StoryEditorOCM

česti sudariKit se opet zabio u jedrilicu: brod je potonuo za 15 minuta, četvoricu prijatelja spasila obalna straža

Piše M.I.
22. ožujka 2023. - 08:29

Velik broj brodova koji plovi oceanima predstavlja ozbiljnu prijetnju kitovima. Sudari s velikim plovilima često ostaju neprimijećeni i neprijavljeni. Mnogi kitovi pronađeni su pak nasukani na obali s ozljedama od udarca koji jasno ukazuju na udar broda, pokazuju izvješća biologa koji se bave zaštitom kitova.

Jedan bliski kontakt kita i broda ipak je zabilježen na Pacifiku, prenosi Washington Post.

Sredinom ožujka, četiri prijatelja plovila su od Galapagosa do Francuske Polinezije, na trotjednom putovanju, na 44-metarskoj jedrilici, Raindancer. U trenutku dok su jeli pizzu koju je ispekla njihova kolegica na brodu, osjetili su snažan udarac u desni bok broda.

Došlo je do prodiranja mora, te je u svega 15 minuta brod potonuo, a posada se uspjela spasiti čamcem za spašavanje VHF-om obavjestivši obalnu stražu o svojoj situaciji. Proveli su 10 sati plutajući dok nije stigla pomoć.

Prema njihovom kazivaju, kit je zadobio ozbiljan udarac jer je krvavio, a moguće je da su bila i dva. Na koncu, posada je živa i zdrava, no pitanje je što je s kitom.

Otkako je 2007. pokrenuta svjetska baza podataka, podneseno je više od 1200 izvještaja o sudaru kitova i brodova, rekla je Kate Wilson, glasnogovornica Međunarodne komisije za lov na kitove. Sudari koji prouzrokuju znatnu štetu rijetki su, rekla je Obalna straža SAD-a, napominjući da je posljednje spašavanje koje se pripisuje šteti od kita bilo potonuće J-Boata od 120 stopa 2009. u blizini Donje Kalifornije, a posadu je spasio helikopter Obalne straže.

image

Spašena posada

Washington Post

Neprofitna organizacija World Sustainable Organization(WSO) primjerice zagovara preusmjeravanje nekih brodskih linija koje prelaze područja oceana gdje je poznato da se kitovi hrane ili razmnožavaj u jer tada i izlaze na površinu, te tako dolazi do sudara s brodovima. Prema njihovom izvješću, zone visokog rizika uključuju južnu obalu Šri Lanke, zaljev Hauraki na Novom Zelandu, Kanarske otoke i Sredozemno more.

25. travanj 2024 08:19