StoryEditorOCM

modre zanimljivostiPriča o Violeti Jessop: preživjela je tri brodoloma, među kojima i onaj Titanica

Piše V. V.
28. rujna 2024. - 11:42

Margaret Brown (1867.-1932.) je u povijest i legende ušla ne samo kao jedna od preživjelih putnica sa Titanica, nego i kao osoba koja se žestoko svađala s Robertom Hichensom, mornarom u čamcu za spašavanje br. 6, pokušavajući ga natjerati da se vrate i traže preživjele brodolomnike. Hichens se protivio jer se bojao da bi brojni utopljenici mogli navaliti na čamac i prevrnuti ga ili da bi ih vir tonućeg parobroda mogao povući u dubinu. Pristao je tek kad mu je Margaret zaprijetila da će ga, ako se ne vrate, ona osobno baciti iz čamca u more.

Nakon brodoloma Margaret Brown, putnica u prvoj klasi, se, osnivajući odbore i zaklade, zalagala za prava i pomoć preživjelim putnicima koji su putovali u nižim klasama Titanica, a više nego pod svojim pravim imenom postala je poznata kao Unsinkable Mrs. Brown.

Ipak, kada je o pridjevu nepotopiva riječ, on puno bolje pristaje Violeti Jessop (1887.-1971.), Argentinki irskog porijekla koja je do svoje 29. godine preživjela tri brodoloma. Prvi je bio 1910. kada su se sudarili RMS Olimpic na kojem je Violet radila kao stjuardesa i britanski ratni brod brod HMS Hawke.

Dvije godine kasnije je, s bebom koju joj je neki očajni čovjek dodao u čamac za spašavanje u kojem se nalazila, preživjela i brodolom Titanica, da bi 1916. preživjela i eksploziju na HMHS Britannic. Potonji, do Prvog svjetskog rata prekooceanski putnički brod White Stara, je mobiliziran i preuređen u ploveću bolnicu za potrebe britanske vojske.

Bio je to najveći brod bolnica sve dok, u grčkim vodama, nije naletio na podvodnu minu i za manje od sat vremena potonuo. Na brodu se nalazilo 1066 ljudi, a 30 ih nije preživjelo brodolom.

Violet, koja je na Britannicu bila medicinska sestra, preživjela je i nakon rata je nastavila raditi kao stjuardesa na prekooceanskim brodovima. Navodno joj je jedne noći, kad je već bila u mirovini, zazvonio telefon i glas sa druge strane žice ju je upitao je li ona spasila neku bebu s Titanica. Kada je Violet potvrdno odgovorila, ta se osoba samo predstavila sa: Ja sam bila ta beba, i nakon toga prekinula vezu.

 

28. rujan 2024 11:43