StoryEditorOCM

savjet biologa‘Ako u moru ugledate perisku, trebate mahnuti iznad nje i tako provjeriti je li živa‘

Piše M. I.
1. rujna 2023. - 09:10

Prije nekoliko dana mediji su prenijeli vijest kako su mađarski turisti izvadili iz mora ljušturu periske. Tad se sve diglo na noge:  proradili su telefoni, pozvana je i policija i stručnjaci koji upozoravaju kako se ponašati u ovakvoj situaciji.

"Kad ugledamo perisku trebamo mahnuti iznad nje i tako provjeriti je li živa. Ako se zatvori, onda je živa, ako nismo sigurni, svakako možemo javiti ministarstvu i Akvariju Pula", istaknula je morska biologinja Manda Papac za Dnevnik Nove TV.

Periska je zaštićena školjka. Njezino vađenje i zadržavanje strogo je zabranjeno i kažnjivo. Bez obzira bila živa ili mrtva.

U Hrvatskom dijelu Jadrana ima 26 potvrđenih živih jedinki i većina njih nalazi se na sjevernom dijelu.

Borba za opstanak periski teška je, mukotrpna i dugotrajna. Na svaki spomen vađenja ili uništavanja biolozima se diže kosa na glavi.

"Plemenite periske zakonom su zaštićene vrste. Zabranjeno je vaditi žive ili umrle jedinke. Također je zabranjeno ugrožavati sva njihova staništa", kazala je Papac.

Iz zadarske policije poručili su kako u ovom slučaju s Vira nema elemenata kaznenog djela ni prekršaja jer je ljuštura periske na kraju ipak vraćena tamo gdje i pripada - u morsko plavetnilo, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

29. travanj 2024 03:34