StoryEditorOCM

BOLNO I NEUGODNOŠto je najbolje učiniti kad vas opeče meduza? Za prvu pomoć napravite ove tri stvari

Piše OM
20. kolovoza 2024. - 09:54

Visoke temperature zraka i mora proteklih tjedana rezultirale su pojavom većeg broja meduza u Dalmaciji, ali i na sjevernom Jadranu.

Napadi meduze vrlo su česti tijekom sezone kupanja u moru. Prozirne su i želatinaste i najčešće ih ljudi ne primjećuju dok plivaju, pa se simptomi ugriza meduze obično prvo osjete, a tek onda primijete. Uzrokuje trenutnu, neugodnu bol i crvene tragove na koži.

Najčešći simptomi  su peckanje, žarenje i bol u području ugriza, svrbež crvenilo i oteklina na mjestu gdje su nas opekle, te pulsirajuća bol koja se širi u nogu ili ruku.

image

Visoke temperature zraka i mora rezultirale su pojavom većeg broja meduza u Dalmaciji

Bruno Konjevic/

Ono što je najbolje učiniti čim primjetite opeklinu od meduze je to mjesto isprati slanom vodom, ukloniti pipke meduze sa kože- obavezno pincetom, nikako rukama i pazite da ne pritisnete pipke jer mogu ispustiti više otrova. Preporučljivo je ne trljati mjesto ugriza i sljedećih dana izbjegavati izlaganje suncu.

Stavite hladne obloge za ublažavanje boli i otekline, led izbjegavate izravno na koži, umjesto toga umotajte led u krpu i nanesite na kožu. Analgetici mogu pomoći u smanjenju boli, a antihistaminici su od pomoći kod svrbeža.

Međutim potražite liječničku pomoć ukoliko primjetite ove simptome bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, glavobolju, bolovi u mišićima ili grčeve, nesvjesticu, vrtoglavicu, smetenost ili otežano disanje. Ovi simptomi mogu se javiti čak i nekoliko sati nakon nezgode s meduzom.

19. rujan 2024 14:44