StoryEditorOCM

SCUBA SKENEROdržana 36. ekološka akcija Think Green u Opatiji, izvađeno više od tri tone otpada

Piše Ivana Grgić
1. listopada 2024. - 10:05

Polako dolazi kraj sezone, turisti su uglavnom otišli svojim kućama i ponovno dolazi vrijeme za vrijedne volontere koji nesebično ulažu svoj trud i vrijeme čisteći dubine Jadrana.

Pridružili smo se ronilačkom klubu RK Roniti se mora čiji su članovi još jednom pokazali kako im ništa nije teško za dobrobit onog što najviše vole, mora i podmorja.

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima: C.I.O.S. grupa, Metis d.d., Kaufland Hrvatska k.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom Županijske lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenićka Draga, Turističke zajednice Grada Opatija i Grada Opatije uspješno je realizirao 36. ekološku akciju Think Green u Opatiji koja već tradicionalno okuplja ronioce, volontere i ekološki osviještene građane s ciljem očuvanja podmorja i zaštite okoliša.

Okupljanje sudionika započelo je na Opatijskom Mulu, gdje je održana registracija, a službeni dio otvorenja akcije otvorio je predstavnik RK Roniti se mora Damir Zurub.

Čišćenje podmorja se odvijalo u području oko Opatijskog mula, luke Volosko te lučice Dražica i Portić, dok su se na površini odvijale edukativne aktivnosti i radionice za najmlađe sudionike.

Akcija je privukla i veliki broj djece, članova Društva Naša djeca Opatija, koja su uz pomoć odraslih volontera, kroz igru i učenje, osvijestila važnost očuvanja okoliša, a koja i inače, djelujući kroz Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša i tijekom cijele godine prikupljaju i analiziraju otpad s lokalnih opatijskih plaža.

image
Ivana Grgić/Cropix

Tijekom ekološke akcije organizirana je i likovna radionica na kojoj su djeca od prethodno prikupljenih plastičnih čepova izrađivala likovna djela u obliku riba, čime su kroz zabavu i kreativnost dodatno naglasili problem zagađenja mora i važnost recikliranja.

Iz podmorja je izvučena veća količina automobilskih i kamionskih guma, staklenih boca te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija uz ugostiteljski namještaj koji je na neodgovarajući način završio u moru. S morskog je dna ukupno izvađeno čak 3.320 kilograma raznovrsnog otpada.

Posebnu pažnju privukla je aktivnost bacanja kugli s efektivnim mikroorganizmima u more, koju su izvela djeca Društva Naša djeca Opatija. Ove ekološke kugle, koje je osmislila i izradila tvrtka Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), sadrže otopinu koja uključuje 80 različitih mikrobnih skupina, među kojima su fotosintetske bakterije i bakterije mliječne kiseline.

Kugle se nakon bacanja talože na dno, gdje započinju proces dodatnog oplemenjivanja tla i balansiranja ekosustava. Ova inovativna metoda pokazala se kao iznimno uspješna u poboljšanju kvalitete morske vode, a njezina uporaba u akciji Think Green još jednom potvrđuje predanost organizatora očuvanju prirode.

image
Ivana Grgić/Cropix

Osim čišćenja podmorja, akcija je imala i snažnu edukativnu komponentu. Kroz različite aktivnosti, sudionici su imali priliku naučiti o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, pravilnom zbrinjavanju otpada te utjecaju svakodnevnih aktivnosti na prirodni okoliš.

Ekološki osviješteni ronioci prenosili su svoja znanja mlađim generacijama, objašnjavajući im principe odgovornog pristupa prema prirodi, a posjetitelji su se mogli upoznati s ronilačkom opremom i disciplinom kroz koju se razvija poseban odnos prema podvodnom svijetu.

- Akcija Think Green nije samo čišćenje podmorja – to je prilika da educiramo javnost o ekološkim problemima, uključimo najmlađe u zaštitu okoliša i pokažemo kako zajedničkim snagama možemo napraviti promjenu - rekao je Damir Zurub, predsjednik Ronilačkog kluba Roniti se mora, uz zahvalu brojnim sponzorima koji su podržali akciju.

image
Damir Zurub/Cropix

Katarina M. Mihaljinec, koordinatorica akcije, dodala je kako su svi sudionici još jednom pokazali zavidnu razinu predanosti i profesionalnosti te kako se planira nastaviti s ovim inicijativama i idućih godina.

Uz članove RK Roniti se mora, više od 130 ronilaca pristiglo je iz cijele Hrvatske i regije kako bi sudjelovalo u ovoj hvalevrijednoj inicijativi, a njihova predanost i trud još jednom su naglasili važnost zajedničkog djelovanja u očuvanju morskih i slatkovodnih ekosustava.

U 36. izdanju ove internacionalne ekološke akcije sudjelovali su volonteri iz ronilačkih klubova: Roniti se mora Zagreb, KPA Adria Kraljevica, KPA 3. Maj Rijeka, KPA Amfora s Raba, KPA Vodomar Duga Resa, DPS Zagreb, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, KPA Drava Varaždin, USPDR Ajkula, KPA Zaron Krapinske toplice, RC Osijek, RK Tunera, Ronilački klub Agramsub Zagreb, Potapljaško Društvo Logatec i Potapljači Gorenja Vas iz Slovenije te djeca iz Društva Naša djeca Opatija. Veliku potporu ovoj akciji su dali i djelatnici Županijske Lučke uprave Opatija - Lovran - Moščenička Draga koji su u akciji sudjelovali sa svojom logistikom i brodovima za potrebe prikupljanja otpada i prijevoza ronilaca na samoj akciji.

image
Ivana Grgić/Cropix

Ekološka akcija "36. Think Green - Opatija 2024" uspješno je zaključena zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika, a cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima, osigurali su C.I.O.S. grupa i Metis d.d., koji su preuzeli i pravilno zbrinuli sav prikupljeni otpad. Njihov doprinos ključan je za održavanje ovakvih akcija, koje imaju višestruke pozitivne učinke, od zaštite okoliša do podizanja svijesti i obrazovanja.

Ronilački klub Roniti se mora već četrnaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
01. listopad 2024 10:05