StoryEditorOCM

jedrenjeOvog vikenda održava se retro 25. Boboviška regata

Piše Hina
9. rujna 2023. - 10:00

Ovog vikenda, od 16. do 17. rujna u Splitu se održava jubilarna 25. Labud Classic jedriličarska regata morskih oldtimera.

Labud Classic ili popularno Boboviška, regata oldtimera, poseban je doživljaj za jedriličare kao i ljubitelje jedrenja koji s jedrenjem nemaju puno veze, na ruti od Splita do Bobovišća i natrag, već 25 godina okuplja zaljubljenike u jedrenje klasičnim jedrilicama, a od ove godine i službeno označava početak Splitskog Festivala jedrenja.

Regata Labud Classic, utemeljena je 1999. godine, entuzijazmom Labudovih članova u najboljim godinama i danas predstavlja rijetku priliku gdje se uživo može vidjeti brodove na kojima svaki detalj ima neku svoju priču i svoju povijest, a samo regatavanje pokazuje kako je to izgledalo prije pojave suvremenih ultra-lakih i ultra-brzih brodova i regata kojima je fokus na sportskom doživljaju jedrenja i postizanju vrhunskih rezultata.

Ovu specifičnu regatu obilježavaju dva razreda/klase brodova kojima je dopušteno sudjelovanje i to u klasi Classic, gdje su krstaši stariji od 40 godina, izrađeni isključivo u drvu, dužine od 7.7 do 15 metara te Vintage, krstaši stariji od 30 godina, izrađeni u stakloplastici, čeliku, aluminiju, šperploči ili pak drvu, dužine od 6 do 12 metara.

Ruta na kojoj se od 1999. godine jedri sredinom rujna, u dvije navigacijske etape put Brača, u početku do Milne, a danas do Bobovišća, sa sve većim brojem zaljubljenika u oldtimere, od ove godine službeno označava početak Splitskog Festivala Jedrenja, koje objedinjava najznačajnije jedriličarske manifestacije u Splitu tijekom rujna i listopada - Labud Classic, Malu Mrduju i Mrduju, Startup Europe regata, Šoltansku regatu te Višku regatu.

30. travanj 2024 05:12