StoryEditorOCM

radovi zaustavljeniLuka u gradu Krku skriva daleku prošlost: pronađeni ostaci stare rive, pretpostavlja se čak iz kasnog srednjeg vijeka

Piše OM
21. travnja 2021. - 11:20

U gradu Krku prije mjesec dana počela je rekonstrukcija i dogradnja ribarskog gata, no mehanizacija i bageri ubrzo su utihnuli jer su ispod ploča pronađeni ostaci stare krčke rive, pretpostavlja se čak iz kasnog srednjeg vijeka, javlja HRT.

Luka u gradu Krku doslovno skriva daleku prošlost - nakon što je odstranjen gornji sloj ploča na rivi, ispod njega - arheološki nalaz koji priča - novu povijesnu priču.

- Riječ je o ostacima kamenih ploča uslojenih u običnu zemlju, bez bilo kakvog vezivnog sredstva što upućuje na stariju dataciju samog poda. Po meni, riječ je o vremenskom intervalu između 16. i 17. stoljeća - kazao je arheolog Matija Makarun.

U gradu su već pronađeni ostaci koji potječu iz tog razdoblja - upravo u ovoj ulici. Da je krčki mul star nekoliko stoljeća, potvrđuje i poznati Krčki statut iz 1388., u kojem se on prvi put spominje.

- Drugi put da se spominje mul je 1488., odnosno naredbama prvog krčkog providura A. Vinciguerre, on daje upute za urbanističke obnove grada - kazao je Makarun.

I točne dimenzije tadašnjega mula, onoga u koji, moguće, gledamo i mi. Riva je u posljednjih 200 godina dograđivana i više puta obnavljana, stoga je ovaj katastarski nacrt posljednji zapis njezina originalnog izdanja.

- Radovi su trenutno obustavljeni, to jest ne može se raditi mehanizacijom, nego samo ručno, što će ujedno usporiti radove, ali ne mogu reći da mi je žao jer se time ipak otkivaju neke stvari povijesne - rekao je Goran Lajnert, ravnatelj ŽLU-a Krk.

Arheolozi smatraju da se ispod ove rive nalazi još starija, moguće čak i iz antičkog doba, stoga istraživanja idu dalje, a sad su na redu konzervatori, koji će nakon izlaska na teren dati konačan odgovor, piše HRT.

20. travanj 2024 12:28