StoryEditorOCM

bliski susretGrebenski morski pas s bijelim vrhom jede ribe, hobotnice i rakove, a živi na dubinama između 8 i 40 metara. U Meksiku ga je snimio naš Srđan Vrančić

Piše OM
2. lipnja 2021. - 15:03

Grebenski morski pas s bijelim vrhom (Triaenodon obesus) naraste maksimalno do 2,1 metra. U gornjoj čeljusti ima 42-50 redova zuba, a u donjoj 42-48.

Ima blago ravnu glavu s malim bijelim vrhovima prve i druge leđne i repne peraje. Jede ribe, hobotnice i rakove, a živi na dubinama između 8 i 40 metara.

Ovaj morski pas snimljen je kod meksičkog otoka Socorro koji pripada arhipelagu Revillagigedo i vrlo je atraktivna lokacija za ronioce iz cijelog svijeta. 

U tjedan dana boravka na toj lokaciji u travnju ove godine, naš iskusni fotograf i ronilac Srđan Vrančić susreo je kitove, morske pse i goleme mante s kojima je razvio i prijateljski odnos.

Revillagigedo je ustvari skupina od četiri vulkanska otoka u Tihom oceanu koji su poznati po jedinstvenom ekosustavu. Leže otprilike 450 km jugozapadno od krajnjeg južnog rta Kalifornijskog poluotoka i grada Cabo San Lucas.

U srpnju 2016. godine arhipelag Revillagigedo upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština, a u studenom 2017. proglašen je morskim rezervatom i nacionalnim parkom Meksika. Neki su vulkani još uvijek aktivni, s posljednjim erupcijama Volcána Bárcene 1953. i Socorra 1993. godine.

26. travanj 2024 06:58