stdClass Object ( [id] => 1164731 [title] => Kreće povratak korijenima: ježinac s janjetinom, lubin sa svinjetinom, kobasica od iznutrica grdobine... [alias] => krece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I gastronomija podliježe trendovima, sve je više dotiču postulati održivosti, pa ne čudi da se u kuhinje uvaženih chefova uvukao pojam recikliranja.

Koketiranje s okusima naših predaka na temu što su jeli naši stari, maksimalno korištenje namirnice i zanimljiv miks regionalnih kuhinja koje veže zajednička poveznica, aktualne su smjernice chefova današnjice.

Evo nam i primjera, na upravo završenom Taste the Mediterranean festivalu, koji je gostovao na Salonu Food’in Sud u Marseilleu, pobjedu je odnijela janjeća rolada od otkoštenih leđa punjena kremom od inćuna i iranskim pistacijom, ravioli od blitve punjeni tartarom od korjenastog povrća, kestena i morskih ježinaca, uz janjeći jus i vinaigrette od agruma.

Mnoge će ovaj miks šokirati, podosta njih će ga već u startu možda i odbaciti kao gastronomsku nespojivu ideju, no on je uvaženi gastronomski žiri doslovce oborio s nogu.

- Bio je to trijumf sjedinjavanja različitosti i posebnosti mediteranskih kuhinja, spoj naočigled nespojivog mora i planine, jelo iznimnog okusa chefa Pierrea Bourdona.

Za nagradu je dobio sudjelovanje na Taste the Mediterranean festivalu, koji će se od 4. do 9. listopada deseti put održati u Splitu.

I kao i do sada, na valu promicanja mediteranske prehrane i načina života okupit će neke od najboljih chefova mediteranskih zemalja nalik Bourdonu, inače pomoćniku chefa Fabiena Torrentea iz marseilleskog restorana "Bubo".

Ovo je jelo pokazalo jedan od light motiva aktualne gastronomije, povezanost cjeline u ovom slučaju klasičnih namirnica zemalja mediteranskog bazena.

---

image
Marko Đurašević: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao


 
Saša Burić/Cropix
---

Na natjecanju je to siže tipa: imaš namirnicu, imaš ono što su imali i preci koji su tu živjeli. Daj mašti na volju, uz moderne tehnike izvuci iz nje ono najbolje - pojasnio nam je splitski chef Marko Đurašević iz restorana "Kinoteka", član žirija i hrvatski predstavnik festivala Taste the Mediterranean.

Na valu spajanja nespojivog chef Đurašević vuče i svoju gastronomsku filozofiju. On je već prije nekoliko godina povezao file lubina s knedlom od crne slavonske svinje i sipom.

A što je najzanimljivije, ovaj je nevjerojatni odabir nadovezao na gastronomiju starih Rimljana. I kaže da to nisu eksperimentiranja nego nadogradnja recepata iz kuharica u čijim je jelima uživao i sam Dioklecijan.

Moderna gastronomija je koketirala s brojnim pravcima, između ostalog i sa slow foodom, molekularnom kuhinjom... A onda se u skladu s trendovima i aktualnim nam ekološkim problemima današnjice pojavio pravac vraćanja na korijene. Na umami. Uistinu, znate li što je umami?

- Mnogima je taj pojam nepoznat, označava peti okus, ono nešto posebno, nadogradnju, vrh, spoj svega onoga do sada zamislivoga.

Umami je točka na I, a ono što ga dotiče i potiče je i garum, poseban eliksir na prirodnoj bazi koji je bio omiljen ljudima iz vremena Rimljana. U vrijeme cara Dioklecijana pokraj Peristila, kraj mora, na suncu, u amfore su se stavljale iznutrice plave ribe. Danas ih bacamo.

U to staro vrijeme su se miješale sa solju i mediteranskim biljem. Smjesa je fermentirala na suncu tri mjeseca da bi se na kraju dobio eliksir prepun omega-3 masnih kiselina, nevjerojatnog okusa.

Garum ga je pojačavao, dotjerivao, dizao, bio je esencija 100-postotne iskoristivosti namirnice od koje se ništa nije bacalo. Moderna kuhinja ide u tom pravcu, prema korištenju starih receptura, apsolutne održivosti i korištenja suvremenih tehnika – veli chef Đurašević.

---

image
Chef Marko Đurašević u svom kuhinjskom raju


 
Saša Burić/Cropix
---

Na tom valu ovaj je splitski gastronomski znalac još 2019. godine prezentirao kolegama mogućnost 100-postotne iskoristivosti tune, predstavivši je kao riblje prase.

Ne bojeći se, od onoga što drugi bacaju, od riblje jetre, srca, želuca počeo je raditi delikatese. Veli da se butarga uz posebne tehnike može napraviti i od grdobine i lubina.

Ponosi se svojim morskim kobasicama, krvavicama od iznutrica grdobine, bijele ribe i riže, koju obrađuje na pari, daje joj efekt dimljenog mesa. Radi riblje mortadele, te prave dalmatinske kobasice od morskih namirnica, još jedno jelo u kojem su uživali i stari Rimljani.

- To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih. Korona nam je donijela promjenu, pandemija nas je naučila ekonomičnijem načinu rada.

Restorani će s obzirom na globalnu oskudicu namirnica neminovno krenuti u pravcu korijena. U traženje novo-starih okusa.

Evo primjera, brojni su chefovi počeli koketirati s načinima obrade primitivne kuhinje koja isključuje vatru. Doslovce je to povratak u vrijeme prije njezina otkrića. Tada su ljudi namirnicu obrađivali uz pomoć agruma, limuna, limete, grejpa, naranče.

Kiseline iz njihova sastava su konzervansi koji mesu daju poseban okus. To su nevjerojatne marinade. To je, pa rekao bih i ovako, gastronomska retro novina – veli chef Đurašević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u kulinarstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => trendovi u kulinarstvu 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-03 09:22:37 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-03 11:41:20 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-03 11:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20723562.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20723566.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/20723570.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/03\/18898754.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marko \u0110ura\u0161evi\u0107:\u00a0 To je taj novi smjer, iskoristi sve \u0161ta mo\u017ee\u0161, ne bacaj hranu, nau\u010di znanje na\u0161ih starih
\n\u00a0","Marko \u0110ura\u0161evi\u0107: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao
\n
\n
\n\u00a0","Chef Marko \u0110ura\u0161evi\u0107 u svom kuhinjskom raju
\n
\n
\n\u00a0","Janjetina i morski je\u017einac zajedno? A e....
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_20723562_1920.jpg":"1920x1080","k_20723562_1280.jpg":"1280x1280","k_20723562_1024.jpg":"1024x1024","k_20723562_640.jpg":"640x640","k_20723562_480.jpg":"480x480","k_20723562_340.jpg":"340x340","k_20723562_220.jpg":"220x220","o_20723562_1280.jpg":"1280x838","o_20723562_1024.jpg":"1024x670","o_20723562_640.jpg":"640x419","o_20723562_480.jpg":"480x314","o_20723562_340.jpg":"340x222","o_20723562_220.jpg":"220x144","h_20723562_1280.jpg":"1280x854","h_20723562_1024.jpg":"1024x683","h_20723562_640.jpg":"640x427","h_20723562_480.jpg":"480x320","h_20723562_340.jpg":"340x227","h_20723562_220.jpg":"220x147","pp_20723562_1280.jpg":"1006x1280","pp_20723562_1024.jpg":"805x1024","pp_20723562_640.jpg":"503x640","pp_20723562_480.jpg":"377x480","pp_20723562_340.jpg":"267x340","pp_20723562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20723566_1920.jpg":"1920x1080","k_20723566_1280.jpg":"1280x1280","k_20723566_1024.jpg":"1024x1024","k_20723566_640.jpg":"640x640","k_20723566_480.jpg":"480x480","k_20723566_340.jpg":"340x340","k_20723566_220.jpg":"220x220","o_20723566_1280.jpg":"1280x1920","o_20723566_1024.jpg":"1024x1536","o_20723566_640.jpg":"640x960","o_20723566_480.jpg":"480x720","o_20723566_340.jpg":"340x510","o_20723566_220.jpg":"220x330","h_20723566_1280.jpg":"1280x854","h_20723566_1024.jpg":"1024x683","h_20723566_640.jpg":"640x427","h_20723566_480.jpg":"480x320","h_20723566_340.jpg":"340x227","h_20723566_220.jpg":"220x147","pp_20723566_1280.jpg":"1006x1280","pp_20723566_1024.jpg":"805x1024","pp_20723566_640.jpg":"503x640","pp_20723566_480.jpg":"377x480","pp_20723566_340.jpg":"267x340","pp_20723566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2681","hd_20723570_1920.jpg":"1920x1080","k_20723570_1280.jpg":"1280x1280","k_20723570_1024.jpg":"1024x1024","k_20723570_640.jpg":"640x640","k_20723570_480.jpg":"480x480","k_20723570_340.jpg":"340x340","k_20723570_220.jpg":"220x220","o_20723570_1280.jpg":"1280x1787","o_20723570_1024.jpg":"1024x1429","o_20723570_640.jpg":"640x893","o_20723570_480.jpg":"480x670","o_20723570_340.jpg":"340x474","o_20723570_220.jpg":"220x307","h_20723570_1280.jpg":"1280x854","h_20723570_1024.jpg":"1024x683","h_20723570_640.jpg":"640x427","h_20723570_480.jpg":"480x320","h_20723570_340.jpg":"340x227","h_20723570_220.jpg":"220x147","pp_20723570_1280.jpg":"1006x1280","pp_20723570_1024.jpg":"805x1024","pp_20723570_640.jpg":"503x640","pp_20723570_480.jpg":"377x480","pp_20723570_340.jpg":"267x340","pp_20723570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1491","hd_18898754_1920.jpg":"1920x1080","k_18898754_1280.jpg":"1280x1280","k_18898754_1024.jpg":"1024x1024","k_18898754_640.jpg":"640x640","k_18898754_480.jpg":"480x480","k_18898754_340.jpg":"340x340","k_18898754_220.jpg":"220x220","o_18898754_1280.jpg":"1280x994","o_18898754_1024.jpg":"1024x795","o_18898754_640.jpg":"640x497","o_18898754_480.jpg":"480x372","o_18898754_340.jpg":"340x264","o_18898754_220.jpg":"220x170","h_18898754_1280.jpg":"1280x854","h_18898754_1024.jpg":"1024x683","h_18898754_640.jpg":"640x427","h_18898754_480.jpg":"480x320","h_18898754_340.jpg":"340x227","h_18898754_220.jpg":"220x147","pp_18898754_1280.jpg":"1006x1280","pp_18898754_1024.jpg":"805x1024","pp_18898754_640.jpg":"503x640","pp_18898754_480.jpg":"377x480","pp_18898754_340.jpg":"267x340","pp_18898754_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5826797 Threads: 93 Questions: 1045434242 Slow queries: 0 Opens: 185501 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.418 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9374402 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /om/sa-svih-strana/krece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine-1164731 [printLink] => /om/sa-svih-strana/krece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine-1164731?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615865 [name] => Marko Đurašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-23 16:11:44 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-durasevic [link] => /tag/marko-durasevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665783 [name] => ježinac s janjetinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 12:40:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jezinac-s-janjetinom [link] => /tag/jezinac-s-janjetinom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665784 [name] => kobasica od iznutrica grdobine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 12:40:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kobasica-od-iznutrica-grdobine [link] => /tag/kobasica-od-iznutrica-grdobine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 665785 [name] => lubin sa svinjetinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 12:40:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lubin-sa-svinjetinom [link] => /tag/lubin-sa-svinjetinom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u kulinarstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kreće povratak korijenima: ježinac s janjetinom, lubin sa svinjetinom, kobasica od iznutrica grdobine... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-37-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20723562.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => Marko Đurašević:  To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20723562.jpg [title] => Marko Đurašević:  To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih
 
Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20723566.jpg [title] => Marko Đurašević: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao


 
Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/20723570.jpg [title] => Chef Marko Đurašević u svom kuhinjskom raju


 
Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/03/18898754.jpg [title] => Janjetina i morski ježinac zajedno? A e....
 
Ivana Nobilo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I gastronomija podliježe trendovima, sve je više dotiču postulati održivosti, pa ne čudi da se u kuhinje uvaženih chefova uvukao pojam recikliranja.

Koketiranje s okusima naših predaka na temu što su jeli naši stari, maksimalno korištenje namirnice i zanimljiv miks regionalnih kuhinja koje veže zajednička poveznica, aktualne su smjernice chefova današnjice.

Evo nam i primjera, na upravo završenom Taste the Mediterranean festivalu, koji je gostovao na Salonu Food’in Sud u Marseilleu, pobjedu je odnijela janjeća rolada od otkoštenih leđa punjena kremom od inćuna i iranskim pistacijom, ravioli od blitve punjeni tartarom od korjenastog povrća, kestena i morskih ježinaca, uz janjeći jus i vinaigrette od agruma.

Mnoge će ovaj miks šokirati, podosta njih će ga već u startu možda i odbaciti kao gastronomsku nespojivu ideju, no on je uvaženi gastronomski žiri doslovce oborio s nogu.

- Bio je to trijumf sjedinjavanja različitosti i posebnosti mediteranskih kuhinja, spoj naočigled nespojivog mora i planine, jelo iznimnog okusa chefa Pierrea Bourdona.

Za nagradu je dobio sudjelovanje na Taste the Mediterranean festivalu, koji će se od 4. do 9. listopada deseti put održati u Splitu.

I kao i do sada, na valu promicanja mediteranske prehrane i načina života okupit će neke od najboljih chefova mediteranskih zemalja nalik Bourdonu, inače pomoćniku chefa Fabiena Torrentea iz marseilleskog restorana "Bubo".

Ovo je jelo pokazalo jedan od light motiva aktualne gastronomije, povezanost cjeline u ovom slučaju klasičnih namirnica zemalja mediteranskog bazena.

---

image
Marko Đurašević: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao


 
Saša Burić/Cropix
---

Na natjecanju je to siže tipa: imaš namirnicu, imaš ono što su imali i preci koji su tu živjeli. Daj mašti na volju, uz moderne tehnike izvuci iz nje ono najbolje - pojasnio nam je splitski chef Marko Đurašević iz restorana "Kinoteka", član žirija i hrvatski predstavnik festivala Taste the Mediterranean.

Na valu spajanja nespojivog chef Đurašević vuče i svoju gastronomsku filozofiju. On je već prije nekoliko godina povezao file lubina s knedlom od crne slavonske svinje i sipom.

A što je najzanimljivije, ovaj je nevjerojatni odabir nadovezao na gastronomiju starih Rimljana. I kaže da to nisu eksperimentiranja nego nadogradnja recepata iz kuharica u čijim je jelima uživao i sam Dioklecijan.

Moderna gastronomija je koketirala s brojnim pravcima, između ostalog i sa slow foodom, molekularnom kuhinjom... A onda se u skladu s trendovima i aktualnim nam ekološkim problemima današnjice pojavio pravac vraćanja na korijene. Na umami. Uistinu, znate li što je umami?

- Mnogima je taj pojam nepoznat, označava peti okus, ono nešto posebno, nadogradnju, vrh, spoj svega onoga do sada zamislivoga.

Umami je točka na I, a ono što ga dotiče i potiče je i garum, poseban eliksir na prirodnoj bazi koji je bio omiljen ljudima iz vremena Rimljana. U vrijeme cara Dioklecijana pokraj Peristila, kraj mora, na suncu, u amfore su se stavljale iznutrice plave ribe. Danas ih bacamo.

U to staro vrijeme su se miješale sa solju i mediteranskim biljem. Smjesa je fermentirala na suncu tri mjeseca da bi se na kraju dobio eliksir prepun omega-3 masnih kiselina, nevjerojatnog okusa.

Garum ga je pojačavao, dotjerivao, dizao, bio je esencija 100-postotne iskoristivosti namirnice od koje se ništa nije bacalo. Moderna kuhinja ide u tom pravcu, prema korištenju starih receptura, apsolutne održivosti i korištenja suvremenih tehnika – veli chef Đurašević.

---

image
Chef Marko Đurašević u svom kuhinjskom raju


 
Saša Burić/Cropix
---

Na tom valu ovaj je splitski gastronomski znalac još 2019. godine prezentirao kolegama mogućnost 100-postotne iskoristivosti tune, predstavivši je kao riblje prase.

Ne bojeći se, od onoga što drugi bacaju, od riblje jetre, srca, želuca počeo je raditi delikatese. Veli da se butarga uz posebne tehnike može napraviti i od grdobine i lubina.

Ponosi se svojim morskim kobasicama, krvavicama od iznutrica grdobine, bijele ribe i riže, koju obrađuje na pari, daje joj efekt dimljenog mesa. Radi riblje mortadele, te prave dalmatinske kobasice od morskih namirnica, još jedno jelo u kojem su uživali i stari Rimljani.

- To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih. Korona nam je donijela promjenu, pandemija nas je naučila ekonomičnijem načinu rada.

Restorani će s obzirom na globalnu oskudicu namirnica neminovno krenuti u pravcu korijena. U traženje novo-starih okusa.

Evo primjera, brojni su chefovi počeli koketirati s načinima obrade primitivne kuhinje koja isključuje vatru. Doslovce je to povratak u vrijeme prije njezina otkrića. Tada su ljudi namirnicu obrađivali uz pomoć agruma, limuna, limete, grejpa, naranče.

Kiseline iz njihova sastava su konzervansi koji mesu daju poseban okus. To su nevjerojatne marinade. To je, pa rekao bih i ovako, gastronomska retro novina – veli chef Đurašević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Ivana Nobilo/Cropix
Saša Burić/Cropix
Marko Đurašević:  To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih
 
Saša Burić/Cropix
Marko Đurašević: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao


 
Saša Burić/Cropix
Chef Marko Đurašević u svom kuhinjskom raju


 
Ivana Nobilo/Cropix
Janjetina i morski ježinac zajedno? A e....
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/krece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine-1164731 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba3cb7c1c1062097f46219abb99a9490278455e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kre%C4%87e+povratak+korijenima%3A+je%C5%BEinac+s+janjetinom%2C+lubin+sa+svinjetinom%2C+kobasica+od+iznutrica+grdobine...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fkrece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine-1164731 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fkrece-povratak-korijenima-jezinac-s-janjetinom-lubin-sa-svinjetinom-kobasica-od-iznutrica-grdobine-1164731 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u kulinarstvu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

trendovi u kulinarstvuKreće povratak korijenima: ježinac s janjetinom, lubin sa svinjetinom, kobasica od iznutrica grdobine...

Piše Tanja Šimundić Bendić
3. veljače 2022. - 12:38
Marko Đurašević:  To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih  Saša Burić/Cropix

I gastronomija podliježe trendovima, sve je više dotiču postulati održivosti, pa ne čudi da se u kuhinje uvaženih chefova uvukao pojam recikliranja.

Koketiranje s okusima naših predaka na temu što su jeli naši stari, maksimalno korištenje namirnice i zanimljiv miks regionalnih kuhinja koje veže zajednička poveznica, aktualne su smjernice chefova današnjice.

Evo nam i primjera, na upravo završenom Taste the Mediterranean festivalu, koji je gostovao na Salonu Food’in Sud u Marseilleu, pobjedu je odnijela janjeća rolada od otkoštenih leđa punjena kremom od inćuna i iranskim pistacijom, ravioli od blitve punjeni tartarom od korjenastog povrća, kestena i morskih ježinaca, uz janjeći jus i vinaigrette od agruma.

Mnoge će ovaj miks šokirati, podosta njih će ga već u startu možda i odbaciti kao gastronomsku nespojivu ideju, no on je uvaženi gastronomski žiri doslovce oborio s nogu.

- Bio je to trijumf sjedinjavanja različitosti i posebnosti mediteranskih kuhinja, spoj naočigled nespojivog mora i planine, jelo iznimnog okusa chefa Pierrea Bourdona.

Za nagradu je dobio sudjelovanje na Taste the Mediterranean festivalu, koji će se od 4. do 9. listopada deseti put održati u Splitu.

I kao i do sada, na valu promicanja mediteranske prehrane i načina života okupit će neke od najboljih chefova mediteranskih zemalja nalik Bourdonu, inače pomoćniku chefa Fabiena Torrentea iz marseilleskog restorana "Bubo".

Ovo je jelo pokazalo jedan od light motiva aktualne gastronomije, povezanost cjeline u ovom slučaju klasičnih namirnica zemalja mediteranskog bazena.

image
Marko Đurašević: Umami je peti okus, rijetko ga je tko probao


 
Saša Burić/Cropix

Na natjecanju je to siže tipa: imaš namirnicu, imaš ono što su imali i preci koji su tu živjeli. Daj mašti na volju, uz moderne tehnike izvuci iz nje ono najbolje - pojasnio nam je splitski chef Marko Đurašević iz restorana "Kinoteka", član žirija i hrvatski predstavnik festivala Taste the Mediterranean.

Na valu spajanja nespojivog chef Đurašević vuče i svoju gastronomsku filozofiju. On je već prije nekoliko godina povezao file lubina s knedlom od crne slavonske svinje i sipom.

A što je najzanimljivije, ovaj je nevjerojatni odabir nadovezao na gastronomiju starih Rimljana. I kaže da to nisu eksperimentiranja nego nadogradnja recepata iz kuharica u čijim je jelima uživao i sam Dioklecijan.

Moderna gastronomija je koketirala s brojnim pravcima, između ostalog i sa slow foodom, molekularnom kuhinjom... A onda se u skladu s trendovima i aktualnim nam ekološkim problemima današnjice pojavio pravac vraćanja na korijene. Na umami. Uistinu, znate li što je umami?

- Mnogima je taj pojam nepoznat, označava peti okus, ono nešto posebno, nadogradnju, vrh, spoj svega onoga do sada zamislivoga.

Umami je točka na I, a ono što ga dotiče i potiče je i garum, poseban eliksir na prirodnoj bazi koji je bio omiljen ljudima iz vremena Rimljana. U vrijeme cara Dioklecijana pokraj Peristila, kraj mora, na suncu, u amfore su se stavljale iznutrice plave ribe. Danas ih bacamo.

U to staro vrijeme su se miješale sa solju i mediteranskim biljem. Smjesa je fermentirala na suncu tri mjeseca da bi se na kraju dobio eliksir prepun omega-3 masnih kiselina, nevjerojatnog okusa.

Garum ga je pojačavao, dotjerivao, dizao, bio je esencija 100-postotne iskoristivosti namirnice od koje se ništa nije bacalo. Moderna kuhinja ide u tom pravcu, prema korištenju starih receptura, apsolutne održivosti i korištenja suvremenih tehnika – veli chef Đurašević.

image
Chef Marko Đurašević u svom kuhinjskom raju


 
Saša Burić/Cropix

Na tom valu ovaj je splitski gastronomski znalac još 2019. godine prezentirao kolegama mogućnost 100-postotne iskoristivosti tune, predstavivši je kao riblje prase.

Ne bojeći se, od onoga što drugi bacaju, od riblje jetre, srca, želuca počeo je raditi delikatese. Veli da se butarga uz posebne tehnike može napraviti i od grdobine i lubina.

Ponosi se svojim morskim kobasicama, krvavicama od iznutrica grdobine, bijele ribe i riže, koju obrađuje na pari, daje joj efekt dimljenog mesa. Radi riblje mortadele, te prave dalmatinske kobasice od morskih namirnica, još jedno jelo u kojem su uživali i stari Rimljani.

- To je taj novi smjer, iskoristi sve šta možeš, ne bacaj hranu, nauči znanje naših starih. Korona nam je donijela promjenu, pandemija nas je naučila ekonomičnijem načinu rada.

Restorani će s obzirom na globalnu oskudicu namirnica neminovno krenuti u pravcu korijena. U traženje novo-starih okusa.

Evo primjera, brojni su chefovi počeli koketirati s načinima obrade primitivne kuhinje koja isključuje vatru. Doslovce je to povratak u vrijeme prije njezina otkrića. Tada su ljudi namirnicu obrađivali uz pomoć agruma, limuna, limete, grejpa, naranče.

Kiseline iz njihova sastava su konzervansi koji mesu daju poseban okus. To su nevjerojatne marinade. To je, pa rekao bih i ovako, gastronomska retro novina – veli chef Đurašević.

15. svibanj 2024 12:37