StoryEditorOCM

crveni križU Stobreču održana akcija čišćenja podmorja te vježbe potrage i spašavanja utopljenika

Piše M.I.
22. svibnja 2024. - 10:22

Tijekom vikenda u Stobreču je održana ekološka akcija čišćenja otpada s morskog dna te vježba potrage i spašavanja utopljenika, objavio je Crveni križ Split.

Aktivnosti su provodili ronioci specijalističke postrojbe Civilne zaštite za potragu i spašavanje iz vode Splitsko-dalmatinske županije, studenti udruge Sveučilišnog odjela za studije mora "Oceanus", Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, a potporu su nam pružili i članovi PŠRK "Stobreč" te domaćin, Mjesni odbor Stobreč.

Aktivnosti čišćenja podmorja i priobalja provode se u sklopu projekta "Crveni križ u plavom okviru" s ciljem razvijanja pozitivne navike očuvanja okoliša i poticanja aktivnosti u smjeru održivog gospodarenja otpadom.

Stanovnici Stobreča pridružili su se čišćenju priobalja i pokazali visoku razinu svjesnosti o potrebi očuvanja biološke raznolikosti podmorja i priobalja. Na predjelu lučice u Stobreču, iz mora i na obali, prikupljeno je ukupno 600 kilograma otpada koje je predano na daljnje zbrinjavanje.

Nakon ekološke akcije ronioci Specijalističke postrojbe civilne zaštite za potragu i spašavanje iz vode svojim plovilom su prezentirali aktivnosti potrage i spašavanje utopljenika. Znanja i vještine članova postrojbe koja je osnovana 2013. godine, rezultirala su uspješnom potragom i izvlačenjem utopljenika nakon čega su volonteri Crvenog križa unesrećenom pružili prvu pomoć.

Ukupno je sudjelovalo 50 osoba, a suradnjom kao što je ova, pomogli smo Stobreču u očuvanju biološke raznolikosti podmorja i priobalja, prezentirali aktivnosti u terenskim uvjetima i podigli razinu spremnosti svih službi koje su sudjelovale.

image

Akcija u Stobreču

15. lipanj 2024 21:05