StoryEditorOCM

DRUŠTVENi PROJEKTiU ‘igri‘ je pola milijuna kuna: Županija otvara natječaj za financiranje razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine

Piše Sandra Barčot
4. veljače 2021. - 11:48

Splitsko-dalmatinska županija, s oko 1300 kilometara obale, raspisala je natječaj za financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine.

Županijski čelnici žele promovirati, zaštititi i revitalizirati naše "slano" bogatstvo, uz promociju projekta "Pomorsko je dobro", pa su osigurali financijsku pomoć za udruge, gradove i općine, turističke zajednice, javne ustanove, tvrtke i obrte koji žele sudjelovati u projektu.

– U minulom proračunu izdvojili smo milijun kuna za sufinanciranje investicija u sklopu projekta "Pomorska baština", no na kraju smo zbog godine pandemije stopirali natječaj za 2020. godinu. Za ovogodišnji natječaj osigurano je pola milijuna kuna, a ovisno o prijavama, koje se mogu dostaviti našem odjelu 30 dana od objave natječaja 12. siječnja, znat će se i maksimalni iznos nepovratnih sredstava po projektu – doznajemo iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, na čijoj su web-stranici dostupni i svi podaci te uvjeti samog natječaja.

Među ostalim, cilj je stvoriti ponudu proizvoda i doživljaja utemeljenih na tradiciji pomorstva i ribarstva, promicati znanstvena postignuća i znanstvena istraživanja u području pomorstva, te promicati povijesne i prirodne vrijednosti, promovirati stoljetno iskustvo tradicionalne gradnje drvenih brodica i brodova (kalafati), te stvoriti kritičnu masu atrakcija kako bi se i tema ribarstva učinila atraktivnom za posjetitelje, uz očuvanje i revitalizaciju tradicije ribarstva, kao i edukacija lokalnog stanovništva.

Otvorena je i mogućnost da se iz županijskog proračuna osiguraju i dodatna sredstva za projekte, a ne samo početnih pola milijuna kuna. No najveći iznos sufinanciranja od strane regionalne uprave po projektu je 50 posto.

Zainteresiranih za ovaj natječaj ima, a odluka tko će i dobiti novac za svoj projekt očuvanja pomorske baštine, znat će se nakon okončanja natječaja te odluke oformljenog Povjerenstva, koje će bodovati pristigle ideje i priloženu dokumentaciju.

18. travanj 2024 22:56