StoryEditorOCM

sjeverno moreNizozemska pokreće najveći projekt za pretvaranje energije vjetra u vodik, evo detalja

Piše M. I.
21. ožujka 2023. - 09:12

Nizozemska najavljuje velike planove za razvoj najvećeg projekta za pretvaranje energije vjetra u vodik u Sjevernom moru. Prošlog prosinca tamošnja vlada je izjavila da namjerava nastaviti s proizvodnjom vodika u moru, a sada je Ministarstvo za klimatsku i energetsku politiku objavilo odabir lokacije na temelju postojećih planova za razvoj vjetroelektrana na moru i postojećeg plinovoda.

Odabrana lokacija je zona vjetroelektrana Ten noorden van de Waddeneilanden koja se nalazi 30 nautičkih milja od sjeverne obale Nizozemske u Sjevernom moru. Vlada je proučavala lokaciju u svojim planovima za dodatni razvoj offshore vjetroelektrana. 

Odabrana lokacija prostire se na gotovo 30.000 kvadratnih hektara i vlada izvješćuje da postoji snažna potpora za projekt u regiji Groningen.

Postrojenje će imati kapacitet za proizvodnju 500 megavata (MW) zelenog vodika godišnje, a očekuje se da će postati operativno 2031. godine.

Nizozemska vlada ima za cilj izgraditi kapacitet za proizvodnju četiri gigavata vodika iz obnovljivih izvora energije u postrojenjima na kopnu do 2030. godine.

Novo postrojenje vodika bit će povezano s pučinskom vjetroelektranom na obali sjeverne pokrajine Groningen, gdje bi se vodik mogao transportirati na kopno korištenjem postojećeg plinovoda za prirodni plin.

Nizozemci do 2035. žele dostići nultu emisiju štetnih plinova.

19. travanj 2024 17:35