StoryEditorOCM

čuveno vitloIzdan zlatnik ‘Puratićev kolotur‘ posvećen inovatoru koji je zadužio ribarsku zajednicu

Piše M. I.
25. rujna 2024. - 12:12

Nastavljajući seriju numizmatičkih kovanica “Hrvatski inovatori” Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca izdala je zlatnik “Puratićev kolotur”.

Zlatnik od jedne unce (31,103 grama), nominalne vrijednosti 100 eura, dostupan je u ograničenoj seriji od samo 100 komada. Izrađen od zlata čistoće 999,9/1000 pripada kategoriji investicijskog zlata a dolazi u kutiji s certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke.

Mario Puratić osmislio je revolucionarni mehanički uređaj za izvlačenje mreža, poznat kao “Power block”. Ovaj izum omogućio je brže i efikasnije izvlačenje ribarskih mreža, smanjujući fizički napor ribara i povećavajući produktivnost ribolova. Puratićev “Power block” prepoznat je i cijenjen diljem svijeta, čime je zadužio globalnu ribarsku zajednicu. Izum je Puratić patentirao 1954. godine, a 1963. godine se počeo koristiti i u hrvatskom ribarstvu, stoji na web stranici.

Idejno rješenje potpisuje hrvatska kiparica Jelena Mavrić Varga.

Na naličju kovanice centralni motiv čini stilizirani prikaz Puratićevog “Power blocka”, dok je stražnja strana ukrašena simboličnim prikazom ribarskog broda u moru, što odaje počast Puratićevu značajnom doprinosu ribarskoj industriji.

Vitlo se sastoji se od posebno prilagođene koloture s gumom obloženim žlijebom, zavješenim na brodsku dizalicu. Usavršena u brodogradilištu "Marine construction and design company" (MARCO), današnja takva vitla pogone se hidrauličkim motorom, napajanim hidrauličnom pumpom putem visokotlačnih savitljivih cijevi. Okretanjem vitla, izvlači se ribarska mreža s ulovom na palubu. Hidraulički pogon omogućuje daljinsko upravljanje, tj. promjenu smjera i broja okretaja vitla. Rješenje je prikladno za svaki brod, za ulov tuna, srdela, lososa, inćuna, lokardi...

Primjena Puratićevog vitla unijela je revolucionarnu promjenu u učinkovitost ribarenja, te uz tri puta manju posadu omogućuje trostruki ulov u odnosu na ranije, ručno izvlačenje mreža, koje je bilo izuzetno tegobno i dugotrajno. Primjenom ovog vitla, omogućena je uporaba velikih sintetskih mreža (i preko 18 m širine), što u doba ručnog izvlačenja mreža nije bilo zamislivo.

image

Na fotografiji: Mario Puratić sa suprugom Didi na jedrilici 1975.

Duje Klarić/Cropix

Puratić se rodio 26. lipnja 1904. godine u obitelji težaka i ribara u Sumartinu na Braču. Siromaštvo i težak otočni život natjerali su ga da 1929. krene trbuhom za kruhom preko oceana u Ameriku. Od Aljaske do Meksičkog zaljeva radio je u čeličanama, lukama, brodogradilištima, na brodovima, a nakon Drugog svjetskog rata pridružuje se hrvatskim iseljenicima u ribarskom San Pedru.

Kao ribar na tunolovcima u Meksičkom zaljevu stekao je iskustvo u tom teškom i opasnom poslu, te je uz nesumnjiv pronalazački dar i osjećaj za more koji je donio s rodnog otoka Brača nastao “Puretićev (kako ga nazivaju u Americi) power block”. Izum je patentiran 1954. godine u Los Angelesu i odmah je ušao u primjenu diljem svijeta. Na palube su ga postavili veliki oceanski tunolovci, počeli su ga koristiti svi moderniji ribarski brodovi, a u Jadran je njegov izum prodro već 1963. godine.

Na Braču, u rodnom mu Sumartinu, otvorit će se Interpretacijski centar ribarstva naziva "Kuća od 5 dolori", posvećen ovom inovatoru koji je preminuo preminuo 1993. u Santa Barbari u Sjedinjenim Američkim Državama u 89. godini.

image

Na fotografiji: Mario Puratić u Sumartinu 1982.

Duje Klarić/Cropix
25. rujan 2024 12:13