StoryEditorOCM

tragedija na moruNe stišavaju se reakcije nakon nesreće kod Murtera. Baranović: ‘Situacija je alarmantna, veliki broj pomorskih nezgoda se dogodi zbog autopilota‘

Piše Šibenski.hr
19. srpnja 2023. - 15:00
- Situacija je alarmantna, veliki broj pomorskih nezgoda se događa zbog autopilota - kazuje BaranovićNikša Stipaničev/Cropix

Nakon teške pomorske nesreće u ‘Murterskom moru‘ otvorilo se nekoliko ključnih pitanja o sigurnosti plovidbe. Koliko je ovo zadnji trenutak da nešto promijenimo i izbjegnemo ovakve tragedije, za HRT je komentirao profesionalni ribar Petar Baranović.

- Imamo alarmantnu situaciju i bilo bi normalno da administracija i resorno ministarstvo hitno reagiraju sa reformom pomorskih propisa. Došlo je do gomilanja broja nautičkih plovila, gustoća prometa u pojedinim lokalitetima Jadranskog mora je, po mom osobnom mišljenju, prevelika i zahtjevna i ono što je sigurno, a to se pokazalo već iz prvih izvješća ove pomorske tragedije. Radi se i o prilično velikoj brzini plovila koje je udarilo u ribaricu, a ja osobno pretpostavljam da je u kombinaciji bilo i korištenje autopilota, kazao je profesionalni ribar Petar Baranović.

- Autopilot kojeg ste spomenuli samo je jedna od ključnih stvari. Odgovorno tvrdim kao čovjek koji je proveo na moru dugi niz godina i zapovjednik sam ribarskog broda, osjećam se odgovoran za mlade zaposlenike - autopilot kao sredstvo u teritorijalnim vodama RH nema šta tražiti upotrebi. To je apsolutno neopravdano, a potencijalno vrlo opasno i tvrdim da se veliki broj pomorskih nezgoda događa upravo zbog upotrebe autopilota. To je sredstvo koje ima svoju svrhu i svoju opravdanost na dugim plovidbama. Kad plovite po otvorenom moru, da smanji fizičko opterećenje i napor posade, ustvrdio je. 

29. travanj 2024 03:59