StoryEditorOCM

ugrožena vrstaLijepe vijesti iz Albanije: kamere opet snimile mužjaka sredozemne medvjedice

Piše Z.K./JL
10. travnja 2024. - 08:10

Sredozemna medvjedica ponovno je viđena u susjedstvu! Dobre vijesti stižu iz zaštićenog područja Karabubun Sazan iz Albanije. Zaposlenici organizacije Protection and Preservation of Natural Environment in Albania su kroz veljaču i ožujak zabilježili odraslog mužjaka sredozemne medvjedice.

Kamere su na plaži snimile životinju, doduše samu, ali se nadaju kako je možda još neka u blizini. Poznato je kako su one noćne životinje, a na kopno izranjaju kako bi se odmorili. Upravo to je ovog mužjaka dovelo na pustu plažu, na kojoj je proveo neko vrijeme odmarajući se, a onda je ponovno zaronio.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) je jedna od najprepoznatljivijih vrsta Sredozemnog mora i jedan je od najugroženijih morskih sisavaca na svijetu. Nekada su u Jadranskom moru bile uobičajen prizor, no onda su nestali i to zbog lova na njih, zato što su ih ribari znali zatući kako im ne bi oštetili mreže, a smeta ih i urbanizacija obale. Neki izvori navode kako je 1964. godine ubijena zadnja sredozemna medvjedica koja je živjela u našem dijelu Jadrana.

Od tada je bilo nekoliko dojava o viđanju, no uglavnom nije bilo snimki, tako da mnogi od tih susreta nisu mogli biti potvrđeni. Ipak, 2005. godine potvrđeno je kako je jedna medvjedica viđena pokraj Silbe, a od tada do danas je bilo još susreta - kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori te Albaniji, piše Jutarnji list.

image
Protection and Preservation of Natural Environment in Albania
image
Protection and Preservation of Natural Environment in Albania
27. travanj 2024 23:44