StoryEditorOCM

čovjek s misijomJim već 40 godina prijateljuje s morskim psima, i nijedan ga nije povrijedio: ‘Emma ima pet metara, a obožavamo se!‘

Piše OM
20. studenog 2021. - 08:52

Mnogim ljudima morski psi su stvorenja iz noćnih mora, a tome su sasvim sigurno doprinijeli i neki filmovi. Učinili su štetu ovim divnim, plahim stvorenjima, koja prilično pate zbog ljudi, a ne obratno, tvrdi fotograf Jim Abernethy, čija je životna misija pokazati koliko su to fascinantna i bezopasna živa bića.

On već 40 godina zaranja među morske pse bez ikakve zaštite i nijedan od njih ga nikada nije povrijedio, ispričao je za BBC.

Na jednoj je plaži na Bahamima stekao prave prijatelje među tim životinjama, a posebno nježan odnos ima s gotovo pet metara dugom ženkom Emmom. Ona je prava zvijezda, koja se pojavila u 13 dokumentaraca. Ispod njegova broda gotovo je deset mjeseci godišnje i zapravo nikada ne odlazi.

Zašto ga toliko voli? Između ostalog, sigurno zato što ju je više puta spasio od ostataka ribarske opreme u koju je zapela nekim dijelom svojeg tijela, a četiri puta je vadio ribarske udice iz njenih usta.

Zadnji put je to napravio bez ikakve zaštite, samo joj je gurnuo ruku u usta. Udica je zapela, pa ju je istrgnuo i bilo je krvi posvuda.

- Nakon toga pokazujem joj udicu. Nema agresije, ničega. Za tri minute krvi više nije bilo - ispričao je.

Zabrinuo da je Emmu ozbiljno povrijedio, pa joj je svaka dva do tri dana otvarao usta da vidi kako rana zarasta.

- Nakon četiri tjedna sam prestao, i onda se dogodilo nešto nevjerojatno. Počela je sama plivati prema meni i otvarati usta. Ona je vrlo razigrana, vjerojatno misli da je sve to bila igra - kaže Jim za BBC.

26. travanj 2024 09:53