StoryEditorOCM

wind kiteJapanski bulk carrieri koristit će snagu vjetra zahvaljujući sustavu zmajeva! Pogledajte video

Piše M. I.
24. ožujka 2023. - 09:24

Japanska brodarska kompanija Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) i tvrtka Electric Power Development (J-POWER) planiraju instalirati Seawing, automatizirani sustav zmajeva (wind kite) koji koristi snagu vjetra, na još jedan bulk carrier u floti ovog japanskog brodara, prenosi pomorac.hr.

K Line je dovršio instalaciju prvog Seawinga na Capesize bulk carrier krajem 2022. godine, a sada planira instalirati još jednu jedinicu na Corona Citrus, brodu za prijevoz ugljena od 88.000 DWT kojeg je iznajmio J-POWER. Ovaj brod izgrađen 2019. godine, opremljen je sustavom za pročišćavanje balastne vode i scrubberom, koji eliminira sumporne okside u ispušnim plinovima, kako bi bio u skladu s ograničenjem emisija sumpora IMO 2020, koje je stupilo na snagu u siječnju 2020. godine, prenosi Offshore Energy.

K Line je rekao da se očekuje da će Seawing smanjiti emisije CO2 s broda za najmanje 20%. Inovativni sustav, koji je razvio Airseas, francuski spin-off Airbus grupe, u osnovi pruža pomoć pri pogonu. Zmaj se može automatski postaviti ili spremiti zahvaljujući jednostavnom sustavom. Ovaj sustav u stvarnom vremenu prikuplja i analizira podatke o vremenskim prilikama i moru te koristi ove informacije za optimizaciju izvedbe i osiguranje maksimalne sigurnosti, kažu iz tvrtke.

19. travanj 2024 06:17