StoryEditorOCM

MUZEJ U BETINIBrodogradnja u objektivu: Jadranko Bosna predstavio fotografije drvenih brodova

Piše M. I.
21. kolovoza 2024. - 11:17

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je izložbe "Brodogradnja u objektivu" autora Jadranka Bosne, brodograditelja po zanimanju s 45 godina radnoga staža u brodogradilištu i Marini Betina te dugogodišnjeg foto kroničara. Aparatom bilježi važne i manje važne događaje i predmete, objekte, crkvena slavlja, umjetničke detalje, prirodu, ljude i sve što mu se učini zanimljivim.

Za ovu izložbu je iz njegovog bogatog fundusa napravljen probir fotografija koje se tematski vezuju uz brodogradnju i drvene brodove. Drvena brodogradnja u svim je porama Jadrankovog profesionalnog i osobnog interesa što je olakšalo podjelu u tematske okvire. Brodove i brodogradnju tako možemo doživjeti iz različitih perspektiva i uglova – kroz strogo dokumentarni proces izrade drvenoga broda te kroz prizmu umjetničkog dojma koji na promatrača ostavlja brod u gradnji. Bilo je važno fotografije staviti i u određeni vremenski i prostorni kontekst pa otud i tematska odrednica koja odabrane fotografije smješta u betinski škver nekad, ali i danas.

Drveni brod kao glavni lajtmotiv ove izložbe inspiracija je u svim svojim manifestacijama – dok je još u gradnji, na porinuću, u plovidbi, ali i za rivom, s posadom ili bez nje. Prizori zabilježeni objektivom pružaju nam i mogućnost povratka u stare dane betinskog Škvera dok je brodogradnja bila jačeg intenziteta, a sukladno tome i zapošljavala daleko veći broj brodograditelja u drvu.

Koncept izložbe podijeljen je u 8 tematskih okvira: Škver nekad, Škverani, Brodovi u gradnji, BrodART, Škver u 21. stoljeću, Brodovi u plovidbi, Brodovi u rivi, Obnove i porinuća.

Izložba, koju prati i prigodni katalog, može se razgledati do kraja rujna i na manifestaciji Latinsko idro.

image
MBDB
19. rujan 2024 03:13