stdClass Object ( [id] => 1234932 [title] => Kako pomoći unesrećenom kojeg ste izvukli iz mora? Zašto čaj s rumom može biti fatalan? [alias] => kako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pad s broda u more tijekom plovidbe, osobito zimi, noću ili u neveri, kada je teško uočiti palu osobu u moru i pomoći joj da se ponovno ukrca, tiha je jeza svih moreplovaca i članova posade.

Kao i situacije u kojima je skok u more jedina opcija za spas, zbog potonuća plovila.

Istodobno, takvi slučajevi nisu tako rijetki, ni u svijetu ni na Jadranu, pa često slušamo vijesti o spašavanju promrzlih iz mora u posljednji čas, ali i one s tragičnim ishodom.

Na Jadranu imamo i slučajeve pada ribara u more s ribarica, a posljednjih je godina i masovni čarter pridonio padovima članova posade u more. Na sreću, u većini slučajeva sa sretnim ishodom.

Hladnoća ubija

Takvi nas događaji uvijek tjeraju na oprez. No, koliko smo spremni, opremljeni i uvježbani postupati u situacijama kada su ljudi izloženi hladnoći mora?

I koliko smo educirani u pružanju prve pomoći osobama koje se spase?

Oni stariji još se sjećaju brodoloma broda Tisa, koji je potonuo u oluji kod otoka Krete, 13. listopada 1965. godine.

Jedini preživjeli, kormilar Ante Milin, proveo je tada u moru 44 sata na temperaturi od oko 17 stupnjeva. Prema medicinskoj literaturi, mogao je izdržati najviše 40 sati, a nakon toga je trebala nastupiti smrt.

Povijest je, nažalost, zabilježila i mnoga smrtna stradanja brodolomaca zbog pothlađivanja, a od najpoznatijih brodoloma s velikim brojem umrlih zbog pothlađivanja obično se spominju oni parobroda Lusitania, 7. svibnja 1915., Titanica, 14. travnja 1912., te Wilhelma Gustlofa, 30. siječnja 1945. godine.

---

image

Po lijepom vremenu je sve jednostavnije

Foto:Jure Miskovic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nažalost, pothlađenost je bila kobna i za mnoge žrtve novijih brodoloma, od kojih je možda najpoznatiji onaj broda Herald of Free Enterprise, 6. ožujka 1987. godine.

Što osim tjelesne snage utječe na preživljavanje? Mogu li snažan motiv, volja i želja za životom pomoći osobi da preživi?

Čak i kad je brodolomac opremljen prslukom, koji sprječava potonuće, te ako je onesviješten, hladnoća ubija, sporo, ali sigurno. No, manje je poznato da hladnoća ubija i nakon izvlačenja brodolomaca na spasilački brod.

Mač s dvije oštrice

Brodolomcu bez prsluka hladno more je smrtna presuda, jer će se tijelo pothladiti, a on iscrpiti i pasti u nesvijest.

Pasti bez prsluka u nesvijest na moru znači potonuti, a potonuti znači utopiti se. Ako brodolomac nosi prsluk, onesviješteno će tijelo plutati, no kobni kraj i dalje prijeti.

Smrt zbog pothlađivanja može nastupiti i unutar samo nekoliko minuta. Prvi znak pothlađenosti je drhtanje.

Ono je, zapravo, mišićni rad kojim tijelo nastoji proizvesti dodatne količine topline kako bi se zaštitilo. No, drhtanje u moru ima učinak mača s dvije oštrice.

---

image

Folija će pomoći da se očuva temperatura

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Jedan je stvaranje dodatne topline, a drugi gubitak te iste topline proizvedene od tjelesnih energetskih zaliha.

Potom će tijelo obustaviti cirkulaciju prema periferiji, što u konačnici izaziva bol u okrajinama, a na kraju se smanji i metabolizam, tj. smanji se potreba za krvlju i kisikom.

Budući da kod djece pad tjelesne temperature nastupa brže, ona imaju veće izglede preživjeti. Ako je temperatura tijela 20 stupnjeva, potreba za kisikom iznosi samo 20 posto, za razliku od normalne temperature tijela od 37 stupnjeva.

Rijetki otkucaji

Izvlačenje pothlađenog brodolomca na spasilačko plovilo treba obaviti vrlo oprezno. Duboko pothlađeni brodolomac može se činiti mrtvim, ali ne treba odustati od spašavanja, pogotovo ako je na sebi imao prsluk.

Duboko pothlađena osoba može imati samo par otkucaja srca u minuti, u usporedbi s normalnih 72, ali je i taj ekstremno spori ritam dovoljan za duboko pothlađeno tijelo i razinu metabolizma koji se u takvom tijelu odvija.

Opasno je nespretno i nepažljivo pomicati tijelo jer to može provocirati poremećaje srčanoga ritma, a može i ubiti spašenoga.

Najvažnije je u što kraćem vremenu spriječiti daljnji gubitak topline. Voda ima 26 puta veći toplinski kapacitet od zraka, tj. tijelo će 26 puta brže predati istu količinu topline vodi u odnosu na zrak iste temperature.

---

image

S velikim brodom je izvlačenje izazov

U.S. Navy
---

Od velike pomoći nije ni medicinska dijagnostika, jer među spasiocima vjerojatno nema liječnika s potrebnom opremom.

Rektalna temperatura dobar je pokazatelj temperature tzv. toplinske tjelesne jezgre, a ona je dobar pokazatelj stanja unesrećenoga.

No, nju nije moguće izmjeriti običnim toplomjerom, jer je njegovo mjerno područje nedovoljno za niske temperature, koje se kod pothlađenog očekuju.

Stoga preostaje promatranje stanja brodolomca, a najbolje je stalno biti na vezi s liječnikom koji može davati savjete.

Iako, nažalost, svi liječnici nemaju potrebna znanja u ovom području.

Po izvlačenju na spasilački brod ili čamac, daljnji gubitak topline najbolje će se spriječiti tako da se s promrzloga odmah skine sva mokra odjeća i obuća.

Ako je riječ o brodolomcu, koji je upućen u način postupanja pri napuštanju broda, budite spremni na skidanje nekoliko slojeva odjeće, koji čuvaju dulje temperaturu tijela te mogu spasiti život.

Tijelo svojom toplinom grije tanki sloj vode uz kožu, a više slojeva štiti taj topliji sloj vode od miješanja s hladnom morskom vodom. Baš zato se brodolomcima ne preporučuje plivati k obali kako bi se spasili.

Mišićni pokreti pridonose miješanju toplije vode uz tijelo, s hladnijom u okolini, pa se tako tijelo dodatno hladi. Također, plivanje je mišićni rad koji dodatno iscrpljuje i umara, a jača cirkulacija tople krvi kroz mišiće koji rade dodatno pridonosi pothlađivanju.

---

image

Pad u more šok je i za najiskusnije

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Mnogi misle da problem pothlađivanja postoji samo zimi. No, nije tako. I relativno toplo more ubija.

Čak i ljeti negdje na pučini može se pothladiti i iscrpiti izgubljeni jedriličar, surfer ili plivač, a možda i osoba koja je igrom sudbine pala u more s kakvog trajekta ili jedrenjaka s veselom družinom.

I dok jedrenjak bude nestajao u daljini, brodolomcu će preostati tek mrak i strah. Nitko možda satima neće ni primijetiti da jedan iz skupine nedostaje.

Kritična 33 stupnja

Savjete koji slijede treba uzeti uvjetno. Oni ne mogu zamijeniti medicinske kvalifikacije, pa stoga uvijek postupajte prema naputku stručnog osoblja zdravstvene struke.

Kod spašenog brodolomca koji izgleda i ponaša se normalno, temperatura je najvjerojatnije 36 stupnjeva. On nema drugih značajnijih problema, osim što mu je hladno, pa ga treba ugrijati.

Dolazi u obzir zagrijavanje pod toplim tušem ili potapanjem u kadu s toplom vodom, ali samo ako mu je temperatura iznad 35 stupnjeva. Najbolje je odjenuti mu više slojeva suhe odjeće te stavite vunenu kapu i rukavice.

Obucite mu i tople čarape. Uza sve to, deke će ga dobro utopliti.

Zamotajte ga cijeloga, tako da mu viri samo nos. Dajte mu tople, zaslađene napitke i visokokaloričnu hranu, primjerice čokoladu.

Tako će najbolje sačuvati dragocjenu toplinu. Ako je već počeo drhtati, tada mu je temperatura vjerojatno 35 stupnjeva, pa budite oprezni da ne napravite više štete nego koristi.

Ako vam se čini da je brodolomac zbunjen, nespretan, pomalo izgubljen ili kao da je pripit, budite jako oprezni. Temperatura mu je vjerojatno oko 34 stupnja.

---

image

Budite glasni i vidljivi

---

Mora mirovati i odmarati se, pa s njim postupajte jako pažljivo. Ne preporučuje se utopljavati ga cijelog, ali se može ugrijati trup.

Za tu svrhu dobro će poslužiti razni puloveri ili deke prikladno omotane oko trupa. I dalje mu treba davati tople, zaslađene napitke i male visokokalorične obroke.

Ako uočite mišićnu ukočenost, temperatura je vjerojatno pala i sada je oko 33 stupnja. Ograničite svako pomicanje vašeg brodolomca.

Pratite mu puls pipanjem na zglavku šake ili na velikoj vratnoj žili, otprilike po sredini vrata sa strane, s prednje strane kosog mišića vrata i malo u dubini, baš kao što ste to učili u tečaju prve pomoći za vozače.

Pratite kako diše. Neka mirno leži na leđima, s nogama malo podignutim.

Ako drhtanje prestane, stanje postaje ozbiljno i trebali bi već biti u blizini bolnice. Ako niste, nemojte paničariti i dajte sve od sebe.

Sada sve ovisi samo o vama. Temperatura je oko 32 stupnja, brodolomac će možda i kolabirati.

S daljnjim padom temperature, stanje se dodatno komplicira, pa ga treba postaviti u bočni položaj. Hrana ni napitci više ne dolaze u obzir, treba obratiti pažnju na dišne putovi koji trebaju ostati prohodni.

Pri temperaturi od oko 29 ili 28 stupnjeva postoji rizik od prestanka rada srca, što zahtijeva vanjsku masažu srca i umjetno disanje. Ako je nazočna medicinska ekipa, čitav postupak treba prepustiti njima.

---

image

Olujni vjetar s kapljicama može ugušiti čovjeka

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nekad će brodolomac biti i pothlađen i dehidriran, odnosno s gubitkom velike količine tekućine iz tijela. Nemojte zaboraviti da boravak tijela u hladnoj vodi izaziva stiskanje krvnih žila na periferiji, što dovodi do pojačanog mokrenja.

Također, relativni gubitak težine tijela, dakle i krvi, u položaju uronjenosti do vrata, kao što je to slučaj kod brodolomaca koji plutaju na površini, pridonijet će većem utjecanju krvi u desnu stranu srca. Za sve je kriv Arhimedov zakon.

Opasan čaj s rumom

Veće utjecanje krvi u desno srce znači i veće širenje desne pretklijetke i lučenje hormona koji izaziva veće izlučivanje mokraće.

Osim što je žuta i mokra, mokraća je i topla, pa svaki mililitar izlučene mokraće predstavlja gubitak topline, koji može značiti granicu između života i smrti.

Da na brodu imate spašenog brodolomca, obavijest o tome pošaljite odmah. Danas, u eri mobitela, to ne bi trebao biti veći problem.

Kažite tko ste, gdje ste, koga imate, u kakvom je stanju i što ste poduzeli. Ne igrajte se doktora.

Netko drugi će odlučiti o načinu evakuacije i stupnju hitnosti, o tome hoće li po vašeg brodolomca poslati helikopter ili policijski gliser ili će pak na lice mjesta stići specijalizirana ekipa, jasno – ako to bude moguće.

---

image

Automatske visoke bove su dragocjene

---

Postupite točno po naputku. Improvizirajte ako morate, ali nemojte izmišljati i poduzimati nešto na svoju ruku.

Svi znamo da će dobar engleski čaj s rumom natjerati crvenilo u obraze i mramornom spomeniku, zar ne?

Nažalost, malo ih zna da je taj dobar engleski čaj s rumom potencijalno opasno smrtonosno oružje koje može ubiti vašeg brodolomca.

Nikada ne smijete davati nikakva alkoholna pića ni bilo kakva sredstva koja sadrže kofein ili tein. A baš to sadrži engleski čaj!

Opasnost je u tome što alkohol i tein samo pojačavaju mokrenje, a to za brodolomca znači dodatni gubitak tekućine iz tijela, odnosno topline, i dodatno pothlađivanje.

Umjesto toga, dajte voćni čaj i vidjet ćete kako djeluje!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pothlađenog čovjeka izvučenog iz mora treba što prije utopliti, no nipošto mu ne smijete davati alkohola pića ili napitke koji sadrže kofein ili tein, jer ih takvo #zagrijavanje# može dokrajčiti umjesto da ih spasi - Ako unesrećeni ima pojas, u zimskom moru može preživjeti do 6 sati

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADNI ZAGRLJAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Pothlađenog čovjeka izvučenog iz mora treba što prije utopliti, no nipošto mu ne smijete davati alkohola pića ili napitke koji sadrže kofein ili tein, jer ih takvo #zagrijavanje# može dokrajčiti umjesto da ih spasi - Ako unesrećeni ima pojas, u zimskom moru može preživjeti do 6 sati

HLADNI ZAGRLJAJ 2 0 10398 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-10-23 12:50:14 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => dr. Nadan M. PETRI [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-23 21:24:37 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-10-23 21:24:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 260 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pothlađenog čovjeka izvučenog iz mora treba što prije utopliti, no nipošto mu ne smijete davati alkohola pića ili napitke koji sadrže kofein ili tein, jer ih takvo #zagrijavanje# može dokrajčiti umjesto da ih spasi - Ako unesrećeni ima pojas, u zimsk [metadata] => robots= author= title=Kako pomoći unesrećenom kojeg ste izvukli iz mora? U zimskom moru čovjek izdrži 2 sata [metakey] => čovjek u moru, spašavanje utopljenika, Otvoreno more [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008398.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008386.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008390.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008392.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008394.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12008396.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/9671968.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12009534.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12012704.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12012708.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12012718.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","","","HANZA MEDIA","","","U.S. Navy"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U manevrima jedrilice je lako upasti u more<\/p>\n\n

","

Dobro opremljen utopljenik ima dobre \u0161anse<\/p>\n\n

","

Po lijepom vremenu je sve jednostavnije<\/p>\n\n

","

Olujni vjetar s kapljicama mo\u017ee ugu\u0161iti \u010dovjeka<\/p>\n\n

","

Pad u more \u0161ok je i za najiskusnije<\/p>\n\n

","

Vidljivost je klju\u010d u brzini pronalaska<\/p>","

Iz brzog broda pad mo\u017ee biti i bolan<\/p>","

Folija \u0107e pomo\u0107i da se o\u010duva temperatura<\/p>\n\n

","

Automatske visoke bove su dragocjene<\/p>","

Budite glasni i vidljivi<\/p>","

S velikim brodom je izvla\u010denje izazov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","48:48","50:50","50:50","42:45"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_12008398_1920.jpg":"1920x1080","k_12008398_1280.jpg":"1280x1280","k_12008398_1024.jpg":"1024x1024","k_12008398_640.jpg":"640x640","k_12008398_480.jpg":"480x480","k_12008398_340.jpg":"340x340","k_12008398_220.jpg":"220x220","o_12008398_1280.jpg":"1280x866","o_12008398_1024.jpg":"1024x692","o_12008398_640.jpg":"640x433","o_12008398_480.jpg":"480x324","o_12008398_340.jpg":"340x230","o_12008398_220.jpg":"220x148","h_12008398_1280.jpg":"1280x854","h_12008398_1024.jpg":"1024x683","h_12008398_640.jpg":"640x427","h_12008398_480.jpg":"480x320","h_12008398_340.jpg":"340x227","h_12008398_220.jpg":"220x147","pp_12008398_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008398_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008398_640.jpg":"640x814","pp_12008398_480.jpg":"480x611","pp_12008398_340.jpg":"340x432","pp_12008398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_12008386_1920.jpg":"1920x1080","k_12008386_1280.jpg":"1280x1280","k_12008386_1024.jpg":"1024x1024","k_12008386_640.jpg":"640x640","k_12008386_480.jpg":"480x480","k_12008386_340.jpg":"340x340","k_12008386_220.jpg":"220x220","o_12008386_1280.jpg":"1280x688","o_12008386_1024.jpg":"1024x550","o_12008386_640.jpg":"640x344","o_12008386_480.jpg":"480x258","o_12008386_340.jpg":"340x182","o_12008386_220.jpg":"220x118","h_12008386_1280.jpg":"1280x854","h_12008386_1024.jpg":"1024x683","h_12008386_640.jpg":"640x427","h_12008386_480.jpg":"480x320","h_12008386_340.jpg":"340x227","h_12008386_220.jpg":"220x147","pp_12008386_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008386_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008386_640.jpg":"640x814","pp_12008386_480.jpg":"480x611","pp_12008386_340.jpg":"340x432","pp_12008386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_12008390_1920.jpg":"1920x1080","k_12008390_1280.jpg":"1280x1280","k_12008390_1024.jpg":"1024x1024","k_12008390_640.jpg":"640x640","k_12008390_480.jpg":"480x480","k_12008390_340.jpg":"340x340","k_12008390_220.jpg":"220x220","o_12008390_1280.jpg":"1280x883","o_12008390_1024.jpg":"1024x706","o_12008390_640.jpg":"640x441","o_12008390_480.jpg":"480x331","o_12008390_340.jpg":"340x234","o_12008390_220.jpg":"220x151","h_12008390_1280.jpg":"1280x854","h_12008390_1024.jpg":"1024x683","h_12008390_640.jpg":"640x427","h_12008390_480.jpg":"480x320","h_12008390_340.jpg":"340x227","h_12008390_220.jpg":"220x147","pp_12008390_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008390_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008390_640.jpg":"640x814","pp_12008390_480.jpg":"480x611","pp_12008390_340.jpg":"340x432","pp_12008390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_12008392_1920.jpg":"1920x1080","k_12008392_1280.jpg":"1280x1280","k_12008392_1024.jpg":"1024x1024","k_12008392_640.jpg":"640x640","k_12008392_480.jpg":"480x480","k_12008392_340.jpg":"340x340","k_12008392_220.jpg":"220x220","o_12008392_1280.jpg":"1280x795","o_12008392_1024.jpg":"1024x636","o_12008392_640.jpg":"640x397","o_12008392_480.jpg":"480x298","o_12008392_340.jpg":"340x211","o_12008392_220.jpg":"220x136","h_12008392_1280.jpg":"1280x854","h_12008392_1024.jpg":"1024x683","h_12008392_640.jpg":"640x427","h_12008392_480.jpg":"480x320","h_12008392_340.jpg":"340x227","h_12008392_220.jpg":"220x147","pp_12008392_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008392_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008392_640.jpg":"640x814","pp_12008392_480.jpg":"480x611","pp_12008392_340.jpg":"340x432","pp_12008392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2809","hd_12008394_1920.jpg":"1920x1080","k_12008394_1280.jpg":"1280x1280","k_12008394_1024.jpg":"1024x1024","k_12008394_640.jpg":"640x640","k_12008394_480.jpg":"480x480","k_12008394_340.jpg":"340x340","k_12008394_220.jpg":"220x220","o_12008394_1280.jpg":"1280x1872","o_12008394_1024.jpg":"1024x1498","o_12008394_640.jpg":"640x936","o_12008394_480.jpg":"480x702","o_12008394_340.jpg":"340x497","o_12008394_220.jpg":"220x321","h_12008394_1280.jpg":"1280x854","h_12008394_1024.jpg":"1024x683","h_12008394_640.jpg":"640x427","h_12008394_480.jpg":"480x320","h_12008394_340.jpg":"340x227","h_12008394_220.jpg":"220x147","pp_12008394_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008394_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008394_640.jpg":"640x814","pp_12008394_480.jpg":"480x611","pp_12008394_340.jpg":"340x432","pp_12008394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1028","hd_12008396_1920.jpg":"1920x1080","k_12008396_1280.jpg":"1280x1280","k_12008396_1024.jpg":"1024x1024","k_12008396_640.jpg":"640x640","k_12008396_480.jpg":"480x480","k_12008396_340.jpg":"340x340","k_12008396_220.jpg":"220x220","o_12008396_1280.jpg":"1280x822","o_12008396_1024.jpg":"1024x657","o_12008396_640.jpg":"640x411","o_12008396_480.jpg":"480x308","o_12008396_340.jpg":"340x218","o_12008396_220.jpg":"220x141","h_12008396_1280.jpg":"1280x854","h_12008396_1024.jpg":"1024x683","h_12008396_640.jpg":"640x427","h_12008396_480.jpg":"480x320","h_12008396_340.jpg":"340x227","h_12008396_220.jpg":"220x147","pp_12008396_1280.jpg":"1280x1628","pp_12008396_1024.jpg":"1024x1303","pp_12008396_640.jpg":"640x814","pp_12008396_480.jpg":"480x611","pp_12008396_340.jpg":"340x432","pp_12008396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x803","hd_9671968_1920.jpg":"1920x1080","k_9671968_1280.jpg":"1280x1280","k_9671968_1024.jpg":"1024x1024","k_9671968_640.jpg":"640x640","k_9671968_480.jpg":"480x480","k_9671968_340.jpg":"340x340","k_9671968_220.jpg":"220x220","o_9671968_1280.jpg":"1280x856","o_9671968_1024.jpg":"1024x685","o_9671968_640.jpg":"640x428","o_9671968_480.jpg":"480x321","o_9671968_340.jpg":"340x227","o_9671968_220.jpg":"220x147","h_9671968_1280.jpg":"1280x854","h_9671968_1024.jpg":"1024x683","h_9671968_640.jpg":"640x427","h_9671968_480.jpg":"480x320","h_9671968_340.jpg":"340x227","h_9671968_220.jpg":"220x147","pp_9671968_1280.jpg":"1280x1628","pp_9671968_1024.jpg":"1024x1303","pp_9671968_640.jpg":"640x814","pp_9671968_480.jpg":"480x611","pp_9671968_340.jpg":"340x432","pp_9671968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2517","hd_12009534_1920.jpg":"1920x1080","k_12009534_1280.jpg":"1280x1280","k_12009534_1024.jpg":"1024x1024","k_12009534_640.jpg":"640x640","k_12009534_480.jpg":"480x480","k_12009534_340.jpg":"340x340","k_12009534_220.jpg":"220x220","o_12009534_1280.jpg":"1280x1678","o_12009534_1024.jpg":"1024x1342","o_12009534_640.jpg":"640x839","o_12009534_480.jpg":"480x629","o_12009534_340.jpg":"340x445","o_12009534_220.jpg":"220x288","h_12009534_1280.jpg":"1280x854","h_12009534_1024.jpg":"1024x683","h_12009534_640.jpg":"640x427","h_12009534_480.jpg":"480x320","h_12009534_340.jpg":"340x227","h_12009534_220.jpg":"220x147","pp_12009534_1280.jpg":"1280x1628","pp_12009534_1024.jpg":"1024x1303","pp_12009534_640.jpg":"640x814","pp_12009534_480.jpg":"480x611","pp_12009534_340.jpg":"340x432","pp_12009534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1198x800","hd_12012704_1920.jpg":"1920x1080","k_12012704_1280.jpg":"1280x1280","k_12012704_1024.jpg":"1024x1024","k_12012704_640.jpg":"640x640","k_12012704_480.jpg":"480x480","k_12012704_340.jpg":"340x340","k_12012704_220.jpg":"220x220","o_12012704_1280.jpg":"1280x854","o_12012704_1024.jpg":"1024x683","o_12012704_640.jpg":"640x427","o_12012704_480.jpg":"480x320","o_12012704_340.jpg":"340x227","o_12012704_220.jpg":"220x146","h_12012704_1280.jpg":"1280x854","h_12012704_1024.jpg":"1024x683","h_12012704_640.jpg":"640x427","h_12012704_480.jpg":"480x320","h_12012704_340.jpg":"340x227","h_12012704_220.jpg":"220x147","pp_12012704_1280.jpg":"1280x1628","pp_12012704_1024.jpg":"1024x1303","pp_12012704_640.jpg":"640x814","pp_12012704_480.jpg":"480x611","pp_12012704_340.jpg":"340x432","pp_12012704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_12012708_1920.jpg":"1920x1080","k_12012708_1280.jpg":"1280x1280","k_12012708_1024.jpg":"1024x1024","k_12012708_640.jpg":"640x640","k_12012708_480.jpg":"480x480","k_12012708_340.jpg":"340x340","k_12012708_220.jpg":"220x220","o_12012708_1280.jpg":"1280x720","o_12012708_1024.jpg":"1024x576","o_12012708_640.jpg":"640x360","o_12012708_480.jpg":"480x270","o_12012708_340.jpg":"340x191","o_12012708_220.jpg":"220x123","h_12012708_1280.jpg":"1280x854","h_12012708_1024.jpg":"1024x683","h_12012708_640.jpg":"640x427","h_12012708_480.jpg":"480x320","h_12012708_340.jpg":"340x227","h_12012708_220.jpg":"220x147","pp_12012708_1280.jpg":"1280x1628","pp_12012708_1024.jpg":"1024x1303","pp_12012708_640.jpg":"640x814","pp_12012708_480.jpg":"480x611","pp_12012708_340.jpg":"340x432","pp_12012708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_12012718_1920.jpg":"1920x1080","k_12012718_1280.jpg":"1280x1280","k_12012718_1024.jpg":"1024x1024","k_12012718_640.jpg":"640x640","k_12012718_480.jpg":"480x480","k_12012718_340.jpg":"340x340","k_12012718_220.jpg":"220x220","o_12012718_1280.jpg":"1280x1923","o_12012718_1024.jpg":"1024x1538","o_12012718_640.jpg":"640x961","o_12012718_480.jpg":"480x721","o_12012718_340.jpg":"340x510","o_12012718_220.jpg":"220x330","h_12012718_1280.jpg":"1280x854","h_12012718_1024.jpg":"1024x683","h_12012718_640.jpg":"640x427","h_12012718_480.jpg":"480x320","h_12012718_340.jpg":"340x227","h_12012718_220.jpg":"220x147","pp_12012718_1280.jpg":"1280x1628","pp_12012718_1024.jpg":"1024x1303","pp_12012718_640.jpg":"640x814","pp_12012718_480.jpg":"480x611","pp_12012718_340.jpg":"340x432","pp_12012718_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6004815 Threads: 62 Questions: 1083277376 Slow queries: 0 Opens: 199281 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.401 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9708866 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/kako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata-1234932 [printLink] => /om/sa-svih-strana/kako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata-1234932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451248 [name] => čovjek u moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => covjek-u-moru [link] => /tag/covjek-u-moru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695018 [name] => spašavanje utopljenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 23:14:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spasavanje-utopljenika [link] => /tag/spasavanje-utopljenika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pothlađenog čovjeka izvučenog iz mora treba što prije utopliti, no nipošto mu ne smijete davati alkohola pića ili napitke koji sadrže kofein ili tein, jer ih takvo #zagrijavanje# može dokrajčiti umjesto da ih spasi - Ako unesrećeni ima pojas, u zimskom moru može preživjeti do 6 sati

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADNI ZAGRLJAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako pomoći unesrećenom kojeg ste izvukli iz mora? Zašto čaj s rumom može biti fatalan? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008398.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

U manevrima jedrilice je lako upasti u more

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008398.jpg [title] =>

U manevrima jedrilice je lako upasti u more

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008386.jpg [title] =>

Dobro opremljen utopljenik ima dobre šanse

HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008390.jpg [title] =>

Po lijepom vremenu je sve jednostavnije

HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008392.jpg [title] =>

Olujni vjetar s kapljicama može ugušiti čovjeka

HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008394.jpg [title] =>

Pad u more šok je i za najiskusnije

HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12008396.jpg [title] =>

Vidljivost je ključ u brzini pronalaska

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/9671968.jpg [title] =>

Iz brzog broda pad može biti i bolan

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12009534.jpg [title] =>

Folija će pomoći da se očuva temperatura

HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12012704.jpg [title] =>

Automatske visoke bove su dragocjene

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12012708.jpg [title] =>

Budite glasni i vidljivi

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12012718.jpg [title] =>

S velikim brodom je izvlačenje izazov

U.S. Navy ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pad s broda u more tijekom plovidbe, osobito zimi, noću ili u neveri, kada je teško uočiti palu osobu u moru i pomoći joj da se ponovno ukrca, tiha je jeza svih moreplovaca i članova posade.

Kao i situacije u kojima je skok u more jedina opcija za spas, zbog potonuća plovila.

Istodobno, takvi slučajevi nisu tako rijetki, ni u svijetu ni na Jadranu, pa često slušamo vijesti o spašavanju promrzlih iz mora u posljednji čas, ali i one s tragičnim ishodom.

Na Jadranu imamo i slučajeve pada ribara u more s ribarica, a posljednjih je godina i masovni čarter pridonio padovima članova posade u more. Na sreću, u većini slučajeva sa sretnim ishodom.

Hladnoća ubija

Takvi nas događaji uvijek tjeraju na oprez. No, koliko smo spremni, opremljeni i uvježbani postupati u situacijama kada su ljudi izloženi hladnoći mora?

I koliko smo educirani u pružanju prve pomoći osobama koje se spase?

Oni stariji još se sjećaju brodoloma broda Tisa, koji je potonuo u oluji kod otoka Krete, 13. listopada 1965. godine.

Jedini preživjeli, kormilar Ante Milin, proveo je tada u moru 44 sata na temperaturi od oko 17 stupnjeva. Prema medicinskoj literaturi, mogao je izdržati najviše 40 sati, a nakon toga je trebala nastupiti smrt.

Povijest je, nažalost, zabilježila i mnoga smrtna stradanja brodolomaca zbog pothlađivanja, a od najpoznatijih brodoloma s velikim brojem umrlih zbog pothlađivanja obično se spominju oni parobroda Lusitania, 7. svibnja 1915., Titanica, 14. travnja 1912., te Wilhelma Gustlofa, 30. siječnja 1945. godine.

---

image

Po lijepom vremenu je sve jednostavnije

Foto:Jure Miskovic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nažalost, pothlađenost je bila kobna i za mnoge žrtve novijih brodoloma, od kojih je možda najpoznatiji onaj broda Herald of Free Enterprise, 6. ožujka 1987. godine.

Što osim tjelesne snage utječe na preživljavanje? Mogu li snažan motiv, volja i želja za životom pomoći osobi da preživi?

Čak i kad je brodolomac opremljen prslukom, koji sprječava potonuće, te ako je onesviješten, hladnoća ubija, sporo, ali sigurno. No, manje je poznato da hladnoća ubija i nakon izvlačenja brodolomaca na spasilački brod.

Mač s dvije oštrice

Brodolomcu bez prsluka hladno more je smrtna presuda, jer će se tijelo pothladiti, a on iscrpiti i pasti u nesvijest.

Pasti bez prsluka u nesvijest na moru znači potonuti, a potonuti znači utopiti se. Ako brodolomac nosi prsluk, onesviješteno će tijelo plutati, no kobni kraj i dalje prijeti.

Smrt zbog pothlađivanja može nastupiti i unutar samo nekoliko minuta. Prvi znak pothlađenosti je drhtanje.

Ono je, zapravo, mišićni rad kojim tijelo nastoji proizvesti dodatne količine topline kako bi se zaštitilo. No, drhtanje u moru ima učinak mača s dvije oštrice.

---

image

Folija će pomoći da se očuva temperatura

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Jedan je stvaranje dodatne topline, a drugi gubitak te iste topline proizvedene od tjelesnih energetskih zaliha.

Potom će tijelo obustaviti cirkulaciju prema periferiji, što u konačnici izaziva bol u okrajinama, a na kraju se smanji i metabolizam, tj. smanji se potreba za krvlju i kisikom.

Budući da kod djece pad tjelesne temperature nastupa brže, ona imaju veće izglede preživjeti. Ako je temperatura tijela 20 stupnjeva, potreba za kisikom iznosi samo 20 posto, za razliku od normalne temperature tijela od 37 stupnjeva.

Rijetki otkucaji

Izvlačenje pothlađenog brodolomca na spasilačko plovilo treba obaviti vrlo oprezno. Duboko pothlađeni brodolomac može se činiti mrtvim, ali ne treba odustati od spašavanja, pogotovo ako je na sebi imao prsluk.

Duboko pothlađena osoba može imati samo par otkucaja srca u minuti, u usporedbi s normalnih 72, ali je i taj ekstremno spori ritam dovoljan za duboko pothlađeno tijelo i razinu metabolizma koji se u takvom tijelu odvija.

Opasno je nespretno i nepažljivo pomicati tijelo jer to može provocirati poremećaje srčanoga ritma, a može i ubiti spašenoga.

Najvažnije je u što kraćem vremenu spriječiti daljnji gubitak topline. Voda ima 26 puta veći toplinski kapacitet od zraka, tj. tijelo će 26 puta brže predati istu količinu topline vodi u odnosu na zrak iste temperature.

---

image

S velikim brodom je izvlačenje izazov

U.S. Navy
---

Od velike pomoći nije ni medicinska dijagnostika, jer među spasiocima vjerojatno nema liječnika s potrebnom opremom.

Rektalna temperatura dobar je pokazatelj temperature tzv. toplinske tjelesne jezgre, a ona je dobar pokazatelj stanja unesrećenoga.

No, nju nije moguće izmjeriti običnim toplomjerom, jer je njegovo mjerno područje nedovoljno za niske temperature, koje se kod pothlađenog očekuju.

Stoga preostaje promatranje stanja brodolomca, a najbolje je stalno biti na vezi s liječnikom koji može davati savjete.

Iako, nažalost, svi liječnici nemaju potrebna znanja u ovom području.

Po izvlačenju na spasilački brod ili čamac, daljnji gubitak topline najbolje će se spriječiti tako da se s promrzloga odmah skine sva mokra odjeća i obuća.

Ako je riječ o brodolomcu, koji je upućen u način postupanja pri napuštanju broda, budite spremni na skidanje nekoliko slojeva odjeće, koji čuvaju dulje temperaturu tijela te mogu spasiti život.

Tijelo svojom toplinom grije tanki sloj vode uz kožu, a više slojeva štiti taj topliji sloj vode od miješanja s hladnom morskom vodom. Baš zato se brodolomcima ne preporučuje plivati k obali kako bi se spasili.

Mišićni pokreti pridonose miješanju toplije vode uz tijelo, s hladnijom u okolini, pa se tako tijelo dodatno hladi. Također, plivanje je mišićni rad koji dodatno iscrpljuje i umara, a jača cirkulacija tople krvi kroz mišiće koji rade dodatno pridonosi pothlađivanju.

---

image

Pad u more šok je i za najiskusnije

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Mnogi misle da problem pothlađivanja postoji samo zimi. No, nije tako. I relativno toplo more ubija.

Čak i ljeti negdje na pučini može se pothladiti i iscrpiti izgubljeni jedriličar, surfer ili plivač, a možda i osoba koja je igrom sudbine pala u more s kakvog trajekta ili jedrenjaka s veselom družinom.

I dok jedrenjak bude nestajao u daljini, brodolomcu će preostati tek mrak i strah. Nitko možda satima neće ni primijetiti da jedan iz skupine nedostaje.

Kritična 33 stupnja

Savjete koji slijede treba uzeti uvjetno. Oni ne mogu zamijeniti medicinske kvalifikacije, pa stoga uvijek postupajte prema naputku stručnog osoblja zdravstvene struke.

Kod spašenog brodolomca koji izgleda i ponaša se normalno, temperatura je najvjerojatnije 36 stupnjeva. On nema drugih značajnijih problema, osim što mu je hladno, pa ga treba ugrijati.

Dolazi u obzir zagrijavanje pod toplim tušem ili potapanjem u kadu s toplom vodom, ali samo ako mu je temperatura iznad 35 stupnjeva. Najbolje je odjenuti mu više slojeva suhe odjeće te stavite vunenu kapu i rukavice.

Obucite mu i tople čarape. Uza sve to, deke će ga dobro utopliti.

Zamotajte ga cijeloga, tako da mu viri samo nos. Dajte mu tople, zaslađene napitke i visokokaloričnu hranu, primjerice čokoladu.

Tako će najbolje sačuvati dragocjenu toplinu. Ako je već počeo drhtati, tada mu je temperatura vjerojatno 35 stupnjeva, pa budite oprezni da ne napravite više štete nego koristi.

Ako vam se čini da je brodolomac zbunjen, nespretan, pomalo izgubljen ili kao da je pripit, budite jako oprezni. Temperatura mu je vjerojatno oko 34 stupnja.

---

image

Budite glasni i vidljivi

---

Mora mirovati i odmarati se, pa s njim postupajte jako pažljivo. Ne preporučuje se utopljavati ga cijelog, ali se može ugrijati trup.

Za tu svrhu dobro će poslužiti razni puloveri ili deke prikladno omotane oko trupa. I dalje mu treba davati tople, zaslađene napitke i male visokokalorične obroke.

Ako uočite mišićnu ukočenost, temperatura je vjerojatno pala i sada je oko 33 stupnja. Ograničite svako pomicanje vašeg brodolomca.

Pratite mu puls pipanjem na zglavku šake ili na velikoj vratnoj žili, otprilike po sredini vrata sa strane, s prednje strane kosog mišića vrata i malo u dubini, baš kao što ste to učili u tečaju prve pomoći za vozače.

Pratite kako diše. Neka mirno leži na leđima, s nogama malo podignutim.

Ako drhtanje prestane, stanje postaje ozbiljno i trebali bi već biti u blizini bolnice. Ako niste, nemojte paničariti i dajte sve od sebe.

Sada sve ovisi samo o vama. Temperatura je oko 32 stupnja, brodolomac će možda i kolabirati.

S daljnjim padom temperature, stanje se dodatno komplicira, pa ga treba postaviti u bočni položaj. Hrana ni napitci više ne dolaze u obzir, treba obratiti pažnju na dišne putovi koji trebaju ostati prohodni.

Pri temperaturi od oko 29 ili 28 stupnjeva postoji rizik od prestanka rada srca, što zahtijeva vanjsku masažu srca i umjetno disanje. Ako je nazočna medicinska ekipa, čitav postupak treba prepustiti njima.

---

image

Olujni vjetar s kapljicama može ugušiti čovjeka

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nekad će brodolomac biti i pothlađen i dehidriran, odnosno s gubitkom velike količine tekućine iz tijela. Nemojte zaboraviti da boravak tijela u hladnoj vodi izaziva stiskanje krvnih žila na periferiji, što dovodi do pojačanog mokrenja.

Također, relativni gubitak težine tijela, dakle i krvi, u položaju uronjenosti do vrata, kao što je to slučaj kod brodolomaca koji plutaju na površini, pridonijet će većem utjecanju krvi u desnu stranu srca. Za sve je kriv Arhimedov zakon.

Opasan čaj s rumom

Veće utjecanje krvi u desno srce znači i veće širenje desne pretklijetke i lučenje hormona koji izaziva veće izlučivanje mokraće.

Osim što je žuta i mokra, mokraća je i topla, pa svaki mililitar izlučene mokraće predstavlja gubitak topline, koji može značiti granicu između života i smrti.

Da na brodu imate spašenog brodolomca, obavijest o tome pošaljite odmah. Danas, u eri mobitela, to ne bi trebao biti veći problem.

Kažite tko ste, gdje ste, koga imate, u kakvom je stanju i što ste poduzeli. Ne igrajte se doktora.

Netko drugi će odlučiti o načinu evakuacije i stupnju hitnosti, o tome hoće li po vašeg brodolomca poslati helikopter ili policijski gliser ili će pak na lice mjesta stići specijalizirana ekipa, jasno – ako to bude moguće.

---

image

Automatske visoke bove su dragocjene

---

Postupite točno po naputku. Improvizirajte ako morate, ali nemojte izmišljati i poduzimati nešto na svoju ruku.

Svi znamo da će dobar engleski čaj s rumom natjerati crvenilo u obraze i mramornom spomeniku, zar ne?

Nažalost, malo ih zna da je taj dobar engleski čaj s rumom potencijalno opasno smrtonosno oružje koje može ubiti vašeg brodolomca.

Nikada ne smijete davati nikakva alkoholna pića ni bilo kakva sredstva koja sadrže kofein ili tein. A baš to sadrži engleski čaj!

Opasnost je u tome što alkohol i tein samo pojačavaju mokrenje, a to za brodolomca znači dodatni gubitak tekućine iz tijela, odnosno topline, i dodatno pothlađivanje.

Umjesto toga, dajte voćni čaj i vidjet ćete kako djeluje!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA U.S. Navy

U manevrima jedrilice je lako upasti u more

HANZA MEDIA

Dobro opremljen utopljenik ima dobre šanse

HANZA MEDIA

Po lijepom vremenu je sve jednostavnije

HANZA MEDIA

Olujni vjetar s kapljicama može ugušiti čovjeka

HANZA MEDIA

Pad u more šok je i za najiskusnije


Vidljivost je ključ u brzini pronalaska


Iz brzog broda pad može biti i bolan

HANZA MEDIA

Folija će pomoći da se očuva temperatura


Automatske visoke bove su dragocjene


Budite glasni i vidljivi

U.S. Navy

S velikim brodom je izvlačenje izazov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/kako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata-1234932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf08d66a9090b374b739512b9d83378502cf732d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+pomo%C4%87i+unesre%C4%87enom+kojeg+ste+izvukli+iz+mora%3F+Za%C5%A1to+%C4%8Daj+s+rumom+mo%C5%BEe+biti+fatalan%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fkako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata-1234932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fkako-pomoci-unesrecenom-kojeg-ste-izvukli-iz-mora-u-zimskom-moru-covjek-izdrzi-2-sata-1234932 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pothlađenog čovjeka izvučenog iz mora treba što prije utopliti, no nipošto mu ne smijete davati alkohola pića ili napitke koji sadrže kofein ili tein, jer ih takvo #zagrijavanje# može dokrajčiti umjesto da ih spasi - Ako unesrećeni ima pojas, u zimskom moru može preživjeti do 6 sati

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HLADNI ZAGRLJAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

HLADNI ZAGRLJAJKako pomoći unesrećenom kojeg ste izvukli iz mora? Zašto čaj s rumom može biti fatalan?

Piše dr. Nadan M. PETRI
23. listopada 2022. - 23:24

Pad s broda u more tijekom plovidbe, osobito zimi, noću ili u neveri, kada je teško uočiti palu osobu u moru i pomoći joj da se ponovno ukrca, tiha je jeza svih moreplovaca i članova posade.

Kao i situacije u kojima je skok u more jedina opcija za spas, zbog potonuća plovila.

Istodobno, takvi slučajevi nisu tako rijetki, ni u svijetu ni na Jadranu, pa često slušamo vijesti o spašavanju promrzlih iz mora u posljednji čas, ali i one s tragičnim ishodom.

Na Jadranu imamo i slučajeve pada ribara u more s ribarica, a posljednjih je godina i masovni čarter pridonio padovima članova posade u more. Na sreću, u većini slučajeva sa sretnim ishodom.

Hladnoća ubija

Takvi nas događaji uvijek tjeraju na oprez. No, koliko smo spremni, opremljeni i uvježbani postupati u situacijama kada s...

17. svibanj 2024 14:04