StoryEditorOCM

zanimljivostiMorske konjice možemo vidjeti samo kada oni to žele

Piše M. I.
16. svibnja 2023. - 09:31

Zanimljivu priču o morskom konjicu donosi HRT-ova emisija More koja je predstavila ‘Sea horse Story‘ - projekt zaštite ovih prekrasnih i simpatičnih morskih stvorenja, koji je pokrenut na otoku Pagu.

Morski konjic je još od drevnih vremena bio simbol sreće. Nalik šahovskoj figuri i vizurom nekog malog ljupkog zmaja, stvorio je morski konjic neki svoj, poseban svijet.

- Žive uglavnom na plažama, kad ih se pronađe uvijek su u paru, jedan je muški, jedan je ženski i oni se tijekom cijele godine reproduciraju i stvaraju nove generacije, priča ekolog Bruno Ačkar.

Početkom proljeća vrijeme je za romansu. Morski konjic odabire partnericu s kojom će ostati do kraja života i počinje se udvarati. Kad ženka primijeti svog partnera. Slijedi niz kratkih izvedbi plesova, a proces udvaranja može trajati nekoliko dana. Zanimljivo je da ženke morskih konjica odlažu jaja u vrećicu koju nose ‘muškarci konjici‘.

Vedran Dorušić, predsjednik Centra za podvodna istraživanja "Navalis" - susreće ih često u svojim podvodnim putovanjima. Zaokupili su njegovu pažnju, te je pokrenuo projekt zaštite - Seahorse story. Iako su zaštićena vrsta od 1975. godine, o njima se, i njihovom broju, kaže Vedran, malo zna.

- Želimo ljude educirati, a između ostalog želimo ljudima reći da ih stvarno mogu vidjeti, jer oni se zapravo nalaze na mjestima gdje je nama najljepše za kupanje, dodaje Dorušić.

Tamo gdje ima pijeska i sitne trave, za koju se drže repom, da ih ne odnese morska struja. A da su tu negdje u blizini nas, ukazuju na to i prigodne table.

- Te table daju malo ljudima za razmisliti, ako već misle baciti smeće - da ga ne bace, a oni koji su zainteresirani da ga vide, da se malo potrude. Jer zapravo prilično ga je teško vidjeti. To je kao kad idete u šparoge, dok ne vidite prvu šparogu, katastrofa. Kad pet dana idete u šparoge, onda šparogu vidite na pet metara. Tako je i s morskim konjicima, objašnjava Vedran Dorušić.

Morski konjic dobio je i svoju vizitku, karticu koju mogu dobiti svi koji ih žele upoznati i tako doprinjeti prikupljanju podataka. Na kartici za fotografiranje je skala u centimetrima i skala boja.

A morski konjic boje mijenja prema okolišu kako bi pokušao biti neprimjetan. Rasplešu se jedino dok se udvaraju i dok išćekuju mlade. Par se tijekom trudnoće sastaje svako jutro i izvodi oblik ritualnog plesa u trajanju od desetak minuta.

Morski konjici uglavnom se prave da ih nema, služeći se mimikrijom, Možete ih vidjeti zapravo samo kad oni to žele. Osjete li da vodite brigu o njima, možda će i oni poželjeti vidjeti vas i postati vidljivi u svom skrivenom tajnom svijetu podmorja.

image

Ovaj morski konjic novi je ‘stanovnik‘ dubrovačkog Akvarija

27. travanj 2024 17:27