stdClass Object ( [id] => 1367211 [title] => Velika crvena priča: naš stručnjak donosi sve što trebate znati o lovu arbuna kapitalaca [alias] => velika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Arbun je zasigurno jedna od najrazvikanijih i najčešće kančanicom lovljenih riba. Malo je ribolovaca koji se u svakom izlasku na more ne sretnu barem s jednim arbunom. Jednako tako jako veliki broj ribolovaca ciljano lovi samo arbune, jednim dijelom zbog toga što im je to koliko-toliko siguran ulov, a drugim jer uistinu vole loviti arbune. A voljeti ih loviti nije teško. Ova borbena riba najčešće ne posustaje ni kad se nađe u barci, tako da je uzbuđenje u izvlačenju uvijek zagarantirano.

RIBA DNA

Arbuna možemo naći duž cijele obale, najčešće nad ljušturasto-pjeskovitim dnima na dubinama od 10 pa sve do 300 metara. Osim na ravnome dnu, čest je i na padinama brakova, gdje zna formirati veća jata.

Voli kanalska mora, pri čemu mu niži salinitet nije prepreka, tako da je brojan i uz ušća rijeka. Najjača lovišta nalaze se po svim zaljevima Istre, posebno oko Rovinja, sa sjeverne strane rta Planke, uz otoke Olib, Maun i Silbu, generalno u cijelom Zadarskom i Šibenskom akvatoriju te uz sjeverne obale Pelješca.

Kao protandrični dvospolac, arbun je prve dvije i pol do tri godine mužjak, kada nakon dosegnutih 17 centimetara dužine transformacijom mijenja spol i postaje ženka. Svoju spolnu zrelost postiže s 14,7 centimetara dužine. Mrijesti se od kraja proljeća do sredine ljeta, pri čemu se oplođena jaja, unatoč činjenici da je arbun po svemu bentoska vrsta, ipak prepuštaju pelagijalu.

OD BLATA I OD KAMENA

Arbun može maksimalno narasti do 60 centimetara u dužinu i pritom težiti 3,2 kilograma. Ipak, takvi su primjerci rijetkost, jer prosječna težina arbuna iznosi tek 0,10 kilograma.

Premda u obitelji ljuskavki postoje vrste koje manje upućeni lako pobrkaju, arbuna od ostalih vrsta, pa i onih crveno obojanih, nije teško razlikovati. Tipične je crvenkaste boje koja u zavisnosti od terena na kojem obitava varira od blijedosivkasto-rumenkaste do jasno crvene. Naravno, primjerci koji žive na blatištima i jako svijetlom dnu su sivkasti i blijedi, dok su oni od kamena često i ljubičasto-crveni.

Neposredno nakon što ga se izvuče iz mora, arbun bude poprečno tamnije isprugan s brojnim azurnoplavim točkicama, što je posljedica stresa. Kad ugine, nestanu i poprečne pruge, kao i većina tih azurnih točkica. S trbušne je strane je, kao i sve ostale ljuskavke, srebrnobijele boje.

---

image

Arbun ima relativno velika usta

---

Arbun ima krupniju glavu s velikim okom i relativno velikim ustima koja su naoružana oštrim sjekutićima i pločastim kutnjacima, pomoću kojih s lakoćom izlazi na kraj sa svom hranom koju pronađe na dnu, od crva, preko rakova do školjkaša.

Kao i većina riba iz obitelji ljuskavki, i arbun ima bočno spljošteno tijelo pokriveno ljuskama, s istaknutom bočnom linijom. Peraje su mu skladno raspoređene i solidno razvijene, što ga čini dobrim plivačem, ali samo na kratke staze. Naime, unatoč dobrim plivačkim predispozicijama, arbun je tipična spora bentoska vrsta, svim životnim navikama vezan uz dno.

SLIČNOSTI I RAZLIKE

Najsličniji arbunu su definitivno pagar i zubatac krunaš, što može dovesti do zabune, ali samo u juvenilarnom stadiju. Ipak, čak i tada ih nije teško razlikovati ako se zna što treba gledati.

Tako zubatac krunaš u juvenilarnoj fazi svog života ima istaknute dugačke prve šipčice leđne peraje, zbog čega ga mnogi nazivaju i perjašem. Ako mu se zaviri u usta, jasno se mogu uočiti istaknuti očnjaci bez pločastih kutnjaka, jer je zubatac krunaš predator kojem su lovina u prvom redu ribe i glavonošci. A ako se pažljivije pogleda repna peraja, lako se može uočiti da je samo donji krak ukrašen plavičasto bijelim rubom.

Pagar, za razliku od arbuna i zubaca, ima nešto zatupastiji profil, te karakteristično zatamnjenje koje pokriva čelo i oči, najviše nalik na Zoro-masku. U ustima se, pored snažnih sjekutića, nalazi i niz pločastih kutnjaka kojima s lakoćom drobi školjkaše i rakove.

---

image

Iskričave azurne točkice najčešće nestaju nakon ugibanja

---

A repna peraja je na oba kraka ukrašena plavičasto-bijelim obrubom.

Naravno, kao odrasle jedinke nije ih teško razlikovati jer su glavna fizička obilježja, uključujući i veličinu, lako uočljiva.

DAGNJA NA PRVOM MJESTU

Premda se može uloviti i u noćnom ribolovu, arbun je uglavnom dnevna lovina. Najbolje se lovi u toplijem dijelu godine, kada ga se može naći i na manjim dubinama.

Kao pridnena lovina u gospodarskom se ribolovu najviše lovi kočama, dok je u sportskom ribolovu kančenica najčešći alat. Slaganje predveza za lov arbuna je jednostavan posao. Na kraju predveza nalazi se olovnica, a iznad nje dvije do tri prame s udicama, s tim da se najdonja prama s osnovom predveza spaja neposredno iznad olovnice, tako da bi tijekom lova mogla ležati na dnu. Prame su fluorokarbonske, duge od 30 do 60 centimetara, promjera prilagođenog veličini očekivane lovine, rijetko kada tanje od 0,16 i deblje od 0,28 milimetara.

Najprimjerenije udice za lov arbuna su oblika Yamame, tanke žičane, koje se lako mogu sakriti u ješku, pri čemu zbog dužeg vrata mogu podnijeti i obilatije ješke.

Arbun je prvenstveno mesojed, tako da i ješku treba uskladiti s tom činjenicom. Iako će rado napasti sve morske animalne ješke, najradije i najpohlepnije jede dagnju.

Premda mnogi udičari u ješkanju vode računa o tome da ješka bude oblikovana tako da nema repova, arbuni vole kada se ješka postavlja šlampavo. Naravno, ješka mora biti postavljena tako da se ne može skinuti u prvom grizu, no poželjno je da omogući i kušavanje, nakon čega slijedi i onaj, za arbuna kobni griz do kraja.

Armiranje ješke silikonskim koncem u lovu arbuna nije potrebno, osim kada su u lovnoj zoni prisutne i druge sitne ribe poput batoglavaca, gira ili knezova, koji će i najbolje naješkanu udicu u trenu ogoliti.

Osim na dagnju, arbun će rado nasrnuti i na komade srdele, filete liganja, sve uobičajene crve, ali i pileća prsa, koja su u posljednje vrijeme sve češće korištena ješka, dijelom zbog dostupnosti, a dijelom zbog lakšeg i čistijeg rukovanja.

NEDVOSMISLENI GRIZ

Sam lov arbuna je jednostavan. Nakon što sistem povučen olovnicom dotakne dno, struna se napne, čekajući griz do kojega treba doći u kratkom vremenu. Griz se može jasno osjetiti kao odmjereni trzaj-dva, nakon kojih slijedi druga serija, u kojoj je najčešće jedan od trzaja karakteristično jak i nedvosmislen poziv na kontru.

---

image

Nasukan strpljenjem na običnoj pošti

---

Izvlačenje zakačenog arbuna je uvijek dinamično, jer je arbun borac koji pruža otpor do kraja. Budući da se lovi na relativno malim dubinama, promjene tlaka ga uglavnom ne pogađaju toliko jako da bi otpor osjetno oslabio.

Za razliku od brojnih drugih vrsta kod kojih je jato sastavljeno od jedinki iste veličine, kod arbuna su jata često mješovita, tako da se u istom jatu mogu naći i mali i veliki arbuni. Naravno, mali su znatno nasrtljiviji od velikih tako da su prvi na udicama, zbog čega uglavnom prvi i stradavaju.

No, takvo izvlačenje malih riba nipošto ne znači da mjesto treba mijenjati već samo da treba biti dovoljno strpljiv i čekati krupnije primjerke, koji se uglavnom nakon kraćeg vremena ipak pojave na površini.

Važno je samo ne škrtariti na ješki, jer kod arbuna, možda čak i najviše u odnosu na ostale riblje vrste, vrijedi ono zlatno pravilo: mala ješka - mala riba, velika ješka - velika riba.

I premda je lov arbuna dovoljno dinamičan, svim ribolovcima je uvijek cilj ulov one malo veće, a po mogućnosti i najveće ribe. A naći velikog arbuna najčešće nije nimalo lak posao.

VELIKI SU SAMOTARI

Arbun je riba jata i nije tajna gdje ga se može naći. No veliki arbuni su često samotari, dok se okupljeni u jata drže samo na određenim mikrolokacijama, u pravilu na rubovima brakova ili pak na sjecištima kurenata, uglavnom nad kamenitim i djelomično zaraštenim dnom.

Takve mikrolokacije su u pravilu bogate hranom i rijetko su kada ispod 30 metara dubine.

Statistički gledano, većina zabilježenih kapitalnih ulova je ostvarena na dubinama od 60 do 70 metara, u pravilu velikom ješkom, pri čemu je griz u najvećem broju slučajeva bio nedvosmislen, takav da istrgne štap iz ruke.

---

image

Ovakvi se rijetko sreću

---

Posebno je zanimljivo da pozicije na kojima se ulovi veliki arbun samotar nakon više tjedana ponovo ponude ulov sličnih dimenzija, što znači da su takva mjesta velikim arbunima iz nekog, samo njima znanog razloga, svakako privlačna. Stoga je iznimno važno nakon takvog ulova zabilježiti poziciju kako bismo joj se kasnije mogli vratiti po još kojeg kapitalca.

No, na nekim mikrolokacijama su veliki arbuni stalna postava, pri čemu je samo na savjesti ribolovca hoće li poštu potpuno izloviti ili će se zadovoljiti s jednom do dvije ribe.

KLIZNA KABURA

Osim kančanicom, arbuni, i to posebno veliki, vrlo se uspješno mogu loviti i kliznom kaburom, tzv. slide ili tai kaburom, kod koje se olovna glava u kurentu odvaja od suknjice s udicama. I premda se u takvom lovu mogu ostvariti čisti varaličarski ulovi, puno se bolji rezultati postižu ješkom na udicama.

---

image

Tai kabura je nasukala kapitalca

---

A tajna uspješnosti lova velikih arbuna kaburom i nije neka tajna. Naime, arbun je kao proždrljiva riba uvijek skloniji velikoj ješki, što kod kabure simulira olovna glava. I dok je u ribolovu kančanicom 80 posto ulova sitna riba, a tek nekih 20 posto krupnija, kod kabure je obrnuto, i to upravo zbog glave varalice koja u pravilu privlači krupniju lovinu.

A budući da je u pitanju lov drifting metodom, za ješku je najpraktičnije koristiti ili komadiće velikog crva ili filete liganja.

---

image

Eh, kad bi svaki bio ovoliki

---

I premda je rizik od gubitka ribe veći, u lovu arbuna bi dobro bilo dakronski spoj varalice i udica zamijeniti fluorokarbonskim i malo ga produžiti, tako da udice izvire izvan suknjice. Naravno, ako se na takvu postavu baci uistinu velika riba, tada počinju slatke muke, no za velikog arbuna takva je prezentacija upravo neodoljiva.

---

ARBUN

- lat. Pagellus erythrinus (Linnaeus, 1758)

- obitelj ljuskavki (Sparidae)

Ostali hrvatski nazivi: Arbor, arbul, crvenac, fag, fravulin, marelić, rbun, ribon, rombun i rumenac.

Strani nazivi

engleski - Common pandora

francuski - Pageot commun

njemački - Rotbrasse

talijanski - Pagello fragolino

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arbuni kapitalci uvijek su tražena lovina, jednim dijelom zbog stalne težnje ribolovaca za velikom ribom, a drugim i puno većim dijelom zbog njegove borbenosti koja je jedinstvena i koja svakog ribolovca ispunjava krajnjim užitkom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CILJANI RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Arbuni kapitalci uvijek su tražena lovina, jednim dijelom zbog stalne težnje ribolovaca za velikom ribom, a drugim i puno većim dijelom zbog njegove borbenosti koja je jedinstvena i koja svakog ribolovca ispunjava krajnjim užitkom CILJANI RIBOLOV 2 0 9772 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-26 09:14:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-26 10:18:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-26 10:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Arbuni kapitalci uvijek su tražena lovina, jednim dijelom zbog stalne težnje ribolovaca za velikom ribom, a drugim i puno većim dijelom zbog njegove borbenosti koja je jedinstvena i koja svakog ribolovca ispunjava krajnjim užitkom [metadata] => robots= author= title=Velika crvena priča: naš stručnjak donosi sve što trebate znati o lovu arbuna kapitalaca page_title=Velika crvena priča: naš stručnjak donosi sve što trebate znati o lovu arbuna kapitalaca [metakey] => arbun, arbuni, lov arbuna, kako loviti arbune, kako loviti velike arbune, ribolov, Boris Bulić, ciljani ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26660025.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617745.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617741.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617742.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617743.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617744.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617746.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617747.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617755.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617756.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617757.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617758.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617760.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617761.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617762.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617763.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617768.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617769.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617770.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617771.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617772.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617773.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617774.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617818.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617819.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617820.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617821.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10617822.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/10627363.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jo\u0161 jedan kila\u0161 u nizu...<\/p>","

Ovakve svi \u010dekaju<\/p>","

Iskri\u010dave azurne to\u010dkice naj\u010de\u0161\u0107e nestaju nakon ugibanja<\/p>","

Tai kabura<\/em> je nasukala kapitalca<\/p>","

Nasukan strpljenjem na obi\u010dnoj po\u0161ti<\/p>","

Redom, jedan po jedan<\/p>","","

Ovakvi se rijetko sre\u0107u<\/p>","

Velika je\u0161ka nije problem<\/p>","

Eh, kad bi svaki bio ovoliki<\/p>","

Zima tako\u0111er zna biti izda\u0161na<\/p>","

Sto metara dubine i pola lignje<\/p>","

Na pravoj po\u0161ti<\/p>","

Ovaj se bacio na panulu za brancina<\/p>","

Arbun ima relativno velika usta<\/p>","

To je ulov kakav se tra\u017ei!<\/p>","

Dobar razlog za foto sesssion<\/em><\/p>","

I klasi\u010dna kabura <\/em>mo\u017ee donijeti velikog arbuna<\/p>","

Usta malog zubaca kruna\u0161a su naoru\u017eana o\u010dnjacima<\/p>","

Duge \u0161ip\u010dice le\u0111ne peraje siguran su pokazatelj da je u pitanju zubatac kruna\u0161<\/p>","

Velika je\u0161ka i velika udica za veliku ribu<\/p>","

Puna \u0161krinja gu\u0161ta<\/p>","

Dagnja je je\u0161ka broj 1<\/p>","

Kabura <\/em>je uzela danak<\/p>","

Arbun je jedna od najrazvikanijih riba u sportskom ribolovu<\/p>","

Pagra odaju kutnjaci<\/p>","

Zoro-maska je tipi\u010dan ukras pagra<\/p>","

Rje\u0161enje za dobro raspolo\u017eenje<\/p>","

Zubatac kruna\u0161 (gore) i pagar (dolje) lako se razlikuju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26660025_1920.jpg":"1920x1080","k_26660025_1280.jpg":"1280x1280","k_26660025_1024.jpg":"1024x1024","k_26660025_640.jpg":"640x640","k_26660025_480.jpg":"480x480","k_26660025_340.jpg":"340x340","k_26660025_220.jpg":"220x220","o_26660025_1280.jpg":"1280x720","o_26660025_1024.jpg":"1024x576","o_26660025_640.jpg":"640x360","o_26660025_480.jpg":"480x270","o_26660025_340.jpg":"340x191","o_26660025_220.jpg":"220x123","h_26660025_1280.jpg":"1280x854","h_26660025_1024.jpg":"1024x683","h_26660025_640.jpg":"640x427","h_26660025_480.jpg":"480x320","h_26660025_340.jpg":"340x227","h_26660025_220.jpg":"220x147","pp_26660025_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660025_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660025_640.jpg":"640x814","pp_26660025_480.jpg":"480x611","pp_26660025_340.jpg":"340x432","pp_26660025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617745_1920.jpg":"1920x1080","k_10617745_1280.jpg":"1280x1280","k_10617745_1024.jpg":"1024x1024","k_10617745_640.jpg":"640x640","k_10617745_480.jpg":"480x480","k_10617745_340.jpg":"340x340","k_10617745_220.jpg":"220x220","o_10617745_1280.jpg":"1280x960","o_10617745_1024.jpg":"1024x768","o_10617745_640.jpg":"640x480","o_10617745_480.jpg":"480x360","o_10617745_340.jpg":"340x255","o_10617745_220.jpg":"220x165","h_10617745_1280.jpg":"1280x854","h_10617745_1024.jpg":"1024x683","h_10617745_640.jpg":"640x427","h_10617745_480.jpg":"480x320","h_10617745_340.jpg":"340x227","h_10617745_220.jpg":"220x147","pp_10617745_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617745_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617745_640.jpg":"640x814","pp_10617745_480.jpg":"480x611","pp_10617745_340.jpg":"340x432","pp_10617745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617741_1920.jpg":"1920x1080","k_10617741_1280.jpg":"1280x1280","k_10617741_1024.jpg":"1024x1024","k_10617741_640.jpg":"640x640","k_10617741_480.jpg":"480x480","k_10617741_340.jpg":"340x340","k_10617741_220.jpg":"220x220","o_10617741_1280.jpg":"1280x960","o_10617741_1024.jpg":"1024x768","o_10617741_640.jpg":"640x480","o_10617741_480.jpg":"480x360","o_10617741_340.jpg":"340x255","o_10617741_220.jpg":"220x165","h_10617741_1280.jpg":"1280x854","h_10617741_1024.jpg":"1024x683","h_10617741_640.jpg":"640x427","h_10617741_480.jpg":"480x320","h_10617741_340.jpg":"340x227","h_10617741_220.jpg":"220x147","pp_10617741_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617741_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617741_640.jpg":"640x814","pp_10617741_480.jpg":"480x611","pp_10617741_340.jpg":"340x432","pp_10617741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_10617742_1920.jpg":"1920x1080","k_10617742_1280.jpg":"1280x1280","k_10617742_1024.jpg":"1024x1024","k_10617742_640.jpg":"640x640","k_10617742_480.jpg":"480x480","k_10617742_340.jpg":"340x340","k_10617742_220.jpg":"220x220","o_10617742_1280.jpg":"1280x2275","o_10617742_1024.jpg":"1024x1820","o_10617742_640.jpg":"640x1137","o_10617742_480.jpg":"480x853","o_10617742_340.jpg":"340x604","o_10617742_220.jpg":"220x391","h_10617742_1280.jpg":"1280x854","h_10617742_1024.jpg":"1024x683","h_10617742_640.jpg":"640x427","h_10617742_480.jpg":"480x320","h_10617742_340.jpg":"340x227","h_10617742_220.jpg":"220x147","pp_10617742_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617742_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617742_640.jpg":"640x814","pp_10617742_480.jpg":"480x611","pp_10617742_340.jpg":"340x432","pp_10617742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617743_1920.jpg":"1920x1080","k_10617743_1280.jpg":"1280x1280","k_10617743_1024.jpg":"1024x1024","k_10617743_640.jpg":"640x640","k_10617743_480.jpg":"480x480","k_10617743_340.jpg":"340x340","k_10617743_220.jpg":"220x220","o_10617743_1280.jpg":"1280x960","o_10617743_1024.jpg":"1024x768","o_10617743_640.jpg":"640x480","o_10617743_480.jpg":"480x360","o_10617743_340.jpg":"340x255","o_10617743_220.jpg":"220x165","h_10617743_1280.jpg":"1280x854","h_10617743_1024.jpg":"1024x683","h_10617743_640.jpg":"640x427","h_10617743_480.jpg":"480x320","h_10617743_340.jpg":"340x227","h_10617743_220.jpg":"220x147","pp_10617743_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617743_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617743_640.jpg":"640x814","pp_10617743_480.jpg":"480x611","pp_10617743_340.jpg":"340x432","pp_10617743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617744_1920.jpg":"1920x1080","k_10617744_1280.jpg":"1280x1280","k_10617744_1024.jpg":"1024x1024","k_10617744_640.jpg":"640x640","k_10617744_480.jpg":"480x480","k_10617744_340.jpg":"340x340","k_10617744_220.jpg":"220x220","o_10617744_1280.jpg":"1280x960","o_10617744_1024.jpg":"1024x768","o_10617744_640.jpg":"640x480","o_10617744_480.jpg":"480x360","o_10617744_340.jpg":"340x255","o_10617744_220.jpg":"220x165","h_10617744_1280.jpg":"1280x854","h_10617744_1024.jpg":"1024x683","h_10617744_640.jpg":"640x427","h_10617744_480.jpg":"480x320","h_10617744_340.jpg":"340x227","h_10617744_220.jpg":"220x147","pp_10617744_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617744_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617744_640.jpg":"640x814","pp_10617744_480.jpg":"480x611","pp_10617744_340.jpg":"340x432","pp_10617744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x986","hd_10617746_1920.jpg":"1920x1080","k_10617746_1280.jpg":"1280x1280","k_10617746_1024.jpg":"1024x1024","k_10617746_640.jpg":"640x640","k_10617746_480.jpg":"480x480","k_10617746_340.jpg":"340x340","k_10617746_220.jpg":"220x220","o_10617746_1280.jpg":"1280x657","o_10617746_1024.jpg":"1024x525","o_10617746_640.jpg":"640x328","o_10617746_480.jpg":"480x246","o_10617746_340.jpg":"340x174","o_10617746_220.jpg":"220x112","h_10617746_1280.jpg":"1280x854","h_10617746_1024.jpg":"1024x683","h_10617746_640.jpg":"640x427","h_10617746_480.jpg":"480x320","h_10617746_340.jpg":"340x227","h_10617746_220.jpg":"220x147","pp_10617746_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617746_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617746_640.jpg":"640x814","pp_10617746_480.jpg":"480x611","pp_10617746_340.jpg":"340x432","pp_10617746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617747_1920.jpg":"1920x1080","k_10617747_1280.jpg":"1280x1280","k_10617747_1024.jpg":"1024x1024","k_10617747_640.jpg":"640x640","k_10617747_480.jpg":"480x480","k_10617747_340.jpg":"340x340","k_10617747_220.jpg":"220x220","o_10617747_1280.jpg":"1280x1706","o_10617747_1024.jpg":"1024x1365","o_10617747_640.jpg":"640x853","o_10617747_480.jpg":"480x640","o_10617747_340.jpg":"340x453","o_10617747_220.jpg":"220x293","h_10617747_1280.jpg":"1280x854","h_10617747_1024.jpg":"1024x683","h_10617747_640.jpg":"640x427","h_10617747_480.jpg":"480x320","h_10617747_340.jpg":"340x227","h_10617747_220.jpg":"220x147","pp_10617747_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617747_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617747_640.jpg":"640x814","pp_10617747_480.jpg":"480x611","pp_10617747_340.jpg":"340x432","pp_10617747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617755_1920.jpg":"1920x1080","k_10617755_1280.jpg":"1280x1280","k_10617755_1024.jpg":"1024x1024","k_10617755_640.jpg":"640x640","k_10617755_480.jpg":"480x480","k_10617755_340.jpg":"340x340","k_10617755_220.jpg":"220x220","o_10617755_1280.jpg":"1280x960","o_10617755_1024.jpg":"1024x768","o_10617755_640.jpg":"640x480","o_10617755_480.jpg":"480x360","o_10617755_340.jpg":"340x255","o_10617755_220.jpg":"220x165","h_10617755_1280.jpg":"1280x854","h_10617755_1024.jpg":"1024x683","h_10617755_640.jpg":"640x427","h_10617755_480.jpg":"480x320","h_10617755_340.jpg":"340x227","h_10617755_220.jpg":"220x147","pp_10617755_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617755_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617755_640.jpg":"640x814","pp_10617755_480.jpg":"480x611","pp_10617755_340.jpg":"340x432","pp_10617755_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1772x2362","hd_10617756_1920.jpg":"1920x1080","k_10617756_1280.jpg":"1280x1280","k_10617756_1024.jpg":"1024x1024","k_10617756_640.jpg":"640x640","k_10617756_480.jpg":"480x480","k_10617756_340.jpg":"340x340","k_10617756_220.jpg":"220x220","o_10617756_1280.jpg":"1280x1706","o_10617756_1024.jpg":"1024x1364","o_10617756_640.jpg":"640x853","o_10617756_480.jpg":"480x639","o_10617756_340.jpg":"340x453","o_10617756_220.jpg":"220x293","h_10617756_1280.jpg":"1280x854","h_10617756_1024.jpg":"1024x683","h_10617756_640.jpg":"640x427","h_10617756_480.jpg":"480x320","h_10617756_340.jpg":"340x227","h_10617756_220.jpg":"220x147","pp_10617756_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617756_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617756_640.jpg":"640x814","pp_10617756_480.jpg":"480x611","pp_10617756_340.jpg":"340x432","pp_10617756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1728x3072","hd_10617757_1920.jpg":"1920x1080","k_10617757_1280.jpg":"1280x1280","k_10617757_1024.jpg":"1024x1024","k_10617757_640.jpg":"640x640","k_10617757_480.jpg":"480x480","k_10617757_340.jpg":"340x340","k_10617757_220.jpg":"220x220","o_10617757_1280.jpg":"1280x2275","o_10617757_1024.jpg":"1024x1820","o_10617757_640.jpg":"640x1137","o_10617757_480.jpg":"480x853","o_10617757_340.jpg":"340x604","o_10617757_220.jpg":"220x391","h_10617757_1280.jpg":"1280x854","h_10617757_1024.jpg":"1024x683","h_10617757_640.jpg":"640x427","h_10617757_480.jpg":"480x320","h_10617757_340.jpg":"340x227","h_10617757_220.jpg":"220x147","pp_10617757_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617757_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617757_640.jpg":"640x814","pp_10617757_480.jpg":"480x611","pp_10617757_340.jpg":"340x432","pp_10617757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617758_1920.jpg":"1920x1080","k_10617758_1280.jpg":"1280x1280","k_10617758_1024.jpg":"1024x1024","k_10617758_640.jpg":"640x640","k_10617758_480.jpg":"480x480","k_10617758_340.jpg":"340x340","k_10617758_220.jpg":"220x220","o_10617758_1280.jpg":"1280x1706","o_10617758_1024.jpg":"1024x1365","o_10617758_640.jpg":"640x853","o_10617758_480.jpg":"480x640","o_10617758_340.jpg":"340x453","o_10617758_220.jpg":"220x293","h_10617758_1280.jpg":"1280x854","h_10617758_1024.jpg":"1024x683","h_10617758_640.jpg":"640x427","h_10617758_480.jpg":"480x320","h_10617758_340.jpg":"340x227","h_10617758_220.jpg":"220x147","pp_10617758_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617758_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617758_640.jpg":"640x814","pp_10617758_480.jpg":"480x611","pp_10617758_340.jpg":"340x432","pp_10617758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617760_1920.jpg":"1920x1080","k_10617760_1280.jpg":"1280x1280","k_10617760_1024.jpg":"1024x1024","k_10617760_640.jpg":"640x640","k_10617760_480.jpg":"480x480","k_10617760_340.jpg":"340x340","k_10617760_220.jpg":"220x220","o_10617760_1280.jpg":"1280x960","o_10617760_1024.jpg":"1024x768","o_10617760_640.jpg":"640x480","o_10617760_480.jpg":"480x360","o_10617760_340.jpg":"340x255","o_10617760_220.jpg":"220x165","h_10617760_1280.jpg":"1280x854","h_10617760_1024.jpg":"1024x683","h_10617760_640.jpg":"640x427","h_10617760_480.jpg":"480x320","h_10617760_340.jpg":"340x227","h_10617760_220.jpg":"220x147","pp_10617760_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617760_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617760_640.jpg":"640x814","pp_10617760_480.jpg":"480x611","pp_10617760_340.jpg":"340x432","pp_10617760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1333x1778","hd_10617761_1920.jpg":"1920x1080","k_10617761_1280.jpg":"1280x1280","k_10617761_1024.jpg":"1024x1024","k_10617761_640.jpg":"640x640","k_10617761_480.jpg":"480x480","k_10617761_340.jpg":"340x340","k_10617761_220.jpg":"220x220","o_10617761_1280.jpg":"1280x1707","o_10617761_1024.jpg":"1024x1365","o_10617761_640.jpg":"640x853","o_10617761_480.jpg":"480x640","o_10617761_340.jpg":"340x453","o_10617761_220.jpg":"220x293","h_10617761_1280.jpg":"1280x854","h_10617761_1024.jpg":"1024x683","h_10617761_640.jpg":"640x427","h_10617761_480.jpg":"480x320","h_10617761_340.jpg":"340x227","h_10617761_220.jpg":"220x147","pp_10617761_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617761_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617761_640.jpg":"640x814","pp_10617761_480.jpg":"480x611","pp_10617761_340.jpg":"340x432","pp_10617761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617762_1920.jpg":"1920x1080","k_10617762_1280.jpg":"1280x1280","k_10617762_1024.jpg":"1024x1024","k_10617762_640.jpg":"640x640","k_10617762_480.jpg":"480x480","k_10617762_340.jpg":"340x340","k_10617762_220.jpg":"220x220","o_10617762_1280.jpg":"1280x960","o_10617762_1024.jpg":"1024x768","o_10617762_640.jpg":"640x480","o_10617762_480.jpg":"480x360","o_10617762_340.jpg":"340x255","o_10617762_220.jpg":"220x165","h_10617762_1280.jpg":"1280x854","h_10617762_1024.jpg":"1024x683","h_10617762_640.jpg":"640x427","h_10617762_480.jpg":"480x320","h_10617762_340.jpg":"340x227","h_10617762_220.jpg":"220x147","pp_10617762_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617762_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617762_640.jpg":"640x814","pp_10617762_480.jpg":"480x611","pp_10617762_340.jpg":"340x432","pp_10617762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617763_1920.jpg":"1920x1080","k_10617763_1280.jpg":"1280x1280","k_10617763_1024.jpg":"1024x1024","k_10617763_640.jpg":"640x640","k_10617763_480.jpg":"480x480","k_10617763_340.jpg":"340x340","k_10617763_220.jpg":"220x220","o_10617763_1280.jpg":"1280x960","o_10617763_1024.jpg":"1024x768","o_10617763_640.jpg":"640x480","o_10617763_480.jpg":"480x360","o_10617763_340.jpg":"340x255","o_10617763_220.jpg":"220x165","h_10617763_1280.jpg":"1280x854","h_10617763_1024.jpg":"1024x683","h_10617763_640.jpg":"640x427","h_10617763_480.jpg":"480x320","h_10617763_340.jpg":"340x227","h_10617763_220.jpg":"220x147","pp_10617763_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617763_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617763_640.jpg":"640x814","pp_10617763_480.jpg":"480x611","pp_10617763_340.jpg":"340x432","pp_10617763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1344x1800","hd_10617768_1920.jpg":"1920x1080","k_10617768_1280.jpg":"1280x1280","k_10617768_1024.jpg":"1024x1024","k_10617768_640.jpg":"640x640","k_10617768_480.jpg":"480x480","k_10617768_340.jpg":"340x340","k_10617768_220.jpg":"220x220","o_10617768_1280.jpg":"1280x1714","o_10617768_1024.jpg":"1024x1371","o_10617768_640.jpg":"640x857","o_10617768_480.jpg":"480x642","o_10617768_340.jpg":"340x455","o_10617768_220.jpg":"220x294","h_10617768_1280.jpg":"1280x854","h_10617768_1024.jpg":"1024x683","h_10617768_640.jpg":"640x427","h_10617768_480.jpg":"480x320","h_10617768_340.jpg":"340x227","h_10617768_220.jpg":"220x147","pp_10617768_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617768_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617768_640.jpg":"640x814","pp_10617768_480.jpg":"480x611","pp_10617768_340.jpg":"340x432","pp_10617768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10617769_1920.jpg":"1920x1080","k_10617769_1280.jpg":"1280x1280","k_10617769_1024.jpg":"1024x1024","k_10617769_640.jpg":"640x640","k_10617769_480.jpg":"480x480","k_10617769_340.jpg":"340x340","k_10617769_220.jpg":"220x220","o_10617769_1280.jpg":"1280x853","o_10617769_1024.jpg":"1024x682","o_10617769_640.jpg":"640x426","o_10617769_480.jpg":"480x320","o_10617769_340.jpg":"340x226","o_10617769_220.jpg":"220x146","h_10617769_1280.jpg":"1280x854","h_10617769_1024.jpg":"1024x683","h_10617769_640.jpg":"640x427","h_10617769_480.jpg":"480x320","h_10617769_340.jpg":"340x227","h_10617769_220.jpg":"220x147","pp_10617769_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617769_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617769_640.jpg":"640x814","pp_10617769_480.jpg":"480x611","pp_10617769_340.jpg":"340x432","pp_10617769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10617770_1920.jpg":"1920x1080","k_10617770_1280.jpg":"1280x1280","k_10617770_1024.jpg":"1024x1024","k_10617770_640.jpg":"640x640","k_10617770_480.jpg":"480x480","k_10617770_340.jpg":"340x340","k_10617770_220.jpg":"220x220","o_10617770_1280.jpg":"1280x853","o_10617770_1024.jpg":"1024x682","o_10617770_640.jpg":"640x426","o_10617770_480.jpg":"480x320","o_10617770_340.jpg":"340x226","o_10617770_220.jpg":"220x146","h_10617770_1280.jpg":"1280x854","h_10617770_1024.jpg":"1024x683","h_10617770_640.jpg":"640x427","h_10617770_480.jpg":"480x320","h_10617770_340.jpg":"340x227","h_10617770_220.jpg":"220x147","pp_10617770_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617770_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617770_640.jpg":"640x814","pp_10617770_480.jpg":"480x611","pp_10617770_340.jpg":"340x432","pp_10617770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617771_1920.jpg":"1920x1080","k_10617771_1280.jpg":"1280x1280","k_10617771_1024.jpg":"1024x1024","k_10617771_640.jpg":"640x640","k_10617771_480.jpg":"480x480","k_10617771_340.jpg":"340x340","k_10617771_220.jpg":"220x220","o_10617771_1280.jpg":"1280x960","o_10617771_1024.jpg":"1024x768","o_10617771_640.jpg":"640x480","o_10617771_480.jpg":"480x360","o_10617771_340.jpg":"340x255","o_10617771_220.jpg":"220x165","h_10617771_1280.jpg":"1280x854","h_10617771_1024.jpg":"1024x683","h_10617771_640.jpg":"640x427","h_10617771_480.jpg":"480x320","h_10617771_340.jpg":"340x227","h_10617771_220.jpg":"220x147","pp_10617771_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617771_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617771_640.jpg":"640x814","pp_10617771_480.jpg":"480x611","pp_10617771_340.jpg":"340x432","pp_10617771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617772_1920.jpg":"1920x1080","k_10617772_1280.jpg":"1280x1280","k_10617772_1024.jpg":"1024x1024","k_10617772_640.jpg":"640x640","k_10617772_480.jpg":"480x480","k_10617772_340.jpg":"340x340","k_10617772_220.jpg":"220x220","o_10617772_1280.jpg":"1280x1706","o_10617772_1024.jpg":"1024x1365","o_10617772_640.jpg":"640x853","o_10617772_480.jpg":"480x640","o_10617772_340.jpg":"340x453","o_10617772_220.jpg":"220x293","h_10617772_1280.jpg":"1280x854","h_10617772_1024.jpg":"1024x683","h_10617772_640.jpg":"640x427","h_10617772_480.jpg":"480x320","h_10617772_340.jpg":"340x227","h_10617772_220.jpg":"220x147","pp_10617772_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617772_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617772_640.jpg":"640x814","pp_10617772_480.jpg":"480x611","pp_10617772_340.jpg":"340x432","pp_10617772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1711x2267","hd_10617773_1920.jpg":"1920x1080","k_10617773_1280.jpg":"1280x1280","k_10617773_1024.jpg":"1024x1024","k_10617773_640.jpg":"640x640","k_10617773_480.jpg":"480x480","k_10617773_340.jpg":"340x340","k_10617773_220.jpg":"220x220","o_10617773_1280.jpg":"1280x1695","o_10617773_1024.jpg":"1024x1356","o_10617773_640.jpg":"640x847","o_10617773_480.jpg":"480x635","o_10617773_340.jpg":"340x450","o_10617773_220.jpg":"220x291","h_10617773_1280.jpg":"1280x854","h_10617773_1024.jpg":"1024x683","h_10617773_640.jpg":"640x427","h_10617773_480.jpg":"480x320","h_10617773_340.jpg":"340x227","h_10617773_220.jpg":"220x147","pp_10617773_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617773_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617773_640.jpg":"640x814","pp_10617773_480.jpg":"480x611","pp_10617773_340.jpg":"340x432","pp_10617773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617774_1920.jpg":"1920x1080","k_10617774_1280.jpg":"1280x1280","k_10617774_1024.jpg":"1024x1024","k_10617774_640.jpg":"640x640","k_10617774_480.jpg":"480x480","k_10617774_340.jpg":"340x340","k_10617774_220.jpg":"220x220","o_10617774_1280.jpg":"1280x960","o_10617774_1024.jpg":"1024x768","o_10617774_640.jpg":"640x480","o_10617774_480.jpg":"480x360","o_10617774_340.jpg":"340x255","o_10617774_220.jpg":"220x165","h_10617774_1280.jpg":"1280x854","h_10617774_1024.jpg":"1024x683","h_10617774_640.jpg":"640x427","h_10617774_480.jpg":"480x320","h_10617774_340.jpg":"340x227","h_10617774_220.jpg":"220x147","pp_10617774_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617774_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617774_640.jpg":"640x814","pp_10617774_480.jpg":"480x611","pp_10617774_340.jpg":"340x432","pp_10617774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617818_1920.jpg":"1920x1080","k_10617818_1280.jpg":"1280x1280","k_10617818_1024.jpg":"1024x1024","k_10617818_640.jpg":"640x640","k_10617818_480.jpg":"480x480","k_10617818_340.jpg":"340x340","k_10617818_220.jpg":"220x220","o_10617818_1280.jpg":"1280x1706","o_10617818_1024.jpg":"1024x1365","o_10617818_640.jpg":"640x853","o_10617818_480.jpg":"480x640","o_10617818_340.jpg":"340x453","o_10617818_220.jpg":"220x293","h_10617818_1280.jpg":"1280x854","h_10617818_1024.jpg":"1024x683","h_10617818_640.jpg":"640x427","h_10617818_480.jpg":"480x320","h_10617818_340.jpg":"340x227","h_10617818_220.jpg":"220x147","pp_10617818_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617818_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617818_640.jpg":"640x814","pp_10617818_480.jpg":"480x611","pp_10617818_340.jpg":"340x432","pp_10617818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617819_1920.jpg":"1920x1080","k_10617819_1280.jpg":"1280x1280","k_10617819_1024.jpg":"1024x1024","k_10617819_640.jpg":"640x640","k_10617819_480.jpg":"480x480","k_10617819_340.jpg":"340x340","k_10617819_220.jpg":"220x220","o_10617819_1280.jpg":"1280x1706","o_10617819_1024.jpg":"1024x1365","o_10617819_640.jpg":"640x853","o_10617819_480.jpg":"480x640","o_10617819_340.jpg":"340x453","o_10617819_220.jpg":"220x293","h_10617819_1280.jpg":"1280x854","h_10617819_1024.jpg":"1024x683","h_10617819_640.jpg":"640x427","h_10617819_480.jpg":"480x320","h_10617819_340.jpg":"340x227","h_10617819_220.jpg":"220x147","pp_10617819_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617819_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617819_640.jpg":"640x814","pp_10617819_480.jpg":"480x611","pp_10617819_340.jpg":"340x432","pp_10617819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617820_1920.jpg":"1920x1080","k_10617820_1280.jpg":"1280x1280","k_10617820_1024.jpg":"1024x1024","k_10617820_640.jpg":"640x640","k_10617820_480.jpg":"480x480","k_10617820_340.jpg":"340x340","k_10617820_220.jpg":"220x220","o_10617820_1280.jpg":"1280x960","o_10617820_1024.jpg":"1024x768","o_10617820_640.jpg":"640x480","o_10617820_480.jpg":"480x360","o_10617820_340.jpg":"340x255","o_10617820_220.jpg":"220x165","h_10617820_1280.jpg":"1280x854","h_10617820_1024.jpg":"1024x683","h_10617820_640.jpg":"640x427","h_10617820_480.jpg":"480x320","h_10617820_340.jpg":"340x227","h_10617820_220.jpg":"220x147","pp_10617820_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617820_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617820_640.jpg":"640x814","pp_10617820_480.jpg":"480x611","pp_10617820_340.jpg":"340x432","pp_10617820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10617821_1920.jpg":"1920x1080","k_10617821_1280.jpg":"1280x1280","k_10617821_1024.jpg":"1024x1024","k_10617821_640.jpg":"640x640","k_10617821_480.jpg":"480x480","k_10617821_340.jpg":"340x340","k_10617821_220.jpg":"220x220","o_10617821_1280.jpg":"1280x960","o_10617821_1024.jpg":"1024x768","o_10617821_640.jpg":"640x480","o_10617821_480.jpg":"480x360","o_10617821_340.jpg":"340x255","o_10617821_220.jpg":"220x165","h_10617821_1280.jpg":"1280x854","h_10617821_1024.jpg":"1024x683","h_10617821_640.jpg":"640x427","h_10617821_480.jpg":"480x320","h_10617821_340.jpg":"340x227","h_10617821_220.jpg":"220x147","pp_10617821_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617821_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617821_640.jpg":"640x814","pp_10617821_480.jpg":"480x611","pp_10617821_340.jpg":"340x432","pp_10617821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10617822_1920.jpg":"1920x1080","k_10617822_1280.jpg":"1280x1280","k_10617822_1024.jpg":"1024x1024","k_10617822_640.jpg":"640x640","k_10617822_480.jpg":"480x480","k_10617822_340.jpg":"340x340","k_10617822_220.jpg":"220x220","o_10617822_1280.jpg":"1280x1706","o_10617822_1024.jpg":"1024x1365","o_10617822_640.jpg":"640x853","o_10617822_480.jpg":"480x640","o_10617822_340.jpg":"340x453","o_10617822_220.jpg":"220x293","h_10617822_1280.jpg":"1280x854","h_10617822_1024.jpg":"1024x683","h_10617822_640.jpg":"640x427","h_10617822_480.jpg":"480x320","h_10617822_340.jpg":"340x227","h_10617822_220.jpg":"220x147","pp_10617822_1280.jpg":"1280x1628","pp_10617822_1024.jpg":"1024x1303","pp_10617822_640.jpg":"640x814","pp_10617822_480.jpg":"480x611","pp_10617822_340.jpg":"340x432","pp_10617822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1644","hd_10627363_1920.jpg":"1920x1080","k_10627363_1280.jpg":"1280x1280","k_10627363_1024.jpg":"1024x1024","k_10627363_640.jpg":"640x640","k_10627363_480.jpg":"480x480","k_10627363_340.jpg":"340x340","k_10627363_220.jpg":"220x220","o_10627363_1280.jpg":"1280x1096","o_10627363_1024.jpg":"1024x876","o_10627363_640.jpg":"640x548","o_10627363_480.jpg":"480x411","o_10627363_340.jpg":"340x291","o_10627363_220.jpg":"220x188","h_10627363_1280.jpg":"1280x854","h_10627363_1024.jpg":"1024x683","h_10627363_640.jpg":"640x427","h_10627363_480.jpg":"480x320","h_10627363_340.jpg":"340x227","h_10627363_220.jpg":"220x147","pp_10627363_1280.jpg":"1280x1628","pp_10627363_1024.jpg":"1024x1303","pp_10627363_640.jpg":"640x814","pp_10627363_480.jpg":"480x611","pp_10627363_340.jpg":"340x432","pp_10627363_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7425826 Threads: 4 Questions: 1531430103 Slow queries: 4656461 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110673707 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/velika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca-1367211 [printLink] => /om/ribolov/velika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca-1367211?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350857 [name] => arbun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arbun [link] => /tag/arbun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668863 [name] => arbuni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-28 11:44:45 [main_article_id] => 0 [alias] => arbuni [link] => /tag/arbuni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708148 [name] => lov arbuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-05 09:20:53 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-arbuna [link] => /tag/lov-arbuna ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650550 [name] => kako loviti arbune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-arbune [link] => /tag/kako-loviti-arbune ) [4] => stdClass Object ( [id] => 749460 [name] => kako loviti velike arbune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-26 11:19:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-velike-arbune [link] => /tag/kako-loviti-velike-arbune ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 740497 [name] => ciljani ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-14 12:50:17 [main_article_id] => 0 [alias] => ciljani-ribolov [link] => /tag/ciljani-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arbuni kapitalci uvijek su tražena lovina, jednim dijelom zbog stalne težnje ribolovaca za velikom ribom, a drugim i puno većim dijelom zbog njegove borbenosti koja je jedinstvena i koja svakog ribolovca ispunjava krajnjim užitkom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CILJANI RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika crvena priča: naš stručnjak donosi sve što trebate znati o lovu arbuna kapitalaca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-59-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26660025.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Još jedan kilaš u nizu...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26660025.jpg [title] =>

Još jedan kilaš u nizu...

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617745.jpg [title] =>

Ovakve svi čekaju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617741.jpg [title] =>

Iskričave azurne točkice najčešće nestaju nakon ugibanja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617742.jpg [title] =>

Tai kabura je nasukala kapitalca

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617743.jpg [title] =>

Nasukan strpljenjem na običnoj pošti

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617744.jpg [title] =>

Redom, jedan po jedan

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617746.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617747.jpg [title] =>

Ovakvi se rijetko sreću

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617755.jpg [title] =>

Velika ješka nije problem

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617756.jpg [title] =>

Eh, kad bi svaki bio ovoliki

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617757.jpg [title] =>

Zima također zna biti izdašna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617758.jpg [title] =>

Sto metara dubine i pola lignje

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617760.jpg [title] =>

Na pravoj pošti

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617761.jpg [title] =>

Ovaj se bacio na panulu za brancina

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617762.jpg [title] =>

Arbun ima relativno velika usta

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617763.jpg [title] =>

To je ulov kakav se traži!

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617768.jpg [title] =>

Dobar razlog za foto sesssion

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617769.jpg [title] =>

I klasična kabura može donijeti velikog arbuna

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617770.jpg [title] =>

Usta malog zubaca krunaša su naoružana očnjacima

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617771.jpg [title] =>

Duge šipčice leđne peraje siguran su pokazatelj da je u pitanju zubatac krunaš

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617772.jpg [title] =>

Velika ješka i velika udica za veliku ribu

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617773.jpg [title] =>

Puna škrinja gušta

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617774.jpg [title] =>

Dagnja je ješka broj 1

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617818.jpg [title] =>

Kabura je uzela danak

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617819.jpg [title] =>

Arbun je jedna od najrazvikanijih riba u sportskom ribolovu

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617820.jpg [title] =>

Pagra odaju kutnjaci

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617821.jpg [title] =>

Zoro-maska je tipičan ukras pagra

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10617822.jpg [title] =>

Rješenje za dobro raspoloženje

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/10627363.jpg [title] =>

Zubatac krunaš (gore) i pagar (dolje) lako se razlikuju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Arbun je zasigurno jedna od najrazvikanijih i najčešće kančanicom lovljenih riba. Malo je ribolovaca koji se u svakom izlasku na more ne sretnu barem s jednim arbunom. Jednako tako jako veliki broj ribolovaca ciljano lovi samo arbune, jednim dijelom zbog toga što im je to koliko-toliko siguran ulov, a drugim jer uistinu vole loviti arbune. A voljeti ih loviti nije teško. Ova borbena riba najčešće ne posustaje ni kad se nađe u barci, tako da je uzbuđenje u izvlačenju uvijek zagarantirano.

RIBA DNA

Arbuna možemo naći duž cijele obale, najčešće nad ljušturasto-pjeskovitim dnima na dubinama od 10 pa sve do 300 metara. Osim na ravnome dnu, čest je i na padinama brakova, gdje zna formirati veća jata.

Voli kanalska mora, pri čemu mu niži salinitet nije prepreka, tako da je brojan i uz ušća rijeka. Najjača lovišta nalaze se po svim zaljevima Istre, posebno oko Rovinja, sa sjeverne strane rta Planke, uz otoke Olib, Maun i Silbu, generalno u cijelom Zadarskom i Šibenskom akvatoriju te uz sjeverne obale Pelješca.

Kao protandrični dvospolac, arbun je prve dvije i pol do tri godine mužjak, kada nakon dosegnutih 17 centimetara dužine transformacijom mijenja spol i postaje ženka. Svoju spolnu zrelost postiže s 14,7 centimetara dužine. Mrijesti se od kraja proljeća do sredine ljeta, pri čemu se oplođena jaja, unatoč činjenici da je arbun po svemu bentoska vrsta, ipak prepuštaju pelagijalu.

OD BLATA I OD KAMENA

Arbun može maksimalno narasti do 60 centimetara u dužinu i pritom težiti 3,2 kilograma. Ipak, takvi su primjerci rijetkost, jer prosječna težina arbuna iznosi tek 0,10 kilograma.

Premda u obitelji ljuskavki postoje vrste koje manje upućeni lako pobrkaju, arbuna od ostalih vrsta, pa i onih crveno obojanih, nije teško razlikovati. Tipične je crvenkaste boje koja u zavisnosti od terena na kojem obitava varira od blijedosivkasto-rumenkaste do jasno crvene. Naravno, primjerci koji žive na blatištima i jako svijetlom dnu su sivkasti i blijedi, dok su oni od kamena često i ljubičasto-crveni.

Neposredno nakon što ga se izvuče iz mora, arbun bude poprečno tamnije isprugan s brojnim azurnoplavim točkicama, što je posljedica stresa. Kad ugine, nestanu i poprečne pruge, kao i većina tih azurnih točkica. S trbušne je strane je, kao i sve ostale ljuskavke, srebrnobijele boje.

---

image

Arbun ima relativno velika usta

---

Arbun ima krupniju glavu s velikim okom i relativno velikim ustima koja su naoružana oštrim sjekutićima i pločastim kutnjacima, pomoću kojih s lakoćom izlazi na kraj sa svom hranom koju pronađe na dnu, od crva, preko rakova do školjkaša.

Kao i većina riba iz obitelji ljuskavki, i arbun ima bočno spljošteno tijelo pokriveno ljuskama, s istaknutom bočnom linijom. Peraje su mu skladno raspoređene i solidno razvijene, što ga čini dobrim plivačem, ali samo na kratke staze. Naime, unatoč dobrim plivačkim predispozicijama, arbun je tipična spora bentoska vrsta, svim životnim navikama vezan uz dno.

SLIČNOSTI I RAZLIKE

Najsličniji arbunu su definitivno pagar i zubatac krunaš, što može dovesti do zabune, ali samo u juvenilarnom stadiju. Ipak, čak i tada ih nije teško razlikovati ako se zna što treba gledati.

Tako zubatac krunaš u juvenilarnoj fazi svog života ima istaknute dugačke prve šipčice leđne peraje, zbog čega ga mnogi nazivaju i perjašem. Ako mu se zaviri u usta, jasno se mogu uočiti istaknuti očnjaci bez pločastih kutnjaka, jer je zubatac krunaš predator kojem su lovina u prvom redu ribe i glavonošci. A ako se pažljivije pogleda repna peraja, lako se može uočiti da je samo donji krak ukrašen plavičasto bijelim rubom.

Pagar, za razliku od arbuna i zubaca, ima nešto zatupastiji profil, te karakteristično zatamnjenje koje pokriva čelo i oči, najviše nalik na Zoro-masku. U ustima se, pored snažnih sjekutića, nalazi i niz pločastih kutnjaka kojima s lakoćom drobi školjkaše i rakove.

---

image

Iskričave azurne točkice najčešće nestaju nakon ugibanja

---

A repna peraja je na oba kraka ukrašena plavičasto-bijelim obrubom.

Naravno, kao odrasle jedinke nije ih teško razlikovati jer su glavna fizička obilježja, uključujući i veličinu, lako uočljiva.

DAGNJA NA PRVOM MJESTU

Premda se može uloviti i u noćnom ribolovu, arbun je uglavnom dnevna lovina. Najbolje se lovi u toplijem dijelu godine, kada ga se može naći i na manjim dubinama.

Kao pridnena lovina u gospodarskom se ribolovu najviše lovi kočama, dok je u sportskom ribolovu kančenica najčešći alat. Slaganje predveza za lov arbuna je jednostavan posao. Na kraju predveza nalazi se olovnica, a iznad nje dvije do tri prame s udicama, s tim da se najdonja prama s osnovom predveza spaja neposredno iznad olovnice, tako da bi tijekom lova mogla ležati na dnu. Prame su fluorokarbonske, duge od 30 do 60 centimetara, promjera prilagođenog veličini očekivane lovine, rijetko kada tanje od 0,16 i deblje od 0,28 milimetara.

Najprimjerenije udice za lov arbuna su oblika Yamame, tanke žičane, koje se lako mogu sakriti u ješku, pri čemu zbog dužeg vrata mogu podnijeti i obilatije ješke.

Arbun je prvenstveno mesojed, tako da i ješku treba uskladiti s tom činjenicom. Iako će rado napasti sve morske animalne ješke, najradije i najpohlepnije jede dagnju.

Premda mnogi udičari u ješkanju vode računa o tome da ješka bude oblikovana tako da nema repova, arbuni vole kada se ješka postavlja šlampavo. Naravno, ješka mora biti postavljena tako da se ne može skinuti u prvom grizu, no poželjno je da omogući i kušavanje, nakon čega slijedi i onaj, za arbuna kobni griz do kraja.

Armiranje ješke silikonskim koncem u lovu arbuna nije potrebno, osim kada su u lovnoj zoni prisutne i druge sitne ribe poput batoglavaca, gira ili knezova, koji će i najbolje naješkanu udicu u trenu ogoliti.

Osim na dagnju, arbun će rado nasrnuti i na komade srdele, filete liganja, sve uobičajene crve, ali i pileća prsa, koja su u posljednje vrijeme sve češće korištena ješka, dijelom zbog dostupnosti, a dijelom zbog lakšeg i čistijeg rukovanja.

NEDVOSMISLENI GRIZ

Sam lov arbuna je jednostavan. Nakon što sistem povučen olovnicom dotakne dno, struna se napne, čekajući griz do kojega treba doći u kratkom vremenu. Griz se može jasno osjetiti kao odmjereni trzaj-dva, nakon kojih slijedi druga serija, u kojoj je najčešće jedan od trzaja karakteristično jak i nedvosmislen poziv na kontru.

---

image

Nasukan strpljenjem na običnoj pošti

---

Izvlačenje zakačenog arbuna je uvijek dinamično, jer je arbun borac koji pruža otpor do kraja. Budući da se lovi na relativno malim dubinama, promjene tlaka ga uglavnom ne pogađaju toliko jako da bi otpor osjetno oslabio.

Za razliku od brojnih drugih vrsta kod kojih je jato sastavljeno od jedinki iste veličine, kod arbuna su jata često mješovita, tako da se u istom jatu mogu naći i mali i veliki arbuni. Naravno, mali su znatno nasrtljiviji od velikih tako da su prvi na udicama, zbog čega uglavnom prvi i stradavaju.

No, takvo izvlačenje malih riba nipošto ne znači da mjesto treba mijenjati već samo da treba biti dovoljno strpljiv i čekati krupnije primjerke, koji se uglavnom nakon kraćeg vremena ipak pojave na površini.

Važno je samo ne škrtariti na ješki, jer kod arbuna, možda čak i najviše u odnosu na ostale riblje vrste, vrijedi ono zlatno pravilo: mala ješka - mala riba, velika ješka - velika riba.

I premda je lov arbuna dovoljno dinamičan, svim ribolovcima je uvijek cilj ulov one malo veće, a po mogućnosti i najveće ribe. A naći velikog arbuna najčešće nije nimalo lak posao.

VELIKI SU SAMOTARI

Arbun je riba jata i nije tajna gdje ga se može naći. No veliki arbuni su često samotari, dok se okupljeni u jata drže samo na određenim mikrolokacijama, u pravilu na rubovima brakova ili pak na sjecištima kurenata, uglavnom nad kamenitim i djelomično zaraštenim dnom.

Takve mikrolokacije su u pravilu bogate hranom i rijetko su kada ispod 30 metara dubine.

Statistički gledano, većina zabilježenih kapitalnih ulova je ostvarena na dubinama od 60 do 70 metara, u pravilu velikom ješkom, pri čemu je griz u najvećem broju slučajeva bio nedvosmislen, takav da istrgne štap iz ruke.

---

image

Ovakvi se rijetko sreću

---

Posebno je zanimljivo da pozicije na kojima se ulovi veliki arbun samotar nakon više tjedana ponovo ponude ulov sličnih dimenzija, što znači da su takva mjesta velikim arbunima iz nekog, samo njima znanog razloga, svakako privlačna. Stoga je iznimno važno nakon takvog ulova zabilježiti poziciju kako bismo joj se kasnije mogli vratiti po još kojeg kapitalca.

No, na nekim mikrolokacijama su veliki arbuni stalna postava, pri čemu je samo na savjesti ribolovca hoće li poštu potpuno izloviti ili će se zadovoljiti s jednom do dvije ribe.

KLIZNA KABURA

Osim kančanicom, arbuni, i to posebno veliki, vrlo se uspješno mogu loviti i kliznom kaburom, tzv. slide ili tai kaburom, kod koje se olovna glava u kurentu odvaja od suknjice s udicama. I premda se u takvom lovu mogu ostvariti čisti varaličarski ulovi, puno se bolji rezultati postižu ješkom na udicama.

---

image

Tai kabura je nasukala kapitalca

---

A tajna uspješnosti lova velikih arbuna kaburom i nije neka tajna. Naime, arbun je kao proždrljiva riba uvijek skloniji velikoj ješki, što kod kabure simulira olovna glava. I dok je u ribolovu kančanicom 80 posto ulova sitna riba, a tek nekih 20 posto krupnija, kod kabure je obrnuto, i to upravo zbog glave varalice koja u pravilu privlači krupniju lovinu.

A budući da je u pitanju lov drifting metodom, za ješku je najpraktičnije koristiti ili komadiće velikog crva ili filete liganja.

---

image

Eh, kad bi svaki bio ovoliki

---

I premda je rizik od gubitka ribe veći, u lovu arbuna bi dobro bilo dakronski spoj varalice i udica zamijeniti fluorokarbonskim i malo ga produžiti, tako da udice izvire izvan suknjice. Naravno, ako se na takvu postavu baci uistinu velika riba, tada počinju slatke muke, no za velikog arbuna takva je prezentacija upravo neodoljiva.

---

ARBUN

- lat. Pagellus erythrinus (Linnaeus, 1758)

- obitelj ljuskavki (Sparidae)

Ostali hrvatski nazivi: Arbor, arbul, crvenac, fag, fravulin, marelić, rbun, ribon, rombun i rumenac.

Strani nazivi

engleski - Common pandora

francuski - Pageot commun

njemački - Rotbrasse

talijanski - Pagello fragolino

---

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Još jedan kilaš u nizu...


Ovakve svi čekaju


Iskričave azurne točkice najčešće nestaju nakon ugibanja


Tai kabura je nasukala kapitalca


Nasukan strpljenjem na običnoj pošti


Redom, jedan po jedan



Ovakvi se rijetko sreću


Velika ješka nije problem


Eh, kad bi svaki bio ovoliki


Zima također zna biti izdašna


Sto metara dubine i pola lignje


Na pravoj pošti


Ovaj se bacio na panulu za brancina


Arbun ima relativno velika usta


To je ulov kakav se traži!


Dobar razlog za foto sesssion


I klasična kabura može donijeti velikog arbuna


Usta malog zubaca krunaša su naoružana očnjacima


Duge šipčice leđne peraje siguran su pokazatelj da je u pitanju zubatac krunaš


Velika ješka i velika udica za veliku ribu


Puna škrinja gušta


Dagnja je ješka broj 1


Kabura je uzela danak


Arbun je jedna od najrazvikanijih riba u sportskom ribolovu


Pagra odaju kutnjaci


Zoro-maska je tipičan ukras pagra


Rješenje za dobro raspoloženje


Zubatac krunaš (gore) i pagar (dolje) lako se razlikuju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/velika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca-1367211 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cbeca5296e909d989d0d695a54a5f2a9dec412b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+crvena+pri%C4%8Da%3A+na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+donosi+sve+%C5%A1to+trebate+znati+o+lovu+arbuna+kapitalaca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca-1367211 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelika-crvena-prica-nas-strucnjak-donosi-sve-sto-trebate-znati-o-lovu-arbuna-kapitalaca-1367211 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Arbuni kapitalci uvijek su tražena lovina, jednim dijelom zbog stalne težnje ribolovaca za velikom ribom, a drugim i puno većim dijelom zbog njegove borbenosti koja je jedinstvena i koja svakog ribolovca ispunjava krajnjim užitkom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CILJANI RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

CILJANI RIBOLOVVelika crvena priča: naš stručnjak donosi sve što trebate znati o lovu arbuna kapitalaca

Piše Boris BULIĆ/Max Fishing
26. veljače 2024. - 11:17

Arbun je zasigurno jedna od najrazvikanijih i najčešće kančanicom lovljenih riba. Malo je ribolovaca koji se u svakom izlasku na more ne sretnu barem s jednim arbunom. Jednako tako jako veliki broj ribolovaca ciljano lovi samo arbune, jednim dijelom zbog toga što im je to koliko-toliko siguran ulov, a drugim jer uistinu vole loviti arbune. A voljeti ih loviti nije teško. Ova borbena riba najčešće ne posustaje ni kad se nađe u barci, tako da je uzbuđenje u izvlačenju uvijek zagarantirano.

RIBA DNA

Arbuna možemo naći duž cijele obale, najčešće nad ljušturasto-pjeskovitim dnima na dubinama od 10 pa sve do 300 metara. Osim na ravnome dnu, čest je i na padinama brakova, gdje zna formirati veća jata.

Voli kanalska mora, pri čemu mu niži salinitet nije prepreka, tako da je br...

12. svibanj 2024 07:59