StoryEditorOCM

spas za plemenite školjkeU Aquariumu Pula pokušat će uzgojiti periske iz Venecijanske lagune

Piše M. I.
21. veljače 2024. - 11:42

U sklopu EU projekata Life Pinna i Life Pinnarca u Venecijanskoj laguni od 18. do 20. veljače održan je terenski rad kojem su se pridružili i djelatnici Aquariuma Pula, a čije su glavne aktivnosti bile utvrđivanje stanja plemenitih periski, piše portal Boje zemlje.

"Uz utvrđivanje stanja periski u laguni, obavili smo pregled kolektora i sakupljanje juvenilnih, uzimanje uzoraka vode i tkiva periski za utvrđivanje patogena te izuzimanje 10 odraslih jedinki za Aquarium Pula, uz dozvolu talijanske vlade. Jedinke su skupljene s jednog metra dubine za vrijeme oseke, kraj otoka Lido", rekla je Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula.

Istaknula je kako stručnjaci procjenjuju da u Venecijanskoj laguni živi oko 10.000 jedinki što i dalje predstavlja najgušću populaciju periski u Jadranskom moru, ali i šire.

Za početak su iz lagune uzeli 10 periski kako bi pokušali s uzgojem te se nadaju njihovom razmnožavanju. "Drastičan je pad broja periski, zbog napada parazita nenadano se i brzo smanjio njihov broj. Taj je parazit izazvao njihovu masovnu smrtnost i u konačnici istrebljenje vrste", rekla nam je Mičić.

Loša je vijest to što je voda i u laguni inficirana, stoga njihov broj i ondje drastično opada.

No, talijanski, španjolski i francuski znanstvenici rade na njihovoj reprodukciji. Iako nisu još uspjeli zatvoriti ciklus jer je to izuzetno teško, unatoč tome i dalje rade na razmnožavanju, a u tome im se pridružuju i biolozi Aquariuma Pula.

U njihov prihvatni centar, ovisno o lokaciji s koje su stigle periske se razvrstavaju u bazene gdje se svakodnevno mijenja voda. One se nalaze u filtriranoj, čistoj morskoj vodi i svakodnevno se hrane fitoplanktonom koji se uzgaja u akvariju.

"Mi imamo nacionalni projekt očuvanja periski u Jadranu na čemu radimo s 22 partnera. Mi ih pokušavamo razmnožavati u laboratoriju, a u našem Aquariumu imamo 81 juvenilnu perisku", rekla nam je Mičić te istaknula kako ima nade te vjeruje da će uspjeti s razmnožavanjem i uspješno ih vratiti u more.

"I tamo ih, na žalost, čekaju mnogi izazovi, naime, vrebaju ih predatori poput hobotnica i zvjezdača stoga je pred nama još puno posla no nadamo se doprinijeti njihovoj reprodukciji", dodala je na kraju.

image

Uzgoj periski

28. travanj 2024 13:59