StoryEditorOCM

revolucijaMorska vuna od ljuštura kamenica: na Tajvanu otvorena inovativna tvornica, evo kako izgleda

Piše M. I.
15. rujna 2024. - 12:20

Na zapadnoj obali Tajvana vrlo je popularan uzgoj školjkaša, posebice kamenica. Na slici je uzgajalište kamenica u općini Dongshi u okrugu Chiayi. Vlasnik uzgajališta Eddie Wang napravio je pravu revoluciju, dajući novu funkciju iskorištenim školjkama kamenicama i otvorio tvornicu za jedinstvenu i ekološki prihvatljivu morsku vunu.

Wangova tvrtka Creative Tech Textile, osnovana 2010., već je proizvodila eko-tkaninu - poliesterski materijal napravljen od recikliranih plastičnih boca. Kasnije je eksperimentirao s izradom tkanine od ostataka školjaka, a danas njegova tvornica u Tajvanu koristi oko 100 tona školjaka kamenica godišnje za proizvodnju oko 900 tona morske vune, zaštićene i patentirane tkanine.

image
AFP

U Wangovoj tvornici školjke se melju u nano kuglice i kombiniraju s pređom izrađenom od recikliranih plastičnih boca. Proizvodnja je prilično ekološka jer proces ne zahtijeva vodu, što ga čini proizvodom s niskom razinom ugljika. U sklopu tvornice je trgovina odjeće izrađene ovim postupkom. Sličan primjer slijedi i Taiwan Sugar Corporation, koja melje odbačene školjke u prah koji se koristi u proizvodnji kućanskih predmeta, poput mirisnih štapića.

image
AFP
image
AFP
17. rujan 2024 21:19