StoryEditorOCM

vojna vježbaFilmski prizor u zadarskoj luci Gaženica: specijalci desantirali na trajekt Rhapsody!

Piše B.S./Zadarski.hr
28. veljače 2024. - 10:00

Pravi filmski prizor odvijao se tijekom utorka u zadarskoj luci Gaženica. Akcijska scena desantiranja na trajekt ‘Rhapsody‘ iznenadila je mnoge, no ipak nije bila riječ o snimanju filma, ili hitnoj akciji zračnih snaga, već o vojnoj vježbi, potvrdila nam je direktorica Zadar Cruise Porta Rebeka V. Pevec.

U MORH-u su pak demantirali da su oružane snage RH danas provodile aktivnosti u luci Gaženica u Zadru.

- Oružane snage RH odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo danas nije provodilo navedene aktivnosti u luci Gaženica u Zadru  - odgovorili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Prema objavljenom rasporedu riječ je bila o vježbi NATO- vih specijalaca za zračne operacije.

Međunarodno središte za specijalne zračne operacije (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC), od 2019. godine nalazi se, naime, u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić‘ u Zemuniku Donjem.

Memorandum o uspostavi MSAP-a i MSAP TC-a, koji je svečano otvoren u prosincu 2019. u Zemuniku uz Hrvatsku su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali Bugarska, Mađarska i Slovenija.

Uz teorijsku i letačku obuku koja se provodi u Zemuniku, koriste se i kapaciteti drugih vojnih objekata i instalacija u Republici Hrvatskoj, prije svega vojni poligoni za provedbu bojnih gađanja, kao i zračni prostor iznad kopna i mora.

Prvi koraci u uspostavi MSAP TC-a počeli su 2015., kad je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela dva cilja sposobnosti u okviru kojih se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije.

Temeljna je misija MSAP-a osigurati kapacitete za provedbu teorijske i letačke obuke, u skladu s postavljenim NATO-ovim standardima, potrebne za stvaranje i održavanje postrojbe za specijalne zračne operacije na najefikasniji i troškovno učinkovit način te povećanje interoperabilnosti među članicama i partnerima NATO-a. Krila, bodež i Zemljina kugla čine osnovu znaka MSAP TC-a, čiji je autor profesor Ivan Friganović.

Postrojbe koje završe obuku u MSAP TC-u osposobljene su za specijalne zračne operacije bilo gdje u svijetu.

Za potrebe letačke obuke Hrvatska je nominirala helikoptere Mi-171Sh, Mađarska helikoptere EC-145M u početnoj fazi, dok će Bugarska i Slovenija na obuci koristiti helikoptere AS 532 AL Cougar.

 

 

 

 

23. travanj 2024 08:03