StoryEditorOCM

NEMA PREDAJEDonosimo priču o sudbini broda North Bend, jedrenjaka koji je uporno odbijao potonuti

Piše V. V.
1. lipnja 2024. - 09:16

Sudbina jedrenjaka North Bend, posljednjeg trgovačkog jedrenjaka izgrađenog u Oregonu, kao da na gotovo epski način simbolizira borbu brodova na pogon vjetrom s nadolazećim brodovima na motorni pogon. Njihove zadnje trzaje da se, i kad su ih već svi drugi otpisali, ne daju i ne predaju.

Brod izgrađen 1921., bačen jakim vjetrom, 5. siječnja 1928. nasukao se na pješčani sprud na rijeci Columbiji. Toliko se ukopao u pijesak da ni jedan pokušaj da ga se odsuče i remorkerima odvuče nije uspio. Vlasnici su sve što su smatrali vrijednim skinuli s broda i olupinu ostavili da istrune na sprudu.

Ali jedrenjak se nije dao. Još mu se plovilo. Olupina se, kad to drugi nisu uspjeli, sama pokrenula. Jaki vjetrovi i oluje otpuhivali su i odnosili pijesak oko trupa broda i on se, malo-pomalo, na suhome počeo kretati prema vodi. Trinaest mjeseci trajalo je oko pola milje dugo puzanje broda i North Bend je 11. veljače 1929. sam od sebe, bez ikakve ljudske pomoći, opet zaplovio. Trup mu nije bio oštećen, ali su vlasnici, smatrajući da im se ne isplati vraćati sve što su s njega skinuli, zaključili da je sada najbolje koristiti bivši jedrenjak kao teglenicu za prijevoz trupaca.

U rujnu 1940. je, prilikom jednog teglja, trup počeo puštati vodu i teglenica je odvučena na otvoreno more i ostavljena da potone. Ali nekadašnji jedrenjak opet se nije dao. Nije mu se išlo na dno. Plutao je i valovi su ga nakon nekog vremena izbacili pokraj svjetionika Cape Arago. Više mu nije bilo spasa. Završio je kao velika lomača na kojoj su izgorjeli svi drveni dijelovi, da bi iz njihova pepela bili pokupljeni metalni dijelovi i prodani kao staro željezo, jedino što je preostalo od posljednjeg trgovačkog jedrenjaka izgrađenog u Oregonu.

 

21. lipanj 2024 11:38