stdClass Object ( [id] => 1197392 [title] => Viška, guardian ili downrigger: kakvom panulom na gofa, zubaca, pagara i ostale krupne ribe koje s njima dijele lovište? [alias] => viska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tradicionalno, naši udičari gofa, pagara, zubaca i ostale krupne ribe najčešće love panulom na kojoj je živi ili barem svježi prirodni mamac. Nekada su to činili gotovo isključivo priborom otežanim velikim brojem malih olovnica, poznatim kao viška panula, a posljednja dva-tri desetljeća sve više priborom opterećenim guardianom te downriggerom.

Svaki od tih pribora i njima prikladnih tehnika lova ima i prednosti i mane. Stoga svatko tko potezanjem mamca za plovilom želi uspješno loviti spomenute i ostale krupne ribe mora poznavati te tehnike, te odabrati i upotrijebiti najprikladniju za primjenu u određenoj situaciji.

Podsjetimo, spomenute panule razlikuju se po izgledu, veličini, količini i načinu postavljanja utega, čija je uloga, osim potapanja, i sprječavanje zapinjanja ostatka pribora za dno.

Krivulja dna

Teška panula (crtež br. 1), kako višku još nazivaju, opterećena je velikim brojem relativno lakih olovnica postavljenih na veliku dužinu osnovne strune.

---

image

Crtež br. 1 - Viška panula

---

Ostale dvije panule opterećene su samo jednim utegom. Kod guardiana (crtež br. 2), naški rečeno panule s olovom čuvarom, uteg je posredstvom tankog priveza (pjoka) obješen za osnovnu strunu.

---

image

Crtež br. 2 - Panula s olovom čuvarem

---

Downrigger, kod nas poznati i kao kranska potapalica (crtež br. 3), konzolni je kran koji pomoću posebne strune spušta i podiže uteg na koji je rastavljivom vezom spojena osnovna struna panula.

---

image

Crtež br. 3 - Panula s kranskom potapalicom

---

Zbog specifičnog rasporeda preko 100 olovnica raznih težina, viška panula najdublje tone dijelom koji je malo ispred spoja osnovne strune i završnjaka panule. Zato taj dio s najtežim olovnicama prvi dolazi u dodir sa dnom i signalizira panulašu da ubrza povlačenje ili skrati dužinu panule kako bi je podigao i tako spriječio zapinjanje i gubljenje mamca ili dijela panule.

Konstrukcija viškoj omogućava vrlo precizno praćenje krivulje dna. S njom se mogu vrlo detaljno pretražiti manji i plići brakovi, što s guardian panulom, a posebice downrigger panulom nije moguće. Međutim, viškom nije moguće loviti pomoću štapa i role, jer se dio njezine osnovne strune na kojoj su olovnice ne može namotati na rolu.

To znači da se ta panula mora stalno držati u ruci. To ima i dobrih i loših strana. Dobra je što se takvim priborom najlakše i najbrže osjeti dodir s dnom i ribom, te pokušaj bijega ribe-mamca kad uoči napadača…

Štoviše, iskusniji mogu razlikovati dodir s tvrdim od onog s mekim dnom, napad gofa od zubaca, krunaša ili kantara… Sa strunom u ruci najlakše se stvara slika onoga što se događa daleko pod površinom, može se procijeniti veličina i snaga plijena.

Debela struna

A da bi se mogla držati u ruci, osnovna struna mora biti od debela, dakle najlonska. Najčešće je promjera 1,00 do 1,20 mm. Mana joj je rastezljivost, što malo otežava davanje kontre i izvlačenje. No, to nije loše kad pribor zapne.

Tada je dovoljno vratiti se istim putem natrag da bi se gotovo uvijek pribor oslobodio zagrljaja dna. Za razliku od najlonske, osnovna struna od nerastezljive PE višenitke najčešće puca pri zapinjanju, a ako se to i ne dogodi, najčešće se ošteti toliko da je treba mijenjati.

Loša strana potrebe stalnog držanja pribora u ruci je i zamor, ali samo za fizički nespremne ribolovce. Manje spretni ribolovci imaju problema i zbog potrebe velikog prostora za rad s viškom panulom, pa im prijeti velika opasnost od mršenja pribora i gubitka ribe i dijela panule zbog toga.

---

image

Za lov viškom panulom treba puno prostora

---

Najveći nedostatak viške panule je što čak i najspretniji i najjači ribolovci s njom teško izvlače gofove i ostale ribe teže od 25 ili 30 kg. Štapom i rolom lakše je održavati stalni pritisak, ublažiti udarce…

Prednost upotrebe štapa i role raste s porastom dubine na kojoj se lovi. Granica gdje viška panula postaje osjetno lošije rješenje je između 35 i 40 metara dubine. Naime, da bi dosegnula tu dubinu, viška bi morala biti opterećena s više od 1,5 - 2 kg olovnica, pa bi je bilo iznimno teško držati u ruci.

Znači, do tih dubina prednost treba dati viškoj, a od njih u dubljim predjelima panulavati je bolje štapom, rolom i jednim utegom na priboru. No, kojim, guardianom ili downriggerom? Osim davanja odgovora na ovo pitanje, u daljnjem ćemo tekstu detaljniji nego o viškoj pisati o guardian i downrigger panulama te ribolovu s njima, jer su one manje poznate našim ribolovcima.

Olovo čuvar

Za lov gofa, ali i zubaca te ostalih krupnih riba koje s njima dijele lovište, najprikladniji su panulaški (trolling) štapovi te multiplikator role snage 30 do 50 libri. Štap se zbog najčešće dugog čekanja na napad ribe drži u specijalnim držačima, a tijekom borbe u rukama pomoću borbenog pojasa, ili oslonca te u borbenoj stolici.

---

image

Olovnica guardiana

---

Štap za lov olovom čuvarom mora imati toliko velike provodnike strune da kroz njih može proći vrtilica koja spaja osnovnu strunu i završnjak. Na rolu se može montirati najlon ili Dacron struna navedene jačine. Dacron je neelastičan, pa bolje prenosi dodir napadača, te utega i dna.

Zbog toga je bolje rješenje od najlona, ali montiran na na savitljivi štap spore akcije. Osnovna struna obvezno završava zatvorenom, bačvastom vrtilicom na koju se nadovezuje završnjak od najlona debljine 0,60 do 0,70 mm i dužine 30-tak metara. Na njegovu kraju su dvije ili tri udice s prstenastim vezištem za montažu iglice, skuše, šaruna ili kojeg dugog mamca.

Na isti prsten vrtilice gdje je kraj osnovne strune vezuje se tri metra dugi privez od tanjeg najlona koji nosi olovo čuvar. Na taj privez posredstvom kopče spaja se olovo čuvar (crtež br. 4) težine najčešće oko 500 grama, po potrebi i više.

---

image

Crtež br. 4 - Privez za olovo čuvar

---

Na manjim dubinama, pogotovo ako se radi i o manjim pozicijama, s guardianom je teže loviti nego s viškom panulom. On dolazi do izražaja na terenima dubljim od dvadesetak metara. No, za postizanje dubina od preko 50 metara potreban je uteg pod čijim se teretom vrh štapa savija do krajnje granice. Zato je za lov na velikim dubinama najprikladniji downrigger.

Prednosti i mane

Prednosti lova guardianom nad onim s downriggerom su što se s olovom čuvarom i štapom u ruci uteg lakše precizno vodi, tako da mamac prati liniju dna duž padina i procijepa. Svaki put pritom se lako osjeti kad olovnica dotakne dno. Dovoljno je tada samo podignuti vrh štapa da bi se izbjeglo kačenje. Ako i zapne za dno, najčešće se gubi samo olovo čuvar i njegov najlonski držač.

---

image

Klasični guardiani

---

Ta činjenica potiče ribolovce da love svugdje, osobito gdje su stijene strme i pune procijepa. Sa štapom u ruci kontrira se brže i sigurnije, a lovna se zona može više i brže pretražiti i po visini. Mamac se pokretima vrha štapa lijevo-desno te premještanjem ribolovca po plovilu može voditi i različitim putanjama, a ne samo putanjom plovila kao što je slučaj s downriggerom, jer se u lovu njime štap obvezno drži u nosaču na plovilu. Te promjene putanje kretanja mamca dodatno izazivaju pozornost grabljivica.

Nedostatak panule s guardioanom u odnosu na onu s downriggerom je u tome što nije lako dugo štap držati u ruci. Osim toga, ribolovac može koristiti samo jedan pribor i to samo na srednje dubokim terenima. S jednog plovila može loviti samo jedan ribolovac, jer se dva pribora s olovom čuvarom lako zapetljaju.

Sa štapa koji ribolovac drži u ruci osnovna struna u more ulazi daleko iza plovila, što može uzrokovati više problema, od kojih je najveći otežano praćenje linije dna. Dužina ispuštene strune može se skratiti ako se lovi s gumenjaka ili nekog drugog niskog plovila, ali i prilikom lova iz jedrilice koja ne stvara buku motorom, zbog čega joj grabljivice prilaze pa se i mamac može voditi na manjem rastojanju iza plovila.

Dvije panule

Kad se ribari po jakom kurentu ili uz vjetar u krmu, s olovom čuvarom treba puno vremena kako bi mamac dosegnuo dubine između 45 i 60 metara. Osim već navedenih dobrih osobina downriggera, prednost mu je što se uz panulu s njim može potazati još jedna s lakšim guardianom za lov igluna i ostalih grabljivica srednjih i gornjih slojeva mora.

---

image

Olovnica downriggera

---

Štoviše, postoji način da se na jedan downrigger postave dvije panule. Osnovna struna panule pomoću downriggera ulazi u more veoma blizu krme plovila, pa nema šanse da je prekine neki brod u prolazu.

Uz visoku cijenu, najveći nedostatak kranske potapalice je otežano praćenje linije dna. Posebno s ručno upravljanom, jer od voditelja plovila zahtijeva stalno praćenje izgleda dna te spuštanje ili podizanje olovnice-čuvara. Ovaj nedostatak nemaju automatizirani downriggeri pokretani elektromotorima koji su povezani s ehosonderom.

Za razliku od olova čuvara, u slučaju zapinjanja downrigger olovnice, osim nje se najčešće gubi i dio opreme te mamac. Uz to, kao i kod ostalih tehnika lova panulom, postoji šansa da gof i zubatac osjete prevaru i ispuste već napadniti mamac, ali i da tijekom spuštanja olovnice dođe do dodira strune koja je nosi i ribe.

---

image

Downrigger ima dosta vrlina, ali...

---

Manji prsteni

Zaključiti se može da obje metode imaju dobrih i loših strana. Iako većina iskusnih panulaša tvrdi da je panula s olovom čuvarom lovnija, dobro je da ribolovac s vremena na vrijeme razmisli koju upotrijebiti. Primjerice, tijekom ljeta i potkraj rujna sigurno je prikladnije koristiti downrigger s obzirom na veliku flotu brodova i brodica koji mogu prekinuti osnovnu strunu panule s olovom čuvarom.

Downrigger je najbolje rješenje za ribolov na dnu koje je relativno ravno, bez puno ponora i uzvisina, posebno kada je posada dvočlana, tako da se može loviti s dva štapa za gofa i zubaca, odnosno s jednim za njih, a s drugim, čak i dva, za igluna, tunu i druge ribe pola dna. Sve te prednosti downriggera nad guardianom prestaju na dnima plićim od 30-35 metara, posebice u lovu na manjim pozicijama.

---

image

Najsuvremeniji downrigger na struju upravljan ehosonderom

---

Za lov downriggerom koristi se isti multiplikator i štap kao i za lov olovom čuvarom, ali štap ne mora imati velike prstene provodnika, jer kroz njih neće trebati prolaziti vrtilica.

Naime, panula za lov tim priborom ne mora imati završnjak, pa time ni vrtilicu na njegovu spoju s osnovnom strunom. U tom slučaju udice se postavljaju direktno na kraj osnovne strune. Ona je najčešće najlonska, jer se lovi s odgođenom kontrom pa nije nužna Dacron struna koja je u stanju izdržati brzu kontru.

Dva načina

Bez obzira koja struna bila, ona se na 40-ak metara od mamca spaja s utegom downriggera kojeg nosi struna konzolnog krana, najčešće metalna.

S downriggerom je moguće loviti na dva načina. Prvi je da se spojka osnovne strune i downriggera podesi tako da ne pusti strunu panule čim grabljivica uzme mamac. U tom slučaju, prvu kontru grabljivica dobiva od pribora za spuštanje, downriggera, a tek zatim, kad spojka popusti, i od kočnice multiplikatora.

Drugi je način da se spojka podesi da strunu panule pušta na prvi dodir ribe i mamca. U tom slučaju riba-napadač može bez otpora uzeti mamac, jesti ga i otploviti. Čak i kočnica multiplikatora može biti slabo prikočena, tek toliko da je otpor vode ne nadjača. Nakon nekoliko sekundi od napada, ribolovac treba pojačati jačinu kočnice i dati kontru svom snagom. Ako je progutao mamac, s udicom u trbuhu gof, a pogotovo zubatac, ne bori se dugo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALATI I TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ALATI I TEHNIKE 2 0 11166 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-09-13 18:06:42 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-01 13:20:40 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-01 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547584.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547586.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547585.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547582.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547581.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547580.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6547579.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6558998.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6558997.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6558996.jpg","\/images\/slike\/2015\/09\/13\/6558995.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zubatac ulovljen na guardian panulu<\/p>","

Olovnica guardiana<\/p>","

Klasi\u010dni guardiani<\/p>","

Najsuvremeniji downrigger na struju upravljan ehosonderom<\/p>","

Downrigger ima dosta vrlina, ali...<\/p>","

Za lov vi\u0161kom panulom treba puno prostora<\/p>","

Olovnica downriggera<\/p>","

Crte\u017e br. 2 - Panula s olovom \u010duvarem<\/p>","

Crte\u017e br. 1 - Vi\u0161ka panula<\/p>","

Crte\u017e br. 4 - Privez za olovo \u010duvar<\/p>","

Crte\u017e br. 3 - Panula s kranskom potapalicom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_6547584_1920.jpg":"1920x1080","k_6547584_1280.jpg":"1280x1280","k_6547584_1024.jpg":"1024x1024","k_6547584_640.jpg":"640x640","k_6547584_480.jpg":"480x480","k_6547584_340.jpg":"340x340","k_6547584_220.jpg":"220x220","o_6547584_1280.jpg":"1280x960","o_6547584_1024.jpg":"1024x768","o_6547584_640.jpg":"640x480","o_6547584_480.jpg":"480x360","o_6547584_340.jpg":"340x255","o_6547584_220.jpg":"220x165","h_6547584_1280.jpg":"1280x854","h_6547584_1024.jpg":"1024x683","h_6547584_640.jpg":"640x427","h_6547584_480.jpg":"480x320","h_6547584_340.jpg":"340x227","h_6547584_220.jpg":"220x147","pp_6547584_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547584_1024.jpg":"805x1024","pp_6547584_640.jpg":"503x640","pp_6547584_480.jpg":"377x480","pp_6547584_340.jpg":"267x340","pp_6547584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x952","hd_6547586_1920.jpg":"1920x1080","k_6547586_1280.jpg":"1280x1280","k_6547586_1024.jpg":"1024x1024","k_6547586_640.jpg":"640x640","k_6547586_480.jpg":"480x480","k_6547586_340.jpg":"340x340","k_6547586_220.jpg":"220x220","o_6547586_1280.jpg":"1280x634","o_6547586_1024.jpg":"1024x507","o_6547586_640.jpg":"640x317","o_6547586_480.jpg":"480x238","o_6547586_340.jpg":"340x168","o_6547586_220.jpg":"220x109","h_6547586_1280.jpg":"1280x854","h_6547586_1024.jpg":"1024x683","h_6547586_640.jpg":"640x427","h_6547586_480.jpg":"480x320","h_6547586_340.jpg":"340x227","h_6547586_220.jpg":"220x147","pp_6547586_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547586_1024.jpg":"805x1024","pp_6547586_640.jpg":"503x640","pp_6547586_480.jpg":"377x480","pp_6547586_340.jpg":"267x340","pp_6547586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x813","hd_6547585_1920.jpg":"1920x1080","k_6547585_1280.jpg":"1280x1280","k_6547585_1024.jpg":"1024x1024","k_6547585_640.jpg":"640x640","k_6547585_480.jpg":"480x480","k_6547585_340.jpg":"340x340","k_6547585_220.jpg":"220x220","o_6547585_1280.jpg":"1280x1040","o_6547585_1024.jpg":"1024x832","o_6547585_640.jpg":"640x520","o_6547585_480.jpg":"480x390","o_6547585_340.jpg":"340x276","o_6547585_220.jpg":"220x178","h_6547585_1280.jpg":"1280x854","h_6547585_1024.jpg":"1024x683","h_6547585_640.jpg":"640x427","h_6547585_480.jpg":"480x320","h_6547585_340.jpg":"340x227","h_6547585_220.jpg":"220x147","pp_6547585_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547585_1024.jpg":"805x1024","pp_6547585_640.jpg":"503x640","pp_6547585_480.jpg":"377x480","pp_6547585_340.jpg":"267x340","pp_6547585_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6547582_1920.jpg":"1920x1080","k_6547582_1280.jpg":"1280x1280","k_6547582_1024.jpg":"1024x1024","k_6547582_640.jpg":"640x640","k_6547582_480.jpg":"480x480","k_6547582_340.jpg":"340x340","k_6547582_220.jpg":"220x220","o_6547582_1280.jpg":"1280x960","o_6547582_1024.jpg":"1024x768","o_6547582_640.jpg":"640x480","o_6547582_480.jpg":"480x360","o_6547582_340.jpg":"340x255","o_6547582_220.jpg":"220x165","h_6547582_1280.jpg":"1280x854","h_6547582_1024.jpg":"1024x683","h_6547582_640.jpg":"640x427","h_6547582_480.jpg":"480x320","h_6547582_340.jpg":"340x227","h_6547582_220.jpg":"220x147","pp_6547582_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547582_1024.jpg":"805x1024","pp_6547582_640.jpg":"503x640","pp_6547582_480.jpg":"377x480","pp_6547582_340.jpg":"267x340","pp_6547582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6547581_1920.jpg":"1920x1080","k_6547581_1280.jpg":"1280x1280","k_6547581_1024.jpg":"1024x1024","k_6547581_640.jpg":"640x640","k_6547581_480.jpg":"480x480","k_6547581_340.jpg":"340x340","k_6547581_220.jpg":"220x220","o_6547581_1280.jpg":"1280x960","o_6547581_1024.jpg":"1024x768","o_6547581_640.jpg":"640x480","o_6547581_480.jpg":"480x360","o_6547581_340.jpg":"340x255","o_6547581_220.jpg":"220x165","h_6547581_1280.jpg":"1280x854","h_6547581_1024.jpg":"1024x683","h_6547581_640.jpg":"640x427","h_6547581_480.jpg":"480x320","h_6547581_340.jpg":"340x227","h_6547581_220.jpg":"220x147","pp_6547581_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547581_1024.jpg":"805x1024","pp_6547581_640.jpg":"503x640","pp_6547581_480.jpg":"377x480","pp_6547581_340.jpg":"267x340","pp_6547581_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6547580_1920.jpg":"1920x1080","k_6547580_1280.jpg":"1280x1280","k_6547580_1024.jpg":"1024x1024","k_6547580_640.jpg":"640x640","k_6547580_480.jpg":"480x480","k_6547580_340.jpg":"340x340","k_6547580_220.jpg":"220x220","o_6547580_1280.jpg":"1280x960","o_6547580_1024.jpg":"1024x768","o_6547580_640.jpg":"640x480","o_6547580_480.jpg":"480x360","o_6547580_340.jpg":"340x255","o_6547580_220.jpg":"220x165","h_6547580_1280.jpg":"1280x854","h_6547580_1024.jpg":"1024x683","h_6547580_640.jpg":"640x427","h_6547580_480.jpg":"480x320","h_6547580_340.jpg":"340x227","h_6547580_220.jpg":"220x147","pp_6547580_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547580_1024.jpg":"805x1024","pp_6547580_640.jpg":"503x640","pp_6547580_480.jpg":"377x480","pp_6547580_340.jpg":"267x340","pp_6547580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x1024","hd_6547579_1920.jpg":"1920x1080","k_6547579_1280.jpg":"1280x1280","k_6547579_1024.jpg":"1024x1024","k_6547579_640.jpg":"640x640","k_6547579_480.jpg":"480x480","k_6547579_340.jpg":"340x340","k_6547579_220.jpg":"220x220","o_6547579_1280.jpg":"1280x853","o_6547579_1024.jpg":"1024x682","o_6547579_640.jpg":"640x426","o_6547579_480.jpg":"480x320","o_6547579_340.jpg":"340x226","o_6547579_220.jpg":"220x146","h_6547579_1280.jpg":"1280x854","h_6547579_1024.jpg":"1024x683","h_6547579_640.jpg":"640x427","h_6547579_480.jpg":"480x320","h_6547579_340.jpg":"340x227","h_6547579_220.jpg":"220x147","pp_6547579_1280.jpg":"1006x1280","pp_6547579_1024.jpg":"805x1024","pp_6547579_640.jpg":"503x640","pp_6547579_480.jpg":"377x480","pp_6547579_340.jpg":"267x340","pp_6547579_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1358","hd_6558998_1920.jpg":"1920x1080","k_6558998_1280.jpg":"1280x1280","k_6558998_1024.jpg":"1024x1024","k_6558998_640.jpg":"640x640","k_6558998_480.jpg":"480x480","k_6558998_340.jpg":"340x340","k_6558998_220.jpg":"220x220","o_6558998_1280.jpg":"1280x905","o_6558998_1024.jpg":"1024x724","o_6558998_640.jpg":"640x452","o_6558998_480.jpg":"480x339","o_6558998_340.jpg":"340x240","o_6558998_220.jpg":"220x155","h_6558998_1280.jpg":"1280x854","h_6558998_1024.jpg":"1024x683","h_6558998_640.jpg":"640x427","h_6558998_480.jpg":"480x320","h_6558998_340.jpg":"340x227","h_6558998_220.jpg":"220x147","pp_6558998_1280.jpg":"1006x1280","pp_6558998_1024.jpg":"805x1024","pp_6558998_640.jpg":"503x640","pp_6558998_480.jpg":"377x480","pp_6558998_340.jpg":"267x340","pp_6558998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1329","hd_6558997_1920.jpg":"1920x1080","k_6558997_1280.jpg":"1280x1280","k_6558997_1024.jpg":"1024x1024","k_6558997_640.jpg":"640x640","k_6558997_480.jpg":"480x480","k_6558997_340.jpg":"340x340","k_6558997_220.jpg":"220x220","o_6558997_1280.jpg":"1280x886","o_6558997_1024.jpg":"1024x708","o_6558997_640.jpg":"640x443","o_6558997_480.jpg":"480x332","o_6558997_340.jpg":"340x235","o_6558997_220.jpg":"220x152","h_6558997_1280.jpg":"1280x854","h_6558997_1024.jpg":"1024x683","h_6558997_640.jpg":"640x427","h_6558997_480.jpg":"480x320","h_6558997_340.jpg":"340x227","h_6558997_220.jpg":"220x147","pp_6558997_1280.jpg":"1006x1280","pp_6558997_1024.jpg":"805x1024","pp_6558997_640.jpg":"503x640","pp_6558997_480.jpg":"377x480","pp_6558997_340.jpg":"267x340","pp_6558997_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1400","hd_6558996_1920.jpg":"1920x1080","k_6558996_1280.jpg":"1280x1280","k_6558996_1024.jpg":"1024x1024","k_6558996_640.jpg":"640x640","k_6558996_480.jpg":"480x480","k_6558996_340.jpg":"340x340","k_6558996_220.jpg":"220x220","o_6558996_1280.jpg":"1280x933","o_6558996_1024.jpg":"1024x746","o_6558996_640.jpg":"640x466","o_6558996_480.jpg":"480x350","o_6558996_340.jpg":"340x247","o_6558996_220.jpg":"220x160","h_6558996_1280.jpg":"1280x854","h_6558996_1024.jpg":"1024x683","h_6558996_640.jpg":"640x427","h_6558996_480.jpg":"480x320","h_6558996_340.jpg":"340x227","h_6558996_220.jpg":"220x147","pp_6558996_1280.jpg":"1006x1280","pp_6558996_1024.jpg":"805x1024","pp_6558996_640.jpg":"503x640","pp_6558996_480.jpg":"377x480","pp_6558996_340.jpg":"267x340","pp_6558996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","hd_6558995_1920.jpg":"1920x1080","k_6558995_1280.jpg":"1280x1280","k_6558995_1024.jpg":"1024x1024","k_6558995_640.jpg":"640x640","k_6558995_480.jpg":"480x480","k_6558995_340.jpg":"340x340","k_6558995_220.jpg":"220x220","o_6558995_1280.jpg":"1280x887","o_6558995_1024.jpg":"1024x709","o_6558995_640.jpg":"640x443","o_6558995_480.jpg":"480x332","o_6558995_340.jpg":"340x235","o_6558995_220.jpg":"220x152","h_6558995_1280.jpg":"1280x854","h_6558995_1024.jpg":"1024x683","h_6558995_640.jpg":"640x427","h_6558995_480.jpg":"480x320","h_6558995_340.jpg":"340x227","h_6558995_220.jpg":"220x147","pp_6558995_1280.jpg":"1006x1280","pp_6558995_1024.jpg":"805x1024","pp_6558995_640.jpg":"503x640","pp_6558995_480.jpg":"377x480","pp_6558995_340.jpg":"267x340","pp_6558995_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15145162 Threads: 1 Questions: 3164849373 Slow queries: 7082448 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235245445 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/viska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe-1197392 [printLink] => /om/ribolov/viska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe-1197392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650274 [name] => viška panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => viska-panula [link] => /tag/viska-panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679665 [name] => guardian panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-01 15:14:24 [main_article_id] => 0 [alias] => guardian-panula [link] => /tag/guardian-panula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650402 [name] => downrigger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 15:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => downrigger [link] => /tag/downrigger ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [4] => stdClass Object ( [id] => 619515 [name] => panulavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-04 16:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje [link] => /tag/panulavanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 670987 [name] => panula ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 15:12:27 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-ribolov [link] => /tag/panula-ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650404 [name] => kranska potapalica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 15:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kranska-potapalica [link] => /tag/kranska-potapalica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALATI I TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Viška, guardian ili downrigger: kakvom panulom na gofa, zubaca, pagara i ostale krupne ribe koje s njima dijele lovište? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547584.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Zubatac ulovljen na guardian panulu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547584.jpg [title] =>

Zubatac ulovljen na guardian panulu

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547586.jpg [title] =>

Olovnica guardiana

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547585.jpg [title] =>

Klasični guardiani

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547582.jpg [title] =>

Najsuvremeniji downrigger na struju upravljan ehosonderom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547581.jpg [title] =>

Downrigger ima dosta vrlina, ali...

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547580.jpg [title] =>

Za lov viškom panulom treba puno prostora

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6547579.jpg [title] =>

Olovnica downriggera

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6558998.jpg [title] =>

Crtež br. 2 - Panula s olovom čuvarem

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6558997.jpg [title] =>

Crtež br. 1 - Viška panula

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6558996.jpg [title] =>

Crtež br. 4 - Privez za olovo čuvar

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/09/13/6558995.jpg [title] =>

Crtež br. 3 - Panula s kranskom potapalicom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tradicionalno, naši udičari gofa, pagara, zubaca i ostale krupne ribe najčešće love panulom na kojoj je živi ili barem svježi prirodni mamac. Nekada su to činili gotovo isključivo priborom otežanim velikim brojem malih olovnica, poznatim kao viška panula, a posljednja dva-tri desetljeća sve više priborom opterećenim guardianom te downriggerom.

Svaki od tih pribora i njima prikladnih tehnika lova ima i prednosti i mane. Stoga svatko tko potezanjem mamca za plovilom želi uspješno loviti spomenute i ostale krupne ribe mora poznavati te tehnike, te odabrati i upotrijebiti najprikladniju za primjenu u određenoj situaciji.

Podsjetimo, spomenute panule razlikuju se po izgledu, veličini, količini i načinu postavljanja utega, čija je uloga, osim potapanja, i sprječavanje zapinjanja ostatka pribora za dno.

Krivulja dna

Teška panula (crtež br. 1), kako višku još nazivaju, opterećena je velikim brojem relativno lakih olovnica postavljenih na veliku dužinu osnovne strune.

---

image

Crtež br. 1 - Viška panula

---

Ostale dvije panule opterećene su samo jednim utegom. Kod guardiana (crtež br. 2), naški rečeno panule s olovom čuvarom, uteg je posredstvom tankog priveza (pjoka) obješen za osnovnu strunu.

---

image

Crtež br. 2 - Panula s olovom čuvarem

---

Downrigger, kod nas poznati i kao kranska potapalica (crtež br. 3), konzolni je kran koji pomoću posebne strune spušta i podiže uteg na koji je rastavljivom vezom spojena osnovna struna panula.

---

image

Crtež br. 3 - Panula s kranskom potapalicom

---

Zbog specifičnog rasporeda preko 100 olovnica raznih težina, viška panula najdublje tone dijelom koji je malo ispred spoja osnovne strune i završnjaka panule. Zato taj dio s najtežim olovnicama prvi dolazi u dodir sa dnom i signalizira panulašu da ubrza povlačenje ili skrati dužinu panule kako bi je podigao i tako spriječio zapinjanje i gubljenje mamca ili dijela panule.

Konstrukcija viškoj omogućava vrlo precizno praćenje krivulje dna. S njom se mogu vrlo detaljno pretražiti manji i plići brakovi, što s guardian panulom, a posebice downrigger panulom nije moguće. Međutim, viškom nije moguće loviti pomoću štapa i role, jer se dio njezine osnovne strune na kojoj su olovnice ne može namotati na rolu.

To znači da se ta panula mora stalno držati u ruci. To ima i dobrih i loših strana. Dobra je što se takvim priborom najlakše i najbrže osjeti dodir s dnom i ribom, te pokušaj bijega ribe-mamca kad uoči napadača…

Štoviše, iskusniji mogu razlikovati dodir s tvrdim od onog s mekim dnom, napad gofa od zubaca, krunaša ili kantara… Sa strunom u ruci najlakše se stvara slika onoga što se događa daleko pod površinom, može se procijeniti veličina i snaga plijena.

Debela struna

A da bi se mogla držati u ruci, osnovna struna mora biti od debela, dakle najlonska. Najčešće je promjera 1,00 do 1,20 mm. Mana joj je rastezljivost, što malo otežava davanje kontre i izvlačenje. No, to nije loše kad pribor zapne.

Tada je dovoljno vratiti se istim putem natrag da bi se gotovo uvijek pribor oslobodio zagrljaja dna. Za razliku od najlonske, osnovna struna od nerastezljive PE višenitke najčešće puca pri zapinjanju, a ako se to i ne dogodi, najčešće se ošteti toliko da je treba mijenjati.

Loša strana potrebe stalnog držanja pribora u ruci je i zamor, ali samo za fizički nespremne ribolovce. Manje spretni ribolovci imaju problema i zbog potrebe velikog prostora za rad s viškom panulom, pa im prijeti velika opasnost od mršenja pribora i gubitka ribe i dijela panule zbog toga.

---

image

Za lov viškom panulom treba puno prostora

---

Najveći nedostatak viške panule je što čak i najspretniji i najjači ribolovci s njom teško izvlače gofove i ostale ribe teže od 25 ili 30 kg. Štapom i rolom lakše je održavati stalni pritisak, ublažiti udarce…

Prednost upotrebe štapa i role raste s porastom dubine na kojoj se lovi. Granica gdje viška panula postaje osjetno lošije rješenje je između 35 i 40 metara dubine. Naime, da bi dosegnula tu dubinu, viška bi morala biti opterećena s više od 1,5 - 2 kg olovnica, pa bi je bilo iznimno teško držati u ruci.

Znači, do tih dubina prednost treba dati viškoj, a od njih u dubljim predjelima panulavati je bolje štapom, rolom i jednim utegom na priboru. No, kojim, guardianom ili downriggerom? Osim davanja odgovora na ovo pitanje, u daljnjem ćemo tekstu detaljniji nego o viškoj pisati o guardian i downrigger panulama te ribolovu s njima, jer su one manje poznate našim ribolovcima.

Olovo čuvar

Za lov gofa, ali i zubaca te ostalih krupnih riba koje s njima dijele lovište, najprikladniji su panulaški (trolling) štapovi te multiplikator role snage 30 do 50 libri. Štap se zbog najčešće dugog čekanja na napad ribe drži u specijalnim držačima, a tijekom borbe u rukama pomoću borbenog pojasa, ili oslonca te u borbenoj stolici.

---

image

Olovnica guardiana

---

Štap za lov olovom čuvarom mora imati toliko velike provodnike strune da kroz njih može proći vrtilica koja spaja osnovnu strunu i završnjak. Na rolu se može montirati najlon ili Dacron struna navedene jačine. Dacron je neelastičan, pa bolje prenosi dodir napadača, te utega i dna.

Zbog toga je bolje rješenje od najlona, ali montiran na na savitljivi štap spore akcije. Osnovna struna obvezno završava zatvorenom, bačvastom vrtilicom na koju se nadovezuje završnjak od najlona debljine 0,60 do 0,70 mm i dužine 30-tak metara. Na njegovu kraju su dvije ili tri udice s prstenastim vezištem za montažu iglice, skuše, šaruna ili kojeg dugog mamca.

Na isti prsten vrtilice gdje je kraj osnovne strune vezuje se tri metra dugi privez od tanjeg najlona koji nosi olovo čuvar. Na taj privez posredstvom kopče spaja se olovo čuvar (crtež br. 4) težine najčešće oko 500 grama, po potrebi i više.

---

image

Crtež br. 4 - Privez za olovo čuvar

---

Na manjim dubinama, pogotovo ako se radi i o manjim pozicijama, s guardianom je teže loviti nego s viškom panulom. On dolazi do izražaja na terenima dubljim od dvadesetak metara. No, za postizanje dubina od preko 50 metara potreban je uteg pod čijim se teretom vrh štapa savija do krajnje granice. Zato je za lov na velikim dubinama najprikladniji downrigger.

Prednosti i mane

Prednosti lova guardianom nad onim s downriggerom su što se s olovom čuvarom i štapom u ruci uteg lakše precizno vodi, tako da mamac prati liniju dna duž padina i procijepa. Svaki put pritom se lako osjeti kad olovnica dotakne dno. Dovoljno je tada samo podignuti vrh štapa da bi se izbjeglo kačenje. Ako i zapne za dno, najčešće se gubi samo olovo čuvar i njegov najlonski držač.

---

image

Klasični guardiani

---

Ta činjenica potiče ribolovce da love svugdje, osobito gdje su stijene strme i pune procijepa. Sa štapom u ruci kontrira se brže i sigurnije, a lovna se zona može više i brže pretražiti i po visini. Mamac se pokretima vrha štapa lijevo-desno te premještanjem ribolovca po plovilu može voditi i različitim putanjama, a ne samo putanjom plovila kao što je slučaj s downriggerom, jer se u lovu njime štap obvezno drži u nosaču na plovilu. Te promjene putanje kretanja mamca dodatno izazivaju pozornost grabljivica.

Nedostatak panule s guardioanom u odnosu na onu s downriggerom je u tome što nije lako dugo štap držati u ruci. Osim toga, ribolovac može koristiti samo jedan pribor i to samo na srednje dubokim terenima. S jednog plovila može loviti samo jedan ribolovac, jer se dva pribora s olovom čuvarom lako zapetljaju.

Sa štapa koji ribolovac drži u ruci osnovna struna u more ulazi daleko iza plovila, što može uzrokovati više problema, od kojih je najveći otežano praćenje linije dna. Dužina ispuštene strune može se skratiti ako se lovi s gumenjaka ili nekog drugog niskog plovila, ali i prilikom lova iz jedrilice koja ne stvara buku motorom, zbog čega joj grabljivice prilaze pa se i mamac može voditi na manjem rastojanju iza plovila.

Dvije panule

Kad se ribari po jakom kurentu ili uz vjetar u krmu, s olovom čuvarom treba puno vremena kako bi mamac dosegnuo dubine između 45 i 60 metara. Osim već navedenih dobrih osobina downriggera, prednost mu je što se uz panulu s njim može potazati još jedna s lakšim guardianom za lov igluna i ostalih grabljivica srednjih i gornjih slojeva mora.

---

image

Olovnica downriggera

---

Štoviše, postoji način da se na jedan downrigger postave dvije panule. Osnovna struna panule pomoću downriggera ulazi u more veoma blizu krme plovila, pa nema šanse da je prekine neki brod u prolazu.

Uz visoku cijenu, najveći nedostatak kranske potapalice je otežano praćenje linije dna. Posebno s ručno upravljanom, jer od voditelja plovila zahtijeva stalno praćenje izgleda dna te spuštanje ili podizanje olovnice-čuvara. Ovaj nedostatak nemaju automatizirani downriggeri pokretani elektromotorima koji su povezani s ehosonderom.

Za razliku od olova čuvara, u slučaju zapinjanja downrigger olovnice, osim nje se najčešće gubi i dio opreme te mamac. Uz to, kao i kod ostalih tehnika lova panulom, postoji šansa da gof i zubatac osjete prevaru i ispuste već napadniti mamac, ali i da tijekom spuštanja olovnice dođe do dodira strune koja je nosi i ribe.

---

image

Downrigger ima dosta vrlina, ali...

---

Manji prsteni

Zaključiti se može da obje metode imaju dobrih i loših strana. Iako većina iskusnih panulaša tvrdi da je panula s olovom čuvarom lovnija, dobro je da ribolovac s vremena na vrijeme razmisli koju upotrijebiti. Primjerice, tijekom ljeta i potkraj rujna sigurno je prikladnije koristiti downrigger s obzirom na veliku flotu brodova i brodica koji mogu prekinuti osnovnu strunu panule s olovom čuvarom.

Downrigger je najbolje rješenje za ribolov na dnu koje je relativno ravno, bez puno ponora i uzvisina, posebno kada je posada dvočlana, tako da se može loviti s dva štapa za gofa i zubaca, odnosno s jednim za njih, a s drugim, čak i dva, za igluna, tunu i druge ribe pola dna. Sve te prednosti downriggera nad guardianom prestaju na dnima plićim od 30-35 metara, posebice u lovu na manjim pozicijama.

---

image

Najsuvremeniji downrigger na struju upravljan ehosonderom

---

Za lov downriggerom koristi se isti multiplikator i štap kao i za lov olovom čuvarom, ali štap ne mora imati velike prstene provodnika, jer kroz njih neće trebati prolaziti vrtilica.

Naime, panula za lov tim priborom ne mora imati završnjak, pa time ni vrtilicu na njegovu spoju s osnovnom strunom. U tom slučaju udice se postavljaju direktno na kraj osnovne strune. Ona je najčešće najlonska, jer se lovi s odgođenom kontrom pa nije nužna Dacron struna koja je u stanju izdržati brzu kontru.

Dva načina

Bez obzira koja struna bila, ona se na 40-ak metara od mamca spaja s utegom downriggera kojeg nosi struna konzolnog krana, najčešće metalna.

S downriggerom je moguće loviti na dva načina. Prvi je da se spojka osnovne strune i downriggera podesi tako da ne pusti strunu panule čim grabljivica uzme mamac. U tom slučaju, prvu kontru grabljivica dobiva od pribora za spuštanje, downriggera, a tek zatim, kad spojka popusti, i od kočnice multiplikatora.

Drugi je način da se spojka podesi da strunu panule pušta na prvi dodir ribe i mamca. U tom slučaju riba-napadač može bez otpora uzeti mamac, jesti ga i otploviti. Čak i kočnica multiplikatora može biti slabo prikočena, tek toliko da je otpor vode ne nadjača. Nakon nekoliko sekundi od napada, ribolovac treba pojačati jačinu kočnice i dati kontru svom snagom. Ako je progutao mamac, s udicom u trbuhu gof, a pogotovo zubatac, ne bori se dugo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Zubatac ulovljen na guardian panulu


Olovnica guardiana


Klasični guardiani


Najsuvremeniji downrigger na struju upravljan ehosonderom


Downrigger ima dosta vrlina, ali...


Za lov viškom panulom treba puno prostora


Olovnica downriggera


Crtež br. 2 - Panula s olovom čuvarem


Crtež br. 1 - Viška panula


Crtež br. 4 - Privez za olovo čuvar


Crtež br. 3 - Panula s kranskom potapalicom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/viska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe-1197392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7a170d611042a3741fab15a17adceb5f0304c7a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vi%C5%A1ka%2C+guardian+ili+downrigger%3A+kakvom+panulom+na+gofa%2C+zubaca%2C+pagara+i+ostale+krupne+ribe+koje+s+njima+dijele+lovi%C5%A1te%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fviska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe-1197392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fviska-guardian-ili-downrigger-kakvom-panulom-loviti-gofa-zubaca-i-ostale-krupne-ribe-1197392 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALATI I TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ALATI I TEHNIKEViška, guardian ili downrigger: kakvom panulom na gofa, zubaca, pagara i ostale krupne ribe koje s njima dijele lovište?

Piše Šime Duvančić
1. lipnja 2022. - 15:07

Tradicionalno, naši udičari gofa, pagara, zubaca i ostale krupne ribe najčešće love panulom na kojoj je živi ili barem svježi prirodni mamac. Nekada su to činili gotovo isključivo priborom otežanim velikim brojem malih olovnica, poznatim kao viška panula, a posljednja dva-tri desetljeća sve više priborom opterećenim guardianom te downriggerom.

Svaki od tih pribora i njima prikladnih tehnika lova ima i prednosti i mane. Stoga svatko tko potezanjem mamca za plovilom želi uspješno loviti spomenute i ostale krupne ribe mora poznavati te tehnike, te odabrati i upotrijebiti najprikladniju za primjenu u određenoj situaciji.

Podsjetimo, spomenute panule razlikuju se po izgledu, veličini, količini i načinu postavljanja utega, čija je uloga, osim potapanja, i sprječavanje zapinjanj...

14. svibanj 2024 18:10