StoryEditorOCM

SVJETSKA ‘KREMA‘Tko sve uživa u dubrovačkom akvatoriju? Dvojica američkih milijardera, meksička poslovna žena, britanski i ruski bogataši, imućna braća iz Kuvajta...

Piše DV
10. kolovoza 2021. - 14:02

Iako je trenutna 'zvijezda' Dubrovnika Harison Ford, slavni glumac koji je svojom jednostavnošću, pristupačnošću i skromnošću proteklih dana osvojio srca žitelja krajnjeg juga, pogled na usidrene jahte od Cavtata do Elafita te širem dubrovačkom akvatoriju izaziva znatiželju tko sve na njima uživa. Stoga smo odlučili malo 'pronjuškati' tko nam je trenutno u gostima, piše Dubrovački vjesnik.

Mještane Drača danas je 'raspametila' luksuzna megajahta suosnivača WhatsApp-a, dobro joj 'stoji' Pelješki most u pozadini. Stanovnici Drača na Pelješcu 'šokirani' su veličinom plovila koje im se takoreći usidrilo ispred kućnog praga. Riječ je o 74 metra dugoj megajahti  'Mogambo'  koja navodno pripada američkom milijarderu Janu Koumu, jednom od osnivača i bivšem izvršnom direktoru komunikacijske platforme 'WhatsApp'.  

Čitatelj nam je poslao fotografiju na kojoj se vidi jahta dok je u pozadini novoizgrađeni Pelješki most. 'Mogambo'  je izgrađena 2012. godine u njemačkom brodogradilištu Nobiskrug, a dobila je ime po poznatom filmu iz 1953. godine s Clarkom Gableom, Grace Kelly i Avom Gardner.

Brod plovi pod zastavom Kajmanskog otočja. 'Mogambo' može primiti do 19 članova posade te 12 gostiju u šest luksuznih kabina. Ova jahta čest je 'gost' u dubrovačkom akvatoriju, tako je viđena 2021, 2018., 2015. 'Mogambo' inače na svahiliju znači 'strast'.

image
Bermudska škuna E 1u luci Gruž
Dubrovački Vjesnik

Jutros je pak u luku Gruž uplovila bermudska škuna s tri jarbola 'E 1', odnosno 'Eos'. Škuna dužine preko 90 metara jedna od najvećih privatnih jahti na svijetu koja je u vlasništvu je američkog poslovnjaka, filmskog i medijskog milijardera Barryja Dillera.

Osnivač Fox Broadcasting Company i USA Broadcasting, predsjednik je i viši izvršni direktor IAC-a i Expedia Grupe a 1994. godine primljen je u Televizijsku kuću slavnih. Njegova supruga Diana von Fürstenberg poznata je modna dizajnerica.

Preko puta 'Eosa', u marini Frapa u Gružu vezana je manja ali također luksuzna jahta 'Halo', u vlasništvu Maríe Asunción Aramburuzabala Larregui meksičke poslovne žene, predsjedateljice 'Tresalio Capitala', tvrtke za rizični kapital čija neto vrijednost iznosi više od 5 milijardi američkih dolara. Inače, ona je supruga milijardera Tonyja Garze.

Južnije od Dubrovnika, pred Cavtatom, poput niske bisera jedna do druge bacile su sidro jahte '11 11', vrijedna 65 milijuna američkih dolara, 'Sea us' vrijedan pet milijuna dolara više, te 'Nabija' čija je cijena 50 milijuna američkih dolara. A tu je i 'Sputnik', tegljač preuređen u luksuznu jahtu.

Vlasnik jahte '11 11', britanski je poduzetnik Nick Candy koji se obogatio na luksuznim nekretninama, a suosnivač je i vodeće svjetske tvrtke za dizajn interijera 'Candy & Candy'.

image
Jahte u dubrovačkom akvatoriju
Tonći Plazibat/Cropix

Pedesetak metara dalje, na jahti 'Sea Us' odmara se ruski milijarder Anatoly Lomakin suvlasnik 'Investstoya', tvrtke koja ulaže u razvoj stambenih i stambenih nekretnina.

Na, za 20 milijuna američkih dolara jeftinijoj 'Nabiji', uživaju braća Mohamed i Meša AL Marzoud, poslovnjaci iz Kuvajta. Mohammed Al Marzouq predsjednik je grupe Tamdeen koja se bavi nekretninama i zabavom, razvijaju trgovačke centre i posjeduju restorane. Njihov trgovački centar sa 360 dućana Al Kout jedno je od najvećih kuvajtskih odredišta za kupovinu i zabavu, a uključuje marinu, hotele, kino i restorane. Uz to dioničari su Ahli United Bank, najveće banke u Bahreinu. Braća Al Marzouq jahtu su nazvali po svojoj majci.

Luksuzni tegljač 'Sputnik' pak, u vlasništvu je Olega Deripaske, ruskog oligarha i industrijalca, koji je vrlo blizak Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije. Osnivač je 'Basic Elementa', jedne od najvećih ruskih industrijskih grupacija koja se bavi aluminijem, energijom, građevinarstvom i poljoprivredom te je osnivač 'Volnoe Delo', najveće ruske dobrotvorne zaklade.

Podsjetimo, Deripaska je investirao u crnogorsku marinu 'Porto Montenegro' u Tivtu, a 'Sputnik' mu služi kao brod za logistiku njegovoj glavnoj jahti 'Queen K', 73 metra dugom plovećem dvorcu, kako je nazivaju,  vrijednoj 65 milijuna američkih dolara koja je inače čest gost na Mljetu.

Tu je i jahta Helios 2 u vlasništvu Lorenza Josepha Fertitte, talijansko-američkog poduzetnika, ulagača i filantropa koji je bio i izvršni direktor Ultimate Fighting Championshipa.

image
Jahte u dubrovačkom akvatoriju
Tonći Plazibat/Cropix
20. travanj 2024 00:39