stdClass Object ( [id] => 1178846 [title] => Većina ribolovaca zna koliko štap mora biti dug, no o tome koliko mora biti kratak, malo tko razmišlja... [alias] => vecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda bi ribolovna tehnika trebala biti temeljna odrednica kada je u pitanju izbor dužine štapa, često se događa da u tome prevlada osobni ukus i stil. Davno je utvrđena činjenica da su pojedini modeli za neke ribolovce idealni, a istovremeno za druge prekratki ili predugi.

Deklaracija na štapu kojom je definirana njegova osnovna namjena često je mnogim ribolovcima samo još jedna etiketa na koju se ne treba baš previše obazirati. Štap se uzme u ruke, zaljulja, eventualno malo optereti, i to je to.

SURFERSKO SPINANJE

Svojevremeno sam se dogovarao s prijateljem oko odlaska u ribolov. Na jednoj su se poziciji pojavili brancini i namjeravali smo malo varaličariti. I dok smo se tako dogovarali stigao je i treći, zajednički prijatelj koji nam se, odmah nakon što je shvatio što namjeravamo, odlučio pridružiti.

Pozicija je bila poprilično nepristupačna i zbog konfiguracije terena ograničena na maksimalno dva ribolovca, no on je inzistirao, rekavši da će on stati na bilo kakvu škrapu samo da ide. Naravno da se nismo protivili.

No kad smo stigli na poziciju shvatili smo koliko smo pogriješili. Dok smo nas dvojica stajala na samome rubu mora, s našim spinerskim štapovima, naš je zajednički prijatelj bio doslovno metar iznad nas, na stijeni, i sa svojom surferskom Trianom zabacivao silikonce preko naših glava i štapova.

- Ne brinite se ništa, pazim ja… Štap je dovoljno dug…

Bilo je strašno slušati fijukanje surf izbačaja malog silikonca tek metar iznad glave, što njemu očito nije nimalo smetalo. Da, zaboravio sam napomenuti da je taj treći prijatelj bio visok preko dva metra i težak oko 120 kilograma, tako da je u njegovim rukama Triana bila duga gotovo kao i u našim rukama naši kratki modeli. Srećom, brzo je odustao, tako da taj ribolovni pohod ipak nije potpuno propao. Nakon što je otišao, stigli smo uloviti nekoliko lijepih riba.

---

image

Na deklaraciji uglavnom piše sve što o štapu treba znati

---

PITANJE IZDRŽLJIVOSTI

Mnogi ribolovci ne mogu uskladiti svoje želje i mogućnosti pa su prisiljeni kupovati univerzalne štapove. Nažalost, premda ih se tako naziva, univerzalni štapovi zapravo ne postoje. Allround modeli mogu pokriti nekoliko srodnih tehnika, ali je to ipak daleko od neke univerzalnosti.

Pokušaj varaličarenja mog prijatelja sa surf opremom je završio neslavno iz dva razloga. Prvi je svakako bio naš očiti strah od rizika sudara štapova i mogućih povreda naših glava koje su konstantno bile opasno blizu putanji njegovih silovitih zabačaja, no drugi, puno važniji je bio zamor koji on unatoč svojoj velikoj fizičkoj snazi osjetio u vrlo kratkom vremenu.

Surf modeli kreirani su za stacionarne ribolove kampanje u kojima se nakon izbačaja štap odlaže na nekakav nosač i tako čeka riblji potez. Sve drugo, koliko god bilo moguće, traži drukčiju opremu i prije svega drukčiji štap.

Sa surf štapom mogu se loviti podlanice s kraja te, eventualno uz promjenu vršnog segmenta, i pridnena riba iz barke, ali se nipošto ne može loviti plovkom, varaličariti ili panulati. Naravno da bi surf štap sve navedeno mogao izdržati, no pitanje je bi li to mogao podnijeti ribolovac.

---

image

Modeli za turističku sezonu najčešće nemaju očekivanu trajnost i izdržljivost

---

ORUŽJE VIKEND-RATNIKA

I dok jedni ribolovci uporno koriste što je moguće duže modele, drugi idu u suprotnu krajnost tražeći što je moguće kraće štapove. To su mahom ribolovci koji love iz barke, bilo pridnenim tehnikama poput klasične kančenice ili panulaškim tehnikama gdje su osim standardne panulaške lovine u igri sipe i lignje.

Ti su štapovi uglavnom grublje izvedbe i kreirani su upravo za takav tip ribolova. No pored tih štapova koji su nerijetko poprilično skupi, postoje i jeftiniji modeli koji su u usporedbi s onima višega cjenovnog razreda jednaki zapravo smo u dužini dok je sve ostalo daleko ispod očekivanog. Premda izgledaju vrlo šminkerski, najčešće živopisno obojeni i lakirani lakom visokog sjaja, prvi se nedostaci mogu uočiti već u prvom ribolovu.

Ako izdrže samo opterećenje ribolova bez loma kakvog segmenta, metalni dijelovi provodnika i nosača role pokazat će prve znakove oksidacije, dok će krivulja savijanja u pravilu biti konstantno na granici izdržljivosti. To nije nikakvo čudo jer su ti štapovi unatoč pompoznim nazivima kreirani za vikend ratnike i djecu koja se žele okušati u ribolovu za vrijeme godišnjeg odmora.

Jedan od nipošto zanemarivih problema vezanih uz kratke štapove iz te serije jest dužina predveza i brzina role. S kratkim se štapovima ne mogu koristiti dugi predvezi, a suvremene role su sve samo ne spore tako da prije ili kasnije mora doći do prenamatanja, što za posljedicu ima lom vršnoga segmenta ili u najboljem slučaju oštećenje vršnog provodnika.

Naime, koliko god pazili i trudili se čuvati od takvih situacija, zbog male dužine štapa je na kraju namatanja dovoljan samo jedan okret ručice da bi se ribolov pretvorio u havariju.

---

image

Rezultat jednog okreta ručice role više na prekratkom štapu

---

CILJANA NAMJENA

Jedna od nipošto zanemarivih odrednica kojima se rukovode vlasnici i potencijalni kupci kratkih štapova, jest njihova transportna dužina. Naime, u barkama, ali i u automobilima je prostor u pravilu vrlo ograničen, tako da je kratki štap jedino pravo rješenje. Nažalost, činjenica da postoji cijela šuma teleskopskih modela čija je izdržljivost često veća od izdržljivosti klasičnih dvodijelnih modela ne ide svima u glavu.

Premda je transportna dužina nekog teleskopskog štapa tek 80 cm, prvi će izbor ipak biti dvodijelni model transportne dužine jednog metra. Naravno, taj će se štap rastaviti dva-tri puta nakon čega će se do kraja svog ribolovnog vijeka držati spojen tako da će se u svakom uvlačenju i izvlačenju iz kabine s njim sudarati, kuckati i lupati dok mu na kraju ne odzvoni, a na njegovo mjesto dođe novi, isto takav.

Kratki modeli štapova su namijenjeni strogo ciljanim ribolovnim tehnikama. Kod nas, na našem moru, donja razumna granica bi trebala biti 1,5 metara što je nekakav minimum kada je u pitanju lov na sipe i ligne. Takvi su štapovi svojom gornjom polovicom vrlo podatni i mekani kako bi mogli iskompenzirati trzaje, odnosno nagla povlačenja u izvlačenju lovine.

Naravno, uz te modele na tržištu je još sva sila panulaških modela kao i onih namijenjenih big game fishingu koji svoju kvalitetu kriju u sastavu blanka, a ne u dužini. Dapače, s dugim bi se štapovima panula ili vertical jigging pretvorili u sve samo ne u ugodan ribolov. Svakako valja spomenuti i štapove za tataki koji dužinom ulaze u kategoriju kratkih štapova.

---

image

Panulaški modeli nikada nisu dugi

---

BEZ LEDA I BAKALARA

Štapovi kraći od metra su u pravilu za strogo ciljane ribolovne tehnike od kojih je najpoznatija tehnika lova na ledu. Kratki modeli štapova namijenjenih takvom lovu na svojim deklaracijama imaju jasnu oznaku koja to potvrđuje. Ice rod štapovi su jednodijelne konstrukcije i često imaju goli dio blanka dug koliko i rukohvat.

Pokušaju korištenja takvih štapova u ribolovu iz barke u pravilu završavaju tako što taj štap nakon nekoliko izlazaka na more završi u garaži ili podrumu. Naime, dok je u lovu kroz rupu na zaleđenom jezeru u vodu otpušteno maksimalno desetak metara strune, na moru je u pravilu za lov potrebna barem trostruko veća dužina.

U namatanju su kod lova s takvim štapovima vibracije toliko velike da u nekakvom dinamičnom ribolovu, što je na našem moru redovita praksa, u kratkom vremenu dovedu do zamora, ili u najmanju ruku sve pođe na živce.

Na ledu su grizevi puno rjeđi, a samo zamaranje, odnosno dinamika, zbog niskih temperatura daleko ispod nečeg što bismo mogli nazvati brzim ribolovom.

---

image

Ovakvi su štapovi nasukali hrpe i hrpe bakalara

---

Naravno, postoje i dinamične verzije štapova namijenjenih morskom ribolovu koje su još davno na tržište izbacili Amerikanci. To su štapovi s integriranom rolom i samo nekoliko provodnika, pri čemu cijela dužina štapa ne prelazi više od 40 cm. I vjerovali ili ne, ti su štapovi dugo vremena bili hit i nasukali gomile i gomile raznorazne ribe, a ponajviše bakalara.

No na našem moru, leda nema, a ni bakalara, stoga pamet u glavu i dobro razmislite treba li vam baš toliko kratak štap. Dužine se ne treba bojati kao ni teleskopskih modela koji svojim karakteristikama često prkose zakonima fizike. Naravno, to ne znači da u spinning treba ići s Trianom, ali isto tako ni da štap mora stati u džep.

Te kratke krhke modele ostavite za djecu i turiste i odaberite nešto što neće izgledati kao igračka vas neće iznevjeriti kad vam se na drugo kraju strune nađe riba s velikim R.

---

image

Natpis nikako ne znači da je ovo univerzalni model

---

---

image

Nehotično skraćena verzija kao posljedica škrtosti prilikom kupovine

---

---

image

Ice rod modeli su, kako im i ime kaže, namijenjeni lovu u rupama na ledu

---

---

image

Ovaj model ima i produžetak

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => donja granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => donja granica 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-25 16:37:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-26 17:27:19 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-26 12:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 187 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326381.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326383.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326380.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326379.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326378.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326406.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326405.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326404.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326421.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326420.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/25\/8326417.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Du\u017ei model bi u ovakvom ribolovu bio problemati\u010dan<\/p>\n","

Na deklaraciji uglavnom pi\u0161e sve \u0161to o \u0161tapu treba znati<\/p>\n","

Modeli za turisti\u010dku sezonu naj\u010de\u0161\u0107e nemaju o\u010dekivanu trajnost i izdr\u017eljivost<\/p>\n","

Premda izgleda kao igra\u010dka, ovo je sasvim ozbiljan komplet<\/p>\n","

Ice rod <\/em>modeli su, kako im i ime ka\u017ee, namijenjeni lovu u rupama na ledu<\/p>\n","

Panula\u0161ki modeli nikada nisu dugi<\/p>\n","

Ovaj model ima i produ\u017eetak<\/p>\n","

Nehoti\u010dno skra\u0107ena verzija kao posljedica \u0161krtosti prilikom kupovine<\/p>\n","

Natpis nikako ne zna\u010di da je ovo univerzalni model<\/p>\n","

Rezultat jednog okreta ru\u010dice role vi\u0161e na prekratkom \u0161tapu<\/p>\n","

Ovakvi su \u0161tapovi nasukali hrpe i hrpe bakalara<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_8326381_1920.jpg":"1920x1080","k_8326381_1280.jpg":"1280x1280","k_8326381_1024.jpg":"1024x1024","k_8326381_640.jpg":"640x640","k_8326381_480.jpg":"480x480","k_8326381_340.jpg":"340x340","k_8326381_220.jpg":"220x220","o_8326381_1280.jpg":"1280x853","o_8326381_1024.jpg":"1024x682","o_8326381_640.jpg":"640x426","o_8326381_480.jpg":"480x320","o_8326381_340.jpg":"340x226","o_8326381_220.jpg":"220x146","h_8326381_1280.jpg":"1280x854","h_8326381_1024.jpg":"1024x683","h_8326381_640.jpg":"640x427","h_8326381_480.jpg":"480x320","h_8326381_340.jpg":"340x227","h_8326381_220.jpg":"220x147","pp_8326381_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326381_1024.jpg":"805x1024","pp_8326381_640.jpg":"503x640","pp_8326381_480.jpg":"377x480","pp_8326381_340.jpg":"267x340","pp_8326381_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326383_1920.jpg":"1920x1080","k_8326383_1280.jpg":"1280x1280","k_8326383_1024.jpg":"1024x1024","k_8326383_640.jpg":"640x640","k_8326383_480.jpg":"480x480","k_8326383_340.jpg":"340x340","k_8326383_220.jpg":"220x220","o_8326383_1280.jpg":"1280x960","o_8326383_1024.jpg":"1024x768","o_8326383_640.jpg":"640x480","o_8326383_480.jpg":"480x360","o_8326383_340.jpg":"340x255","o_8326383_220.jpg":"220x165","h_8326383_1280.jpg":"1280x854","h_8326383_1024.jpg":"1024x683","h_8326383_640.jpg":"640x427","h_8326383_480.jpg":"480x320","h_8326383_340.jpg":"340x227","h_8326383_220.jpg":"220x147","pp_8326383_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326383_1024.jpg":"805x1024","pp_8326383_640.jpg":"503x640","pp_8326383_480.jpg":"377x480","pp_8326383_340.jpg":"267x340","pp_8326383_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326380_1920.jpg":"1920x1080","k_8326380_1280.jpg":"1280x1280","k_8326380_1024.jpg":"1024x1024","k_8326380_640.jpg":"640x640","k_8326380_480.jpg":"480x480","k_8326380_340.jpg":"340x340","k_8326380_220.jpg":"220x220","o_8326380_1280.jpg":"1280x960","o_8326380_1024.jpg":"1024x768","o_8326380_640.jpg":"640x480","o_8326380_480.jpg":"480x360","o_8326380_340.jpg":"340x255","o_8326380_220.jpg":"220x165","h_8326380_1280.jpg":"1280x854","h_8326380_1024.jpg":"1024x683","h_8326380_640.jpg":"640x427","h_8326380_480.jpg":"480x320","h_8326380_340.jpg":"340x227","h_8326380_220.jpg":"220x147","pp_8326380_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326380_1024.jpg":"805x1024","pp_8326380_640.jpg":"503x640","pp_8326380_480.jpg":"377x480","pp_8326380_340.jpg":"267x340","pp_8326380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326379_1920.jpg":"1920x1080","k_8326379_1280.jpg":"1280x1280","k_8326379_1024.jpg":"1024x1024","k_8326379_640.jpg":"640x640","k_8326379_480.jpg":"480x480","k_8326379_340.jpg":"340x340","k_8326379_220.jpg":"220x220","o_8326379_1280.jpg":"1280x960","o_8326379_1024.jpg":"1024x768","o_8326379_640.jpg":"640x480","o_8326379_480.jpg":"480x360","o_8326379_340.jpg":"340x255","o_8326379_220.jpg":"220x165","h_8326379_1280.jpg":"1280x854","h_8326379_1024.jpg":"1024x683","h_8326379_640.jpg":"640x427","h_8326379_480.jpg":"480x320","h_8326379_340.jpg":"340x227","h_8326379_220.jpg":"220x147","pp_8326379_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326379_1024.jpg":"805x1024","pp_8326379_640.jpg":"503x640","pp_8326379_480.jpg":"377x480","pp_8326379_340.jpg":"267x340","pp_8326379_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8326378_1920.jpg":"1920x1080","k_8326378_1280.jpg":"1280x1280","k_8326378_1024.jpg":"1024x1024","k_8326378_640.jpg":"640x640","k_8326378_480.jpg":"480x480","k_8326378_340.jpg":"340x340","k_8326378_220.jpg":"220x220","o_8326378_1280.jpg":"1280x853","o_8326378_1024.jpg":"1024x682","o_8326378_640.jpg":"640x426","o_8326378_480.jpg":"480x320","o_8326378_340.jpg":"340x226","o_8326378_220.jpg":"220x146","h_8326378_1280.jpg":"1280x854","h_8326378_1024.jpg":"1024x683","h_8326378_640.jpg":"640x427","h_8326378_480.jpg":"480x320","h_8326378_340.jpg":"340x227","h_8326378_220.jpg":"220x147","pp_8326378_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326378_1024.jpg":"805x1024","pp_8326378_640.jpg":"503x640","pp_8326378_480.jpg":"377x480","pp_8326378_340.jpg":"267x340","pp_8326378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326406_1920.jpg":"1920x1080","k_8326406_1280.jpg":"1280x1280","k_8326406_1024.jpg":"1024x1024","k_8326406_640.jpg":"640x640","k_8326406_480.jpg":"480x480","k_8326406_340.jpg":"340x340","k_8326406_220.jpg":"220x220","o_8326406_1280.jpg":"1280x960","o_8326406_1024.jpg":"1024x768","o_8326406_640.jpg":"640x480","o_8326406_480.jpg":"480x360","o_8326406_340.jpg":"340x255","o_8326406_220.jpg":"220x165","h_8326406_1280.jpg":"1280x854","h_8326406_1024.jpg":"1024x683","h_8326406_640.jpg":"640x427","h_8326406_480.jpg":"480x320","h_8326406_340.jpg":"340x227","h_8326406_220.jpg":"220x147","pp_8326406_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326406_1024.jpg":"805x1024","pp_8326406_640.jpg":"503x640","pp_8326406_480.jpg":"377x480","pp_8326406_340.jpg":"267x340","pp_8326406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326405_1920.jpg":"1920x1080","k_8326405_1280.jpg":"1280x1280","k_8326405_1024.jpg":"1024x1024","k_8326405_640.jpg":"640x640","k_8326405_480.jpg":"480x480","k_8326405_340.jpg":"340x340","k_8326405_220.jpg":"220x220","o_8326405_1280.jpg":"1280x960","o_8326405_1024.jpg":"1024x768","o_8326405_640.jpg":"640x480","o_8326405_480.jpg":"480x360","o_8326405_340.jpg":"340x255","o_8326405_220.jpg":"220x165","h_8326405_1280.jpg":"1280x854","h_8326405_1024.jpg":"1024x683","h_8326405_640.jpg":"640x427","h_8326405_480.jpg":"480x320","h_8326405_340.jpg":"340x227","h_8326405_220.jpg":"220x147","pp_8326405_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326405_1024.jpg":"805x1024","pp_8326405_640.jpg":"503x640","pp_8326405_480.jpg":"377x480","pp_8326405_340.jpg":"267x340","pp_8326405_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326404_1920.jpg":"1920x1080","k_8326404_1280.jpg":"1280x1280","k_8326404_1024.jpg":"1024x1024","k_8326404_640.jpg":"640x640","k_8326404_480.jpg":"480x480","k_8326404_340.jpg":"340x340","k_8326404_220.jpg":"220x220","o_8326404_1280.jpg":"1280x960","o_8326404_1024.jpg":"1024x768","o_8326404_640.jpg":"640x480","o_8326404_480.jpg":"480x360","o_8326404_340.jpg":"340x255","o_8326404_220.jpg":"220x165","h_8326404_1280.jpg":"1280x854","h_8326404_1024.jpg":"1024x683","h_8326404_640.jpg":"640x427","h_8326404_480.jpg":"480x320","h_8326404_340.jpg":"340x227","h_8326404_220.jpg":"220x147","pp_8326404_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326404_1024.jpg":"805x1024","pp_8326404_640.jpg":"503x640","pp_8326404_480.jpg":"377x480","pp_8326404_340.jpg":"267x340","pp_8326404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326421_1920.jpg":"1920x1080","k_8326421_1280.jpg":"1280x1280","k_8326421_1024.jpg":"1024x1024","k_8326421_640.jpg":"640x640","k_8326421_480.jpg":"480x480","k_8326421_340.jpg":"340x340","k_8326421_220.jpg":"220x220","o_8326421_1280.jpg":"1280x960","o_8326421_1024.jpg":"1024x768","o_8326421_640.jpg":"640x480","o_8326421_480.jpg":"480x360","o_8326421_340.jpg":"340x255","o_8326421_220.jpg":"220x165","h_8326421_1280.jpg":"1280x854","h_8326421_1024.jpg":"1024x683","h_8326421_640.jpg":"640x427","h_8326421_480.jpg":"480x320","h_8326421_340.jpg":"340x227","h_8326421_220.jpg":"220x147","pp_8326421_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326421_1024.jpg":"805x1024","pp_8326421_640.jpg":"503x640","pp_8326421_480.jpg":"377x480","pp_8326421_340.jpg":"267x340","pp_8326421_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8326420_1920.jpg":"1920x1080","k_8326420_1280.jpg":"1280x1280","k_8326420_1024.jpg":"1024x1024","k_8326420_640.jpg":"640x640","k_8326420_480.jpg":"480x480","k_8326420_340.jpg":"340x340","k_8326420_220.jpg":"220x220","o_8326420_1280.jpg":"1280x853","o_8326420_1024.jpg":"1024x682","o_8326420_640.jpg":"640x426","o_8326420_480.jpg":"480x320","o_8326420_340.jpg":"340x226","o_8326420_220.jpg":"220x146","h_8326420_1280.jpg":"1280x854","h_8326420_1024.jpg":"1024x683","h_8326420_640.jpg":"640x427","h_8326420_480.jpg":"480x320","h_8326420_340.jpg":"340x227","h_8326420_220.jpg":"220x147","pp_8326420_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326420_1024.jpg":"805x1024","pp_8326420_640.jpg":"503x640","pp_8326420_480.jpg":"377x480","pp_8326420_340.jpg":"267x340","pp_8326420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8326417_1920.jpg":"1920x1080","k_8326417_1280.jpg":"1280x1280","k_8326417_1024.jpg":"1024x1024","k_8326417_640.jpg":"640x640","k_8326417_480.jpg":"480x480","k_8326417_340.jpg":"340x340","k_8326417_220.jpg":"220x220","o_8326417_1280.jpg":"1280x960","o_8326417_1024.jpg":"1024x768","o_8326417_640.jpg":"640x480","o_8326417_480.jpg":"480x360","o_8326417_340.jpg":"340x255","o_8326417_220.jpg":"220x165","h_8326417_1280.jpg":"1280x854","h_8326417_1024.jpg":"1024x683","h_8326417_640.jpg":"640x427","h_8326417_480.jpg":"480x320","h_8326417_340.jpg":"340x227","h_8326417_220.jpg":"220x147","pp_8326417_1280.jpg":"1006x1280","pp_8326417_1024.jpg":"805x1024","pp_8326417_640.jpg":"503x640","pp_8326417_480.jpg":"377x480","pp_8326417_340.jpg":"267x340","pp_8326417_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14934371 Threads: 3 Questions: 3144023996 Slow queries: 7010014 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234840349 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/vecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja-1178846 [printLink] => /om/ribolov/vecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja-1178846?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650181 [name] => štap za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 18:27:07 [main_article_id] => 0 [alias] => stap-za-ribolov [link] => /tag/stap-za-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671789 [name] => dužina štapa za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-25 17:53:31 [main_article_id] => 0 [alias] => duzina-stapa-za-ribolov [link] => /tag/duzina-stapa-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => donja granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Većina ribolovaca zna koliko štap mora biti dug, no o tome koliko mora biti kratak, malo tko razmišlja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-37-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326381.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] =>

Duži model bi u ovakvom ribolovu bio problematičan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326381.jpg [title] =>

Duži model bi u ovakvom ribolovu bio problematičan

Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326383.jpg [title] =>

Na deklaraciji uglavnom piše sve što o štapu treba znati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326380.jpg [title] =>

Modeli za turističku sezonu najčešće nemaju očekivanu trajnost i izdržljivost

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326379.jpg [title] =>

Premda izgleda kao igračka, ovo je sasvim ozbiljan komplet

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326378.jpg [title] =>

Ice rod modeli su, kako im i ime kaže, namijenjeni lovu u rupama na ledu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326406.jpg [title] =>

Panulaški modeli nikada nisu dugi

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326405.jpg [title] =>

Ovaj model ima i produžetak

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326404.jpg [title] =>

Nehotično skraćena verzija kao posljedica škrtosti prilikom kupovine

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326421.jpg [title] =>

Natpis nikako ne znači da je ovo univerzalni model

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326420.jpg [title] =>

Rezultat jednog okreta ručice role više na prekratkom štapu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/8326417.jpg [title] =>

Ovakvi su štapovi nasukali hrpe i hrpe bakalara

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda bi ribolovna tehnika trebala biti temeljna odrednica kada je u pitanju izbor dužine štapa, često se događa da u tome prevlada osobni ukus i stil. Davno je utvrđena činjenica da su pojedini modeli za neke ribolovce idealni, a istovremeno za druge prekratki ili predugi.

Deklaracija na štapu kojom je definirana njegova osnovna namjena često je mnogim ribolovcima samo još jedna etiketa na koju se ne treba baš previše obazirati. Štap se uzme u ruke, zaljulja, eventualno malo optereti, i to je to.

SURFERSKO SPINANJE

Svojevremeno sam se dogovarao s prijateljem oko odlaska u ribolov. Na jednoj su se poziciji pojavili brancini i namjeravali smo malo varaličariti. I dok smo se tako dogovarali stigao je i treći, zajednički prijatelj koji nam se, odmah nakon što je shvatio što namjeravamo, odlučio pridružiti.

Pozicija je bila poprilično nepristupačna i zbog konfiguracije terena ograničena na maksimalno dva ribolovca, no on je inzistirao, rekavši da će on stati na bilo kakvu škrapu samo da ide. Naravno da se nismo protivili.

No kad smo stigli na poziciju shvatili smo koliko smo pogriješili. Dok smo nas dvojica stajala na samome rubu mora, s našim spinerskim štapovima, naš je zajednički prijatelj bio doslovno metar iznad nas, na stijeni, i sa svojom surferskom Trianom zabacivao silikonce preko naših glava i štapova.

- Ne brinite se ništa, pazim ja… Štap je dovoljno dug…

Bilo je strašno slušati fijukanje surf izbačaja malog silikonca tek metar iznad glave, što njemu očito nije nimalo smetalo. Da, zaboravio sam napomenuti da je taj treći prijatelj bio visok preko dva metra i težak oko 120 kilograma, tako da je u njegovim rukama Triana bila duga gotovo kao i u našim rukama naši kratki modeli. Srećom, brzo je odustao, tako da taj ribolovni pohod ipak nije potpuno propao. Nakon što je otišao, stigli smo uloviti nekoliko lijepih riba.

---

image

Na deklaraciji uglavnom piše sve što o štapu treba znati

---

PITANJE IZDRŽLJIVOSTI

Mnogi ribolovci ne mogu uskladiti svoje želje i mogućnosti pa su prisiljeni kupovati univerzalne štapove. Nažalost, premda ih se tako naziva, univerzalni štapovi zapravo ne postoje. Allround modeli mogu pokriti nekoliko srodnih tehnika, ali je to ipak daleko od neke univerzalnosti.

Pokušaj varaličarenja mog prijatelja sa surf opremom je završio neslavno iz dva razloga. Prvi je svakako bio naš očiti strah od rizika sudara štapova i mogućih povreda naših glava koje su konstantno bile opasno blizu putanji njegovih silovitih zabačaja, no drugi, puno važniji je bio zamor koji on unatoč svojoj velikoj fizičkoj snazi osjetio u vrlo kratkom vremenu.

Surf modeli kreirani su za stacionarne ribolove kampanje u kojima se nakon izbačaja štap odlaže na nekakav nosač i tako čeka riblji potez. Sve drugo, koliko god bilo moguće, traži drukčiju opremu i prije svega drukčiji štap.

Sa surf štapom mogu se loviti podlanice s kraja te, eventualno uz promjenu vršnog segmenta, i pridnena riba iz barke, ali se nipošto ne može loviti plovkom, varaličariti ili panulati. Naravno da bi surf štap sve navedeno mogao izdržati, no pitanje je bi li to mogao podnijeti ribolovac.

---

image

Modeli za turističku sezonu najčešće nemaju očekivanu trajnost i izdržljivost

---

ORUŽJE VIKEND-RATNIKA

I dok jedni ribolovci uporno koriste što je moguće duže modele, drugi idu u suprotnu krajnost tražeći što je moguće kraće štapove. To su mahom ribolovci koji love iz barke, bilo pridnenim tehnikama poput klasične kančenice ili panulaškim tehnikama gdje su osim standardne panulaške lovine u igri sipe i lignje.

Ti su štapovi uglavnom grublje izvedbe i kreirani su upravo za takav tip ribolova. No pored tih štapova koji su nerijetko poprilično skupi, postoje i jeftiniji modeli koji su u usporedbi s onima višega cjenovnog razreda jednaki zapravo smo u dužini dok je sve ostalo daleko ispod očekivanog. Premda izgledaju vrlo šminkerski, najčešće živopisno obojeni i lakirani lakom visokog sjaja, prvi se nedostaci mogu uočiti već u prvom ribolovu.

Ako izdrže samo opterećenje ribolova bez loma kakvog segmenta, metalni dijelovi provodnika i nosača role pokazat će prve znakove oksidacije, dok će krivulja savijanja u pravilu biti konstantno na granici izdržljivosti. To nije nikakvo čudo jer su ti štapovi unatoč pompoznim nazivima kreirani za vikend ratnike i djecu koja se žele okušati u ribolovu za vrijeme godišnjeg odmora.

Jedan od nipošto zanemarivih problema vezanih uz kratke štapove iz te serije jest dužina predveza i brzina role. S kratkim se štapovima ne mogu koristiti dugi predvezi, a suvremene role su sve samo ne spore tako da prije ili kasnije mora doći do prenamatanja, što za posljedicu ima lom vršnoga segmenta ili u najboljem slučaju oštećenje vršnog provodnika.

Naime, koliko god pazili i trudili se čuvati od takvih situacija, zbog male dužine štapa je na kraju namatanja dovoljan samo jedan okret ručice da bi se ribolov pretvorio u havariju.

---

image

Rezultat jednog okreta ručice role više na prekratkom štapu

---

CILJANA NAMJENA

Jedna od nipošto zanemarivih odrednica kojima se rukovode vlasnici i potencijalni kupci kratkih štapova, jest njihova transportna dužina. Naime, u barkama, ali i u automobilima je prostor u pravilu vrlo ograničen, tako da je kratki štap jedino pravo rješenje. Nažalost, činjenica da postoji cijela šuma teleskopskih modela čija je izdržljivost često veća od izdržljivosti klasičnih dvodijelnih modela ne ide svima u glavu.

Premda je transportna dužina nekog teleskopskog štapa tek 80 cm, prvi će izbor ipak biti dvodijelni model transportne dužine jednog metra. Naravno, taj će se štap rastaviti dva-tri puta nakon čega će se do kraja svog ribolovnog vijeka držati spojen tako da će se u svakom uvlačenju i izvlačenju iz kabine s njim sudarati, kuckati i lupati dok mu na kraju ne odzvoni, a na njegovo mjesto dođe novi, isto takav.

Kratki modeli štapova su namijenjeni strogo ciljanim ribolovnim tehnikama. Kod nas, na našem moru, donja razumna granica bi trebala biti 1,5 metara što je nekakav minimum kada je u pitanju lov na sipe i ligne. Takvi su štapovi svojom gornjom polovicom vrlo podatni i mekani kako bi mogli iskompenzirati trzaje, odnosno nagla povlačenja u izvlačenju lovine.

Naravno, uz te modele na tržištu je još sva sila panulaških modela kao i onih namijenjenih big game fishingu koji svoju kvalitetu kriju u sastavu blanka, a ne u dužini. Dapače, s dugim bi se štapovima panula ili vertical jigging pretvorili u sve samo ne u ugodan ribolov. Svakako valja spomenuti i štapove za tataki koji dužinom ulaze u kategoriju kratkih štapova.

---

image

Panulaški modeli nikada nisu dugi

---

BEZ LEDA I BAKALARA

Štapovi kraći od metra su u pravilu za strogo ciljane ribolovne tehnike od kojih je najpoznatija tehnika lova na ledu. Kratki modeli štapova namijenjenih takvom lovu na svojim deklaracijama imaju jasnu oznaku koja to potvrđuje. Ice rod štapovi su jednodijelne konstrukcije i često imaju goli dio blanka dug koliko i rukohvat.

Pokušaju korištenja takvih štapova u ribolovu iz barke u pravilu završavaju tako što taj štap nakon nekoliko izlazaka na more završi u garaži ili podrumu. Naime, dok je u lovu kroz rupu na zaleđenom jezeru u vodu otpušteno maksimalno desetak metara strune, na moru je u pravilu za lov potrebna barem trostruko veća dužina.

U namatanju su kod lova s takvim štapovima vibracije toliko velike da u nekakvom dinamičnom ribolovu, što je na našem moru redovita praksa, u kratkom vremenu dovedu do zamora, ili u najmanju ruku sve pođe na živce.

Na ledu su grizevi puno rjeđi, a samo zamaranje, odnosno dinamika, zbog niskih temperatura daleko ispod nečeg što bismo mogli nazvati brzim ribolovom.

---

image

Ovakvi su štapovi nasukali hrpe i hrpe bakalara

---

Naravno, postoje i dinamične verzije štapova namijenjenih morskom ribolovu koje su još davno na tržište izbacili Amerikanci. To su štapovi s integriranom rolom i samo nekoliko provodnika, pri čemu cijela dužina štapa ne prelazi više od 40 cm. I vjerovali ili ne, ti su štapovi dugo vremena bili hit i nasukali gomile i gomile raznorazne ribe, a ponajviše bakalara.

No na našem moru, leda nema, a ni bakalara, stoga pamet u glavu i dobro razmislite treba li vam baš toliko kratak štap. Dužine se ne treba bojati kao ni teleskopskih modela koji svojim karakteristikama često prkose zakonima fizike. Naravno, to ne znači da u spinning treba ići s Trianom, ali isto tako ni da štap mora stati u džep.

Te kratke krhke modele ostavite za djecu i turiste i odaberite nešto što neće izgledati kao igračka vas neće iznevjeriti kad vam se na drugo kraju strune nađe riba s velikim R.

---

image

Natpis nikako ne znači da je ovo univerzalni model

---

---

image

Nehotično skraćena verzija kao posljedica škrtosti prilikom kupovine

---

---

image

Ice rod modeli su, kako im i ime kaže, namijenjeni lovu u rupama na ledu

---

---

image

Ovaj model ima i produžetak

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin

Duži model bi u ovakvom ribolovu bio problematičan


Na deklaraciji uglavnom piše sve što o štapu treba znati


Modeli za turističku sezonu najčešće nemaju očekivanu trajnost i izdržljivost


Premda izgleda kao igračka, ovo je sasvim ozbiljan komplet


Ice rod modeli su, kako im i ime kaže, namijenjeni lovu u rupama na ledu


Panulaški modeli nikada nisu dugi


Ovaj model ima i produžetak


Nehotično skraćena verzija kao posljedica škrtosti prilikom kupovine


Natpis nikako ne znači da je ovo univerzalni model


Rezultat jednog okreta ručice role više na prekratkom štapu


Ovakvi su štapovi nasukali hrpe i hrpe bakalara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/vecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja-1178846 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=18c59d859c7239e621e6b3dcab696a71ef63e844 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ve%C4%87ina+ribolovaca+zna+koliko+%C5%A1tap+mora+biti+dug%2C+no+o+tome+koliko+mora+biti+kratak%2C+malo+tko+razmi%C5%A1lja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja-1178846 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvecina-ribolovaca-zna-koliko-stap-mora-biti-dug-no-o-tome-koliko-mora-biti-kratak-malo-tko-razmislja-1178846 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => donja granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

donja granicaVećina ribolovaca zna koliko štap mora biti dug, no o tome koliko mora biti kratak, malo tko razmišlja...

Piše Luka Morožin
26. ožujka 2022. - 13:32

Premda bi ribolovna tehnika trebala biti temeljna odrednica kada je u pitanju izbor dužine štapa, često se događa da u tome prevlada osobni ukus i stil. Davno je utvrđena činjenica da su pojedini modeli za neke ribolovce idealni, a istovremeno za druge prekratki ili predugi.

Deklaracija na štapu kojom je definirana njegova osnovna namjena često je mnogim ribolovcima samo još jedna etiketa na koju se ne treba baš previše obazirati. Štap se uzme u ruke, zaljulja, eventualno malo optereti, i to je to.

SURFERSKO SPINANJE

Svojevremeno sam se dogovarao s prijateljem oko odlaska u ribolov. Na jednoj su se poziciji pojavili brancini i namjeravali smo malo varaličariti. I dok smo se tako dogovarali stigao je i treći, zajednički prijatelj koji nam se, odmah nakon što je shvatio što namje...

12. svibanj 2024 07:37