StoryEditorOCM

ideje za petOvo je razbijač valova! Obitelj iz Samobora osmislila inovativno rješenje za zaštitu od poplava

Piše M. I.
3. rujna 2024. - 11:22

Klimatske promjene donose mnoge izazove, uključujući i porast razine mora, koji će značajno utjecati na hrvatsku obalu do kraja ovog stoljeća. Prema strategiji “Prilagodba klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj do 2040. s pogledom na 2070. godinu”, srednja razina mora mogla bi se podići između 0,32 i 0,65 metara, dok ekstremne procjene dosežu čak 1,1 metar.

U slučaju olujnih uspora, prirodnih katastrofa uzrokovanih olujnim južnim vjetrom, razina mora može se povisiti od 0,84 do 1,15 metara. U najgorim slučajevima i do 2,2 metra.

Ovi morski valovi uzrokuju značajnu štetu građevinama i obalnoj infrastrukturi. To predstavlja veliku opasnost za ljude, posebno u priobalnim urbaniziranim zonama.

Kako bi se ublažio razorni učinak valova na obalu, obitelj Pokrajčić iz Samobora, iz firme Jel-tom osmislila je razbijač valova, piše portal otoci.eu. Ova zelena inovacija prvi je put predstavljena javnosti 2019. godine u Ženevi, gdje je osvojila zlatnu medalju. Kasnije je nagrađena na sajmovima u San Franciscu, Poljskoj, Njemačkoj i Argentini. Na Expo 2020 Dubai proglašena je najboljom tehnološkom inovacijom.

image

Razbijač valova

JEL-TOM

Razbijač valova je ekološki prihvatljiva struktura izrađena od plastificirane PES/PRC tkanine, mreže, betonskih utega, solarnih panela i generatora. Njegova konstrukcija omogućava razbijanje valova prije nego što stignu do obale. Sistem se sastoji od cijevi duljine od 5 do 25 metara, promjera od 1 do 6 metara, međusobno povezanih u željenu duljinu koja formira obalni štit. Mreža visoke prekidne čvrstoće omogućuje cirkulaciju morskih struja dok valovi udaraju o sustav i razbijaju se. Cijeli je sustav usidren betonskim utegom, a njegova pokretljivost omogućava amortizaciju jakih udaraca valova.

Postavlja se na oko 200 metara od obale, izvan ulaza u luku, te je osvijetljen kako bi spriječio potencijalna oštećenja brodova. Opremljen je i sustavom za prikupljanje otpada, s kapacitetom od čak 50 kilograma otpada po satu, a planira se dodatno unaprijediti generatorima za proizvodnju električne energije.

Razbijač valova ima izravan pozitivan utjecaj na morske ekosustave i u skladu je s Europskim zelenim planom, koji se fokusira na zaštitu i očuvanje oceana. Inovacija doprinosi zaštiti bioraznolikosti, smanjenju onečišćenja voda, unaprjeđenju sustava za sprečavanje otpada, te osiguravanju održivosti plave ekonomije i ribolovnog sektora.

Obitelj Pokrajčić radi i na drugim inovativnim rješenjima za zaštitu mora. To uključuje mobilni vez za ukrcaj i iskrcaj putnika te plutajuću zaštitnu branu za skupljanje otpada i sprječavanje onečišćenja mora.

14. rujan 2024 08:05