StoryEditorOCM

zabavna edukacija‘Oceanografi na otoku‘ u Bruxellesu mlade upoznali s čarima oceanskih struja, pripremili su i predstavu

Piše M. I.
1. svibnja 2024. - 10:24

Skupina renomiranih znanstvenika poznati kao Oceanografi na otoku, već godinama provodi edukaciju najmlađih uzrasta širom naše obale. Ovaj put dobili su poziv za sudjelovanje na sajmu "Science is Wonderful" u Bruxellesu, inspirativnom događaju u organizaciji Marie Skłodowska-Curie Actions.

Stručnjaci s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Prirodoslovno-matematički fakultet Split i Hydrographic Institute of the Republic of Croatia, proteklih dana svojim prezentacijama privukli su više od 5000 entuzijastičnih mladih osoba koji su posjetili ovaj sajam, potaknuvši znatiželju o misterijima naših oceana, javljaju s IZOR-a. Pored toga, izveli su i predstavu posebno osmišljenu za male uzraste, gdje su na simpatičan i šašav način prikazali kako nastaje termohalina cirkulacija i zašto je ona važna.

Tijekom dva dana sajma djeca su se upoznavala s čarima globalnih oceanskih struja, posebno termohaline cirkulacije koja ima ključnu ulogu u našem klimatskom sustavu ali i u redistribuciji kisika i hranjivih tvari, te još mnogim drugim morskim temama osmišljenim na način da kombiniraju znanost s daškom zabave, čineći to nezaboravnim iskustvom učenja za sve.

Tom prigodom odigrali su i jednu znanstvenu predstavu. I to na francuskom jeziku! "Voyage de l‘océan: des pôles à l‘équateur" - iliti u slobodnom prijevodu: "Putovanje jedne kapljice oceanom: od polova do Ekvatora".

image
FCB

Oceanografi na otoku djeluju već nekoliko godina potaknuti idejom da stanovnicima otoka, a poglavito djeci, približei svoja iskustva i znanja u istraživanjima mora kroz predavanja, radionice, znanstvene kafiće i igraonice društvenih igara na temu mora.

Cilj aktivnosti je, kroz istraživanje mora, za koje su naša otočka djeca svakodnevno vezana, potaknuti njihovu znatiželju i istraživački duh, ponešto ih naučiti, a usput se upoznati i zabaviti.

Svoja znanja i iskustva prenose rado i onima ‘malo‘ starijima.

05. srpanj 2024 19:20