StoryEditorOCM

razorno jugoKada će se sanirati uništene splitske šetnice? Najgore je na potezu od Bačvica do Firula: ‘Koncesionari imaju rok, a moguće su i sankcije‘

Piše Ivana Perković
15. siječnja 2021. - 07:40

Nakon posljednjeg nevremena, tijekom kojeg su višemetarski valovi more izbacivali i do zidina Dioklecijanove palače, pojedine splitske plaže su ostale zatrpane lažinom i drugim otpadom, a najgora situacija je na potezu od Bačvica do Firula.

Naš fotoreporter Paun Paunović prošetao se ovim područjem i zabilježio posljedice nevremena, ali i nebrige koncesionara.

Splićani, oprez! Jugo devastiralo šetnice, punta Ovčica opasna je za ljude. Pogledajte što je zabilježio naš fotograf

Na Firulama je more izbacilo dosta lažine, a betonske površine su prekrivene pijeskom. Ima i oštećenja na šetnici i mulu. Koncesionar "Splitska obala" već je upućen u situaciju, a uskoro, kažu, kreće i sanacija.

– Mali dio oštećenja koja su na našem području bit će sanirana kad nam to dopuste vremenske prilike. Jednako tako, lažina se sustavno uklanja ovisno o vremenu. Uklanjanje žala sa šetnice bit će organizirano uz pomoć mehanizacije, odnosno bagera, nakon što se vrijeme stabilizira – odgovorili su iz gradske tvrtke.

Napominju da su svake godine u zimskom razdoblju ovo uobičajene pojave, koje redovno saniraju.

image
Šetnica i dio plaže u uvali Firule

Nešto zapadnije, u uvalama Ovčice, nad kojom koncesiju drži tvrtka "Frzelin", i Bačvice, kojom upravlja "Bačvice plaža", još je gora situacija. Dijelovi betonske šetnice i mulova poprilično su oštećeni, a, kako nam javljaju građani, tako je već dulje vrijeme.

Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije pozdravljaju brigu građana za pomorsko dobro. Nakon zaprimanja upita, odmah je obavljen nadzor.

– Nakon izvida na terenu žurno ćemo uputiti dopis koncesionarima "Frzelin" i "Bačvice plaža" da odrade sanaciju oštećene obale. Isti dopis ćemo uputiti i Lučkoj kapetaniji, kako bi izdala nalog za sanaciju obale. Prijavu za odron za područje uvale Firule smo obradili i uputili na daljnje postupanje nadležnima – kaže Ivan Šarić iz županijskog odjela.

Koncesionarima će, kaže, dati određen rok da oštećenja saniraju, a ako to ne učine na zadovoljavajući način, uslijedit će sankcije.

Poziva građane da preko internetske stranice "Pomorsko je dobro" prijave svaku možebitnu nepravilnost u korištenju pomorskog dobra koju uoče.

17. travanj 2024 20:02