StoryEditorOCM

odluka Gradskog vijećaKruzerima zabrana uplovljavanja u centar Amsterdama

Piše M. I.
22. srpnja 2023. - 10:00

Gradsko vijeće Amsterdama zabranilo je uplovljavanje kruzerima u centar grada pokušavajući na taj način ograničiti broj posjetitelja i smanjiti zagađenje. Političari su rekli da kruzeri nisu u skladu s održivim ambicijama grada. To znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci IJ u blizini amsterdamske glavne željezničke stanice zatvoriti, prenosi Tportal.

Najnovija je to mjera za suzbijanje masovnog turizma u gradu. Vijeće, podsjetimo, nastoji zabraniti pušenje kanabisa na ulicama četvrti crvenih svjetiljki. U ožujku pokrenuta internetska kampanja u kojoj se pozivalo mlade Britance koji razmišljaju o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da se drže podalje.

Kruzei su postali simbol problema masovnog turizma, a prijedlog da se izmjeste iz centra prošao je velikom većinom. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti, privlačeći 20 milijuna posjetitelja godišnje.

"Kruzeri koji zagađuju nisu u skladu s održivim ambicijama našeg grada", izjavila je stranka desnog centra D66, koja upravlja gradom zajedno sa socijaldemokratima i ekolozima, prenosi AFP.

Prolazak brodova za krstarenje, navodi se, također nije kompatibilan s planovima za novi most između povijesne južne četvrti grada i četvrti Noord.

27. travanj 2024 16:54