StoryEditorOCM

VRIJEDNA BAŠTINaJeste li znali? Najstarija hrvatska maketa zavjetnog broda čuva se u Sutivanu, a sveti Roko bdije nad njih još pet

Piše Ivica Radić
21. srpnja 2021. - 10:26

Najstarija hrvatska maketa zavjetnog broda izrađena 1819. godine čuva se u crkvici sv. Roka u Sutivanu na Braču. Radi se o maketi dvojarbolnog jedrenjaka tipa "brik", s križnim i sošnim jedrima, kojemu je na krmi upisana godina 1819.

U vrijeme jedrenjaka, zbog svoje brzine, brikovi su korišteni podjednako kao trgovački brodovi te kao laki ratni brodovi za kurirsku službu.

Osim nad tom najstarijom maketom, sveti Roko u Sutivanu bdije nad još pet maketa zavjetnih brodova.

Ako se zna da je na potezu od Istre do Boke kotorske registrirano 187 maketa brodova darovanih svetištima u razdoblju od početka 19. do početka 21. stoljeća, onda Sutivan sa svojih šest sačuvanih maketa čuva značajno povijesno bogatstvo i maritimnu baštinu.

O stivanskim zavjetnim brodovima kazivala je na predavanju održanom u ljetnom kinu Eti Ljubetić Šteka, koja je istaknula povijesni kontekst vremena kada su pomorci, nakon što bi preživjeli strašna nevremena i fortunale, u znak zahvalnosti svetom Roku darivali zavjetne darove.

image
Maketa se čuva u crkvici Sv. Roka u Sutivanu na Braču

Sveti Roko je, inače, zavjetni zaštitnik Sutivana i njegov najomiljeniji svetac jer ih je on, prema predanjima, spasio od kuge pa su mu davne 1635. godine na brijegu iznad mjesta podigli zavjetnu crkvicu. Tako su se pomorci i ribari u „olujama svih oluja“ njemu utjecali i od njega tražili zaštitu i pomoć.

Ovaj događaj dio je projekta “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju”, koji provodi Turistička zajednica općine Sutivan. Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je novcem iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 172.637,72 kune, od čega Europska unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.

Makete zavjetnih brodova obogatit će turističku ponudu tog bračkog mjesta jer je ta činjenica bila uglavnom nepoznata široj javnosti. Na Braču se osim šest zavjetnih maketa u Sutivanu, tri čuvaju u Pučišćima, dvije u Supetru i jedna u Milni.

19. travanj 2024 02:00