StoryEditorOCM

pinna nobilisU uvali Dajla - Belveder kod Umaga pronađene žive jedinke zaštićenih mladih periski

Piše Hina
16. travnja 2024. - 09:22

Žive jedinke mladih periski pronađene su u uvali Dajla-Belveder kod Umaga, što ukazuje na važnost ovog područja za opstanak plemenite periske kojoj prijeti izumiranje, priopćili su u ponedjeljak iz Zelene Istre te apeliraju da se spriječi betonizacija uvale Dajla-Karigador.

Riječ je o uvali za čije se očuvanje bori Građanska inicijativa iz Dajle te građanska inicijativa i udruga "Moj lipi Karigador", uz podršku Zelene Istre, udruge građana koja se zalaže za zaštitu okoliša.

Iz udruge apeliraju na jedinice lokalne samouprave da se spriječi devastacija i betonizacija za sada netaknute uvale Dajla-Karigador izgradnjom dviju luka otvorenih za javni promet.

Kako se navodi u priopćenju, riječ je o predimenzioniranim zahvatima koji ne odgovaraju potrebama građana. U prilog tomu iz Zelene Istre navode primjer po kojem u Dajli postoji potreba za svega 25 vezova, a te se potrebe građana mogu zadovoljiti uređenjem i eventualnim malim proširenjem već postojeće lučice u Dajli kod samostana ili uređenjem postojećeg mola.

"I u Karigadoru je slična situacija i mještani se zalažu za uređenje postojećeg ribarskog mola s maksimalno 40 vezova. U međuvremenu su građani Karigadora uspjeli spriječiti prvotne planove o izgradnji marine od 200 vezova i čekaju da Općina to potvrdi i smanjenjem obuhvata u izmjenama prostornog plana Općine Brtonigla", naveli su iz Zelene Istre.

Što se tiče luke u Dajla-Belveder, nakon što se zbog mnogobrojnih primjedbi građana 2022. ponovila Ocjena o potrebi procjene zahvata na okoliš donesena je odluka Ministarstva da nije potrebna Studija utjecaja na okoliš za izgradnju luke Dajla. To je, smatraju oni, nevjerojatno jer zahvat predviđa iskop oko 23 tisuće kubnih metara morskog sedimenta i stijenske mase te produbljivanje morskog dna, izgradnju lukobrana duljine 80 m, obalnog zida 135 m i istezališta za plovila te postavljanje dva plutajuća gata.

"U navedenom Elaboratu tada su 2022. godine utvrdili da zbog pomora periski nema tog vrijednog staništa pa ga ni ne treba štititi. Ovo novo otkriće staništa, gotovo izumrle strogo zaštićene vrste periske, otvara stoga nova pitanja o obaveznoj zaštiti ovih staništa", poručili su iz Zelene Istre.

Plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa.

28. travanj 2024 02:07