StoryEditorOCM

Ribolovno-kulinarski spektaklČlanovi ‘‘Periske‘‘ iz Ploča postali zlatni podvodni ribolovci u Makarskoj: Za kraj slavilo se uz brujetijadu

Piše Dijana Turić/SD
15. listopada 2024. - 10:00
Na ‘‘Brujetijadu‘‘ je pobjedu odnijela ekipa Arbuna predvođena Jokicom Bajićem, a ovo je bio ujedno i jedini kuharski sastav u kojoj je pregaču navukla žena – Marina Longin uz Dragog Raffanellija i Dušana DivićaIvo Ravlić/Cropix

Makarski PŠRD Arbun proteklog vikenda bio je domaćin državnog ekipnog prvenstva u podvodnom ribolovu, a u kojem je sudjelovalo devet ekipa s ukupno 23 ribolovca. Lovilo se u akvatoriju Brača, a rezultat je oko 180 kilograma ulovljene ribe.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojila je ‘‘Periska‘‘ iz Ploča, a koju su činili Antonio Buratović, Jurica Šore i Josip Mustapić. Drugo mjesto pripalo je ‘‘Pješčanoj uvali‘‘ iz Pule, a u ekipi su bili Josip Urti, Matej Njavro i Dejan Micković. Treće mjesto i brončane medalje osvojio je ‘‘Arbun‘‘ iz Supetra, a u ekipi su bili Ivor Ivelić, Nikša Domančić i Tomislav Vlahović.

Četvrto mjesto osvojila je ekipa ‘‘Strožanac‘‘ iz Podstrane, peto je pripalo ‘‘Splitu‘‘, šesto ‘‘Marleri‘‘ iz Ližnjana, sedmo ‘‘Delfinu‘‘ iz Pule, osmo je osvojio ‘‘Zubatac‘‘ iz Zadra i deveto mjesto je pripalo mladim makarskim snagama ‘‘Arbuna‘‘, Kristijanu Deaku i Antoniju Longinu.

Iznimno veselo, raspjevano i zabavno bilo je ispred makarskog PŠRD-a Arbun, nakon natjecanja, kada su Arbunovci tradicionalnu ‘‘Brujetijadu‘‘ na kojoj je pobjedu odnijela ekipa Arbuna predvođena Jokicom Bajićem.

Ovo je bio i jedini makarski kuharski sastav u kojem je pregaču odjenula žena – Marina Longin uz kolegu Dragog Raffanellija i Dušana Divića koji je ujedno i profesionalni ronilac na dah, ali i kuhar pa je bilo logično da su skuhali nešto posebno u sat i pol vremena i to prije svih natjecatelja, a na koncu su osvojili i veliku tortu makaranu.

Drugo mjesto i tortu makaranu srednje veličine osvojila je ekipa Gradske glazbe Makarska, a treće mjesto i mala makarana pripala je makarskim vatrogascima, dok je ‘‘Zidić‘‘ bio četvrti, a ‘‘Utihnina‘‘ peta.

Od pet ekipa koje su sudjelovale na ‘‘Brujetijadi‘‘, tri su bile Arbunove koje su s makarskim vatrogascima i majstorima iz Gradske glazbe, skuhali više od 300 porcija koje su s 10 kilograma palente ‘planule‘ u 15 minuta, a red je bio dug čak do obližnjeg hotela ‘‘Miaramare‘‘ do kojeg se mogao osjetiti miris slasnog brujeta.

Počasni žiri izoštrenih nepca i istančanih čula mirisa, okusa, vida i sluha, a kojima su kuhari pomno pratili svaki pokret, činili su Arbunovi stručnjaci kulinarstva i ribolova koje je predvodio Zoran Olujić zvani Medo uz bok Tonča Mendeša, Vojidraga Prodana Kumpara i najmlađeg člana Stipe Mađora.

Arbunovo natjecanje u kuhanju brujeta službeno je trajalo dva sata, od 10 do podne, s time da je pola sata gratis bilo za podjelu i pripremu namirnica. Ribe i to baš ‘lipih bokuna‘ je bilo oko 140 kilograma, a za natjecanje je podijeljeno 50 kilograma s time da je sva riba ulovljena dan prije na državnom natjecanju u podvodnom ribolovu.

Tako se u loncima makarskih kuhara našlo ugora, kirnji od kojih je kapitalac bila ona od 18,5 kilograma ulovljena na 40 metara na dah pa je bila prava delikatesa za brujet, a bilo je i murine, ciplića i škarpine.

Kako nam je kazao Tomislav Gilić, predsjednik Izvršnog odbora Arbuna, cilj ‘‘Brujetijade‘‘ je zabava, druženje Makarana uz bend ‘‘Specijalci by Gojak‘‘ te nezamjenjivog i šaljivog voditelja Joška Marču, kužinanje, guštanje u brujetu i gemištu i naravno, humanitarna nota jer je svaka porcija brujeta koštala 5 eura tako da se na kraju za Udrugu ‘‘Sunce‘‘ skupilo 1180 eura.

Tajna je u pomnom ‘šufiganju‘ kapule i luka i rotiranju lonca

Kroz dvosatno kužinavanje porazgovarali smo sa svim veselim ekipama koje su svoj posao shvatile ozbiljno pa se pomno pratio tijek krčkanja ribe, nedostatak vode ili vina, a brujet se naravno, nije miješao kuhačom da se riba ne bi zdrobila, već se okretalo i treslo lonce.

Kako nam je kazao Jokica iz pobjedničke ekipe, tajna dobrog brujeta je da se kapula i luk pomno ‘šufigaju‘ za što je potrebno dosta vremena sve dok ne ‘padnu‘ pa se dodaje tajnih začina i temeljca, dosta peršina, pelata, konšerve i pomidora i onda se slažu komadi ribe, a sve se zalijeva bijelim ili crnim vinom uz konstantno rotiranje lonca, što je najvažniji dio u spravljanju. Na koncu se brujet kuha oko 40 minuta, a vrlo važno je i da odleži bar pola sata.

Prvu posadu Arbuna zvanu ‘‘Zidić‘‘ činili su kulinarski znalci Davor, Mirkin, Dena, Dino Cigin i Papin, dok je Marin bio vodonoša.

Drugu ekipu Arbuna ‘‘Utihnina‘‘ činili su Bepo, Skendo, Ivo i Čovo. Vatrena momčad DVD-a Makarska bili su Željko - Žele, Jole, Goca i Saša zvani Bećo, a u sastavu pete glazbena iz Gradske glazbe Makarska bili su Danijela, Bože, Luke i Ivana koji su kuhali po glazbarskom receptu pa su kazali da njihov brujet svira i govori sto jezika.

Mađor: ‘Pobjednici su osim torte makarane, dobili ugled i čast u lokalnom društvu i šire‘

Prema riječima člana žirija Stipe Mađora koji je zapravo polivalentan jer je i član Arbuna i vatrogasac i glazbar i glazbenik, samo zbog ‘‘Brujetijade‘‘, a usput i berbe maslina, cijelu noć je vozio iz Zagreba prema Makarskoj u koju je stigao u 6 sati.

-U Zagrebu je već friško, a čim sam došao doma u Makarsku, odmah sam obukao japanke za koje sam mislio da su uskladištene za sljedeće ljeto i zbilja se nisam nadao da će me dočekati savršeno bablje ljeto.

Povezan sam sa svim ekipama, ali bio sam objektivan, mada znam da će biti skandala jer će me preostale četiri ekipe koje nisu pobijedile ‘tražiti‘ cijelu godinu do sljedeće ‘‘Brujetijade‘‘. Svi mi članovi žirija volimo dobru spizu i probali smo brujet samo jednom kašikom, ali onda je pijat ostao nama tako da smo za početak, bar malo utažili glad dok nismo dobili prave porcije – kazao je Mađor dodavši da su pobjednici, osim torte makarane, dobili ugled i čast u lokalnom društvu i šire, a lani su ga drugoplasirani ‘napadali‘ godinu dana tako da i sada očekuje isto.

S obzirom na to da su uglavnom svi članovi žirija više-manje elegantni i prpošni, Mađor kaže da su njihove majice šivane od posebnog padobranskog platna koje je donio pravo iz aerodroma Lučko.

15. listopad 2024 18:26