StoryEditorOCM

neistražene vodeRiješen misterij tsunamija od 200 metara koji se lani pokrenuo na Grenlandu

Piše OM
13. rujna 2024. - 14:33

Sve je počelo s otapanjem ledenjaka koje je prošle godine u rujnu pokrenulo ogromno klizište na Grenlandu, izazvavši megatsunami od nekih 200 metara. Zatim se dogodilo nešto neobjašnjivo - naš planet je čak devet dana tresla tajanstvena vibracija, piše Index.

Na desetke znanstvenika diljem svijeta je prošle godine pokušalo otkriti što se točno dogodilo. Sada su došli do odgovora i upozoravaju da Arktik zbog klimatskih promjena ulazi u "neistražene vode". 

Kada su seizmolozi u rujnu prošle godine počeli bilježiti neobične i dugotrajne vibracije, pomislili su da se možda radi o kvaru instrumenata. "Naime, nije se radilo o bogatom orkestru visokih tonova i tutnjave kakav biste mogli očekivati kod potresa, već više o monotonom zujanju", rekao je za CNN seizmolog Stephen Hicks sa sveučilišta University College London. 

"Signali potresa traju nekoliko minuta, a ovaj je trajao devet dana. Bili smo zbunjeni, nismo dosad tako nešto vidjeli", dodao je. Seizmolozi su pratili signal do istočnog Grenlanda, ali nisu mogli odrediti točnu lokaciju izvora. Stoga su kontaktirali kolege u Danskoj, koji su zaprimili izvješća o tsunamiju nastalom nakon klizišta u regiji Dickson Fjord. 

Nakon toga je došlo do jednogodišnje suradnje između 68 znanstvenika iz 15 zemalja, koji su, kako bi riješili zagonetku, detaljno analizirali sve moguće seizmičke i satelitske podatke, kao i simulacije valova tsunamija. 

‘Kaskadna opasnost‘

"Došlo je do takozvane kaskadne opasnosti, a sve je započelo klimatskim promjenama koje su uzrokovali ljudi", rekao je danski seizmolog Kristian Svennevig.

U podnožju ogromne planine koja se uzdiže 1200 metara iznad Dickson Fjorda nalazi se ledenjak koji se godinama polako otapa. Kako se ledenjak smanjivao, tako je planina postajala sve nestabilnija, prije nego što se 16. rujna prošle godine nije urušila. Pritom se u vodu strmoglavilo dovoljno kamenja, stijenja i krhotina da se napuni 10.000 olimpijskih bazena.

Uslijedio je megatsunami, jedan od najvećih u novijoj povijesti, i pokrenuo val koji je više od tjedan dana ostao zarobljen u uskom fjordu, zapljuskujući naprijed-natrag svakih 90 sekundi. Pritom su se vibracije osjetile po cijelom planetu; signal je putovao od Grenlanda do Antarktika oko sat vremena.

Fenomen seiše (seiche) se odnosi na ritmičko kretanje vala u zatvorenom prostoru, kao kada se voda kreće naprijed-natrag u kadi ili šalici. Iako smo već ranije znali za taj fenomen, znanstvenici nisu znali da može tako dugo trajati. "Da sam prije godinu dana rekao da seiche može trajati devet dana, kolege bi odmahivale glavama i rekle da je to nemoguće", navodi Svennevig. 

Na svu sreću, tijekom megatsunamija nitko nije bio ozlijeđen, mada je razorio višestoljetnu kulturnu baštinu i oštetio praznu vojnu bazu. No radi se o području na ruti kruzera, a da se neki od njih u vrijeme tsunamija našao ondje, došlo bi do katastrofalnih posljedica. 

"Na istočnom Grenlandu nikada prije nije bilo ovakvih klizišta i tsunamija", rekao je Svennevig. Kako se Arktik zagrijava, moglo bi češće doći do megatsunamija. U lipnju 2017. su u tsunamiju na sjeverozapadu Grenlanda život izgubile četiri osobe. 

"Prirodni fenomeni počinju biti neobični, što ukazuje na to kako se svijet mijenja. To je znak da klimatske promjene guraju prirodne sustave u neistražene vode", kazao je Svennevig, a prenosi Index. 

13. rujan 2024 14:36