorokarbonske strune naj\u010de\u0161\u0107e su zapravo hibridi","Renomirani brendovi \u010desto imaju vlastite linije fluorokarbonskih struna","Rje\u0161enje je u na vrijeme pripremljenim predvezima razli\u010dtih konstrukcija","Fluorokarbonske strune namijenjene za izradu predveza naj\u010de\u0161\u0107e su pakiranje na kalemima zapremine 50 m","Seaguar <\/em>je prvi svjetski proizvo\u0111a\u010d fluorokarbonskih struna"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","48:34","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_13730804_1920.jpg":"1920x1080","k_13730804_1280.jpg":"1280x1280","k_13730804_1024.jpg":"1024x1024","k_13730804_640.jpg":"640x640","k_13730804_480.jpg":"480x480","k_13730804_340.jpg":"340x340","k_13730804_220.jpg":"220x220","o_13730804_1280.jpg":"1280x960","o_13730804_1024.jpg":"1024x768","o_13730804_640.jpg":"640x480","o_13730804_480.jpg":"480x360","o_13730804_340.jpg":"340x255","o_13730804_220.jpg":"220x165","h_13730804_1280.jpg":"1280x854","h_13730804_1024.jpg":"1024x683","h_13730804_640.jpg":"640x427","h_13730804_480.jpg":"480x320","h_13730804_340.jpg":"340x227","h_13730804_220.jpg":"220x147","pp_13730804_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730804_1024.jpg":"805x1024","pp_13730804_640.jpg":"503x640","pp_13730804_480.jpg":"377x480","pp_13730804_340.jpg":"267x340","pp_13730804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_13730792_1920.jpg":"1920x1080","k_13730792_1280.jpg":"1280x1280","k_13730792_1024.jpg":"1024x1024","k_13730792_640.jpg":"640x640","k_13730792_480.jpg":"480x480","k_13730792_340.jpg":"340x340","k_13730792_220.jpg":"220x220","o_13730792_1280.jpg":"1280x1918","o_13730792_1024.jpg":"1024x1534","o_13730792_640.jpg":"640x959","o_13730792_480.jpg":"480x719","o_13730792_340.jpg":"340x509","o_13730792_220.jpg":"220x329","h_13730792_1280.jpg":"1280x854","h_13730792_1024.jpg":"1024x683","h_13730792_640.jpg":"640x427","h_13730792_480.jpg":"480x320","h_13730792_340.jpg":"340x227","h_13730792_220.jpg":"220x147","pp_13730792_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730792_1024.jpg":"805x1024","pp_13730792_640.jpg":"503x640","pp_13730792_480.jpg":"377x480","pp_13730792_340.jpg":"267x340","pp_13730792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1969","hd_13730782_1920.jpg":"1920x1080","k_13730782_1280.jpg":"1280x1280","k_13730782_1024.jpg":"1024x1024","k_13730782_640.jpg":"640x640","k_13730782_480.jpg":"480x480","k_13730782_340.jpg":"340x340","k_13730782_220.jpg":"220x220","o_13730782_1280.jpg":"1280x1312","o_13730782_1024.jpg":"1024x1050","o_13730782_640.jpg":"640x656","o_13730782_480.jpg":"480x492","o_13730782_340.jpg":"340x348","o_13730782_220.jpg":"220x225","h_13730782_1280.jpg":"1280x854","h_13730782_1024.jpg":"1024x683","h_13730782_640.jpg":"640x427","h_13730782_480.jpg":"480x320","h_13730782_340.jpg":"340x227","h_13730782_220.jpg":"220x147","pp_13730782_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730782_1024.jpg":"805x1024","pp_13730782_640.jpg":"503x640","pp_13730782_480.jpg":"377x480","pp_13730782_340.jpg":"267x340","pp_13730782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13730784_1920.jpg":"1920x1080","k_13730784_1280.jpg":"1280x1280","k_13730784_1024.jpg":"1024x1024","k_13730784_640.jpg":"640x640","k_13730784_480.jpg":"480x480","k_13730784_340.jpg":"340x340","k_13730784_220.jpg":"220x220","o_13730784_1280.jpg":"1280x960","o_13730784_1024.jpg":"1024x768","o_13730784_640.jpg":"640x480","o_13730784_480.jpg":"480x360","o_13730784_340.jpg":"340x255","o_13730784_220.jpg":"220x165","h_13730784_1280.jpg":"1280x854","h_13730784_1024.jpg":"1024x683","h_13730784_640.jpg":"640x427","h_13730784_480.jpg":"480x320","h_13730784_340.jpg":"340x227","h_13730784_220.jpg":"220x147","pp_13730784_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730784_1024.jpg":"805x1024","pp_13730784_640.jpg":"503x640","pp_13730784_480.jpg":"377x480","pp_13730784_340.jpg":"267x340","pp_13730784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13730786_1920.jpg":"1920x1080","k_13730786_1280.jpg":"1280x1280","k_13730786_1024.jpg":"1024x1024","k_13730786_640.jpg":"640x640","k_13730786_480.jpg":"480x480","k_13730786_340.jpg":"340x340","k_13730786_220.jpg":"220x220","o_13730786_1280.jpg":"1280x960","o_13730786_1024.jpg":"1024x768","o_13730786_640.jpg":"640x480","o_13730786_480.jpg":"480x360","o_13730786_340.jpg":"340x255","o_13730786_220.jpg":"220x165","h_13730786_1280.jpg":"1280x854","h_13730786_1024.jpg":"1024x683","h_13730786_640.jpg":"640x427","h_13730786_480.jpg":"480x320","h_13730786_340.jpg":"340x227","h_13730786_220.jpg":"220x147","pp_13730786_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730786_1024.jpg":"805x1024","pp_13730786_640.jpg":"503x640","pp_13730786_480.jpg":"377x480","pp_13730786_340.jpg":"267x340","pp_13730786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2420","hd_13730788_1920.jpg":"1920x1080","k_13730788_1280.jpg":"1280x1280","k_13730788_1024.jpg":"1024x1024","k_13730788_640.jpg":"640x640","k_13730788_480.jpg":"480x480","k_13730788_340.jpg":"340x340","k_13730788_220.jpg":"220x220","o_13730788_1280.jpg":"1280x1613","o_13730788_1024.jpg":"1024x1290","o_13730788_640.jpg":"640x806","o_13730788_480.jpg":"480x605","o_13730788_340.jpg":"340x428","o_13730788_220.jpg":"220x277","h_13730788_1280.jpg":"1280x854","h_13730788_1024.jpg":"1024x683","h_13730788_640.jpg":"640x427","h_13730788_480.jpg":"480x320","h_13730788_340.jpg":"340x227","h_13730788_220.jpg":"220x147","pp_13730788_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730788_1024.jpg":"805x1024","pp_13730788_640.jpg":"503x640","pp_13730788_480.jpg":"377x480","pp_13730788_340.jpg":"267x340","pp_13730788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13730790_1920.jpg":"1920x1080","k_13730790_1280.jpg":"1280x1280","k_13730790_1024.jpg":"1024x1024","k_13730790_640.jpg":"640x640","k_13730790_480.jpg":"480x480","k_13730790_340.jpg":"340x340","k_13730790_220.jpg":"220x220","o_13730790_1280.jpg":"1280x960","o_13730790_1024.jpg":"1024x768","o_13730790_640.jpg":"640x480","o_13730790_480.jpg":"480x360","o_13730790_340.jpg":"340x255","o_13730790_220.jpg":"220x165","h_13730790_1280.jpg":"1280x854","h_13730790_1024.jpg":"1024x683","h_13730790_640.jpg":"640x427","h_13730790_480.jpg":"480x320","h_13730790_340.jpg":"340x227","h_13730790_220.jpg":"220x147","pp_13730790_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730790_1024.jpg":"805x1024","pp_13730790_640.jpg":"503x640","pp_13730790_480.jpg":"377x480","pp_13730790_340.jpg":"267x340","pp_13730790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1747","hd_13730794_1920.jpg":"1920x1080","k_13730794_1280.jpg":"1280x1280","k_13730794_1024.jpg":"1024x1024","k_13730794_640.jpg":"640x640","k_13730794_480.jpg":"480x480","k_13730794_340.jpg":"340x340","k_13730794_220.jpg":"220x220","o_13730794_1280.jpg":"1280x1164","o_13730794_1024.jpg":"1024x931","o_13730794_640.jpg":"640x582","o_13730794_480.jpg":"480x436","o_13730794_340.jpg":"340x309","o_13730794_220.jpg":"220x200","h_13730794_1280.jpg":"1280x854","h_13730794_1024.jpg":"1024x683","h_13730794_640.jpg":"640x427","h_13730794_480.jpg":"480x320","h_13730794_340.jpg":"340x227","h_13730794_220.jpg":"220x147","pp_13730794_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730794_1024.jpg":"805x1024","pp_13730794_640.jpg":"503x640","pp_13730794_480.jpg":"377x480","pp_13730794_340.jpg":"267x340","pp_13730794_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1307","hd_13730796_1920.jpg":"1920x1080","k_13730796_1280.jpg":"1280x1280","k_13730796_1024.jpg":"1024x1024","k_13730796_640.jpg":"640x640","k_13730796_480.jpg":"480x480","k_13730796_340.jpg":"340x340","k_13730796_220.jpg":"220x220","o_13730796_1280.jpg":"1280x871","o_13730796_1024.jpg":"1024x697","o_13730796_640.jpg":"640x435","o_13730796_480.jpg":"480x326","o_13730796_340.jpg":"340x231","o_13730796_220.jpg":"220x149","h_13730796_1280.jpg":"1280x854","h_13730796_1024.jpg":"1024x683","h_13730796_640.jpg":"640x427","h_13730796_480.jpg":"480x320","h_13730796_340.jpg":"340x227","h_13730796_220.jpg":"220x147","pp_13730796_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730796_1024.jpg":"805x1024","pp_13730796_640.jpg":"503x640","pp_13730796_480.jpg":"377x480","pp_13730796_340.jpg":"267x340","pp_13730796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_13730798_1920.jpg":"1920x1080","k_13730798_1280.jpg":"1280x1280","k_13730798_1024.jpg":"1024x1024","k_13730798_640.jpg":"640x640","k_13730798_480.jpg":"480x480","k_13730798_340.jpg":"340x340","k_13730798_220.jpg":"220x220","o_13730798_1280.jpg":"1280x1706","o_13730798_1024.jpg":"1024x1365","o_13730798_640.jpg":"640x853","o_13730798_480.jpg":"480x640","o_13730798_340.jpg":"340x453","o_13730798_220.jpg":"220x293","h_13730798_1280.jpg":"1280x854","h_13730798_1024.jpg":"1024x683","h_13730798_640.jpg":"640x427","h_13730798_480.jpg":"480x320","h_13730798_340.jpg":"340x227","h_13730798_220.jpg":"220x147","pp_13730798_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730798_1024.jpg":"805x1024","pp_13730798_640.jpg":"503x640","pp_13730798_480.jpg":"377x480","pp_13730798_340.jpg":"267x340","pp_13730798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1610","hd_13730800_1920.jpg":"1920x1080","k_13730800_1280.jpg":"1280x1280","k_13730800_1024.jpg":"1024x1024","k_13730800_640.jpg":"640x640","k_13730800_480.jpg":"480x480","k_13730800_340.jpg":"340x340","k_13730800_220.jpg":"220x220","o_13730800_1280.jpg":"1280x1073","o_13730800_1024.jpg":"1024x858","o_13730800_640.jpg":"640x536","o_13730800_480.jpg":"480x402","o_13730800_340.jpg":"340x285","o_13730800_220.jpg":"220x184","h_13730800_1280.jpg":"1280x854","h_13730800_1024.jpg":"1024x683","h_13730800_640.jpg":"640x427","h_13730800_480.jpg":"480x320","h_13730800_340.jpg":"340x227","h_13730800_220.jpg":"220x147","pp_13730800_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730800_1024.jpg":"805x1024","pp_13730800_640.jpg":"503x640","pp_13730800_480.jpg":"377x480","pp_13730800_340.jpg":"267x340","pp_13730800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","hd_13730802_1920.jpg":"1920x1080","k_13730802_1280.jpg":"1280x1280","k_13730802_1024.jpg":"1024x1024","k_13730802_640.jpg":"640x640","k_13730802_480.jpg":"480x480","k_13730802_340.jpg":"340x340","k_13730802_220.jpg":"220x220","o_13730802_1280.jpg":"1280x896","o_13730802_1024.jpg":"1024x716","o_13730802_640.jpg":"640x448","o_13730802_480.jpg":"480x336","o_13730802_340.jpg":"340x238","o_13730802_220.jpg":"220x154","h_13730802_1280.jpg":"1280x854","h_13730802_1024.jpg":"1024x683","h_13730802_640.jpg":"640x427","h_13730802_480.jpg":"480x320","h_13730802_340.jpg":"340x227","h_13730802_220.jpg":"220x147","pp_13730802_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730802_1024.jpg":"805x1024","pp_13730802_640.jpg":"503x640","pp_13730802_480.jpg":"377x480","pp_13730802_340.jpg":"267x340","pp_13730802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13730806_1920.jpg":"1920x1080","k_13730806_1280.jpg":"1280x1280","k_13730806_1024.jpg":"1024x1024","k_13730806_640.jpg":"640x640","k_13730806_480.jpg":"480x480","k_13730806_340.jpg":"340x340","k_13730806_220.jpg":"220x220","o_13730806_1280.jpg":"1280x960","o_13730806_1024.jpg":"1024x768","o_13730806_640.jpg":"640x480","o_13730806_480.jpg":"480x360","o_13730806_340.jpg":"340x255","o_13730806_220.jpg":"220x165","h_13730806_1280.jpg":"1280x854","h_13730806_1024.jpg":"1024x683","h_13730806_640.jpg":"640x427","h_13730806_480.jpg":"480x320","h_13730806_340.jpg":"340x227","h_13730806_220.jpg":"220x147","pp_13730806_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730806_1024.jpg":"805x1024","pp_13730806_640.jpg":"503x640","pp_13730806_480.jpg":"377x480","pp_13730806_340.jpg":"267x340","pp_13730806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1763x2067","hd_13730810_1920.jpg":"1920x1080","k_13730810_1280.jpg":"1280x1280","k_13730810_1024.jpg":"1024x1024","k_13730810_640.jpg":"640x640","k_13730810_480.jpg":"480x480","k_13730810_340.jpg":"340x340","k_13730810_220.jpg":"220x220","o_13730810_1280.jpg":"1280x1500","o_13730810_1024.jpg":"1024x1200","o_13730810_640.jpg":"640x750","o_13730810_480.jpg":"480x562","o_13730810_340.jpg":"340x398","o_13730810_220.jpg":"220x257","h_13730810_1280.jpg":"1280x854","h_13730810_1024.jpg":"1024x683","h_13730810_640.jpg":"640x427","h_13730810_480.jpg":"480x320","h_13730810_340.jpg":"340x227","h_13730810_220.jpg":"220x147","pp_13730810_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730810_1024.jpg":"805x1024","pp_13730810_640.jpg":"503x640","pp_13730810_480.jpg":"377x480","pp_13730810_340.jpg":"267x340","pp_13730810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1118","hd_13730814_1920.jpg":"1920x1080","k_13730814_1280.jpg":"1280x1280","k_13730814_1024.jpg":"1024x1024","k_13730814_640.jpg":"640x640","k_13730814_480.jpg":"480x480","k_13730814_340.jpg":"340x340","k_13730814_220.jpg":"220x220","o_13730814_1280.jpg":"1280x745","o_13730814_1024.jpg":"1024x596","o_13730814_640.jpg":"640x372","o_13730814_480.jpg":"480x279","o_13730814_340.jpg":"340x197","o_13730814_220.jpg":"220x128","h_13730814_1280.jpg":"1280x854","h_13730814_1024.jpg":"1024x683","h_13730814_640.jpg":"640x427","h_13730814_480.jpg":"480x320","h_13730814_340.jpg":"340x227","h_13730814_220.jpg":"220x147","pp_13730814_1280.jpg":"1006x1280","pp_13730814_1024.jpg":"805x1024","pp_13730814_640.jpg":"503x640","pp_13730814_480.jpg":"377x480","pp_13730814_340.jpg":"267x340","pp_13730814_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5502183 Threads: 76 Questions: 983245668 Slow queries: 0 Opens: 174149 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.701 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8802555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/unatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici-1085568 [printLink] => /om/ribolov/unatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici-1085568?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650564 [name] => što je fluorokarbonska struna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-fluorokarbonska-struna [link] => /tag/sto-je-fluorokarbonska-struna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633990 [name] => fluorokarbonske strune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 12:49:39 [main_article_id] => 0 [alias] => fluorokarbonske-strune [link] => /tag/fluorokarbonske-strune ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650565 [name] => strune za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => strune-za-ribolov [link] => /tag/strune-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650566 [name] => kako odabrati strunu za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-strunu-za-ribolov [link] => /tag/kako-odabrati-strunu-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevidljive niti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Postoji li idealna fluorokarbonska struna? Unatoč brojnim prednostima imaju i mane, evo kako ih zaobići [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-16-27-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730804.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Max Fishing [mainImageDesc] => Rezultat za koji su odgovorne nevidljive strune [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730804.jpg [title] => Rezultat za koji su odgovorne nevidljive strune Max Fishing ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730792.jpg [title] => Predvezi u natjecateljskom ribolovu uvijek su izrađeni od fluorokarbonskih struna ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730782.jpg [title] => Suvremen ponuda fluorokarbonskih struna pokriva sve promjere i sve namjene ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730784.jpg [title] => Vezivanjem tri čvora s različitim brojem namotaja na istoj struni lako se može odrediti koji je čvor najnosiviji ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730786.jpg [title] => Zatezanjem preko granice nosivosti prva puca najslabija karika ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730788.jpg [title] => Hibridi su monofili obloženi fluorokarbonom ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730790.jpg [title] => Big game fishing je nezamisliv bez fluorokarbonskih predveza ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730794.jpg [title] => Stopostotni fluorokarbon dolazi uglavnom s japanskog tržišta ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730796.jpg [title] => Višak strune s emože odrezati tek nakon što čvorić u zatezanju kvrcne ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730798.jpg [title] => Žilave fluorokarbonske prame se ne mrse i bez tehnosfera ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730800.jpg [title] => Bacačke fluorokarbonske strune najčešće su zapravo hibridi ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730802.jpg [title] => Renomirani brendovi često imaju vlastite linije fluorokarbonskih struna ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730806.jpg [title] => Rješenje je u na vrijeme pripremljenim predvezima različtih konstrukcija ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730810.jpg [title] => Fluorokarbonske strune namijenjene za izradu predveza najčešće su pakiranje na kalemima zapremine 50 m ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/21/13730814.jpg [title] => Seaguar je prvi svjetski proizvođač fluorokarbonskih struna ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Fluorokarbonske strune imaju isti koeficijent loma svjetlosti kao i more, tako da nakon potapanja postaju praktički nevidljive. Savršenije inačice imaju i istu specifičnu težinu čime se postiže i neutralni uzgon. U praksi se koriste gotovo isključivo za izradu predveza.

I premda su u udičarenju prva spona na putu od udice do jacere, fluorokarbonske strune zbog specifične molekularne građe imaju nešto slabiju linearnu nosivost i znatno veću memoriju od klasičnih najlonskih monofila, što se posebno ističe u big game fishingu. Naime, u lovu kapitalnih tuna se nakon svake ulovljene veće ribe stari fluorokarbonski predvez obavezno zamjenjuje novim.

RAZLIČITE NOSIVOSTI

Čvorovi su slaba točka svih fluorokarbonskih struna, upravo zbog njihove krutosti i krtosti, a zbog čega svi čvorovi koji se primjenjuju u radu s fluorokarbonskim strunama moraju imati mekana i široka uporišta kako ne bi došlo do pucanja na mjestu vezivanja.

Ipak, unatoč svoj pažnji i oprezu u vezivanju, nakon korištenja u moru, nezavisno od izloženosti ili neizloženosti naprezanju, fluorokarbonske strune na čvorovima znatno brže stare i pucaju, što se donekle može usporiti ispiranjem u slatkoj vodi nakon završetka ribolova.

Teško je reći koliko je koji čvor dobar za fluorokarbonske strune iz više razloga. Jedan od glavnih je taj što proizvođači prilikom formiranja struna, strune oplemenjuju raznim dodacima koji utječu na sastav i kvalitetu. Tako su neke fluorokarbonske strune, mekše i podatnije, neke otpornije na abraziju, neke s memorijom, neke bez…

Upravo zato standardni čvorovi koji se koriste na fluorokarbonskim strunama mogu kod nekih struna imati veću, a kod nekih struna manju nosivost.

Na žalost, ne postoji nekakav standardni obrazac koji bi mogao reći koji je čvor i kako vezan najprikladniji za određenu fluorokarbonsku strunu. Jedini način za iznalaženje najprikladnije čvora temeljen je na sistemu eliminacije nakon višekratnih pokušaja vezivanja različitih čvorova ili pak različitih oblika čvora.

---

image
Vezivanjem tri čvora s različitim brojem namotaja na istoj struni lako se može odrediti koji je čvor najnosiviji
---

NEZATEGNUTA IZUVANJA

Klasičan primjer je kada se na istoj struni veže više mrtvih suhih čvorova, s tim da se kod prvog čvora živi kraj strune provuče samo jednom, na drugom čvoru dva, a na trećem tri puta, te se postepenim zatezanjem oba kraja struna jednostavno prekine.

Naravno, struna neće puknuti na sva tri čvora, nego samo na jednom, nakon čega je postupak potrebno ponoviti barem još jedanput. Nakon što se ustanovi koji je čvor najmanje nosiv, postupak je potrebno ponoviti s preostalim čvorovima sve dok se po tom sistemu eliminacije ne otkrije čvor koji najviše nosi.

Kod izbora čvorova kojima se koristimo na fluorokarbonskim strunama svakako treba voditi računa o mjestima preklapanja, tako da se treba odabrati čvor kod kojega struna najmanje pati. Osim toga u zatezanju treba obavezno zasliniti strunu kako bi se izbjegla abrazivna oštećenja na mikro razini.

Još jedan od važnih detalja vezanih uz čvorove na fluorokarbonskom strunama je vezan uz njihovu krutost koja se u ovom slučaju reflektira kroz nepotpunu zategnutost čvora. Tako, primjerice, mnogi ribolovci izbjegavaju određene fluorokarbonske strune, jer im se izvlače ili izuvaju iz čvorova, a što je posebno izraženo na graničnim čvorovima na kraju prama.

No, taj je problem zapravo vrlo lako rješiv, jer njegovo ishodište leži u činjenici da čvor u vezivanju zapravo nikada i nije bio do kraja zategnut. U ovom je slučaju dovoljno nakon zatezanja čvora, a prije rezanje viška strune povlačenjem udice uz istovremeno zadržavanje tehnosfere simulirati težinu zakačene ribe. U tom se trenutku često može čuti kako završni čvor kvrcne.

Taj pucketavi zvuk je zapravo je znak da se čvor tek tada u potpunosti zategao i legao na svoje mjesto, nakon čega se višak strune može odrezati bez straha na udaljenosti od oko dva milimetra od čvora. A oni koji i dalje imaju skepsu prema kvaliteti zategnutosti čvora, mogu kapljicom trenutnog ljepila u trenutku riješiti sve dileme i nepouzdanje u nosivost i zategnutost čvora.

---

image
Zatezanjem preko granice nosivosti prva puca najslabija karika
---

NIJE NEVIDLJIV

Prva fluorokarbonska struna na svijetu proizvedena je davne 1971. godine, a proizveo ju je svima znani Seaguar. Budući da se tvrtka na tom otkriću nije zaustavila već je proces usavršavanja nastavljen, Seaguar svakako možemo smatrati autoritetom na području proizvodnje fluorokarbona.

Upravo je zato posebno zanimljivo što ovaj renomirani brend ističe činjenicu da i najkvalitetniji fluorokarbon, bez obzira na deklarativni postotak, nije potpuno nevidljiv. Ipak, unatoč tome mnogi ribolovci deklarativni podatak koji kaže da je struna 100 posto fluorokarbon tumače kao 100 posto nevidljiv.

Tko god se imao prilike okušati u big game fishingu mogao je ustanoviti kako se često dogodi da tune, unatoč tome što se pod brodom nalazi akvarij, odbijaju na udicama ponuđenu ješku. No, u trenutku kada se predvez promjera 1,05 zamijeni s onim 0,97 milimetara, tuna bez oklijevanja proguta ponuđenu udicu.

Slično je i s ostalim ribama, pa i s najobičnijim arbunima. U hladnije doba godine kad je riba podozrivija, a more bistrije i prozirnije, često se standardnom opremom ne mogu postići očekivani rezultati. No, kada se prame promjera 0,25 milimetara zamjene s pramama promjera 0,18 ili 0,16 milimetara, grizevi se utrostruče.

Takav razvoj događaja jednim je dobrim dijelom vezan uz vidljivost, odnosno nevidljivost strune, jer je činjenica da su tanje strune uvijek manje vidljive od debljih, no i uz činjenicu da je vid ribama tek jedno od osjetila kojima registriraju sve promjene u svojoj okolini.

Struna, ma kako nevidljiva bila ima svoj odjek u podmorju koji je većini riba, zahvaljujući ostalim osjetilima, poprilično jasno vidljiv i uočljiv, a zbog čega i priča o tanjim strunama jako dobro drži vodu. Naravno, u tom skidanju promjera ne treba pretjerivati i ići ispod razumnog i realnog kako se ribolov ne bi pretvorio u neprestano formiranje novih predveza, a ribe plivale s gomilom pearcinga.

---

image
Predvezi u natjecateljskom ribolovu uvijek su izrađeni od fluorokarbonskih struna
---

KRUTA PLJUCANJA

Također je važno znati da je fluorokarbonska struna na more došla preko šaranskog ribolova, u kojem je korištena ponajprije za izbjegavanje pljucanja. Naime, šarani nemaju zube na rubu vilice kao većina riba, već su kod njih zubi smješteni u ždrijelu.

Zbog toga svaki zalogaj ide pravo pod te zube, a zbog čega je i osmišljen ribolov na dlaku kod kojega je ješka vezana za luk udice, tako da zapravo uopće nije na udici. Zahvaljujući ovakvoj montaži, u trenutku kada šaran pokuša ješku zdrobiti zubima, udica u trenu nalazi svoje mjesto u usnoj šupljini.

Budući da su šarani u poprilično visokom postotku uspješno pljucali i ovakve sisteme kad bi otkrili prevaru, ribolovci su otišli korak dalje i počeli koristiti fluorokarbonsku strunu za sam kraj predveza, i to ne zbog njene nevidljivosti koliko zbog krutosti. Naime, šaran koji bi usisao tako složen predvez, i kad bi otkrio prevaru, ne bi ga uspijevao ispljunuti, jer bi svaki takav pokušaj završavao samoubadanjem.

Ta važna odlika većine fluorokarbonskih struna velikom se broju morskih ribolovaca može učiniti kao mana, no činjenica je da većina riba puno teže pljuca naješkane udice koje su vezane na fluorokarbonskoj struni od onih koje su vezane na klasičnim monofilnim strunama.

Isto je tako istina da se prame od krućeg fluorokarbona teže petljaju i mrse oko osnove predveza, dok s druge strane neke fine prezentacije zahtijevaju rad s najmekšim mogućim fluorokarbonskim strunama. Stoga je jedino prihvatljivo rješenje kojim se sve ove mane i prednosti, a onda i dileme izašle iz toga, uspješno eliminiraju formiranjem više različitih predveza različitih namjena.

Same konstrukcije tih predveza, kao i izbor fluorokarbonskih struna strogo određene kvalitete, uvijek su uvjetovani tehnikom i ciljanom lovinom. Naravno, ovakav pristup zahtijeva i dobro poznavanje tehnologije korištenih materijala i života pod morem, a što je zapravo poprilično nezaobilazno za svakoga tko se ozbiljnije bavi suvremenim sportskim ribolovom.

---

image
Žilave fluorokarbonske prame se ne mrse i bez tehnosfera
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Max Fishing
Max Fishing
Rezultat za koji su odgovorne nevidljive strune

Predvezi u natjecateljskom ribolovu uvijek su izrađeni od fluorokarbonskih struna

Suvremen ponuda fluorokarbonskih struna pokriva sve promjere i sve namjene

Vezivanjem tri čvora s različitim brojem namotaja na istoj struni lako se može odrediti koji je čvor najnosiviji

Zatezanjem preko granice nosivosti prva puca najslabija karika

Hibridi su monofili obloženi fluorokarbonom

Big game fishing je nezamisliv bez fluorokarbonskih predveza

Stopostotni fluorokarbon dolazi uglavnom s japanskog tržišta

Višak strune s emože odrezati tek nakon što čvorić u zatezanju kvrcne

Žilave fluorokarbonske prame se ne mrse i bez tehnosfera

Bacačke fluorokarbonske strune najčešće su zapravo hibridi

Renomirani brendovi često imaju vlastite linije fluorokarbonskih struna

Rješenje je u na vrijeme pripremljenim predvezima različtih konstrukcija

Fluorokarbonske strune namijenjene za izradu predveza najčešće su pakiranje na kalemima zapremine 50 m

Seaguar je prvi svjetski proizvođač fluorokarbonskih struna
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/unatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici-1085568 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=593246052f77f39ade0bdb97373a2f6fea438766 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Postoji+li+idealna+fluorokarbonska+struna%3F+Unato%C4%8D+brojnim+prednostima+imaju+i+mane%2C+evo+kako+ih+zaobi%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Funatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici-1085568 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Funatoc-brojnim-prednostima-fluorokarbonske-strune-imaju-i-mane-evo-kako-ih-zaobici-1085568 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevidljive niti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nevidljive nitiPostoji li idealna fluorokarbonska struna? Unatoč brojnim prednostima imaju i mane, evo kako ih zaobići

Piše Max Fishing
21. ožujka 2021. - 12:49

Fluorokarbonske strune imaju isti koeficijent loma svjetlosti kao i more, tako da nakon potapanja postaju praktički nevidljive. Savršenije inačice imaju i istu specifičnu težinu čime se postiže i neutralni uzgon. U praksi se koriste gotovo isključivo za izradu predveza.

I premda su u udičarenju prva spona na putu od udice do jacere, fluorokarbonske strune zbog specifične molekularne građe imaju nešto slabiju linearnu nosivost i znatno veću memoriju od klasičnih najlonskih monofila, što se posebno ističe u big game fishingu. Naime, u lovu kapitalnih tuna se nakon svake ulovljene veće ribe stari fluorokarbonski predvez obavezno zamjenjuje novim.

RAZLIČITE NOSIVOSTI

Čvorovi su slaba točka svih fluorokarbonskih struna, upravo zbog njihove krutosti i krtosti, a zbog čega svi č...

11. svibanj 2024 18:27