StoryEditorOCM

žalosnoInspekcija broda za prijevoz stoke u luci Kopar otkrila katastrofalne uvjete rada pomoraca

Piše M. I.
27. srpnja 2023. - 13:00

Devetnaest članova posade na brodu za prijevoz stoke koji plovi pod tanzanijskom zastavom živi u nehumanim i potpuno nehigijenskim uvjetima, objavio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Osim što je brod, koji se trenutno nalazi u luci Kopar, zatekao u katastrofalnom stanju, ITF inspektor Luka Simić ustanovio je da niti jedan član posade nema ugovor u radu te je, zbog nevažećih platnih listi, uspio naplatiti 41 tisuću dolara neisplaćenih plaća i prekovremenih radnih sati.

– Teško je opisati ono što sam zatekao na brodu, curi voda, ne radi rasvjeta, posada nema adekvatnu radnu opremu, istaknuo je Simić, te je o svemu obavijestio lučke vlasti.

Inspekcija se provodi u sklopu kampanje „Mediteran – more pogodnosti“, kojom Međunarodno udruženje transportnih radnika (International Transport Workers‘ Federation – ITF) želi smanjiti broj brodova ispod standarda pod "zastavama pogodnosti". Riječ je o brodovima koji ugrožavaju pomorce i okoliš, u prosjeku starijima od 40 godina.

ITF-ovih 27 inspektora na Mediteranu obavlja temeljite inspekcije. Svaki brod registriraju u svom sustavu i šaljuo izvješće središnjici u Londonu, gdje se prate svi podatci i statistika.

29. travanj 2024 05:38