StoryEditorOCM

velika jedraRegate izazivača za America‘s Cup: prva pobjeda švicarskog Alinghi Red Bull Racing-a

Piše Hina
4. rujna 2024. - 09:03

Francuska jedrilica Orient Express izgubila je u utorak u Barceloni od švicarskog Alinghi Red Bull Racinga u drugom pretkolu 37. America‘s Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu.

U Barceloni traju regate izazivača, čiji će ukupni pobjednik jedriti za naslov protiv branitelja naslova Team New Zealanda.

Švicarci su u "derbiju začelja" pobijedili Francuze, te su te dvije jedrilice na začelju poretka sa po jednom pobjedom i četiri poraza. Sve ostake utrke su otkazane zbog loših uvjeta, pa i dalje vodi talijanska Luna Rossa s četiri pobjede, ispred britanskog Ineosa (3-1) i American Magica (2-2).

Na kraju preliminarnih rundi u kojima se svi izazivači natječu po dva puta svak sa svakim do 8. rujna, prve četiri jedrilice će napredovati u polufinale.

Pobjednik finala ovog kvalifikacijskog natjecanja, koje se naziva i Louis-Vuitton Cup, susrest će se s posadom Novog Zelanda od 12. listopada kako bi pokušao osvojiti 37. America‘s Cup.

Prvi trofej ovog jedriličarskog natjecanja davne 1851. godine osvojili su Amerikanci koji su ga držali sve do 1983. godine, kada su u američkom Newportu Australci prekinuli nevjerojatnu američku  dominaciju. Amerikanci su 1987. godine u australskom Freemantleu uspjeli vratiti naslov, kojeg su držali sve do 1995. kada su po prvi puta slavili Novozelanđani. Otad su "Kiwiji" slavili još triput, a Amerikanci i Švicarci po dvaput.

image
AFP

Inače, natjecanje u Barceloni jedri se na brodovima AC 75 klase, izrađenim od karbonskih vlakana koji postižu brzine i više od 40 čvorova, dok po prvi puta u marini vlada malo opuštenije ozračje jer su organizatori spriječili posvemašnje špijuniranje visokotehnoloških jedrilica. Zapravo, nisu ga zabranili već "legalizirali" jer svaka momčad ima pravo na dvojicu akreditiranih "špijuna", koji mogu snimati ostale brodove, ali im se ne smiju približiti na manje od 25 metara na kopnu i manje od 200 metara na vodi.

15. rujan 2024 14:38