stdClass Object ( [id] => 1305857 [title] => Male boce za velike nevolje: mini aparati za disanje nisu bezopasni, čak ni na malim dubinama! [alias] => male-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaka vrsta ronjenja ima svoju ronilačku opremu. Pri tome prvenstveno mislim na ronilačke aparate. Puno sam puta zbog toga za sebe čuo kako sam protiv napretka, kako sam (za)ostao u vremenu dok su još postojali tzv. ventili rezerve te kako ne shvaćam moderno ronjenje. Priznajem, kriv sam!

Smatram i dalje da je oprema za ronjenje na dah namijenjena ronjenju na dah. Isto tako, razni ronilački aparati imaju svoju namjenu, što ovisi o njihovim tehničkim rješenjima, konstrukciji i plinovima koji se pri ronjenju dišu. Mislim i dalje da nema smisla uz uporabu aparata za zahtjevna tehnička ronjenja obavljati jednostavna rekreacijska ronjenja jer su za to namijenjeni uređaji punjeni zrakom, pri čemu je sigurnost više nego primjereno zastupljena.

Pri tome ne želim bilo kojem roniocu uskratiti pravo da u okviru razumnog koristi koju god opremu želi. Mislim i dalje da ronjenje nije tek disanje pod vodom, premda dopuštam da tih nekoliko udaha može nekome predstavljati veliko veselje, osobito ljudima koji nisu ronioci.

Opasne zablude

Čini se da ima sve više onih koji uopće ne žele biti ronioci, ali žele osjetiti čari nešto dužeg boravka pod vodom, dužeg u odnosu na vrlo kratko vrijeme koje je moguće postići samo zadržavanjem daha u ronjenju na dah. Tako "prodaja" tih nekoliko udaha postaje dio turističke ponude u cijelome svijetu

---

image

Samopouzdanje bez pokrića: imam masku, malu bocu - vidi mene ronioca...

---

 Nekritični promotori ronilačkih škola izmišljaju za takve ljetne ronioce razne tehničke mogućnosti, rade se kompromisi sa sigurnošću pod morem, smišljaju razna pseudoznanstvena opravdanja o tome kako je u naravi sve čisto, sigurno i zakonito, dok s druge strane lova curi. Također, čujem da se kratkim demonstrativnim ronjenjima uz uporabu malih aparata pokušavaju animirati potencijalni kandidati za ronilački tečaj. Ne samo da je to bezobrazno, već je i kriminalno opasno! Bilo kakve aparate za ronjenje može i smije koristiti samo kvalificirani ronilac i oko toga nema pregovora! To nije igračka!

Također, čujem da i neki nadobudni podvodni fotografi misle kako je baš aparat za spašavanje odlična opcija za podvodno snimanje!? Koje li zablude! Apsolutno ne!

Punoljetna povijest

Još je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart patentirao i na tržište lansirao mali uređaj za ronjenje. Bio je namijenjen za upotrebu pomorcima, prvenstveno onim na malim brodicama, koji bi se našli u nevolji i bili prisiljeni sami popraviti nekakav jednostavniji kvar, možda osloboditi sidro ili otpetljati konopac oko propelera te stoga nužno i zaroniti. Uređaj nazvan Mini-B imao je spremnik od 3 ili 5 litara, a preporuka proizvođača je bila da se ne koristi na dubinama većim od 9 metara (30 stopa). Zašto, nije ni danas jasno.

---

image

Uređaj Mini-B patentirao je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart

---

Premda vrlo dvojbene opravdanosti i sigurnosno rizična, primarna namjena ovog uređaja je uskoro proširena, pa se on sve češće koristio u bazenima i plićacima radi demonstracije čari pravog ronjenja. Osnovana je francuska tvrtka za proizvodnju aparata MiniDive™​ koji sada dolaze sa spremnikom od 0,5 litara i koji se, po zamisli proizvođača, čak mogu puniti i ručnom pumpom. Plasman ovih uređaja i njihova uporaba izazvali su buru reakcija i mnoštvo kontroverzi među zainteresiranima, pri čemu su se opet sukobili proizvođači, potencijalni korisnici, mnogi nekritički oduševljeni vlasnici ronilačkih škola i oprezniji poznavatelji struke. Na internetu se mogu naći i vrlo duhovite i čak vrlo cinične kritike ovog uređaja te poprilično naivnih preporuka i kvalifikacija koje uz uređaj daju proizvođači. Za početak, uporaba MiniDive™​ aparata uopće ne pretpostavlja nikakvu obuku! Da bi bilo jasnije, MiniDive™ je sve što vam je potrebno kako biste u podmorju poginuli!

Posebna priča koja se nadovezuje na modele malih ronilačkih aparata su aparati namijenjeni za spašavanje, i koji se ne bi se smjeli koristiti ni za kakve druge svrhe.

Ventil rezerve

Odmah ističem da male boce za spašavanje mogu koristiti samo kvalificirani i educirani ronioci. To nisu uređaju za male dubine ili za male ronioce ili za male zadaće. Kao što nema zdravstvene sposobnosti za male dubine, tako nema ni uređaja samo za male dubine. Koliko li sam puta čuo, čak, i liječnike, očito neupućene, kako govore da neki ronilac može roniti, ali ne bi smio ići duboko... Ronioci znaju da svi problemi u podmorju mogu nastati i na malim dubinama, a da je slobodni izron, izron u nuždi i bez upotrebe ronilačkog aparata, vrlo opasan i s malih dubina, i to osobito s malih dubina jer su promjene tlaka baš na malim dubinama najveće! Ronioci znaju da promjene tlaka mogu ubiti!

---

image

Ključna riječ u svakom ronjenju mora biti - sigurnost

 

---

Roniti sigurno je imperativ ronjenja od samih početaka ove aktivnosti. Popularna knjiga splitskog stručnjaka za medicinu ronjenja prof. Gošovića nosi baš taj sugestivni naslov: Ronjenje u sigurnosti. Svi žele zaroniti sigurno, roniti sigurno i sigurno se vratiti. Prije nekih 30-ak godina ili više još su u upotrebi bile ronilačke boce na kojima je postojao tzv. ventil rezerve, u naravi opruga koja bi zatvorila ronilačku bocu kad bi tlak zraka u boci nakon izvjesnog vremena pod morem pao na neku prethodno definiranu vrijednost. Roniocu pod morem više nije bilo moguće udisati iz aparata dok ne bi ručno oslobodio preostalu količinu zraka, u naravi rezervnu količinu, koju je za njega tako jednostavno sačuvao ventil rezerve. Taj trenutak značio je i početak obveznog izrona. Genijalna zamisao, ali to jednostavno konstrukcijsko rješenje, nažalost, imalo je i svoje nedostatke, pa se ronilački uređaji s ventilom rezerve više ne proizvode niti koriste.

Pony boce

Sigurnost ronilaca nije nikad ovisila samo o pouzdanom definiranju vremena preostalog za ronjenje, izron i dekompresiju, odnosno postupak programirana postupna napuštanja dubina i izrona na površinu. Ronioci uvijek računaju na mogućnost kvara hidrostatskog regulatora, uređaja kojim udišu zrak ili neki drugi disajni medij iz visokotlačna spremnika. Ako do kvara regulatora dođe, jako je dobro rješenje posjedovati rezervni regulator koji se montira na izvor visokog tlaka. U slučaju kvara prvog ili tzv. primarnog regulatora, za uporabu je odmah spreman drugi! Danas su dva regulatora u podmorju gotovo pravilo.

---

image

Vrijeme boravka pod morem s malom bocom

---

​Male visokotlačne spremnike koji će u slučaju opasnosti ili bilo kakve potrebe predstavljati alternativni izvor disajnog medija u podmorju, nazivamo općenito pony bocama. Premda su namijenjene spašavanju, mogle bi se koristiti za razne namjene, ali pri tome se uvijek radi o svojevrsnim improvizacijama. One predstavljaju mali i kapacitetom ograničeni, ali u cijelosti nezavisni izvor zraka. Takav izvor zraka je važan element sigurnosti pod morem i popularan među mnogim roniocima.

No, ni to nije sve! Plan ronjenja, dogovor prije ronjenja ili popularni brifing, dobra tjelesna sprema, uvježbane podmorske vještine, zdrave uši i pluća, hladna i bistra glava, što isključuje alkohol od noći prije, neopterećen želudac, što isključuje grah s kobasicama ili neki drugi teški obrok najmanje dva sata prije ronjenja, dobra edukacija, dogovoreni i provjereni signali za komunikaciju u podmorju, aparat za disanje kisika na površini i mnogi drugi elementi čine sveukupnu sigurnost ronioca i ronilačke skupine.

Aparat agenta 007

Jedan je tehnički uređaj osobito zanimljiv s aspekta sigurnosti. To je popularni Spare Air™ aparat za spašavanje. Premda se prvi model pojavio na tržištu još 1979. godine, kod nas još uvijek nije jako popularan, djelomice i zbog cijene koja nije svima pristupačna. Čini se ipak da i u nas sve više zauzima mjesto u sustavu sigurnog ronjenja. Uređaj se sastoji od laganog aluminijskog spremnika, volumena od 0,5 litara te hidrostatskog regulatora montirana na spremnik. Aparat se u podmorje nosi pričvršćen na opremi, na nekom lako dostupnom mjestu. Pony boce nemaju takav hidrostatski regulator već ga je na njih potrebno montirati. Zamisao je da će ronilac koji ima kvar nekog vitalnog dijela opreme moći koristiti takav uređaj za siguran izron ili ga, pak, dati na upotrebu drugom roniocu koji bi bio u nevolji.

---

image

Ronjenje s malim aparatima nije manje opasno

---

Preteča takvog uređaja koji je javnost mogla vidjeti pojavio se u filmu Thunderbolt, daleke 1965. godine. Senzacionalno je bilo vidjeti iz čega to diše James Bond, junak naše mladosti! Iznimno malen volumenom taj ronilački aparat-igračka, u filmu bar, omogućavao je svega nekoliko udaha i iznimno ograničeno vrijeme disanja pod morem, ali dovoljno da bi se James spasio od zločestih progonitelja. Danas je jasno da je tako izrađen aparat bila tek zamisao. Ni slavni agent 007 ne bi mogao disati iz njega. Zlobnici kažu da se na ideju odmah zakačila američka CIA, raspitujući se kod britanskih kolega o tom čudesnom rješenju. Na njihovu žalost, genijalni izumitelj Q je također bio samo ličnost iz scenarija za film.

Dvije i pol minute

Ako je volumen spremnika 0,5 litara, a tlak u spremniku 200 bara, onda je u njemu 100 litara zraka. Uređaj Spare Air™ često se puni umjetnom plinskom mješavinom nitrox. Nitrox sadrži više kisika a manje dušika nego zrak, pa je pri njegovu disanju, u usporedbi s disanjem zraka u ronjenju na istoj dubini, kroz isto vrijeme i pri istoj vrsti aktivnosti rizik od nastanka dekompresijske bolesti manji. Uz pretpostavku da ronilac troši 20 litara zraka ili nitroxa u minuti, što je otprilike vrijednost ventilacije plina pri srednje teškom radu, a ronjenje to jest, onda je na dubini od 10 metara gdje vlada tlak od 2 bara potrošnja plina 40 litara u minuti. Spremnik od 0,5 litara bi se na dubini od 10 metara u cijelosti ispraznio za 2 i pol minute! Na većoj dubini to bi vrijeme bilo još kraće!

---

image

Male boce nude se s pumpama za punjenje zrakom

---

​Vrijeme zarona do 10 metara nisam uračunao, a moj ronilac još nije ni krenuo u izron! Dvije i pol minute! To je vrijeme koje u podmorju, u nevolji i kad nema zraka, prođe kao treptaj oka!

Jasno je da nema tako jednostavna ronjenja ili tako jednostavna zadatka koji bi se mogao riješiti za 2 i pol minute. Nema takva zadatka za čije bi rješavanje itko razuman planirao vrijeme od 2 i pol minute! Nažalost, razum nije uvijek jači od strasti. Ne mogu zamisliti što bi to bilo i tko bi to s aparatom koji daje 2 i pol minute autonomije pokušao zaroniti bilo gdje, čak ni za šalu. Iznimka bi valjda bila spašavanje dijamantne narukvice s dna nekog bistrog bazena, ali to bismo ionako mogli napraviti i bez aparata, zar ne?

Trauma pluća

Prava opasnost od nenamjenske i neracionalne uporabe malih aparata i aparata za spašavanje je u gubitku zraka nakon kratkog vremena pod morem, nakon čega bi uslijedio izron u nuždi ili tzv. slobodni izron, pri čemu svaki ronilac riskira ozljedu pluća zbog zadržavanja zraka pri izronu. Ta ozljeda, među roniocima poznata kao barotrauma pluća, može biti smrtonosna ako se dogodi s njezinom najopasnijom komplikacijom – plinskom embolijom moždanih arterija. Utapanje je pri slobodnom izronu daleko češće.

---

image

I mala ronilačka boca traži obučenost i ozbiljnost

 

---

Savjetujem svima koji žele roniti da najprije odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Raspitajte se kod ronilaca koje poznajete, jer će vam oni znati najbolje reći. Budite oprezni u svemu i držite se propisa. Nemojte nasjedati senzacionalističkim ponudama. Male aparate i aparate za spašavanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno. To nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama. Želim vam puno sretnih sati pod morem. Uživajte u ljepotama!

---

image

Organizirano ronjenje daleko je najsigurnije

HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Savjetujem svima koji žele roniti da ne nasjedaju senzacionalističkim ponudama, već da odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Male aparate za disanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno, jer to nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSTANT RONJENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Savjetujem svima koji žele roniti da ne nasjedaju senzacionalističkim ponudama, već da odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Male aparate za disanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno, jer to nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama INSTANT RONJENJE 2 0 11401 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-04-11 11:31:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => prof. dr. sc. Nadan PETRI, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-12 09:57:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-12 09:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Savjetujem svima koji žele roniti da ne nasjedaju senzacionalističkim ponudama, već da odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Male aparate za disanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno, jer to nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama [metadata] => robots= author= title=Male boce za velike nevolje: mini aparati za disanje nisu bezopasni, čak ni na malim dubinama! [metakey] => Ronjenje, mini aparati za ronjenje, prof. dr. sc. Nadan PETRI, ronilačka oprema, ronjenje s bocama [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758521.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/8938750.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758513.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758514.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758515.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758516.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758517.png","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758518.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758519.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758520.png","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758522.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758523.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/11\/9758525.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","HANZA MEDIA","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Danas se sve olako pretvara u zabavu, dok se zabava <\/em>ne pretvori u nevolju<\/p>","

Organizirano ronjenje daleko je najsigurnije<\/p>","

Vrijeme boravka pod morem s malom bocom<\/p>","

Ure\u0111aj Mini-B<\/em> patentirao je 2001. engleski instruktor ronjenja <\/strong>Rob Hart<\/p>","

Klju\u010dna rije\u010d u svakom ronjenju mora biti - sigurnost<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Za ovakvu namjenu mali aparati mogu poslu\u017eiti<\/p>","

Ronjenje s malim aparatima nije manje opasno<\/p>","

Samopouzdanje bez pokri\u0107a: imam masku, malu bocu - vidi mene ronioca...<\/p>","

I mala ronila\u010dka boca tra\u017ei obu\u010denost i ozbiljnost<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Male boce nude se s pumpama za punjenje zrakom<\/p>","

Ovolika boca trajat \u0107e samo 2,5 minuta<\/p>","

Zraka u\u010das nestane, a nagli izron u nu\u017edi uvijek je rizi\u010dan<\/p>","

Povr\u0161ina je jako blizu, pa u\u017eitak nije problemati\u010dan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1319x832","hd_9758521_1920.jpg":"1920x1080","k_9758521_1280.jpg":"1280x1280","k_9758521_1024.jpg":"1024x1024","k_9758521_640.jpg":"640x640","k_9758521_480.jpg":"480x480","k_9758521_340.jpg":"340x340","k_9758521_220.jpg":"220x220","o_9758521_1280.jpg":"1280x807","o_9758521_1024.jpg":"1024x645","o_9758521_640.jpg":"640x403","o_9758521_480.jpg":"480x302","o_9758521_340.jpg":"340x214","o_9758521_220.jpg":"220x138","h_9758521_1280.jpg":"1280x854","h_9758521_1024.jpg":"1024x683","h_9758521_640.jpg":"640x427","h_9758521_480.jpg":"480x320","h_9758521_340.jpg":"340x227","h_9758521_220.jpg":"220x147","pp_9758521_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758521_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758521_640.jpg":"640x814","pp_9758521_480.jpg":"480x611","pp_9758521_340.jpg":"340x432","pp_9758521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3043","hd_8938750_1920.jpg":"1920x1080","k_8938750_1280.jpg":"1280x1280","k_8938750_1024.jpg":"1024x1024","k_8938750_640.jpg":"640x640","k_8938750_480.jpg":"480x480","k_8938750_340.jpg":"340x340","k_8938750_220.jpg":"220x220","o_8938750_1280.jpg":"1280x2028","o_8938750_1024.jpg":"1024x1622","o_8938750_640.jpg":"640x1014","o_8938750_480.jpg":"480x760","o_8938750_340.jpg":"340x538","o_8938750_220.jpg":"220x348","h_8938750_1280.jpg":"1280x854","h_8938750_1024.jpg":"1024x683","h_8938750_640.jpg":"640x427","h_8938750_480.jpg":"480x320","h_8938750_340.jpg":"340x227","h_8938750_220.jpg":"220x147","pp_8938750_1280.jpg":"1280x1628","pp_8938750_1024.jpg":"1024x1303","pp_8938750_640.jpg":"640x814","pp_8938750_480.jpg":"480x611","pp_8938750_340.jpg":"340x432","pp_8938750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1300x867","hd_9758513_1920.jpg":"1920x1080","k_9758513_1280.jpg":"1280x1280","k_9758513_1024.jpg":"1024x1024","k_9758513_640.jpg":"640x640","k_9758513_480.jpg":"480x480","k_9758513_340.jpg":"340x340","k_9758513_220.jpg":"220x220","o_9758513_1280.jpg":"1280x853","o_9758513_1024.jpg":"1024x682","o_9758513_640.jpg":"640x426","o_9758513_480.jpg":"480x320","o_9758513_340.jpg":"340x226","o_9758513_220.jpg":"220x146","h_9758513_1280.jpg":"1280x854","h_9758513_1024.jpg":"1024x683","h_9758513_640.jpg":"640x427","h_9758513_480.jpg":"480x320","h_9758513_340.jpg":"340x227","h_9758513_220.jpg":"220x147","pp_9758513_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758513_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758513_640.jpg":"640x814","pp_9758513_480.jpg":"480x611","pp_9758513_340.jpg":"340x432","pp_9758513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x800","hd_9758514_1920.jpg":"1920x1080","k_9758514_1280.jpg":"1280x1280","k_9758514_1024.jpg":"1024x1024","k_9758514_640.jpg":"640x640","k_9758514_480.jpg":"480x480","k_9758514_340.jpg":"340x340","k_9758514_220.jpg":"220x220","o_9758514_1280.jpg":"1280x1280","o_9758514_1024.jpg":"1024x1024","o_9758514_640.jpg":"640x640","o_9758514_480.jpg":"480x480","o_9758514_340.jpg":"340x340","o_9758514_220.jpg":"220x220","h_9758514_1280.jpg":"1280x854","h_9758514_1024.jpg":"1024x683","h_9758514_640.jpg":"640x427","h_9758514_480.jpg":"480x320","h_9758514_340.jpg":"340x227","h_9758514_220.jpg":"220x147","pp_9758514_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758514_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758514_640.jpg":"640x814","pp_9758514_480.jpg":"480x611","pp_9758514_340.jpg":"340x432","pp_9758514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x500","hd_9758515_1920.jpg":"1920x1080","k_9758515_1280.jpg":"1280x1280","k_9758515_1024.jpg":"1024x1024","k_9758515_640.jpg":"640x640","k_9758515_480.jpg":"480x480","k_9758515_340.jpg":"340x340","k_9758515_220.jpg":"220x220","o_9758515_1280.jpg":"1280x853","o_9758515_1024.jpg":"1024x682","o_9758515_640.jpg":"640x426","o_9758515_480.jpg":"480x320","o_9758515_340.jpg":"340x226","o_9758515_220.jpg":"220x146","h_9758515_1280.jpg":"1280x854","h_9758515_1024.jpg":"1024x683","h_9758515_640.jpg":"640x427","h_9758515_480.jpg":"480x320","h_9758515_340.jpg":"340x227","h_9758515_220.jpg":"220x147","pp_9758515_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758515_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758515_640.jpg":"640x814","pp_9758515_480.jpg":"480x611","pp_9758515_340.jpg":"340x432","pp_9758515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x800","hd_9758516_1920.jpg":"1920x1080","k_9758516_1280.jpg":"1280x1280","k_9758516_1024.jpg":"1024x1024","k_9758516_640.jpg":"640x640","k_9758516_480.jpg":"480x480","k_9758516_340.jpg":"340x340","k_9758516_220.jpg":"220x220","o_9758516_1280.jpg":"1280x640","o_9758516_1024.jpg":"1024x512","o_9758516_640.jpg":"640x320","o_9758516_480.jpg":"480x240","o_9758516_340.jpg":"340x170","o_9758516_220.jpg":"220x110","h_9758516_1280.jpg":"1280x854","h_9758516_1024.jpg":"1024x683","h_9758516_640.jpg":"640x427","h_9758516_480.jpg":"480x320","h_9758516_340.jpg":"340x227","h_9758516_220.jpg":"220x147","pp_9758516_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758516_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758516_640.jpg":"640x814","pp_9758516_480.jpg":"480x611","pp_9758516_340.jpg":"340x432","pp_9758516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1080","hd_9758517_1920.png":"1920x1080","k_9758517_1280.png":"1280x1280","k_9758517_1024.png":"1024x1024","k_9758517_640.png":"640x640","k_9758517_480.png":"480x480","k_9758517_340.png":"340x340","k_9758517_220.png":"220x220","o_9758517_1280.png":"1280x960","o_9758517_1024.png":"1024x768","o_9758517_640.png":"640x480","o_9758517_480.png":"480x360","o_9758517_340.png":"340x255","o_9758517_220.png":"220x165","h_9758517_1280.png":"1280x854","h_9758517_1024.png":"1024x683","h_9758517_640.png":"640x427","h_9758517_480.png":"480x320","h_9758517_340.png":"340x227","h_9758517_220.png":"220x147","pp_9758517_1280.png":"1280x1628","pp_9758517_1024.png":"1024x1303","pp_9758517_640.png":"640x814","pp_9758517_480.png":"480x611","pp_9758517_340.png":"340x432","pp_9758517_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_9758518_1920.jpg":"1920x1080","k_9758518_1280.jpg":"1280x1280","k_9758518_1024.jpg":"1024x1024","k_9758518_640.jpg":"640x640","k_9758518_480.jpg":"480x480","k_9758518_340.jpg":"340x340","k_9758518_220.jpg":"220x220","o_9758518_1280.jpg":"1280x720","o_9758518_1024.jpg":"1024x576","o_9758518_640.jpg":"640x360","o_9758518_480.jpg":"480x270","o_9758518_340.jpg":"340x191","o_9758518_220.jpg":"220x123","h_9758518_1280.jpg":"1280x854","h_9758518_1024.jpg":"1024x683","h_9758518_640.jpg":"640x427","h_9758518_480.jpg":"480x320","h_9758518_340.jpg":"340x227","h_9758518_220.jpg":"220x147","pp_9758518_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758518_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758518_640.jpg":"640x814","pp_9758518_480.jpg":"480x611","pp_9758518_340.jpg":"340x432","pp_9758518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_9758519_1920.jpg":"1920x1080","k_9758519_1280.jpg":"1280x1280","k_9758519_1024.jpg":"1024x1024","k_9758519_640.jpg":"640x640","k_9758519_480.jpg":"480x480","k_9758519_340.jpg":"340x340","k_9758519_220.jpg":"220x220","o_9758519_1280.jpg":"1280x720","o_9758519_1024.jpg":"1024x576","o_9758519_640.jpg":"640x360","o_9758519_480.jpg":"480x270","o_9758519_340.jpg":"340x191","o_9758519_220.jpg":"220x123","h_9758519_1280.jpg":"1280x854","h_9758519_1024.jpg":"1024x683","h_9758519_640.jpg":"640x427","h_9758519_480.jpg":"480x320","h_9758519_340.jpg":"340x227","h_9758519_220.jpg":"220x147","pp_9758519_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758519_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758519_640.jpg":"640x814","pp_9758519_480.jpg":"480x611","pp_9758519_340.jpg":"340x432","pp_9758519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1398x1398","hd_9758520_1920.png":"1920x1080","k_9758520_1280.png":"1280x1280","k_9758520_1024.png":"1024x1024","k_9758520_640.png":"640x640","k_9758520_480.png":"480x480","k_9758520_340.png":"340x340","k_9758520_220.png":"220x220","o_9758520_1280.png":"1280x1280","o_9758520_1024.png":"1024x1024","o_9758520_640.png":"640x640","o_9758520_480.png":"480x480","o_9758520_340.png":"340x340","o_9758520_220.png":"220x220","h_9758520_1280.png":"1280x854","h_9758520_1024.png":"1024x683","h_9758520_640.png":"640x427","h_9758520_480.png":"480x320","h_9758520_340.png":"340x227","h_9758520_220.png":"220x147","pp_9758520_1280.png":"1280x1628","pp_9758520_1024.png":"1024x1303","pp_9758520_640.png":"640x814","pp_9758520_480.png":"480x611","pp_9758520_340.png":"340x432","pp_9758520_220.png":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_9758522_1920.jpg":"1920x1080","k_9758522_1280.jpg":"1280x1280","k_9758522_1024.jpg":"1024x1024","k_9758522_640.jpg":"640x640","k_9758522_480.jpg":"480x480","k_9758522_340.jpg":"340x340","k_9758522_220.jpg":"220x220","o_9758522_1280.jpg":"1280x960","o_9758522_1024.jpg":"1024x768","o_9758522_640.jpg":"640x480","o_9758522_480.jpg":"480x360","o_9758522_340.jpg":"340x255","o_9758522_220.jpg":"220x165","h_9758522_1280.jpg":"1280x854","h_9758522_1024.jpg":"1024x683","h_9758522_640.jpg":"640x427","h_9758522_480.jpg":"480x320","h_9758522_340.jpg":"340x227","h_9758522_220.jpg":"220x147","pp_9758522_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758522_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758522_640.jpg":"640x814","pp_9758522_480.jpg":"480x611","pp_9758522_340.jpg":"340x432","pp_9758522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x750","hd_9758523_1920.jpg":"1920x1080","k_9758523_1280.jpg":"1280x1280","k_9758523_1024.jpg":"1024x1024","k_9758523_640.jpg":"640x640","k_9758523_480.jpg":"480x480","k_9758523_340.jpg":"340x340","k_9758523_220.jpg":"220x220","o_9758523_1280.jpg":"1280x800","o_9758523_1024.jpg":"1024x640","o_9758523_640.jpg":"640x400","o_9758523_480.jpg":"480x300","o_9758523_340.jpg":"340x212","o_9758523_220.jpg":"220x137","h_9758523_1280.jpg":"1280x854","h_9758523_1024.jpg":"1024x683","h_9758523_640.jpg":"640x427","h_9758523_480.jpg":"480x320","h_9758523_340.jpg":"340x227","h_9758523_220.jpg":"220x147","pp_9758523_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758523_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758523_640.jpg":"640x814","pp_9758523_480.jpg":"480x611","pp_9758523_340.jpg":"340x432","pp_9758523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9758525_1920.jpg":"1920x1080","k_9758525_1280.jpg":"1280x1280","k_9758525_1024.jpg":"1024x1024","k_9758525_640.jpg":"640x640","k_9758525_480.jpg":"480x480","k_9758525_340.jpg":"340x340","k_9758525_220.jpg":"220x220","o_9758525_1280.jpg":"1280x853","o_9758525_1024.jpg":"1024x682","o_9758525_640.jpg":"640x426","o_9758525_480.jpg":"480x320","o_9758525_340.jpg":"340x226","o_9758525_220.jpg":"220x146","h_9758525_1280.jpg":"1280x854","h_9758525_1024.jpg":"1024x683","h_9758525_640.jpg":"640x427","h_9758525_480.jpg":"480x320","h_9758525_340.jpg":"340x227","h_9758525_220.jpg":"220x147","pp_9758525_1280.jpg":"1280x1628","pp_9758525_1024.jpg":"1024x1303","pp_9758525_640.jpg":"640x814","pp_9758525_480.jpg":"480x611","pp_9758525_340.jpg":"340x432","pp_9758525_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7962670 Threads: 5 Questions: 1590723870 Slow queries: 4859681 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112296662 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/male-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama-1305857 [printLink] => /om/sa-svih-strana/male-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama-1305857?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723077 [name] => mini aparati za ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-12 11:58:02 [main_article_id] => 0 [alias] => mini-aparati-za-ronjenje [link] => /tag/mini-aparati-za-ronjenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723078 [name] => prof. dr. sc. Nadan PETRI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-12 11:58:02 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-dr-sc-nadan-petri [link] => /tag/prof-dr-sc-nadan-petri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 380961 [name] => ronilačka oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronilacka-oprema [link] => /tag/ronilacka-oprema ) [4] => stdClass Object ( [id] => 693504 [name] => ronjenje s bocama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-10 11:46:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje-s-bocama [link] => /tag/ronjenje-s-bocama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Savjetujem svima koji žele roniti da ne nasjedaju senzacionalističkim ponudama, već da odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Male aparate za disanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno, jer to nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSTANT RONJENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Male boce za velike nevolje: mini aparati za disanje nisu bezopasni, čak ni na malim dubinama! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758521.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Danas se sve olako pretvara u zabavu, dok se zabava ne pretvori u nevolju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758521.jpg [title] =>

Danas se sve olako pretvara u zabavu, dok se zabava ne pretvori u nevolju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/8938750.jpg [title] =>

Organizirano ronjenje daleko je najsigurnije

HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758513.jpg [title] =>

Vrijeme boravka pod morem s malom bocom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758514.jpg [title] =>

Uređaj Mini-B patentirao je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758515.jpg [title] =>

Ključna riječ u svakom ronjenju mora biti - sigurnost

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758516.jpg [title] =>

Za ovakvu namjenu mali aparati mogu poslužiti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758517.png [title] =>

Ronjenje s malim aparatima nije manje opasno

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758518.jpg [title] =>

Samopouzdanje bez pokrića: imam masku, malu bocu - vidi mene ronioca...

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758519.jpg [title] =>

I mala ronilačka boca traži obučenost i ozbiljnost

 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758520.png [title] =>

Male boce nude se s pumpama za punjenje zrakom

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758522.jpg [title] =>

Ovolika boca trajat će samo 2,5 minuta

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758523.jpg [title] =>

Zraka učas nestane, a nagli izron u nuždi uvijek je rizičan

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/11/9758525.jpg [title] =>

Površina je jako blizu, pa užitak nije problematičan

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaka vrsta ronjenja ima svoju ronilačku opremu. Pri tome prvenstveno mislim na ronilačke aparate. Puno sam puta zbog toga za sebe čuo kako sam protiv napretka, kako sam (za)ostao u vremenu dok su još postojali tzv. ventili rezerve te kako ne shvaćam moderno ronjenje. Priznajem, kriv sam!

Smatram i dalje da je oprema za ronjenje na dah namijenjena ronjenju na dah. Isto tako, razni ronilački aparati imaju svoju namjenu, što ovisi o njihovim tehničkim rješenjima, konstrukciji i plinovima koji se pri ronjenju dišu. Mislim i dalje da nema smisla uz uporabu aparata za zahtjevna tehnička ronjenja obavljati jednostavna rekreacijska ronjenja jer su za to namijenjeni uređaji punjeni zrakom, pri čemu je sigurnost više nego primjereno zastupljena.

Pri tome ne želim bilo kojem roniocu uskratiti pravo da u okviru razumnog koristi koju god opremu želi. Mislim i dalje da ronjenje nije tek disanje pod vodom, premda dopuštam da tih nekoliko udaha može nekome predstavljati veliko veselje, osobito ljudima koji nisu ronioci.

Opasne zablude

Čini se da ima sve više onih koji uopće ne žele biti ronioci, ali žele osjetiti čari nešto dužeg boravka pod vodom, dužeg u odnosu na vrlo kratko vrijeme koje je moguće postići samo zadržavanjem daha u ronjenju na dah. Tako "prodaja" tih nekoliko udaha postaje dio turističke ponude u cijelome svijetu

---

image

Samopouzdanje bez pokrića: imam masku, malu bocu - vidi mene ronioca...

---

 Nekritični promotori ronilačkih škola izmišljaju za takve ljetne ronioce razne tehničke mogućnosti, rade se kompromisi sa sigurnošću pod morem, smišljaju razna pseudoznanstvena opravdanja o tome kako je u naravi sve čisto, sigurno i zakonito, dok s druge strane lova curi. Također, čujem da se kratkim demonstrativnim ronjenjima uz uporabu malih aparata pokušavaju animirati potencijalni kandidati za ronilački tečaj. Ne samo da je to bezobrazno, već je i kriminalno opasno! Bilo kakve aparate za ronjenje može i smije koristiti samo kvalificirani ronilac i oko toga nema pregovora! To nije igračka!

Također, čujem da i neki nadobudni podvodni fotografi misle kako je baš aparat za spašavanje odlična opcija za podvodno snimanje!? Koje li zablude! Apsolutno ne!

Punoljetna povijest

Još je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart patentirao i na tržište lansirao mali uređaj za ronjenje. Bio je namijenjen za upotrebu pomorcima, prvenstveno onim na malim brodicama, koji bi se našli u nevolji i bili prisiljeni sami popraviti nekakav jednostavniji kvar, možda osloboditi sidro ili otpetljati konopac oko propelera te stoga nužno i zaroniti. Uređaj nazvan Mini-B imao je spremnik od 3 ili 5 litara, a preporuka proizvođača je bila da se ne koristi na dubinama većim od 9 metara (30 stopa). Zašto, nije ni danas jasno.

---

image

Uređaj Mini-B patentirao je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart

---

Premda vrlo dvojbene opravdanosti i sigurnosno rizična, primarna namjena ovog uređaja je uskoro proširena, pa se on sve češće koristio u bazenima i plićacima radi demonstracije čari pravog ronjenja. Osnovana je francuska tvrtka za proizvodnju aparata MiniDive™​ koji sada dolaze sa spremnikom od 0,5 litara i koji se, po zamisli proizvođača, čak mogu puniti i ručnom pumpom. Plasman ovih uređaja i njihova uporaba izazvali su buru reakcija i mnoštvo kontroverzi među zainteresiranima, pri čemu su se opet sukobili proizvođači, potencijalni korisnici, mnogi nekritički oduševljeni vlasnici ronilačkih škola i oprezniji poznavatelji struke. Na internetu se mogu naći i vrlo duhovite i čak vrlo cinične kritike ovog uređaja te poprilično naivnih preporuka i kvalifikacija koje uz uređaj daju proizvođači. Za početak, uporaba MiniDive™​ aparata uopće ne pretpostavlja nikakvu obuku! Da bi bilo jasnije, MiniDive™ je sve što vam je potrebno kako biste u podmorju poginuli!

Posebna priča koja se nadovezuje na modele malih ronilačkih aparata su aparati namijenjeni za spašavanje, i koji se ne bi se smjeli koristiti ni za kakve druge svrhe.

Ventil rezerve

Odmah ističem da male boce za spašavanje mogu koristiti samo kvalificirani i educirani ronioci. To nisu uređaju za male dubine ili za male ronioce ili za male zadaće. Kao što nema zdravstvene sposobnosti za male dubine, tako nema ni uređaja samo za male dubine. Koliko li sam puta čuo, čak, i liječnike, očito neupućene, kako govore da neki ronilac može roniti, ali ne bi smio ići duboko... Ronioci znaju da svi problemi u podmorju mogu nastati i na malim dubinama, a da je slobodni izron, izron u nuždi i bez upotrebe ronilačkog aparata, vrlo opasan i s malih dubina, i to osobito s malih dubina jer su promjene tlaka baš na malim dubinama najveće! Ronioci znaju da promjene tlaka mogu ubiti!

---

image

Ključna riječ u svakom ronjenju mora biti - sigurnost

 

---

Roniti sigurno je imperativ ronjenja od samih početaka ove aktivnosti. Popularna knjiga splitskog stručnjaka za medicinu ronjenja prof. Gošovića nosi baš taj sugestivni naslov: Ronjenje u sigurnosti. Svi žele zaroniti sigurno, roniti sigurno i sigurno se vratiti. Prije nekih 30-ak godina ili više još su u upotrebi bile ronilačke boce na kojima je postojao tzv. ventil rezerve, u naravi opruga koja bi zatvorila ronilačku bocu kad bi tlak zraka u boci nakon izvjesnog vremena pod morem pao na neku prethodno definiranu vrijednost. Roniocu pod morem više nije bilo moguće udisati iz aparata dok ne bi ručno oslobodio preostalu količinu zraka, u naravi rezervnu količinu, koju je za njega tako jednostavno sačuvao ventil rezerve. Taj trenutak značio je i početak obveznog izrona. Genijalna zamisao, ali to jednostavno konstrukcijsko rješenje, nažalost, imalo je i svoje nedostatke, pa se ronilački uređaji s ventilom rezerve više ne proizvode niti koriste.

Pony boce

Sigurnost ronilaca nije nikad ovisila samo o pouzdanom definiranju vremena preostalog za ronjenje, izron i dekompresiju, odnosno postupak programirana postupna napuštanja dubina i izrona na površinu. Ronioci uvijek računaju na mogućnost kvara hidrostatskog regulatora, uređaja kojim udišu zrak ili neki drugi disajni medij iz visokotlačna spremnika. Ako do kvara regulatora dođe, jako je dobro rješenje posjedovati rezervni regulator koji se montira na izvor visokog tlaka. U slučaju kvara prvog ili tzv. primarnog regulatora, za uporabu je odmah spreman drugi! Danas su dva regulatora u podmorju gotovo pravilo.

---

image

Vrijeme boravka pod morem s malom bocom

---

​Male visokotlačne spremnike koji će u slučaju opasnosti ili bilo kakve potrebe predstavljati alternativni izvor disajnog medija u podmorju, nazivamo općenito pony bocama. Premda su namijenjene spašavanju, mogle bi se koristiti za razne namjene, ali pri tome se uvijek radi o svojevrsnim improvizacijama. One predstavljaju mali i kapacitetom ograničeni, ali u cijelosti nezavisni izvor zraka. Takav izvor zraka je važan element sigurnosti pod morem i popularan među mnogim roniocima.

No, ni to nije sve! Plan ronjenja, dogovor prije ronjenja ili popularni brifing, dobra tjelesna sprema, uvježbane podmorske vještine, zdrave uši i pluća, hladna i bistra glava, što isključuje alkohol od noći prije, neopterećen želudac, što isključuje grah s kobasicama ili neki drugi teški obrok najmanje dva sata prije ronjenja, dobra edukacija, dogovoreni i provjereni signali za komunikaciju u podmorju, aparat za disanje kisika na površini i mnogi drugi elementi čine sveukupnu sigurnost ronioca i ronilačke skupine.

Aparat agenta 007

Jedan je tehnički uređaj osobito zanimljiv s aspekta sigurnosti. To je popularni Spare Air™ aparat za spašavanje. Premda se prvi model pojavio na tržištu još 1979. godine, kod nas još uvijek nije jako popularan, djelomice i zbog cijene koja nije svima pristupačna. Čini se ipak da i u nas sve više zauzima mjesto u sustavu sigurnog ronjenja. Uređaj se sastoji od laganog aluminijskog spremnika, volumena od 0,5 litara te hidrostatskog regulatora montirana na spremnik. Aparat se u podmorje nosi pričvršćen na opremi, na nekom lako dostupnom mjestu. Pony boce nemaju takav hidrostatski regulator već ga je na njih potrebno montirati. Zamisao je da će ronilac koji ima kvar nekog vitalnog dijela opreme moći koristiti takav uređaj za siguran izron ili ga, pak, dati na upotrebu drugom roniocu koji bi bio u nevolji.

---

image

Ronjenje s malim aparatima nije manje opasno

---

Preteča takvog uređaja koji je javnost mogla vidjeti pojavio se u filmu Thunderbolt, daleke 1965. godine. Senzacionalno je bilo vidjeti iz čega to diše James Bond, junak naše mladosti! Iznimno malen volumenom taj ronilački aparat-igračka, u filmu bar, omogućavao je svega nekoliko udaha i iznimno ograničeno vrijeme disanja pod morem, ali dovoljno da bi se James spasio od zločestih progonitelja. Danas je jasno da je tako izrađen aparat bila tek zamisao. Ni slavni agent 007 ne bi mogao disati iz njega. Zlobnici kažu da se na ideju odmah zakačila američka CIA, raspitujući se kod britanskih kolega o tom čudesnom rješenju. Na njihovu žalost, genijalni izumitelj Q je također bio samo ličnost iz scenarija za film.

Dvije i pol minute

Ako je volumen spremnika 0,5 litara, a tlak u spremniku 200 bara, onda je u njemu 100 litara zraka. Uređaj Spare Air™ često se puni umjetnom plinskom mješavinom nitrox. Nitrox sadrži više kisika a manje dušika nego zrak, pa je pri njegovu disanju, u usporedbi s disanjem zraka u ronjenju na istoj dubini, kroz isto vrijeme i pri istoj vrsti aktivnosti rizik od nastanka dekompresijske bolesti manji. Uz pretpostavku da ronilac troši 20 litara zraka ili nitroxa u minuti, što je otprilike vrijednost ventilacije plina pri srednje teškom radu, a ronjenje to jest, onda je na dubini od 10 metara gdje vlada tlak od 2 bara potrošnja plina 40 litara u minuti. Spremnik od 0,5 litara bi se na dubini od 10 metara u cijelosti ispraznio za 2 i pol minute! Na većoj dubini to bi vrijeme bilo još kraće!

---

image

Male boce nude se s pumpama za punjenje zrakom

---

​Vrijeme zarona do 10 metara nisam uračunao, a moj ronilac još nije ni krenuo u izron! Dvije i pol minute! To je vrijeme koje u podmorju, u nevolji i kad nema zraka, prođe kao treptaj oka!

Jasno je da nema tako jednostavna ronjenja ili tako jednostavna zadatka koji bi se mogao riješiti za 2 i pol minute. Nema takva zadatka za čije bi rješavanje itko razuman planirao vrijeme od 2 i pol minute! Nažalost, razum nije uvijek jači od strasti. Ne mogu zamisliti što bi to bilo i tko bi to s aparatom koji daje 2 i pol minute autonomije pokušao zaroniti bilo gdje, čak ni za šalu. Iznimka bi valjda bila spašavanje dijamantne narukvice s dna nekog bistrog bazena, ali to bismo ionako mogli napraviti i bez aparata, zar ne?

Trauma pluća

Prava opasnost od nenamjenske i neracionalne uporabe malih aparata i aparata za spašavanje je u gubitku zraka nakon kratkog vremena pod morem, nakon čega bi uslijedio izron u nuždi ili tzv. slobodni izron, pri čemu svaki ronilac riskira ozljedu pluća zbog zadržavanja zraka pri izronu. Ta ozljeda, među roniocima poznata kao barotrauma pluća, može biti smrtonosna ako se dogodi s njezinom najopasnijom komplikacijom – plinskom embolijom moždanih arterija. Utapanje je pri slobodnom izronu daleko češće.

---

image

I mala ronilačka boca traži obučenost i ozbiljnost

 

---

Savjetujem svima koji žele roniti da najprije odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Raspitajte se kod ronilaca koje poznajete, jer će vam oni znati najbolje reći. Budite oprezni u svemu i držite se propisa. Nemojte nasjedati senzacionalističkim ponudama. Male aparate i aparate za spašavanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno. To nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama. Želim vam puno sretnih sati pod morem. Uživajte u ljepotama!

---

image

Organizirano ronjenje daleko je najsigurnije

HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA

Danas se sve olako pretvara u zabavu, dok se zabava ne pretvori u nevolju

HANZA MEDIA

Organizirano ronjenje daleko je najsigurnije


Vrijeme boravka pod morem s malom bocom


Uređaj Mini-B patentirao je 2001. engleski instruktor ronjenja Rob Hart


Ključna riječ u svakom ronjenju mora biti - sigurnost

 


Za ovakvu namjenu mali aparati mogu poslužiti


Ronjenje s malim aparatima nije manje opasno


Samopouzdanje bez pokrića: imam masku, malu bocu - vidi mene ronioca...


I mala ronilačka boca traži obučenost i ozbiljnost

 


Male boce nude se s pumpama za punjenje zrakom


Ovolika boca trajat će samo 2,5 minuta


Zraka učas nestane, a nagli izron u nuždi uvijek je rizičan


Površina je jako blizu, pa užitak nije problematičan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/male-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama-1305857 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a61a1528af4512f98dd711a6942156d3bac34a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Male+boce+za+velike+nevolje%3A+mini+aparati+za+disanje+nisu+bezopasni%2C+%C4%8Dak+ni+na+malim+dubinama%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fmale-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama-1305857 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fmale-boce-za-velike-nevolje-mini-aparati-za-disanje-nisu-bezopasni-cak-ni-na-malim-dubinama-1305857 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Savjetujem svima koji žele roniti da ne nasjedaju senzacionalističkim ponudama, već da odaberu dobru ronilačku školu i dobrog instruktora. Male aparate za disanje treba koristiti vrlo racionalno i maksimalno oprezno, jer to nisu sredstva za kratke zabave, čak ni na malim dubinama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INSTANT RONJENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

INSTANT RONJENJEMale boce za velike nevolje: mini aparati za disanje nisu bezopasni, čak ni na malim dubinama!

Piše prof. dr. sc. Nadan PETRI, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu Split
12. srpnja 2023. - 11:57

Svaka vrsta ronjenja ima svoju ronilačku opremu. Pri tome prvenstveno mislim na ronilačke aparate. Puno sam puta zbog toga za sebe čuo kako sam protiv napretka, kako sam (za)ostao u vremenu dok su još postojali tzv. ventili rezerve te kako ne shvaćam moderno ronjenje. Priznajem, kriv sam!

Smatram i dalje da je oprema za ronjenje na dah namijenjena ronjenju na dah. Isto tako, razni ronilački aparati imaju svoju namjenu, što ovisi o njihovim tehničkim rješenjima, konstrukciji i plinovima koji se pri ronjenju dišu. Mislim i dalje da nema smisla uz uporabu aparata za zahtjevna tehnička ronjenja obavljati jednostavna rekreacijska ronjenja jer su za to namijenjeni uređaji punjeni zrakom, pri čemu je sigurnost više nego primjereno zastupljena.

Pri tome ne želim bilo kojem roniocu u...

18. svibanj 2024 13:06