StoryEditorOCM

World Cleanup DayEkolozi s Čiova pozivaju na akciju čišćenja podmorja Žednog i Okruga Gornjeg

Piše M. I.
11. rujna 2024. - 10:14

Povodom Svjetskog dana čišćenja - World Cleanup Day koji se obilježava 20. rujna, članovi Eko udruga Čiovo Jug u suradnji s članovima Eko-Žedno udruge, vatrogascima i dobrovoljcima iz Slatina čistiti će područje Žednog i Okruga Gornjeg, i to dan kasnije, 21. rujna. 

World Cleanup Day je globalni društveni akcijski program usmjeren na borbu protiv globalnog problema krutog otpada, uključujući problem morskog otpada. Koordinira ga globalna organizacija Let‘s Do It! čije se sjedište nalazi u Tallinnu, Estonija. 

Eko Udruga Čiovo Jug je osnovana prošle godine kada su se, zajedničkim snagama članova, izborili za ponovno otvaranje postojeće šetnice koju su zatvorili švedski investitori. 

Nakon tog uspjeha, udružili su se s Eko-Žedno udrugom povodom World Cleanup Day 2023 što je bila i prva dobrovoljna akcija. Tijekom jesenskih, zimskih i proljetnih mjeseci 2023/24 proveli su čišćenje otpada što individualno što u direktnoj suradnji sa Rudejom d.o.o. Proširena je šetnica od uvale Duga do uvale Tatinja, posuta pržina po šetnici, te postavljene solarne svjetiljke. 

Nakon ljetne sezone, udruga nastavlja sa postavljanjem svjetiljki i čišenjem kako ceste koja ide od Žednog do Okruga tako i plaža na jugu Čiova, i održavanja zelenila na šetnici od uvale Duga do uvale Tatinja. I sve to uz suradnju sa Rudej d.o.o. i općine Okrug.

11. rujan 2024 10:14