StoryEditorOCM

od izvora do moraOdržana 15. tradicionalna akcija čišćenje korčulanskih škoja, sudjelovalo je čak 60 volontera

Piše Dora Lozica/Dubrovački.hr
4. lipnja 2024. - 09:35

Proteklog vikenda održana je tradicionalna 15. po redu akcija čišćenja obalnog pojasa korčulanskih škoja koja je i ove godine organizirana u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Na taj se način Grad Korčula drugu godinu za redom pridružuje projektu kojeg organiziraju Coca-Cola HBC, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova Hrvatske s ciljem promicanja zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanja na primjereno odlaganje ambalažnog otpada.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Čak 30 gradova sudjelovalo je ove godine u projektu, a podijeljeni su u tri kategorije, veliki, mali i srednji te će najuspješniji u svakoj kategoriji međusobno podijeliti nagradni fond od 45 tisuća eura za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Grad Korčula sudjeluje u kategoriji malih gradova do 15 tisuća stanovnika, za osvajanje nagrade bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a Korčulanima su ove godine konkurencija Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Vodnjan, Zabok i još jedan otočni grad, Stari Grad na Hvaru.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Tradicionalno čišćenje istočne strane Badije te Planjaka i Sutvare u organizaciji Gradskih kotareva Stari grad i Sv. Antun, uz potporu Grada Korčule, do sad je redovno prolazilo bez kiše, a tako je bilo i ove godine. Na Punti Jurana u subotu ujutro okupilo se čak 60-ak volontera, učenika Osnovne škole Petar Kanavelić Korčula kao i članova KPK, RK Korčula, TKD Forteca i drugih sugrađana. Akcija čišćenja otočića nadomak Korčule ne bi se mogla realizirati bez pomoći udruge Korčulanskih barkarijola koji su neumorno brodicama prevozili volontere u jednom smjeru, a krcate vreće ambalažnog otpada u drugom.

Tradicionalno sudjeluju i ronioci Ekološko-ronilačkog kluba Korčula kao i vlasnici glisera. Kako doznajemo od predsjednika Gradskog kotara Stari grad Alana Farca, ove je godine prikupljeno oko 160 velikih vreća za komunalni otpad, čak 60 više nego prošle godine, a Farac se sjeća rekordne godine kad je prikupljeno čak 200 vreća. Otpad kojeg pokupe je uglavnom gumeni i plastični.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Nakon čišćenja svi su se sudionici družili na zajedničkoj, tradicionalnoj marendi, no i ove su godine svi sudionici dobili majice, kape i torbice s natpisima „Od izvora do mora“ na dar, ali i kao sjećanje da su doprinijeli smanjenju ekološkog otiska u korčulanskom akvatoriju. Možda se čini beznačajno s obzirom na to da je ekologija jedan od najvećih izazova današnjice, no ne kaže se zaludu – „svaka kapja mokri“.

„Posebno zahvaljujem Anti Skokandiću, Ivanu Šegedinu, Mariji, Jakovu i Anti Curaću, Korčulanskim barkarijolima Zoranu i Dejanu Pandurici te Stipi Ćenanu i Mariju Markoviću koji su svojim barkama i gliserima bili važni sudionici ekološke akcije. Također hvala Peru Lozici na ustupljenom gliseru. Hvala aktivnim sudionicima Jošku Rađi iz KTD-a Hober i Ivici Martinoviću, direktoru KORA-e kao i Gradu Korčuli za pomoć u realizaciji, ali i svim Korčulanima i zagrebačkoj ekipi s Markom Bešlićem što su svoje subotnje prijepodne aktivno proveli čisteći korčulanske škoje!“, poručio je Farac koji je sudjelovao u svih 15 akcija.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Idejni tvorac ove tradicionalne akcije koja je postala nezaobilazan događaj predsezone u Korčuli je pokojni Ante Prizmić, dugogodišnji predsjednik Gradskog kotara sv. Antun. Prizmića je nesebično davao sebe zajednici, društvu, kotaru i Korčuli, a u tome je pritom i uživao pa je do danas ostao zapamćen kao primjer angažiranosti.

Ideja da ovu tradicionalnu akciju još prošle godine uključi u projekt Od izvora do mora, inače dio dugoročnog programa Svijet bez otpada, pripisat ćemo Ivici Martinoviću, direktoru korčulanske razvojne agencije KORA-e, a za logistiku, materijale za zbrinjavanje kao i odvoz otpada zaslužno je komunalno društvo KTD Hober na čelu s Joškom Rađom.

image

Akcija čišćenja obalnog pojasa na Korčuli

Gk Stari Grad, Alan Farac/

Ovim se projektom Coca-Cola obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine ova primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati što je manje važno ako je neće imati tko reciklirati. Zato je najvrjednija stavka korčulanske akcije veliki broj djece koji su spremno volontirali, čistili svoje škoje i dizali svijest o važnosti zelenih politika.

22. lipanj 2024 05:20